TECH

Forradalmasíthatja az egész internetet a Chat GPT és a Microsoft együttműködése, az „új Bing”

A fúzióból létrejött böngésző egészen új oldalról közelíti meg a netes keresést. Igaz, már most látszanak a korlátai is.
Fotó: Gerd Altmann / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2023. február 08.


Link másolása

Összefog egymással a ChatGPT által világszerte ismertté lett Open AI és a Microsoft, hogy egészen új szintre emeljék az internetes keresést – számol be a BBC és a Qubit.

A cég kedden hivatalosan is bejelentette, hogy létrehozzák a Bing kereső új verzióját (ennek neve egyelőre csak „új Bing”), amivel a Google keresőjének legnagyobb konkurenciája akarnak lenni, egyszersind forradalmasítanák az internetes keresés fogalmát.

„A verseny ma elkezdődött” – fogalmazott Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. Kiemelte:

„Ez a technológia szinte minden általunk ismert szoftverkategóriát át fog alakítani.”

Nem említette név szerint a Google-t, de nem volt nehéz felismerni a keresőóriást olyan kritikus mondatokban, mint például: „Az esetek 40 százalékában az emberek rákattintanak egy keresési találatra, és azonnal visszatérnek a kereséshez. Ez azt jelzi, hogy valami nem működik. Mi alkalmazkodunk a keresőhöz, ahelyett, hogy fordítva lenne. A keresés felhasználói élménye nem változott semmit az elmúlt 20 évben.”

A Bing ezentúl részletesebb válaszokkal válaszol a keresési lekérdezésekre – nem csak webhelyekre mutató hivatkozásokkal. A felhasználók cseveghetnek is a bottal, hogy jobban személyre szabják lekérdezéseiket. További kontextusfüggő válaszok jelennek meg a keresőoldal jobb oldalán. Ezzel folyamatosan tovább lehet szűkíteni és pontosítani majd a találatokat. Az új Binget beágyazzák a cég Edge nevű, egyelőre közepesen népszerű böngészőjébe is.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy a Google felfedte saját új chatbotja, a Bard részleteit. Ezzel hatalmas harc indult meg a mesterséges intelligenciák piacán, ami szakértők szerint várhatóan ezek további pontosságát és hatékonyságát fogják eredményezni.

Hogy mit tud az új Bing jelenleg, arról több videót is közzétettek. Az egyikben azt kérdezték, mit lehet csinálni egy kisgyerekkel kartondobozból, műanyag palackból, papírból és madzagból? A Bing szerint kartongitárt, madáretetőt vagy műanyag virágot, és az útmutatóhoz is ad linkeket.

Ezen kívül a Bing egyelőre hasonló dolgokat csinál, mint amit a ChatGPT-n már "megszokhattunk": edzéstervet ajánl, útitervet készít egy londoni utazáshoz vagy gyerekmesét ír egy kutyáról, aki a Holdon él – írja a Qubit.

Kitértek ugyanakkor arra is, hogy a technológiának egyelőre vannak erős korlátai is. Mivel a keresők mostantól saját szavaikkal válaszolnak a felhasználók kérdéseire, és nem generálnak forgalmat találataikon keresztül az egyes oldalaknak, az súlyosan érintheti a médiavállalatokat. Másfelől a Bing a teljes nyilvános internethez hozzáfér, ami miatt felmerül a lehetőség, hogy adott esetben pontatlan vagy hamis találatokat ad. Ezeket kiszűrhetjük, ha alaposan utánajárunk a kapott eredményeknek – ezzel azonban a kiindulóponthoz értünk, és a keresés tulajdonképpen nem lett megbízhatóbb, mint korábban volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
Videón, ahogyan már sétálgatnak Elon Musk „emberszabású” robotjai
A Tesla által fejlesztett, Optimus névre keresztelt humanoid robotok mozgása még egy kicsit esetlen, de a techvállalat nagy reményeket fűz hozzájuk.

Link másolása

Videón mutatta be a Tesla, holt tart a tavaly bejelentett Optimus robotok fejlesztése: a humanoid masinák már sétálgatnak.

Elon Musk 2022 nyarán azt mondta, a 2023-as év legfontosabb projektje egy humanoid robot fejlesztése lesz. A tömeggyártásra szánt Optimus gondolkodását és mozgását az emberéhez szeretnék hasonlóvá tenni.

A Tesla által nemrég közzétett rövid videó tanúsága szerint a humanoid robotjuk fejlesztése jól halad: a felvételen látható, ahogyan a gyár területén sétálgatnak, tárgyakat tesznek arrébb, óvatosan bánnak egy tojással, és az is kiderül, mit látnak a külvilágból. Ugyan az „emberszabású” gépek mozgása még lassú és esetlen, de a techvállalat nagy reményeket fűz hozzájuk.

A tervek szerint az Optimust bárki megvásárolhatja majd, az ára pedig 20 ezer dollár (7 millió forint) alatt lesz.

A Tesla-vezér úgy gondolkodik, hogy a robotfejlesztésekre szánt idő és energia egyáltalán nem hiábavaló, ugyanis az Optimusszal szerzett tapasztalatokat az autótechnológiai innováció terén is felhasználhatják. Továbbá Musk szerint a jövőben a robotok olyan elterjedtek lesznek majd, mint például most a mobiltelefonok, és idővel az áruk is olcsóbb lesz.

Forrás: Player


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
A Rovatból
Fontos változás jön a Gmailnél: ha nem figyelsz, törölhetik a fiókodat!
Inaktívá teszik azokat a fiókokat, amiket hosszabb ideje nem keresett fel a tulajdonosa.

Link másolása

Módosult a Google szabályzata: törölni fogják azokat a fiókokat, amelybe a tulajdonosuk hosszabb ideje nem jelentkezett be. A cég biztonsági okokkal magyarázza a szigorítást.

A Google szerint ugyanis a magára hagyott fiókok sokkal sérülékenyebbek, mert a tulajdonosok észre sem veszik, ha valakik megpróbálják átvenni felette az irányítást.

Ezért, amelyik fiókba két éve nem léptek be, azokat inaktívnak minősítik és törlik a teljes tartalmát. Ez azt jelenti, hogy a Gmailben, a Driveban, a Meetben, YouTube-on és a Google Fotók szolgáltatásban lévő adatainak, képeinek és tartalmainak is búcsút mondhat a felhasználó.

A keddi bejelentés után azonban némi türelmi időt követően,

csak decemberben kezdik majd törölni a fiókokat.

A Google ígérete szerint azonban ezt is majd csak többszöri figyelemfelhívás után teszik meg. Igaz, ha valaki hosszabb ideje nem nézi az adott fiókhoz tartozó leveleit, akkor vélhetően erről sem fog majd értesülni.

(Forrás: hvg.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Önálló életre kelt a chatbot: erotikus témákat hoz fel, bár nem erre programozták
Kínos, mert a népszerű influenszer klónjaként hirdetik.

Link másolása

Caryn Marjorie influenszer létrehozott egy chatbotot, hogy az magányos emberek virtuális barátnője legyen. Úgy hirdette, hogy olyan, mintha vele beszélgetnének, a chatbot azonban önálló életre kelt, és nála sokkal forróvérűbbnek bizonyult.

A 23 éves influenszer azt mondja, hogy csapata kétezer órát szánt arra, hogy aprólékosan megtervezze Caryn AI személyiségét, és kódolja és az általa használt nyelvezetet.

„Egyedi hangjával, megkapó személyiségével és jellegzetes viselkedésével a Caryn AI olyan dinamikus, különleges interakciót tesz lehetővé, mintha közvetlenül az élő Carynnal beszélgetnél. Tulajdonképpen Caryn hibátlanul klónozott verziója”

– írták az induláskor az egy dollár fejében használható termékről.

Lapozz a folytatáshoz!Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Vége van: Magyarországon is lecsap a Netflix a jelszómegosztásra
A streamingszolgáltató e-mailben fogja értesíteni az érintett felhasználókat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az immár szabálytalanná váló gyakorlat megszüntetésére.

Link másolása

Hivatalosan is bejelentette a Netflix, hogy több országban, között Magyarországon is e-mailben fogják értesíteni azokat a felhasználókat, akik a háztartásukon kívül is megosztják a Netflix-fiókjukat, hogy hamarosan nem lesz használható az előfizetésük a háztartásukon kívül a fiókadataik megosztásával.

Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hogyan fogják ellenőrizni az új szabályok betartását, illetve hogy a megsértésük milyen következményekkel jár majd a felhasználókra nézve.

A streamingszolgáltató által küldött levél szerint két lehetőség van arra, ha valaki továbbra is meg szeretné osztani a háztartásán kívül a profilját: egyedi előfizetéssé alakítják át a vendégfiókokat vagy havi 990 forintért vendégfelhasználóként regisztrálják a háztartásukon kívüli felhasználókat.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: