News here

TECH
A Rovatból

Eloszlatták az instagramos rémhírt: nem élnek vissza lenyomozáshoz és zaklatáshoz sem a felhasználók helymeghatározásával

A rémhírekkel ellentétben nem használják fel bűncselekményekhez a helymeghatározást, ez mindössze az új frissítés egyik funkciója.
Fotó: Pixabay/Solen Feyissa - szmo.hu
2022. augusztus 29.


Link másolása

Néhány nappal ezelőtt terjedt el Instagramon és TikTokon egy bejegyzés, miszerint a fénykép megosztó oldalon visszaélnek a felhasználók adataival. A poszt szerint az Instagram pontos helymeghatározása által felhasználókat nyomozhatnak le, amely lopáshoz, zaklatáshoz és más bűncselekményekhez is vezethet - szúrta ki a Metro.

A rémhír villámgyorsan terjedt a közösségi oldalon, így emberek milliói kezdték kikapcsolni a helymeghatározást az applikáció számára. A bejegyzést egy több mint 29 000 követővel rendelkező influenszer marketingfiók tette közzé, amely felerősítette az adatvédelmi aggályokat.

A fenti bejegyzés arra figyelmeztet, hogy:

„Az emberek megtalálhatják a pontos tartózkodási helyedet az Instagramról. Magánszemélyek arra használják, hogy célba vegyenek embereket azért, hogy bűncselekményeket kövessenek el, beleértve a lopást, zaklatást stb.”

Eddig nem volt megerősített eset lopásról vagy zaklatásról, amely ennek a bizonyos frissítésnek a következménye lenne. A nemrégiben megjelent iOS-frissítés számos alkalmazásban aktiválta a pontos helymeghatározás ("Precise Location") beállítást, nem csak az Instagram esetében. A beállításokban látható, hogy ezeknél az alkalmazásoknál kapcsolták be: az Airbnb, a Facebook, a LinkedIn, a Pinterest, a Snapchat, a Twitter, az Uber és még a Bumble is.

Bár az igaz, hogy a pontos helymeghatározás a frissítés óta alapértelmezés szerint, automatikusan bekapcsolt, valószínűleg nem kell pánikba esni miatta.

Ez egy létező funkció az iOS 15.6.1 óta, ahol meg lehetett adni a helyhez való hozzáférés szintjeit bizonyos alkalmazások számára. Ha nincs teljesen kikapcsolva a helymeghatározás, akkor az iOS alapértelmezés szerint aktiválta a pontos helymeghatározást. Ez lehetővé tette az alkalmazások számára, hogy a felhasználók konkrét helyét lássák, ne csak a hozzávetőlegeset.

Az Apple szerint a hozzávetőleges helymeghatározás körülbelül 3 négyzetméternyi területet fed le.

Ez valóban nagyon pontos meghatározás, de nagyon valószínűtlen, hogy az emberek ezt arra használhatják, hogy lenyomozzák a pontos tartózkodási helyünket, hacsak nem jelöljük meg a helyszínt a történeteinkben vagy a bejegyzéseinkben magunktól.

„Nem osztjuk meg a tartózkodási helyet másokkal. Más közösségi médiavállalatokhoz hasonlóan mi is a pontos helymeghatározást használjuk olyan dolgokhoz, mint a helymegjelölések és a térképfunkciók. Az emberek a készülékük beállításain keresztül kezelhetik a helymeghatározási szolgáltatásokat, és megjelölhetik a helyeket a bejegyzéseikben, ha meg akarják osztani ezt az információt”

- mondta a Meta szóvivője a Metro lapnak.

Ennek ellenére érdemes óvatosnak maradni és a pontos helymeghatározás szolgáltatást kikapcsolni a közösségi médiaalkalmazásokban, és óvakodni a helymegjelöléstől a történetekben vagy a posztokban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TECH
Cifra káromkodásokat rejt a KRÉTA kiszivárgott forráskódja
Az is kiderült, hogy a tiltott szavak listája igen terjedelmes, és a redditezők szerint a szavak szűrése csak másodlagos célt szolgált, a listát sokkal inkább a saját szórakoztatásukra készítették a fejlesztők.

Link másolása

Pár hete feltörték a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, vagyis a KRÉTA fejlesztőcége, az eKRÉTA Informatikai Zrt. adatbázisát, és hackerek kezébe kerültek diákok és tanárok adatai - írja az RTL.hu.

A fejlesztők szerették volna elhallgatni, de most kiderült, hogy a rendszer összes forráskódja is felkerült egy Telegram-csoportba.

Az egyik hacker a Telexnek elmondta, hogy egy úgynevezett RAT-et használtak a támadáshoz, ami egy trójai vírus. Ez távoli hozzáférést biztosított nekik az egyik KRÉTA-adminisztrátor fiókjához. Ezzel pedig már bármit el tudtak érni.

A forráskód birtokában pedig támadni lehet a KRÉTÁT, így a tanárok és diákok személyes adatai is nagyobb veszélyben vannak

- árulta el a 24.hu-nak egy IT-szakértő.

Az RTL.hu megjegyzi, hogy a Reddit-felhasználók azóta sem tértek napirendre a forráskód egyik részén. A tiltott szavak listája ugyanis igen terjedelmes, és a redditezők szerint a szavak szűrése csak másodlagos célt szolgált, a listát sokkal inkább a saját szórakoztatásukra készítették a fejlesztők.

A teljes lista ITT érhető el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
Menekülnek a felhasználók a Twitterről, egy új app lehet a nagy nyertes
Aznap, amikor Elon Musk átvette a Twitter irányítását, 230 000 ember regisztrált a Mastodonra.

Link másolása

Mióta Elon Musk átvette a Twitter irányítását, megugrott azoknak a száma, akik regisztráltak a Mastodon nevű közösségi felületre – számolt be róla a CNN.

De mi is ez pontosan? A Mastodonról azt lehet tudni, 2016 óta létezik, a felhasználóinak száma pedig folyamatosan növekszik.

A nagyobb közösségi felületekkel ellentétben a Mastodon nemcsak ingyenes, de hirdetések sincsenek rajta.

A felületet egy nonprofit szervezet fejlesztette, amit közösségi finanszírozáson keresztül lehet támogatni.

Vannak, akik a Twitterről menekülnek ide, sokan pedig egy olyan másodlagos platformot keresnek, ahol szigorú tartalmi moderálások, de mégis gyűlöletektől mentesen kifejezhetik gondolataikat.

A Mastodon népszerűsége azért is tud növekedni, mert megjelenésben és szolgáltatásban is hasonlít a Twitterhez. Itt viszont a rövid bejegyzéseket az idővonalon nem algoritmikus rendezik, hanem időrendi sorrendben vannak rendezve. De ugyan úgy lehet követni másokat, rövid bejegyzéseket létrehozni (500 karakteres korláttal), képeket és videókat feltölteni.

Eugen Rochko, a fejlesztő szervezet vezetője egy csütörtöki interjúban elmondta, hogy a Mastodon 230 000 felhasználót szerzett október 27. óta, amikor Musk átvette az irányítást a Twitter felett.

Külön érdekesség, hogy a Mastodon-felhasználók fiókjait rengeteg különböző szerver tárolják. A költségek is sokféle ember és csoport között oszlanak meg. Ennek előnye, hogy a hálózat egésze nem áll egyetlen személy vagy cég irányítása alatt sem.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Hoppá! Musk elkezdte visszahívni a kirúgott embereket a Twitterhez
Kiderült, hogy nélkülük nehézkesen működik a cég, ennyi embert nem lehet még egy ekkora vállalattól sem egyszerre kirúgni.

Link másolása

Elon Musk, a világ egyik leggazdagabb embere 44 milliárd dollárért vette meg a Twittert, a világ egyik legkedveltebb közösségi médiás platformját, és rögtön kirúgta a vezetőket, majd több ezer munkatárs is megkapta a felmondólevelét.

Pontosabban nem mindenki kapta meg, sokan csak abból sejthették, hogy már nem dolgoznak a Twitternél, hogy egyszer vsak már nem fértek hozzá a cég belső platformjaihoz, a saját levelezésükhöz, sőt, volt, akinek távolról agépéről is töröltek minden céges anyagot.

A dolgozók jobb híján különböző fórumokon tartják egymással a kapcsolatot, és itt adnak hírt arról, hogy mi lett a sorsuk. Ezt a szerencsésebbek e-mailekből tudják meg. Akiket kirúgtak, azok a személyes fiókjukba kapnak erről mailt, akiket nem, azokat a vállalati fiókjukban várja egy levél.

Mostanra persze kiderült az is, hogy olyan tudástőke távozik a vállalattól, amire szüksége van a tulajdonosnak ahhoz, hogy végrehajtsa a terveit.

A Bloomberg szerint Musk hamarjában kinevezett emberei elkezdték arra kérni az ex-munkatársakat, hogy térjenek vissza a céghez.

A Twitter majdnem 4 ezer dolgozójától vált meg, Musk azzal indokolta a lépést, hogy napi 4 millió dolláros veszteséget termel a cég, és ez tarthatatlan.

Az Egyesült Államokban kedden félidős választások lesznek, és ezekben a napokban éppen hogy plusz emberekre van szükség a tartalmak figyelésére, mert a platformot sokan megpróbálják elárasztani hamis információkkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
A Rovatból
Ultimátumot adott a Twitter dolgozóinak Musk, erre felmondtak 1200-an
El kellett dönteniük, hogy az új tulajdonos által vezetett cégnél akarnak-e tovább dolgozni, vagy sem. Sokan nem akartak. Musk bejelentette: elindul a Twitter 2.0 projekt.

Link másolása

Felszólította a Twitter dolgozóit Elon Musk, hogy döntsék el: szeretnének-e tovább a cégnél dolgozni vagy sem. Erre 1200-an felmondtak. A közösségi oldal új tulajdonosa elindítja a Twitter 2.0-t, ami sokkal több munkával jár majd.

A Guardian szerint Elon Musk pénteken küldött mailt a Twitter munkatársainak, hogy a szoftverkódot író alkalmazottak jelentkezzenek a San Franciscó-i központban kora délután. Közölte, hogy feltétlenül személyesen szeretne velük találkozni, így aki épp nincs a városban, az repüljön oda gyorsan.

Musk arra volt kíváncsi: miért hasznos a szoftverkódjuk, milyen eredményeket értek el vele az elmúlt fél évben.

Musk rövid beszélgetések, interjúk segítségével próbálja majd megérteni a platform technológiai működését.


Link másolása
KÖVESS MINKET: