hirdetés
turelmetlen_ck.jpg

Te melyik csoportba tartozol: türelmetlen vagy halogatós?

Mivel a mai világban minden gyorsan történik, sokan próbálnak mindent felpörgetni, hogy mielőbb elérjék céljaikat. Mások pedig tétováznak és még akkor sem biztosak a dolgukban, amikor már döntöttek.
Sipos Kinga írása a 7köznapi pszichológia blogon, Címkép: Man photo created by drobotdean - www.freepik.com - szmo.hu
2020. szeptember 14.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része, és mindenkire tartozik.

A XXI. században felgyorsult világban élünk, mindent a maximumra próbálunk pörgetni, hogy minél többet és minél hamarabb profitáljunk. Ezt a felgyorsult tempót lehet a társadalmi változásokra is fogni, de a társadalmat mi emberek alkotjuk. Ennek a türelmetlen attitűdnek nyilvánvalóan vannak előnyei, ugyanúgy, ahogy vannak hátrányai is. Nézzük, miket vonhat ez a fajta hozzáállás maga után.

Manapság a lehetőségek világában élünk, csak kapkodjuk a fejünket, merre nézzünk, mit válasszunk. A sok lehetőség közepette nehéz döntenünk is. Mik lehetnek az okai annak, hogy több lehetőség közül nehezebben választunk, mintha csak pár darab lenne. Barry Schwartz is felfigyelt erre a jelenségre. Könyvében (The Paradox of Choice, 2004) azt fejtegeti, hogy

ha az ember túl sok választási lehetőséggel találja szemben magát, könnyen elveszhet bennük, szem elől tévesztheti az eredeti célját, és magasabb mértékű szorongást élhet át azzal szemben, ha kevesebb lehetősége lenne.

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik a döntéshozatal előtt állván alaposan elemzik a helyzetet, sokat tétováznak, majd végül sem biztosak abban, mely irányban haladjanak tovább. Ez a helyzet az élet bármely területén fennállhat, egészen a bevásárlástól kezdve, a pályaválasztáson át, a párválasztásig.

hirdetés

Nehéz többek között azért is helytállni a mérlegelést igénylő helyzetekben, mert

kapunk kéretlen tanácsokat, javaslatokat is, illetve van olyan, hogy idői nyomás alá is helyeznek minket, és ennek intézményesített formája is van: pl.: 18 éves korban el kell döntenie az embernek, hogy mi szeretne lenni, ami egy meghatározó döntés az ember életében.

De ha jobban belegondolunk, honnan tudná eldönteni egyedül egy 18 éves szinte még gyerek, aki az intézményesített oktatási keretek között is legjobb esetben is gyerekszerepben van kezelve, hogy mi szeretne lenni? Persze az megint más kérdés, ha van támogatottsága, és esetleg a szülei segítik a döntésben, amit önálló döntésének él meg, de az megint más, ha a szülők kifejezett sugallatára választ valaki pályát. Lényeg a lényeg, hogy ez ritkán az egyén szuverén döntése, sokkal inkább a lehetőségeiről, származási családjáról és ambícióiról szól.

Gondolatok a türelmetlenségről

A "ne pazaroljunk időt" - már-már a racionalizáció, mint megküzdés jelenségét figyelhetjük itt meg - vagy, a “most ezzel a halasztással buktam egy évet” jellegű kijelentések egy valamit sugallnak az embernek: az illető nagyon türelmetlen, és türelmetlenségét még meg is magyarázza, ami egészen addig nem baj, amíg ő vagy környezete nem szenved tőle. Viszont általában nem szeretik a türelmetlen embereket, ez a fajta viselkedés tud konfliktusokat gerjeszteni.

A türelmetlenség az élet bármely szeletében megjelenhet: pályaválasztás, párválasztás, munka, tanulás, háztartás, stb.. Gyermekvállalás kapcsán a praxisomban sokszor hallok olyan kijelentéseket, hogy “azért szeretnék gyereket, hogy még kiélvezhessem”, vagy “jó lenne hamar gyereket vállalni, hogy a szüleim sokáig nagyszülők lehessenek”, vagy “azért szeretnénk hamar babát, hogy minél hamarabb kirepüljön, és mi élvezhessük az életet”, illetve “hogy ha korán szülök, akkor még bírni fogom szuflával”, vagy „azért vállaltunk gyereket a párommal, hogy feldobjuk az életünket/házasságunkat”.

Amióta a gyerekvállalás célja nem feltétlen a fajfenntartás, érdemes lenne a kisgyerek szempontjait szem előtt tartani akár már a születése előtt is. A fenti kijelentésekben kevéssé jelenik meg a baba, inkább a felmenők vagy saját szükségleteink vannak a fókuszban, amely nem várt hatásokat eredményezhet 10-20-30-40 év múlva.

Myriam Zilles képe a Pixabay -en.

A munka világában is megjelenik a türelmetlenség, mindenki ismer törtető embereket, minél hamarabb a hierarchia csúcsára akar törni, hamar vezető szeretne lenni. Ez manapság egy felülértékelt tulajdonság, azzal kevesen foglalkoznak, hogy ha az ember idejekorán kerül olyan pozícióba, amelyhez nem feltétlenül van még (élet)tapasztalata, akkor az kellemetlen lehet az embernek is, illetve a szervezetnek egyaránt.

Ugyanez igaz a továbbtanulásra: otthon is ezt hallhatjuk, hogy minél hamarabb le kell diplomázni, minél hamarabb el kell kezdeni dolgozni, illetve minél hamarabb kell még részképzéseket csinálni, ha valakik lenni akarunk az életben. De egy valamit nem úszhatunk meg: azt, hogy megtapasztaljuk mindennapi nehézségeinket, kudarcainkat és sikereinket, és hogy ezek alapján egy érettebb és komplexebb látásmódot alakítsunk ki.

Az érettséget nem lehet siettetni. Érettség alatt én azt a komplex látásmódot/szempontrendszert értem, ami szól a saját időnként akár ambivalens, kellemetlen, vagy netán pozitív indulatainkról és azok tartalmazásáról, majd adekvát megdolgozásáról (ehhez az önreflexió képessége elengedhetetlen, hogy lássuk, mit miért teszünk), illetve arról, hogy képesek vagyunk a másik perspektíváját felvenni, ezáltal jobban megérteni őt és különösképpen a másik viszonyulásait. Nyilván más az elképzelésünk a munkáról, családról és az életről 23 és 35 évesen.

A halogatás

A halogatók ennek a kontinuumnak az ellenpólusai. Takács Ildikó szerint

a halogatásnak lehet az egyik alapja az, hogy a személy saját magára vonatkozóan kétségekkel teli, nem gondolja, hogy képes a feladat elvégzésére, ezért tologatja maga előtt, illetve elfojtásba vagy túlkompenzálásba is torkollhat ez.

Mindenesetre ez magában foglalja azt, hogy az ember szeretne megfelelni valakinek – csakúgy, mint a türelmetlenségnél említett társadalmi-; és családi mintákból származó nyomásnak kitett személyek. Az egyik túltervez – így lesz ambiciózus -, a másik pedig alul – így a halogatás -. Mind a kettő jár pozitív és negatív dolgokkal, és mint a pszichológia gondolja: régen ezek a stratégiák akár lehetettek hasznosak is, a nehézség ott kezdődik, hogy ha ezzel problémát okozunk vagy magunknak vagy környezetünknek, és ezt észre is vesszük. Az ambiciózusságban pozitív dolog lehet, hogy az ember sokra viszi, önállósága egész magas szinteket ér el, nem kell aggódnia, vannak tartalékai, és akár önértékelését is építheti erre. Ellenben ez egy folyamatosan emelkedett stressz szinttel jár, illetve ahhoz, hogy feljebb törjön, általában más emberek igényeit a sajátja mögé kell helyezze, és eszerint cselekednie, illetve biztosan kevesebb ideje/lehetősége jut kikapcsolódásra vagy más emberekkel való kapcsolódásra.

A halogató ember ugyan nyugodtabbnak, elfogadóbbnak hat, és van ideje élni, de kevesebb vagyont is halmozhat fel. Egyrészt ez kevesebb stresszel jár, másrészt, ha a halogatónak nincs tartaléka, akkor ínséges időben ez okozhat neki magas szintű szorongást.

Fontos megérteni saját igényeinket, elvégre mindenkinek van előzménye, ahogy élte az életét, amilyen hatások érték őt, ami befolyásolta, hogyan alakul a személyisége. Amíg kényszerítő erejűen hat ránk valami, annak biztosan volt pszichés relevanciája, ami összefüggésben van önértékelésünkkel (mert a cél minden esetben a pozitív énkép fenntartása). A kérdés, hogy ezt képesek vagyunk-e látni, és akarunk-e kezdeni vele valamit.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, ne hagyd ki a 7köznapi pszichológia blogot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
family-2610205_1280.jpg

Teljesen online igényelhetsz babaváró hitelt

A babaváró hitel, megjelenésével egyidőben, szinte az egyik legkeresettebb kölcsönné vált a piacon. Most pedig itt az első bank, melynél teljesen biztonságosan, online intézhető az igénylése.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. szeptember 23.


hirdetés

Ma már egyre több mindent elvégezhetünk otthonról, csupán egy számítógép és internetkapcsolat segítségével. Azonban hiába a modernizáció, sok helyen a hivatalos eljáráshoz még mindig szükséges a személyes jelenlét. Ez pedig általában egyet jelent a sorban állással, ami időigényes.

A banki ügyintézés és azon belül is a hitelfelvétel tipikusan ilyen procedúrának számít. Most azonban itt az első bank, ahol az egész folyamat online elintézhetővé vált.

A Sberbank Magyarország Zrt. az első bank a hazai piacon, ahol teljesen online igényelhető a babaváró hitel.

A babaváró hitel nagyon népszerű a friss házasok körében. Csak a Sberbanknál több mint négyezer igénylést nyújtottak be tavaly július óta. A bank újítása révén, biztonságosan, videóazonosítással lehet végigvinni az online adminisztrációt, megszabadulva a rengeteg papírmunkától és személyes ügyintézéstől. Így a házaspár akár otthonról is felveheti a babavárót, mely nemcsak kényelmesebb, de a jelenlegi járványügyi helyzetet is figyelembe véve nagy terhet vehet le az igénylők válláról.

A hitelfelvétel megkezdése előtt azonban mindenkinek javasoljuk, hogy tanulmányozzák a megfelelőségi kritériumokat és nézzék át a vonatkozó jogszabályi előírásokat és rendelkezéseket. Ezeket és a szükséges dokumentumok listáját itt érheted el. A Sberbank újításának köszönhetően a kapcsolatfelvételtől kezdve, az elektronikus aláírással bezárólag a teljes hitelfelvétel immáron online működhet, ennek érdekében kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságos ügyintézés feltételeinek megteremtésére, ezért az ügyfelektől beérkező dokumentumokat is egy külön, biztonságos felületen fogadják. Ha inkább otthonod kényelméből intéznéd a hitelfelvételt, az online babaváró igényléséről itt találhatsz meg minden szükséges információt.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
rantott_csirke_unsplash.jpg

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tel_karacsony_hideg_unsplash.jpg

Hogyan vészeljük át a telet a koronavírus-járvány idején? Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a fertőzést?

Jön a tél és vele együtt a beltéri programok időszaka. Hogyan lehet megúszni, hogy elkapjuk vagy továbbadjuk a koronavírust?
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/freestocks - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Amikor márciusban kitört a világjárvány, a tudósok egy része abban bízott, hogy a nyári hónapok beköszöntével visszavonul a vírus. De nem ez történt. Az esetszámok világszerte még inkább emelkedni kezdtek. Az elmúlt időszakban a jó idő miatt legalább arra volt esélye az embereknek, hogy a szabadban kapcsolódjanak ki, találkozzanak a családtagokkal, barátokkal a biztonsági előírások betartása mellett. Ez az előttünk álló télen biztosan sokkal nehezebb lesz, írja a Popular Science.

A szabadban ugyanis sokkal ritkábban történik fertőzés, mint zárt terekben. Márpedig a hideg tél elől mindenki inkább a négy fal közé menekül. A kérdés csak az, hogy ez mennyire biztonságos a pandémia második hulláma idején. Az biztos, hogy a vírus nem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni, ráadásul a koronavírushoz hasonló kórokozók alapvetően jobban kedvelik a hűvös időjárást.

Szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy

a száraz, hideg időnek köszönhetően kiszáradnak a nyálkahártyáink, így még jobban ki leszünk téve a fertőzésveszélynek.

hirdetés

Bár az influenza és a Covid-19 bizonyos szempontból hasonlítanak egymásra, semmiképpen sem szabad összekeverni a két vírust.

Az egyik legfontosabb különbség, hogy míg az influenza szezonális, a koronavírus az előzetes várakozásokkal ellentétben egyelőre nem tűnik annak.

További nehézséget okozhat, hogy még semmilyen tapasztalata nincs a virológusoknak azzal kapcsolatban, milyen hatással lehet egymásra a koronavírus, a már említett influenza és a többi légzőszervi betegség. A korábban vizsgált koronavírusok esetében szerencsére nem volt jellemző, hogy felerősítették volna az influenza tüneteit vagy fordítva, azonban most egy eddig ismeretlen vírussal állunk szemben.

Az azonban szinte borítékolható, hogy az egyszerre kitörő influenza-járvány és a mellette terjedő koronavírus várhatóan komoly megterhelést jelent majd a legtöbb egészségügyi rendszernek. Még az olyan fejlett és felkészült országok egészségügyi rendszere is kis híján összeroppant már a tavaszi terhelés alatt, mint az Egyesült Államok, pedig akkor még sehol sem volt az évi szokásos influenza. Szakértők szerint ez is egy újabb indok arra, hogy az idei szezonban minél többen éljenek az influenza elleni védőoltás lehetőségével.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rozsda_ck.jpg

Kólával a rozsda ellen? Kiderül, hogy tényleg működik-e

Van néhány rozsdás eszköz a háznál, amit sajnálnál kidobni? A kóla elvileg tökéletes a célra. A Házmestermedve blog szerzői kipróbálják, letesztelik és a folyamat végén feltárják, hogy igaz-e ez a neten keringő állítás.
Forrás: Házmestermedve blog - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

A legjobb háztartásban és a kedvenc eszközeinkkel is előfordulhat, hogy felüti a fejét a rozsda. Így jártam én is az ősrégi habverőmmel, becsületes nevén kézi mixerem keverőkarjával, miután voltam olyan meggondolatlan, hogy bedobtam tisztulni a mosogatógépbe. A program lejárta végén a kajamaradék valóban eltűnt, de vele együtt a szépen csillogó eszközöm is, és cserébe itt hagyott maga helyett egy rozsdás vacakot. Persze, így nem lehet használni a konyhában, ezért feltúrtam a netet, segítséget kértem tapasztalt háziasszonyoktól, és több helyről is visszajött az az információ, hogy márpedig a kóla milyen csodás megoldás a problémámra.

Gondoltam, hiszi a piszi, nekem a saját szememmel kell látnom ezt az első hallásra hajmeresztő ötletet. Így történt, hogy belevágtam ebbe a tesztbe. Nem kis izgalommal és lelkesedéssel álltam neki a folyamatnak, és igyekeztem munkára bírni a picit hisztis fényképezőgépemet is, hogy ti is követhessétek az eseményeket ebben az összefoglaló cikkben.

Fájt a szívem a botmixerem keverőjéért, ezért úgy voltam vele, hogy jobb lesz előbb egy kevésbé szívemhez nőtt itthoni eszközön kezdeni a kísérletezést, és majd csak később beledobni a kólába az én kis kedvencemet. Úgy határoztam, hogy itt nem lesz könnyített pálya, tessék rendesen megdolgozni az elismerésért kis pofám, és egy ezer éves "beleette már magát a rozsda" feladatot kapott a kóla.

Találtam is egy igazán rozsdás spaklit a szerszámos ládában, ami meg is felelt az első számú kísérleti alanynak. Hogy lássátok, tényleg csúnyán rozsdás volt, a teszt elején lefotóztam mindkét oldalát, illetve megmutatom az ominózus tesztkiváló keverőt is. (Utóbbira semmi pénzért nem fókuszált volna jobban a gép, de a lényeg így is látszik...)

Nem kívánt különösebb előkészületeket a folyamat, már ha azt nem vesszük bonyodalomnak, hogy fel kellett forgatnom a házat, hogy milyen edénybe úsztassam a spaklit, mert olyan kellett, amibe pont belefér, de nem kell hozzá 8 liter üdítő, hogy ellepje, illetve tudom is nélkülözni az edényt a kívánt ideig. A választásom végül egy letört fülű tejforraló edénykére esett.

hirdetés

Nyakon öntöttem hát a célszerszámot kólával. Attól tartva, hogy szó éri a ház elejét, vagy azért hiúsul meg a tesztem, mert nem a tuti löttyöt használtam, az eredeti Coca Colával dolgoztam.

Miután a habzás elült és megbizonyosodtam róla, hogy nem csap belém a villám, amiért "étellel játszom", magára hagytam a spaklit, hogy mint egy kellemes pezsgőfürdőben kiáztathassa fáradt csontjait, rozsdáit. Már-már irigylésre méltó sorsa van, nem?

24 óra elteltével gondoltam, ránézek, hogy mi újság a kóla mélyén. Amikor megragadtam a nyelet, fejben lejátszódott bennem a Tom és Jerry azon részlete, amikor valami bűzös szmötyiben kevergetnek valamit kanállal, hogy aztán, amikor kihúzzák belőle, döbbenjenek rá, hogy feloldódott benne a kanál fele.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!