TECH

Forradalmasíthatja az egész internetet a Chat GPT és a Microsoft együttműködése, az „új Bing”

A fúzióból létrejött böngésző egészen új oldalról közelíti meg a netes keresést. Igaz, már most látszanak a korlátai is.
Fotó: Gerd Altmann / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2023. február 08.


Link másolása

Összefog egymással a ChatGPT által világszerte ismertté lett Open AI és a Microsoft, hogy egészen új szintre emeljék az internetes keresést – számol be a BBC és a Qubit.

A cég kedden hivatalosan is bejelentette, hogy létrehozzák a Bing kereső új verzióját (ennek neve egyelőre csak „új Bing”), amivel a Google keresőjének legnagyobb konkurenciája akarnak lenni, egyszersind forradalmasítanák az internetes keresés fogalmát.

„A verseny ma elkezdődött” – fogalmazott Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. Kiemelte:

„Ez a technológia szinte minden általunk ismert szoftverkategóriát át fog alakítani.”

Nem említette név szerint a Google-t, de nem volt nehéz felismerni a keresőóriást olyan kritikus mondatokban, mint például: „Az esetek 40 százalékában az emberek rákattintanak egy keresési találatra, és azonnal visszatérnek a kereséshez. Ez azt jelzi, hogy valami nem működik. Mi alkalmazkodunk a keresőhöz, ahelyett, hogy fordítva lenne. A keresés felhasználói élménye nem változott semmit az elmúlt 20 évben.”

A Bing ezentúl részletesebb válaszokkal válaszol a keresési lekérdezésekre – nem csak webhelyekre mutató hivatkozásokkal. A felhasználók cseveghetnek is a bottal, hogy jobban személyre szabják lekérdezéseiket. További kontextusfüggő válaszok jelennek meg a keresőoldal jobb oldalán. Ezzel folyamatosan tovább lehet szűkíteni és pontosítani majd a találatokat. Az új Binget beágyazzák a cég Edge nevű, egyelőre közepesen népszerű böngészőjébe is.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy a Google felfedte saját új chatbotja, a Bard részleteit. Ezzel hatalmas harc indult meg a mesterséges intelligenciák piacán, ami szakértők szerint várhatóan ezek további pontosságát és hatékonyságát fogják eredményezni.

Hogy mit tud az új Bing jelenleg, arról több videót is közzétettek. Az egyikben azt kérdezték, mit lehet csinálni egy kisgyerekkel kartondobozból, műanyag palackból, papírból és madzagból? A Bing szerint kartongitárt, madáretetőt vagy műanyag virágot, és az útmutatóhoz is ad linkeket.

Ezen kívül a Bing egyelőre hasonló dolgokat csinál, mint amit a ChatGPT-n már "megszokhattunk": edzéstervet ajánl, útitervet készít egy londoni utazáshoz vagy gyerekmesét ír egy kutyáról, aki a Holdon él – írja a Qubit.

Kitértek ugyanakkor arra is, hogy a technológiának egyelőre vannak erős korlátai is. Mivel a keresők mostantól saját szavaikkal válaszolnak a felhasználók kérdéseire, és nem generálnak forgalmat találataikon keresztül az egyes oldalaknak, az súlyosan érintheti a médiavállalatokat. Másfelől a Bing a teljes nyilvános internethez hozzáfér, ami miatt felmerül a lehetőség, hogy adott esetben pontatlan vagy hamis találatokat ad. Ezeket kiszűrhetjük, ha alaposan utánajárunk a kapott eredményeknek – ezzel azonban a kiindulóponthoz értünk, és a keresés tulajdonképpen nem lett megbízhatóbb, mint korábban volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
A Rovatból
Fontos változás jön a Messengerben, ez sokakat érinthet!
Egy olyan funkció tűnik el hamarosan, amit még 2016-ban építettek bele a Meta népszerű üzenetküldő alkalmazásába.

Link másolása

Az androidos Messengerből eltűnik egy sokak által kedvelt funkció: szeptember 28-án megszűnik az SMS küldési és fogadási opció a csevegőprogramban.

Ezt a lehetőséget még 2016-ban építették be a Meta legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazásába. A változtatás azonban iPhone-osokat nem érinti, csak az androidos eszközöket.

A Meta egyébként azt javasolta, hogy aki eddig alapértelmezett SMS-appként használta a Messengert, válaszon másik programot a szeptember végi határidőig.

Ha valaki esetleg nem választ új alapértelmezett üzenetküldő alkalmazást, az SMS-ek automatikusan a készülék alapértelmezett üzenetküldőjébe kerülnek majd.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
A Rovatból
Már nem Suzukit vesz a legtöbb magyar, a legkeresettebb autók között megjelent a Tesla is
A listavezetők közül ketten tudták növelni az eladásaikat tavalyhoz képest, míg a Suzuki erősen visszaesett.

Link másolása

2023 első két hónapjában 21 ezer 160 új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, írja a Datahouse adatai alapján az Autószektor. Ez 5 százalékkal, vagyis ezer járművel több, mint 2022 januárjában és februárjában.

A márkák között magasan az első a Toyota 3313 eladott járművel. Második a Ford (2033), harmadik a Volkswagen (1714), negyedik a Suzuki (1369) és ötödik a Kia (1298).

A legtöbb személyautót ugyancsak a Toyota adta el. A japán márka 2871 értékesített autóval fölényesen vezet a Volkswagen (1500), a Suzuki (1343) és a Ford (1336) előtt.

A listavezetők közül csak a Toyota és a Volkswagen tudta növelni az eladásait a tavalyihoz képest, míg a Suzuki például 45,78 százalékos visszaesést könyvelhetett el.

Már a legkeresettebb húsz között van a Tesla 202, az MG pedig 187 eladott autóval.

A magyar személyautó-piacon 2023 első két hónapjában a B kategóriás SUV-ok voltak a legnépszerűbbek. Ezek közül a legtöbbet a Dacia Dusterből adták el (648 autó), a legnépszerűbb egyterű a Dacia Jogger (310 autó), a legnépszerűbb felső-középkategóriás kocsi a Volkswagen Passat (173 autó), a kisautók között a Toyota Yaris vezet (570 autó), a minik között a Fiat 500 (430 autó) az első, a nagyautók között vezet a BMW 5/M5 (76 autó), a sportkocsi kategóriájában a BMW 8 (11 autó), a luxusautók között nagyon belekezdett a Mercedes-Benz S-osztály/Maybach (38 autó), a B kategóriás egyterűk között a Toyota Proace City Verso (54 autó), a D kategóriás szabadidő-autók között a Volvo XC60 (176 autó), az E kategóriás szabadidő-autók pedig a BMW X5/M (105 autó), az F kategóriában pedig az Audi Q7/SQ7 (54 autó).

A legkelendőbb kisteherautó a Fiat Ducato (285 jármű), a kishaszonjárművek között a Renault Express Van (133 jármű), a legmenőbb pickup a Magyar Év Autója 2022 díjat nyertToyota Hilux (330 jármű), a legnépszerűbb kisbusz pedig a Ford Tourneo Custom (509 jármű).


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Ezért sugárzik ilyen durván az iPhone 12, a franciák már fel is függesztették a forgalmazását
A hatóságok két hetet adtak az Apple-nek arra, hogy megoldást találjanak a problémára. Amennyiben nem lesz változás, akkor a francia piacon lévő összes iPhone 12-t is visszahívhatják.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. szeptember 14.


Link másolása

A francia Nemzeti Frekvencia Ügynökség (ANFR) sajtóközleményben szólította fel a kereskedőket és az online áruházakat, hogy ideiglenesen függesszék fel az iPhone 12 értékesítését, az ügynökség szerint ugyanis az Apple készüléke olyan sugárzási szintet generál, amely meghaladja a jelenlegi európai szabványokat.

Az Apple-nek két hetet adtak arra, hogy megoldást találjanak a problémára, amelyet egy szoftverfrissítéssel orvosolhatnak. Amennyiben viszont a vállalat nem tesz lépéseket tizenöt napon belül, akkor az ANFR akár a francia piacon lévő összes iPhone 12 visszahívását is követelheti.

A készülékkel az a probléma, hogy ugyan képes érzékelni az emberi test közvetlen közelségét a mozgás- és közelségérzékelőinek köszönhetően, azonban az ANFR tesztjei szerint ez a rendszer nem működik megbízhatóan, illetve nem mindig érzékeli a test közvetlen jelenlétét, ezért az emberi test által kibocsátott és elnyelt elektromágneses hullámokra vonatkozó határértékeket túllépték.

A probléma az iPhone 12 mini és az iPhone 12 pro készülékeket nem érinti.

(via Blikk, Le Monde)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Lehull a lepel: ennyibe kerül egy iPhone 15 Magyarországon
Bemutatták az Apple csúcskategóriás telefonjának legújabb verzióját, ami itthon valamivel olcsóbb, mint tavaly ilyenkor.

Link másolása

Kedden bemutatta az Apple az iPhone az idei, 15-ös szériáját, és ezzel egy időben megjelentek a készülékek árai is – szúrta ki a 24.hu.

Idén is alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki az Apple csúcskategóriás mobilját akarja megvásárolni, igaz, idén valamivel kevesebbet kell fizetni, mint tavaly ősszel a 14-es szériáért. Az ok a forint dollárhoz viszonyított erősödésében keresendő – írja a portál.

Az iPhone 15 magyarországi árai a következőképp alakulnak:

  • iPhone 15 (128 GB): 399 990 Ft
  • iPhone 15 (256 GB): 449 990 Ft
  • iPhone 15 (512 GB): 549 990 Ft
  • iPhone 15 Plus (128 GB): 449 990 Ft
  • iPhone 15 Plus (256 GB): 499 990 Ft
  • iPhone 15 Plus (512 GB): 599 990 Ft.

A készülékeket szeptember 15-től lehet előrendelni, szeptember 22-től a boltokban is kaphatóak.

Link másolása
KÖVESS MINKET: