News here
hirdetés

TECH
A Rovatból
hirdetés

Erőmű 1.33kg-ban – MateBook X Pro 2021

Míg a Huawei reménytelennek tűnő harcot folytat az amerikai embargóval a mobiljait illetően, a laptopok terén sikerül évről évre valami fantasztikusat letennie az asztalra.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. július 13.


Link másolása

hirdetés

Ahogy kézbe vettem a dobozt, és felpattintottam azt, egyértelművé vált, hogy egy ultra prémium laptoppal lesz dolgom, aminek nem titkolt célja felvenni a harcot az Apple legújabb MacBook Pro-jával. Külsőre hasonlít az előző, MateBook X notebookra gyönyörűen megmunkált alumínium házba került, ami gyémántcsiszolású íveket kapott. Ránézésre is ordít róla, hogy prémium, baromi elegáns, büszkén teheti ki az asztalra a gazdája.

Az első fizikai kontaktus (a kicsomagolást nem számítva) is levesz a lábamról, az asztalra téve egy ujjal is felnyitható anélkül, hogy az alsó rész elmozdulna. Az 1,33 kg könnyű és 14,6 mm vékony fém test nagyon karcsú, és félelmetesen könnyű (pedig szufla az van benne). Két színben kapható, galaktikus szürkében és smaragdzöldben, és szerintem sokan egyet értünk vele, hogy ez utóbbi üt igazán.

A 13,9 hüvelykes test 91% -os képernyő-test arányt kínál, amiből az következik, hogy épphogy csak szexepilként van ott a káva. A 3K-s felbontású kijelző érintésérzékeny is, és olyan gesztusokat is tud, mint három ujjunkat használva bármilyen méretben és alakban rögzíthetjük a képernyőt. A Touchpad is egyébként méretes, és elképesztően gusztusos nyomkodni, bárhol ér hozzá az ember ugyanúgy reagál, mivel 8db érzékelő is befigyel alatta. A géptest két oldalán találunk 2 db USB-C és egy sima 3.0-ás portot is, ráadásul a dobozban mellékelve találunk egy USB-elosztót is, ami elképesztően üdítő tény, ha valakinek volt már dolga a MacBook Pro USB portjaival, akkor tudja miről beszélek.

A hardware brutális, csak egy jobb videókártya választja el Paks 2-től, de egyértelműen se az árba, se a kijelölt felhasználási területébe nem fért volna bele. Mindenesetre videóvágásra még mindig használható, még ha ultrán nem is futtatjuk a Warzone-t rajta. 11. generációs Intel® Core™ i7 processzorral, 16 GB-os LPDDR4x memóriával és akár 1 TB-os SSD-tárral érkezik, ami többet mond minden szónál. Továbbá a Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.1 is rendelkezésünkre áll, így áll össze a valaha gyártott legerősebb Huawei laptop, ami tekintve, hogy üzleti és kreatív felhasználásra készült, az egyik legerősebb a piacon is.

Sajnos a gép egyelőre csak angol billentyűzet kiosztással kapható, így az Í csak egy kombinációval érhető el, ami bizony igazán idegesítő lehet annak, aki esetleg írni is szeretne magyarul a gépen. A másik kicsit bosszantó elem is a billentyűzeten van, ugyanakkor amennyire rossz az egyik oldalon, annyira imádom magát az elvet. Az F5 és az F6 billentyűk közé bekerült egy felnyitható (mint a régi Porschék lámpája) webcam “gomb”, ami így helyet spórolt a kávának, elképesztően menően néz ki, látható, hogy mikor üzemel, viszont abból a tokaszögből vesz, amit be kéne tiltani.

hirdetés

Akárcsak az elődöknél, ennél a gépnél sincs másképp, hogy jó kapcsolatot ápol a Huawei telefonokkal. Ide-oda vezérelhetjük egyiket a másikkal, villámgyorsan küldhetünk fájlokat a telefont a touchpadra helyezve, ésatöbbi, ésatöbbi. Ha van egy brutál P40-ünk vagy az új Mate-el feszítünk, akkor igencsak megkönnyítheti az életünket ez a MateBook.

Az üzemidő is parádés, átlagos használat mellett 8-10 órát tudtam nyüstölni egy feltöltéssel, ami lefed igazából egy egészséges napot, vagy inkább másfelet. A feltöltése pedig 1 óra 40 perc alatt meg is van.

Mindent összevetve, még a 650.000 Ft-os árát tekintve is egy erős, és szexi géppel állunk szemben. Minden igényt kielégíthet üzleti, kreatív vagy mindennapos használatban. Kifejezetten jó érzés a közelében lenni, és még könnyű is. Ugyanakkor nem árt figyelembe venni azt, hogy nem rendelkezik magyar billentyűzettel, ami az átlagnál többet gépelőknek hosszú távon kínszenvedés lehet. De ne is ez legyen az utolsó mondat, hanem ez!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH
Véget ér a jó világ: a Messenger és a Viber is fogyasztani fogja a mobilnetet
Betiltják az EU-ban azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások nem merítik az adatforgalmi keretet.

Link másolása

hirdetés

Kellemetlen változásokkal szembesülhetnek hamarosan azok a telefonhasználók, akiknek nincs korlátlan mobilinternete - írja a 24.hu annak kapcsán, hogy az európai távközlési felügyelet, a BEREC a napokban frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit.

A döntés értelmében a

betiltják azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások - például Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Viber, YouTube - nem használnak adatforgalmat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben ezek a szolgáltatások is meríteni fogják a mobilnetkeretet, tehát ugyanannyi képernyőidővel gyorsabban fogy majd el a rendelkezésre álló adatamennyiség.

A cikkben ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy amennyiben a változások életbe lépnek, arról a szolgáltatók értesíteni fogják az ügyfeleket.

A BEREC döntésére azután került sor, hogy az Európai Bíróság megállapította: egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, ami sérti az európai internet-szabályozást.

hirdetés

Az arstechnica.com-nak Barbara van Schewick, a Stanford Egyetem jogi professzora azt mondta, a szabályozásra azért volt szükség, mert a szolgáltatók kihasználták, hogy a korábbi hálózatsemlegességi irányelvek nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat. Ezáltal pedig aránytalanul nagy hasznot hajtottak a techóriásoknak.

A szakértő szerint azonban a szolgáltatóknak vélhetően a jövőben is lehetősége lesz adatforgalommentes akciókat hirdetni, de nem kimondott alkalmazásokra szabva.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés
Négy funkciót is megszüntet a Facebook május végén
Hogy miért pont most és miért pont ezt a négy funkciót lövik le, az nem derült ki.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt napokban sokan kaphattak levelet a Facebooktól, amelyben a vállalat arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy május 31 után már nem lesznek elérhetőek az Ismerősök a közelben, az Időjárási figyelmeztetések, a Helyadatelőzmények, illetve a Helyadatok háttérszolgáltatása nevű szolgáltatások - szúrta ki a Telex. A döntés a 2014-ben az androidos és iOS-es Facebook-alkalmazásban bevezetett, de adatvédelmi okokból eddig is sokat kritizált funkció megszüntetését jelenti.

A levélben többek között arról is beszámolnak, hogy „a helyadatelőzményekre és helyadatok háttérszolgáltatására” vonatkozó jelenlegi beállításainkat május 31-ig még módosíthatjuk. Június elsején ezeket a beállításokat a szolgáltató kikapcsolja és ezekhez a funkciókhoz ezután nem fog adatot gyűjteni. A felhasználók ezután még augusztus 1-ig hozzáférhetnek az adataikhoz, le is tölthetik őket, de

augusztus 1. után a meglévő helyadatelőzmények már nem lesznek elérhetőek.

A Facebook azonban továbbra is gyűjteni fogja a helyadatokat az Adatkezelési szabályzatban foglaltaknak megfelelően. Az a levélből nem derül ki, hogy miért pont most és miért pont ezeket a szolgáltatásokat lövik le május végén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
Bárhonnan, akár másik országból is lehet ezentúl távmunkában dolgozni az Airbnb-nél, ugyanazért a fizetésért
Negyedévenként személyes találkozókat is szerveznek, de bátorítják a munkavállalóikat, hogy dolgozzanak távmunkában a cégnél bárhonnan.

Link másolása

hirdetés

Az Airbnb munkatársai ezentúl bárhonnan dolgozhatnak távmunkában, akár jóval alacsonyabb keresetű országban is élhetnek, a fizetésük akkor sem változik – jelentette be a cég a Guardian szerint.

Mindezt Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója e-mailben jelentette be a vállalat munkavállalóinak. „A világ egyre rugalmasabbá válik azzal kapcsolatban, hogy az emberek hol dolgozhatnak. Ezt látjuk a saját vállalkozásunkban is. Nem tudtunk volna ilyen gyorsan kilábalni a világjárványból, ha nem dolgoztak volna emberek milliói Airbnb-ből” – fogalmazott.

„A világ legjobb embereit akarjuk felvenni és megtartani (mint ti). Ha a tehetségek körét az irodáink körüli ingázási körzetre korlátoznánk, jelentős hátrányba kerülnénk. Ezek a 'legjobb emberek' mindenhol élnek, nem csak egy területre koncentrálódnak. És azzal, hogy sokféle közösségből toborzunk, sokszínűbb céggé válunk” – írta a cég dolgozóinak.

Hozzátette: a vállalat a távmunka lehetővé tétele és támogatása mellett negyedévenként személyes találkozókat is szervez majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
283 ezer forintért és plusz havidíjért már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete
A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

Link másolása

hirdetés

Tavaly februártól lehetett feliratkozni a SpaceX műholdas internetszolgáltatására, amelyet most el is indítottak Magyarországon - írja a Rakéta.

A Starlink szolgáltatását a cég honlapján lehet megrendelni, ám az ára elég magas.

Az antenna 260 ezer forint, a szállítás díja 23 ezer forint, az előfizetési díj pedig havonta 35 500 forint. Ezért a SpaceX 250 Mbps letöltési sebességet ígér.

A Speedtest.net-et üzemeltető Ookla adatai szerint azonban inkább 100-150 Mbps a letöltési sebesség, ami egy műholdas internetszolgáltatástól tényleg remek teljesítmény. De alig gyorsabb, mint a nálunk elérhető - és lényegesen olcsóbb - jelenlegi vezetékes internetszolgáltatások.

A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

A Starlink-rendszer jelenleg több mint kétezer-kétszáz műholddal rendelkezik. Magyarország előtt már működött Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és március óta Ukrajnában is elérhetővé tette a cég a műholdas internetet a háborús helyzetre tekintettel.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: