TECH

Harc a TikTokért: Joe Biden azt követeli Kínától, adják el a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását

Az amerikaiakat az aggasztja, hogy Kína akár százmillió amerikai adataihoz is hozzáférhet az applikáción keresztül. Európában is egyre idegesebbek a kormányok: Nagy Britanniában megtiltották a kormányzati alkalmazottaknak, hogy TikTokozzanak.

Link másolása

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol a kínai ByteDance internetes cégre, hogy adja el a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását, a TikTokot. A videó-megosztó közösségi oldalnak ugyanis 100 millió amerikai felhasználója van, és tulajdonosi hátterét Washington nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti, amelyet mielőbb szeretne felszámolni.

A tulajdonosokhoz intézett amerikai követelést, amelyről először a Wall Street Journal számolt be, a kínai tulajdonosi körből is megerősítették a New York Times-nak.

A TikTok eladása egyszer már felmerült, Donald Trump alatt. Akkor úgy tűnt, megegyezésre jutottaka ByteDance-szel arról, hogy a TikTok egy részét az Oracle felhőalapú számítógépes cég, valamint a bevásárlóközpontokat birtokló Walmart veheti meg. A tranzakció azonban soha nem jött létre. A kínai kormány 2020 augusztusában blokkolta az értékesítést.

Csakhogy tavaly egy vizsgálat során kiderült, hogy a ByteDance kínai alkalmazottai hozzáférhettek amerikai felhasználók, többek között újságírók adataihoz. Ezután több mint két tucat állam és a Kongresszus is különböző korlátozásokat vezetett be a TikTokkal szemben.

A cég válaszként tavaly augusztusban egy Project Texasnak nevezett megállapodás-tervezettel rukkolt elő. Ennek értelmében az amerikai felhasználók adatait az Oracle szerverein, az Egyesült Államok területén tárolnák. Másfél milliárd dollárt költenének a projektre. A kínai cég szerint azonban azóta sem kaptak választ javaslatukra az amerikai illetékesektől.

Az új követelés az amerikai álláspont keményedését jelzi. Biden jelezte, ha a TikTok tulajdonosai nem egyeznek bele az eladásba, támogatni fog egy olyan törvényt, amely betiltaná az alkalmazást az Egyesült Államok egész területén.

Ugyanakkor a New York Times szerint ehhez még az amerikai bíróságnak is lehet egy két szava. A szövetségi bíróság korábban ugyanis azt is megakadályozta, hogy az applikációt kivegyék az Apple és a Google által jóváhagyott alkalmazások közül. Emellett problémát jelenthet a cég puszta mérete is.

A TikTok értékét 50 milliárd dollárra becsülik.

Ennyi pénze csak az olyan óriásvállalatoknak van, mint a Meta, az Amazon, az Apple, a Google vagy a Microsoft. Nekik viszont a trösztellenes szabályozással is számolniuk kell, ami arra hivatott, hogy megakadályozza, hogy egy cég túlságosan nagy piaci erőfölényre tegyen szert. Egy ennyire népszerű alkalmazás megvásárlása könnyen zátonyra futhat ezen a szabályozáson.

A TikTok illetékesei az eladási követelésekkel kapcsolatban csalódottságuknak adtak hangot. Azt mondják, ha valóban nemzetbiztonsági aggályok állnak az amerikai javaslat háttérben, arra épp elégséges megoldás lenne saját elképzelésük, vagyis az, hogy az amerikaiak adatait ezentúl az Egyesült Államokban tárolnák.

Maureen Shananan, a TikTok szóvivője szerint a tulajdonváltás nem megoldás, mert önmagában nem akadályozná meg az adatok áramlását, vagy azt, hogy azokhoz mások is hozzáférjenek.

Az amerikai képviselőház a jövőhéten várhatóan meghallgatja a TikTok ügyvezetőjét, a szingapúri származású Shou Zi Chew-t. Egész biztos, hogy a kérdések között szerepel majd, hogy milyen kapcsolatok fűzik a céget a kínai kormányhoz, és mennyire lehetnek károsak a tartalmaik a fuatalokra.

A TikTok ma már az egyik fő színtere a Washington és Peking közötti csatározásoknak, amelyek egyfelől a világ technológiai és gazdasági vezető szerepéért, másfelől pedig nemzetbiztonsági okokból folynak.

Biden elnök széles körű kampányt folytat Kína ellen. Az amerikai kormányzat hatalmas pénzügyi támogatásokkal próbálja elérni, hogy fellendüljön a belföldi félvezető-, elektromos autó- és lítium akkumulátor-gyártás, miközben betiltottak egy sor kínai távközlési eszközt, és korlátozták a chip-gyártáshoz szükséges technológiák Kínába irányló amerikai exportját.

Európa is egyre idegesebb. Februárban az Európai Bizottság megtiltotta alkalmazottainak a TikTok használatát, nemcsak a vállalati, hanem a személyes eszközeiken is, és a héten Nagy Britannia is ugyanígy döntött. A TikTok elismerte, hogy a Kínában dolgozó alkalmazottak hozzáférhetnek európai felhasználóinak adataihoz, de tagadta, hogy valaha is megosztotta volna ezeket az információkat a kínai kormánnyal.

Kérdés, hogy ez mennyire hihető Peking esetében, amelynek törvényi felhatalmazása van, hogy titkosan adatokat kérjen kínai vállalatoktól a hírszerzési műveletei támogatására, ráadásul épp komoly hadjáratot folytat, hogy megerősítse az online tér feletti ellenőrzését.

A kínai kormány úgynevezett aranyrészvényekkel gyakorol befolyást az ottani technológiai órásokra.

Jellemzően megszerzi a cégek egy százalékát, majd a részvények birtokában embereket delegál a legfontosabb vezetői testületekbe és kontrollt gyakorol az üzleti döntések felett. Ez történt például az elmúlt hetekben az Amazon ottani vetélytársával, az Alibabával. És a Financial Times szerint a kínai kormánynak ilyen aranyrészvénye van a TikTok tulajdonosa, a ByteDance kínai vállalatában is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
Videón, ahogyan már sétálgatnak Elon Musk „emberszabású” robotjai
A Tesla által fejlesztett, Optimus névre keresztelt humanoid robotok mozgása még egy kicsit esetlen, de a techvállalat nagy reményeket fűz hozzájuk.

Link másolása

Videón mutatta be a Tesla, holt tart a tavaly bejelentett Optimus robotok fejlesztése: a humanoid masinák már sétálgatnak.

Elon Musk 2022 nyarán azt mondta, a 2023-as év legfontosabb projektje egy humanoid robot fejlesztése lesz. A tömeggyártásra szánt Optimus gondolkodását és mozgását az emberéhez szeretnék hasonlóvá tenni.

A Tesla által nemrég közzétett rövid videó tanúsága szerint a humanoid robotjuk fejlesztése jól halad: a felvételen látható, ahogyan a gyár területén sétálgatnak, tárgyakat tesznek arrébb, óvatosan bánnak egy tojással, és az is kiderül, mit látnak a külvilágból. Ugyan az „emberszabású” gépek mozgása még lassú és esetlen, de a techvállalat nagy reményeket fűz hozzájuk.

A tervek szerint az Optimust bárki megvásárolhatja majd, az ára pedig 20 ezer dollár (7 millió forint) alatt lesz.

A Tesla-vezér úgy gondolkodik, hogy a robotfejlesztésekre szánt idő és energia egyáltalán nem hiábavaló, ugyanis az Optimusszal szerzett tapasztalatokat az autótechnológiai innováció terén is felhasználhatják. Továbbá Musk szerint a jövőben a robotok olyan elterjedtek lesznek majd, mint például most a mobiltelefonok, és idővel az áruk is olcsóbb lesz.

Forrás: Player


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
A Rovatból
Fontos változás jön a Gmailnél: ha nem figyelsz, törölhetik a fiókodat!
Inaktívá teszik azokat a fiókokat, amiket hosszabb ideje nem keresett fel a tulajdonosa.

Link másolása

Módosult a Google szabályzata: törölni fogják azokat a fiókokat, amelybe a tulajdonosuk hosszabb ideje nem jelentkezett be. A cég biztonsági okokkal magyarázza a szigorítást.

A Google szerint ugyanis a magára hagyott fiókok sokkal sérülékenyebbek, mert a tulajdonosok észre sem veszik, ha valakik megpróbálják átvenni felette az irányítást.

Ezért, amelyik fiókba két éve nem léptek be, azokat inaktívnak minősítik és törlik a teljes tartalmát. Ez azt jelenti, hogy a Gmailben, a Driveban, a Meetben, YouTube-on és a Google Fotók szolgáltatásban lévő adatainak, képeinek és tartalmainak is búcsút mondhat a felhasználó.

A keddi bejelentés után azonban némi türelmi időt követően,

csak decemberben kezdik majd törölni a fiókokat.

A Google ígérete szerint azonban ezt is majd csak többszöri figyelemfelhívás után teszik meg. Igaz, ha valaki hosszabb ideje nem nézi az adott fiókhoz tartozó leveleit, akkor vélhetően erről sem fog majd értesülni.

(Forrás: hvg.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Önálló életre kelt a chatbot: erotikus témákat hoz fel, bár nem erre programozták
Kínos, mert a népszerű influenszer klónjaként hirdetik.

Link másolása

Caryn Marjorie influenszer létrehozott egy chatbotot, hogy az magányos emberek virtuális barátnője legyen. Úgy hirdette, hogy olyan, mintha vele beszélgetnének, a chatbot azonban önálló életre kelt, és nála sokkal forróvérűbbnek bizonyult.

A 23 éves influenszer azt mondja, hogy csapata kétezer órát szánt arra, hogy aprólékosan megtervezze Caryn AI személyiségét, és kódolja és az általa használt nyelvezetet.

„Egyedi hangjával, megkapó személyiségével és jellegzetes viselkedésével a Caryn AI olyan dinamikus, különleges interakciót tesz lehetővé, mintha közvetlenül az élő Carynnal beszélgetnél. Tulajdonképpen Caryn hibátlanul klónozott verziója”

– írták az induláskor az egy dollár fejében használható termékről.

Lapozz a folytatáshoz!Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Sokak szerint ijesztő, ahogy a mesterséges intelligencia elképzeli a hátteret a híres mémek mögött
Egy új szoftver az eredeti fénykép és több algoritmus felhasználásával kiegészíti a képet, amiből sokszor igencsak valósághű, de néha furcsa és röhejes végeredmény lesz.

Link másolása

Megalkották az internet legismertebb mémjeinek hátterét a Photoshop AI Generative Fill segítségével, de az így elkészített és a Redditre feltöltött képek igencsak megosztják a kommentelőket.

Ahogy az MI-technológia egyre elterjedtebbé és okosabbá válik, sokan furcsa célokra is felhasználják.

Például gyakorivá vált, hogy megalkotják népszerű mémek hátterét mesterséges intelligenciával: Photoshop AI Generative Fill segítségével, az eredeti képet és speciális algoritmusokat használva pótolják ki a kép körüli hiányosságokat.

Az így elkészített és a Redditre feltöltött képek nagy vitát váltottak ki a hozzászólók körében. Többen ijesztően valósághűnek nevezték a kibővített képeket, míg mások inkább a Photoshoppal készített MI-fotók hiányosságaira és veszélyeire hívták fel a figyelmet.

„Közeleg a nap, amikor a bíróságokon be kell bizonyítanunk, hogy a képet nem mesterséges intelligencia készítette” – jegyezte meg egy kommentelő a Redditen.

Többen egyenesen nyugtalanítónak nevezték az MI-képeket, ugyanis szerintük furcsa belegondolni, hogy egy mesterséges intelligencia „képzelőerővel” rendelkezhet, és így kiegészíthet, kibővíthet ember által készített fényképeket.

„Az MI olyan képekkel áll elő, amelyek értelmesek lehetnek” – írta egy hozzászóló.

Ugyanakkor néhányan rámutattak, hogy az MI által generált képek nem különböznek túlságosan attól, amit az emberek korábban elképzeltek. Emellett a mesterséges intelligencia egyes fotóin hibákat is találni.

Jó példa erre a világhírű – és egyébként magyar címszereplővel büszkélkedő – Hide the Pain Harold mém, melynek a vidáman üldögélő idős férfi fotóját úgy bővítette ki háttérrel a mesterséges intelligencia, hogy lehagyta az emberi alak lábait:

Fotó: Reddit/u/adesigne

„Helyette masszív, csomós, babzsákszerű potroha van” – írta egy kritikus hozzászóló.

Photoshop AI Generative Fill was used for its intended purpose
by u/adesigne in ChatGPT

Forrás: Unilad


Link másolása
KÖVESS MINKET: