News here

TECH
A Rovatból

Cosplay, régi és vadonatúj játékok várták az ifjú gamereket az őszi PlayIT Show-n

Október 1-jén a BOK csarnok adott otthont a hazai gamerek legfontosabb rendezvényének, ahol kipróbálhattuk a FIFA23-at, megnézhettünk egy igazi pankrátor-viadalt, és kideríthettük, mennyire vagyunk jók az e-sportban.

Link másolása

Kisebb helyen, de ugyanolyan változatos programokkal rendezték meg az őszi PlayIt Show-t, mint a korábbiakat a Hungexpón. Két és fél év kényszerű szünet után nem csoda, hogy a nyári rendezvény után az őszi is sokakat érdekelt.

Az egyik legnagyobb újdonság számunkra a pankráció volt. Meglepő volt látni a játékkonzolok közt felállított szorítót, amiben félmeztelen pankrátorok küzdöttek egymással, volt, hogy egyszerre hárman is. Az ötlet bejött, amit az is bizonyít, hogy rengetegen állták körül a bemutatót, és szurkoltak egyik vagy másik harcos győzelméért.

Szintén szokatlan volt a Rage Room, egy olyan elkülönített, helység, amiben beöltözve és védősisakban mindeféle tárgyakat verhettek szét az arra vállalkozók. Nem mindennapi érzés így levezetni a feszültséget.

A legtöbben a Mastercard Nagyszínpadnál fordultak meg, ahol kvízek, vetélkedők, előadások és bemutatók voltak, és sok nyereményt is kiosztottak a közönség között.

A főszerep persze ezúttal is a gamingé volt. Egy kiállítótéren játékkonzolok és érmés játékgépek várták azokat, akik retrózni akartak egy kicsit, de új játékokat is ki lehetett próbálni, például a PC Arénában.

Hogy jön össze a PlayIt Show és a Mastercard?

"A PlayIT Show legnagyobb erőssége, hogy képes megszólítani a fiatal generációkat és egy olyan találkozóhelyet is jelent számukra, ahol találkozhatnak az értékközösségük tagjaival. Nálunk a Mastercardnál azért is kiemelten fontos az ilyen események támogatása, mert segít megértenünk az egyes fogyasztói csoportokat - jelen esetben a fiatalokat, így egyrészt személyre szabott megoldásokat fejleszthetünk és olyan csatornákat építhetünk ki, amelyeken a leghatékonyabban szólíthatjuk meg őket" - mondta Mondovics Péter, a Mastercard marketing menedzsere.

A Gamerland standjánál pedig a nagyon várt FIFA 23 bemutatója vonzott nagyobb közönséget. Még egy 40 fős kupát is rendeztek, Horti Gábor kommentálásával. De versenyen kívül is bárki kirpóbálhatta a világ legnépszerűbb futballjátékának legújabb részét, ami lenyűgöző grafikával érkezett. A készítők valódi focisták segítségével modellezték az emberi testet, és a tervezéshez mesterséges intelligenciát is használtak. Ez meg is látszik az élethű karaktereken.

A játék másik nagy újdonsága, hogy már nemcsak arra van lehetőség, hogy például bankkártyával vásároljunk magunknak jobb csapatot vagy gyorsabb fejlődést, hanem a játékosaink el is költhetik a játékban a "megkeresett" pénzt.

Elmehetnek nyaralni, vehetnek maguknak autót, építhetnek medencét, de akár adakozhatnak is az álletmentőknek, mindez pedig kihatással van a pályán nyújtott teljesítményükre.

Valószínűleg nem csalódtak Cosplay-rajongói sem, külön színpadon mutatkoztak be a szereplők, például a Halál úrnője. A rajongók fotókat is készíthettek kedvenceikkel.

Természetesen a menő youtuberekkel és tartalomgyártókkal is találkozhattunk a rendezvényen, itt volt Ungdani, The Reelcrew, Yeahunter, Avid is Odd, Rongybaba, SparklingAnna vagy épp Szalay Isti is. A MineShow-n, a dedikáló zónában óriási volt a sor. A nagy érdeklődést jól jelzi, hogy az ide szóló jegyek már bőven a kezdés előtt elfogytak. Leginkább gyerekek és persze a velük érkező szülők várták itt türelemmel, hogy sorra kerüljenek.

Lehetett tesztelni és a legújabb virtuális eszközöket is kipróbálhattuk, ez érdekelte a legtöbbeket, és a gyártók is itt hoztak be új cuccokat. Elég nagy volt például a Nintendo standja, de láthatóan az Xbox is nagyon készült a rendezvényre.

Nekünk kimondottan tetszett, hogy kipróbálhattuk magunkat e-sportolóként, és utána meg is mondták, milyen teljesítményt nyújtottunk.

Hogy ne csak a gépek előtt üljenek a résztvevők, hanem mozogjanak is, a Mozdulj Gamer programjai és a Just Dance táncpárbaj nyújtott lehetőséget a kikapcsolódásra a virtuális világból.

A hagyományosabb játékok kedvelőinek szóltak a Gémklub Társasjáték-kiadó játékai, és a Geek akadémia rejtvényei is, nem beszélve a Gamer 7 feladványairól, ahol nyerni is lehetett, hét különböző játékban küzdöttek a játékosok egymással a pénz- és tárgynyereményekért.

Nagy kedvencünk volt még a mini star-wars kiállítás, egy egész ewok-külünítménnyel. Aki megéhezett, különféle food truckok várták a sarokban. Fizetni itt is - akárcsak az egész fesztiválon - érintésmentes kártyával vagy mobillal lehetett.

Azoknak sem kellett csalódniuk, akiket nemcsak a játékokban érdekelnek a fegyverek. A Magyar Honvédség toborzóirodájának standján még a géppisztolyokat is megmutatták, az amerikai katonai hagyományőrzők pedig egy világháborút idéző katonai dzsipet vonultattak fel.

Összességében egy hétvégi délelőttre tökéletes szórakozást nyújtott a fesztivál, még ha szerényebb is volt a nyári nagy PlayIT-nél.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TECH
Cifra káromkodásokat rejt a KRÉTA kiszivárgott forráskódja
Az is kiderült, hogy a tiltott szavak listája igen terjedelmes, és a redditezők szerint a szavak szűrése csak másodlagos célt szolgált, a listát sokkal inkább a saját szórakoztatásukra készítették a fejlesztők.

Link másolása

Pár hete feltörték a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, vagyis a KRÉTA fejlesztőcége, az eKRÉTA Informatikai Zrt. adatbázisát, és hackerek kezébe kerültek diákok és tanárok adatai - írja az RTL.hu.

A fejlesztők szerették volna elhallgatni, de most kiderült, hogy a rendszer összes forráskódja is felkerült egy Telegram-csoportba.

Az egyik hacker a Telexnek elmondta, hogy egy úgynevezett RAT-et használtak a támadáshoz, ami egy trójai vírus. Ez távoli hozzáférést biztosított nekik az egyik KRÉTA-adminisztrátor fiókjához. Ezzel pedig már bármit el tudtak érni.

A forráskód birtokában pedig támadni lehet a KRÉTÁT, így a tanárok és diákok személyes adatai is nagyobb veszélyben vannak

- árulta el a 24.hu-nak egy IT-szakértő.

Az RTL.hu megjegyzi, hogy a Reddit-felhasználók azóta sem tértek napirendre a forráskód egyik részén. A tiltott szavak listája ugyanis igen terjedelmes, és a redditezők szerint a szavak szűrése csak másodlagos célt szolgált, a listát sokkal inkább a saját szórakoztatásukra készítették a fejlesztők.

A teljes lista ITT érhető el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
Menekülnek a felhasználók a Twitterről, egy új app lehet a nagy nyertes
Aznap, amikor Elon Musk átvette a Twitter irányítását, 230 000 ember regisztrált a Mastodonra.

Link másolása

Mióta Elon Musk átvette a Twitter irányítását, megugrott azoknak a száma, akik regisztráltak a Mastodon nevű közösségi felületre – számolt be róla a CNN.

De mi is ez pontosan? A Mastodonról azt lehet tudni, 2016 óta létezik, a felhasználóinak száma pedig folyamatosan növekszik.

A nagyobb közösségi felületekkel ellentétben a Mastodon nemcsak ingyenes, de hirdetések sincsenek rajta.

A felületet egy nonprofit szervezet fejlesztette, amit közösségi finanszírozáson keresztül lehet támogatni.

Vannak, akik a Twitterről menekülnek ide, sokan pedig egy olyan másodlagos platformot keresnek, ahol szigorú tartalmi moderálások, de mégis gyűlöletektől mentesen kifejezhetik gondolataikat.

A Mastodon népszerűsége azért is tud növekedni, mert megjelenésben és szolgáltatásban is hasonlít a Twitterhez. Itt viszont a rövid bejegyzéseket az idővonalon nem algoritmikus rendezik, hanem időrendi sorrendben vannak rendezve. De ugyan úgy lehet követni másokat, rövid bejegyzéseket létrehozni (500 karakteres korláttal), képeket és videókat feltölteni.

Eugen Rochko, a fejlesztő szervezet vezetője egy csütörtöki interjúban elmondta, hogy a Mastodon 230 000 felhasználót szerzett október 27. óta, amikor Musk átvette az irányítást a Twitter felett.

Külön érdekesség, hogy a Mastodon-felhasználók fiókjait rengeteg különböző szerver tárolják. A költségek is sokféle ember és csoport között oszlanak meg. Ennek előnye, hogy a hálózat egésze nem áll egyetlen személy vagy cég irányítása alatt sem.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Hoppá! Musk elkezdte visszahívni a kirúgott embereket a Twitterhez
Kiderült, hogy nélkülük nehézkesen működik a cég, ennyi embert nem lehet még egy ekkora vállalattól sem egyszerre kirúgni.

Link másolása

Elon Musk, a világ egyik leggazdagabb embere 44 milliárd dollárért vette meg a Twittert, a világ egyik legkedveltebb közösségi médiás platformját, és rögtön kirúgta a vezetőket, majd több ezer munkatárs is megkapta a felmondólevelét.

Pontosabban nem mindenki kapta meg, sokan csak abból sejthették, hogy már nem dolgoznak a Twitternél, hogy egyszer vsak már nem fértek hozzá a cég belső platformjaihoz, a saját levelezésükhöz, sőt, volt, akinek távolról agépéről is töröltek minden céges anyagot.

A dolgozók jobb híján különböző fórumokon tartják egymással a kapcsolatot, és itt adnak hírt arról, hogy mi lett a sorsuk. Ezt a szerencsésebbek e-mailekből tudják meg. Akiket kirúgtak, azok a személyes fiókjukba kapnak erről mailt, akiket nem, azokat a vállalati fiókjukban várja egy levél.

Mostanra persze kiderült az is, hogy olyan tudástőke távozik a vállalattól, amire szüksége van a tulajdonosnak ahhoz, hogy végrehajtsa a terveit.

A Bloomberg szerint Musk hamarjában kinevezett emberei elkezdték arra kérni az ex-munkatársakat, hogy térjenek vissza a céghez.

A Twitter majdnem 4 ezer dolgozójától vált meg, Musk azzal indokolta a lépést, hogy napi 4 millió dolláros veszteséget termel a cég, és ez tarthatatlan.

Az Egyesült Államokban kedden félidős választások lesznek, és ezekben a napokban éppen hogy plusz emberekre van szükség a tartalmak figyelésére, mert a platformot sokan megpróbálják elárasztani hamis információkkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
A Rovatból
Ultimátumot adott a Twitter dolgozóinak Musk, erre felmondtak 1200-an
El kellett dönteniük, hogy az új tulajdonos által vezetett cégnél akarnak-e tovább dolgozni, vagy sem. Sokan nem akartak. Musk bejelentette: elindul a Twitter 2.0 projekt.

Link másolása

Felszólította a Twitter dolgozóit Elon Musk, hogy döntsék el: szeretnének-e tovább a cégnél dolgozni vagy sem. Erre 1200-an felmondtak. A közösségi oldal új tulajdonosa elindítja a Twitter 2.0-t, ami sokkal több munkával jár majd.

A Guardian szerint Elon Musk pénteken küldött mailt a Twitter munkatársainak, hogy a szoftverkódot író alkalmazottak jelentkezzenek a San Franciscó-i központban kora délután. Közölte, hogy feltétlenül személyesen szeretne velük találkozni, így aki épp nincs a városban, az repüljön oda gyorsan.

Musk arra volt kíváncsi: miért hasznos a szoftverkódjuk, milyen eredményeket értek el vele az elmúlt fél évben.

Musk rövid beszélgetések, interjúk segítségével próbálja majd megérteni a platform technológiai működését.


Link másolása
KÖVESS MINKET: