hirdetés
anyasag_ck.jpg

„Te lettél az anya, aki nem bír a gyermekével” – amikor az anyaság hirtelen szívássá változik

Elég egy kistesó születése, egy költözés, óvodaváltás, válás, egy közeli szerettünk halála, és ha nem vigyázunk, könnyen belekerülhetünk egy olyan spirálba, melynek hatására anyai létünk a megtestesült boldogságból földi pokollá változik.
Csercsa-Kincses Anita írása az Ipszilonanyu blogon, Fotók: Pexels, Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 10.


hirdetés

Csercsa-Kincses Anita Y-generációs anyuka. Az Ipszilonanyu blog pedig arról szól, hogyan válik egy Y-generációs pár családdá? Milyen kihívásokkal küzd egy mai anyuka? Babamozi, pocakfotók, kismamajóga, szülésfelkészítés... és mi jön utána?

Mosolygós totyogósod játszik a téren. Motorozgat, barátkozik. Öröm nézni, ahogy játszik. Szelíd szóval, vagy akár csak egy-egy pillantással is terelgetheted, bízol benne, tudod, hogy szót fogad, és jelez, ha segítségre lesz szüksége. Sokan megnézik, mosolyognak rá, bárhová mentek, elismerő pillantásokkal és kedves szavakkal fogadnak benneteket.

Nem is csoda, hiszen türelmes, odaadó és tudatos édesanya vagy, és el sem tudod képzelni, hogy néhány apró változás miatt mekkorát fordulhat a világ. Akkor tudod meg igazán, hogy egy kisgyermek életében mennyire fontos az állandóság és kiszámíthatóság, amikor egy ideig ez nincs jelen az életetekben.

Vegyünk egy hétköznapi, szinte minden családot érintő forgatókönyvet: költözés

Demokratikusan nevelt, jól kötődő gyermekedet igyekszel a saját szintjén beavatni. Sok-sok mesével, játékkal bevonjátok őt is, próbáljátok felkészíteni. Arra azonban nehéz felkészíteni, ami még egy felnőtt idegeit is igénybe veszi.

Ovi után a játszótér és közös játék helyett egyre gyakoribbá válnak a háznézők. Feszült takarítás, várakozás, random idegenek a házunkban. Bemennek a gyerekszobába, persze mindenki próbál nem zavarni és kedves lenni, de egy kisgyermek biztonságérzetét és türelmét már önmagában ez az aktus is komolyan próbára teszi. Főleg, ha addig a családi fészek nem volt átjáróház.

Ha megvannak a vevők, azután kezdődik el igazán a buli. Munka utáni, vagy hétvégi háznézések, amikor Apa is ráér, játszótér és közös családi együttlét helyett. Idegen házakban, idegen bútorok között. Amikor már-már feloldódna, akkor el kell köszönni és továbbmenni. Ha a szülők nem is veszekszenek, érződik a hangulaton a feszültség. Persze, hogy feszültek, hiszen meg kell találniuk a családi fészket, ügyintézni, minden papírt beszerezni, hitel miatt izgulni, később pedig dobozolni, esetleg felújítást intézni...

Mindeközben a gyerek érzi a bizonytalanságot, fél a változástól, nem tetszik neki, hogy más a rutin, kevesebb figyelmet kap, és változni kezd. Provokálni kezd, hogy figyelj rá. Mindegy, mi az ára, de figyelmet szeretne.

Neked pedig nem elég a költözés miatti leterheltség, egyre gyakrabban érzed azt, hogy rossz anya vagy. A gyermek, akivel eddig jó volt megjelenni, akinek elég volt elmondani, aki szívesen segített most "elromlott". Akárhova mentek, hisztizni kezd. Hol azért, mert nem azt a bizonyos cipőt adtad rá, hol azért, mert nem jól nyitottad ki a banánt, de ha bárhonnan haza kell jönni, abban biztos lehetsz, hogy ő lesz az, akit a végén visítva vonszolsz haza.

"Elfelejt" köszönni, kérni. Az utca népe, akik addig olyan szeretettel néztek rátok, már nem ezt teszik.

Te lettél az anya, aki nem bír a gyermekével.

Mindegy, mit teszel, ha erélyes vagy, azért, ha engedsz neki, azért fognak megszólni. Bármikor kiléptek az utcára, vagy közösségbe mentek azt kell tapasztalnod, hogy újra és újra megaláznak, csatát nyernek ellened. Megaláz gyermeked a viselkedésével nap, mint nap, újra és újra, és beléd rúg az arctalan tömeg, aki megsemmisülésed szemtanúja.

Otthon sem jobb a helyzet. Manócskád kisajátít, rád mászik, tépi a füled, hajad, rángat, türelmetlenkedik, duzzog, folyamatosan elégedetlen. Ha leülnél, az öledbe ül, ha telefonálsz, vigyorogva beleordít a beszélgetésbe. Ha rászólsz, megsértődik, bevágja az ajtót, tör-zúz, kiabál, sírva fakad. Altatásnál mesélhetsz neki akár három mesét is, végül összevesztek, úgy alszik el, mert nem tud megnyugodni. Látod rajta, hogy szenved, de nem tudod, hogyan segíthetnél.

Csalódott vagy, fáradt, leterhelt. Nem is a fáradság a legnagyobb gondod, hiszen fáradt voltál akkor is, amikor még pici volt és éjszakáztál miatta. Fáradt voltál, de mégis más volt, hiszen hittél magadban. Tudtad, hogy jó anya vagy, jól csinálod. Öröm volt az utcára menni, mindenki mosolygott rátok, a kisbabád nyugodt volt, mosolygós és nagyon szépen fejlődött. Minden nap kaptad a pozitív megerősítést, így sokkal könnyebben vetted az akadályokat.

Amikor Anya kiegyensúlyozott, és van elég önbizalma, az meglátszik a gyerekkel való viszonyában is.

Ha boldogok vagyunk, sokkal nyugodtabbak, türelmesebbek vagyunk. A szavaink hatásosabbak.

Egy bizonytalan anya felemeli a hangját. Keveset dicsér, kevesebbet mosolyog.

Ha mesél, ha játszik, azt kötelességből teszi, nem önfeledten. Könnyebben kapcsolja be a tv-t egy kis nyugalomért, és édességből is többet enged. Bizonytalanságát hamar megérzi a gyerek, ezért nem hatékony, amikor felállítja a korlátokat, vagy kér valamit, főleg egy változó élethelyzetben, amikor már a napi rutin és a környezet sem állandó.

Nagyon könnyű egy kisgyereket kizökkenteni és jó anyából "szaranyává" válni.

A jó hír viszont az, hogy nem nehéz visszafordítani!

Először is tudatosítsd magadban, hogy milyen változások történtek a családi életetekben. Tudatosítsd magadban, hogy gyermekednek kapaszkodók kellenek és egy nyúzható, magabiztos édesanya, ha pedig eddig megvolt a biztonságos kötődés és harmonikus anya-gyerek kapcsolat, ezt újra megélhetitek.

Néhány jó tanács, ha hasonló helyzetben vagy:

* Szerezz magadnak egy kis nyugalmat, énidőt, boldogságot.

* Csinálj olyan dolgokat, amik sikerélményhez vezetnek és megerősítik benned újra és újra, hogy értékes, kompetens nő vagy, aki épp nehezebb időszakon megy át.

* Bár ilyen helyzetben tíz körömmel kapaszkodik beléd gyermeked, szerezz segítséget, aki vigyáz rá néhány órára, vagy időközönként, hiszen a megoldás kulcsa az, ha te jól vagy.

* Ha sikerült picit kipihenned magad, menjetek ki a szabadba! Lehet, hogy a vége hiszti lesz, amikor haza kell indulni, de addig a jó levegő, napfény, és a közös élmények újra közelebb fog hozni benneteket egymáshoz.

* Tartsatok egy olyan napot, amikor csak vele foglalkozol, és csak azt veszed észre benne, ami jó! Figyeld meg, mennyi változást érsz el vele!

* Csikizd, birkózzatok, simogasd, ölelgesd sokat! Szagolgasd a fejecskéjét, mint kisbaba korában. Jót fog tenni nagyon.

Hidd el, minden visszafordítható, bízz magatokban!

Ha szeretnéd megismerni az Y-generációt, mert te is oda tartozol, vagy a gyerekeid, kollégáid viselkedését akarod megérteni, kattints az Ipszilonanyu blogra!

KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
peter-plashkin-F3lBkL_y9KY-unsplash.jpg

Black Friday: a legnagyobb akciók és a legjobb ajánlatok - készülnek a kereskedők

Az Emag, az Extreme Digital, a Media Markt és a többi szereplő is durva ajánlatokkal készül idén. Tippek a vásárláshoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Bár hivatalosan idén november 29-re esik, az eMAG-gal egyesülő Extreme Digital már november 15-én megtartja az akciós napot, amelyen ígéretük szerint összesen 1 milliárd forint kedvezményt adnak a vásárlóknak.

Arra számítanak, hogy a szokásos slágertermékek, vagyis a tévék, mobilok és notebookok mellett idén a különböző okoseszközök iránt is megnő a kereslet, és nagyon népszerű lehet az elektromos roller.

Emellett a napi fogyasztási és szépségápolási cikkek, valamint a lakberendezési termékek körében is növekedést várnak. Az akciós dolgokat 5-85%-os kedvezménnyel vásárolhatjátok majd meg, de kizárólag a webshopon keresztül.

hirdetés

Az akciós termékekből maximum öt darabot vehettek majd meg. Ha gyorsan szeretnétek átvenni a megvásárolt akciós termékeket, kérjetek bolti átvételt, mert így 5 napon belül garantáltan hozzáférhettek a termékhez, míg a csomagok estén 2-7 napon belüli kiszállítást vállal az Extreme Digital.

Ha az akciós termékekről korán szeretnétek értesülni, iratkozzatok fel a cég hírlevelére, amivel most 1 millió Ft értékű Samsung 8K QLED TV-t is nyerhettek.

Az Extreme Digital az e-kereskedelem hazai és nemzetközi erősödését figyelembe véve az idei Black Friday forgalmában a tavalyihoz képest további 25-30%-os növekedést vár idén.

A Media Markt még csak a hírlevél feliratkozását indította el. Egyelőre még a dátum sincs kinn.

A Mall.hu még hamarabb, már november elejétől elindította a vásárlási akcióit. A Black Friday Maratonon minden hatodik órában új akciót hirdetnek meg. Az egyes kedvezmények különböző ideig tartanak, két naptól akár pár hétig vagy a készlet erejéig. Jelenleg sok a négy napos akció, így érdemes újra és újra körülnézni.

A jelenlegi kínálatból:

20-40% kedvezménnyel árulnak hűtőszekrényeket, HD tévéket, női táskákat vagy éppen téli sporteszközöket.

Az átvételi pontokon meghosszabbított nyitvatartási idővel várnak benneteket. Hétköznap 10:00-19:00 óra között, szombaton pedig 10:00-16:00 óra között ingyenesen vehetitek át a megrendelt termékeket.

Ha csomagküldő szolgálattal szállíttatnátok, akkor kisméretű csomag esetében ennek az ára országosan 990 forint. A szállítási idő 2-6 nap. Érdemes azonban folyamatosan figyelni a Mall.hu Black Friday Maraton oldalát, mert a vásárlási kedvezmények mellett különböző szállítási akciókat is meghirdetnek.

A Vodafone Black Friday akciója keretében 30 százalékos készülékkedvezményt ígér 2 éves RED előfizetés esetén.

A Telekom "Ne várj a Black Friday"-re szlogennel indított akciót, amit Cyber Novembernek hív. Az oldalon 22-44 ezer forintos kedvezménnyel lehet mobilokat, okosórákat és laptopokat venni.

Készül a Telenor, de ők egyelőre nem árultak el sokat az oldalukon, hírlevélre persze ott is feliratkozhattok.

Aki külföldi webáruházból rendelne, annak is összegyűjtöttünk pár infót. Az Amazon november 22-én tartja akcióit, több napon át. A Kindle olvasót például 45 dollárral olcsóbban adják majd. De az Apple már most akcióba kezdett a webáruházban, az iPhone XS 256 GB-os verziója 46%-kal olcsóbb, mint máskor, most 700 dollárba kerül.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
no-szomoru-maganyos-pexels-1000x667.jpg

Alkoholista apját és drogfüggő barátját segítette halálukig, majd kiderült, hogy ő is szenvedélybeteg

A nő is megdöbbent, amikor egy pszichiáter megmondta neki, hogy legalább annyira szüksége lenne a segítségre, mint azoknak, akiket támogat. Fogalma sem volt arról, hogy ő is egyfajta függőségben szenvedett mindvégig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

A jó cselekedetek is eljuthatnak egy olyan stádiumba, amikor már szenvedélybetegséggé fajulnak.

Történetünk hősnője, Nicola Vivian akkor szembesült ezzel, amikor drogfüggő barátja érdekében telefonált egy rehabilitációs klinikára, ahová néhány évvel korábban bevitte alkoholista apját. Néhány percnyi beszélgetés után a klinika pszichiátere azt a számára vérlázító véleményt közölte, hogy

neki legalább annyira szüksége lenne a segítségre, mint a barátjának, mert ő legalább annyira szenvedélybeteg, mint akin segíteni szeretne

- írja a Daily Mail

hirdetés

Nicola addig azt hitte, hogy az addikció csak káros anyagokra vonatkozhat. A pszichiáter viszont úgy látta, hogy ő egyfajta „társfüggő”, aki nem tud elszakadni barátja és apja életének támogató szerepétől. Azok a személyiségi jegyek, amiket ő büszkén vállalt – az erős probléma-megoldó képesség, a végtelen türelem – a szakembernek azt sugallta, hogy a hölgy ugyanolyan beteg, mint védencei.

„Képtelen voltam elhinni, amit hallottam. Ez nem függőség, hanem szeretet. Aztán a következő napokban elkezdtem visszagondolni azokra az időkre, amikor halálos nyugalommal vonszoltam haza a kocsmákból részeg apámat, és később mindig enyhítettem az események leírásán, amikor megkérdezte tőlem, milyen volt, hogy ne hozzam őt zavarba”

– meséli Nicola, aki hasonló élményeket élt át barátjával, Willel.

Sokszor szinte fuldoklott a frusztrációtól, hogy nem tud egyszerre mindkettőre vigyázni és meg volt győződve arról, hogy ez a szeretet legnagyobb bizonyítéka. „Aztán kezdtem rájönni arra, hogy cselekedeteim mégsem voltak annyira nemesek, hanem inkább feleslegesek.”

Saját példáján jött rá arra, hogy attól, hogy ő soha nem ivott és soha nem drogozott, egy kapcsolaton belüli problémát sajátjaként élhet meg. Úgy érezte, hogy ő az erős, felelősségteljes ember, aki mindig önzetlenül helyrehozza a másik ballépéseit. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy nélkülözhetetlenné vált a másik számára, az már az ő társfüggőségének a jele.

Ahogy Nicola visszaidézte gyerekkorát, kiderült, hogy nála ez az egész hároméves korában kezdődött, amikor apja elhagyta a családot. Ő akkor úgy gondolta, hogy az apja már nem szereti, mert ő nem volt elég jó hozzá. Innentől kezdve mindent megtett azért, hogy ismét érezze az apja szeretetét. Mintadiák lett, mindenben tökéletességre törekedett, miközben apja, a volt katonatiszt, egyre depressziósabb lett és egyre többet ivott.

„Boldoggá akartam tenni őt, bízott benne, hogy szeretetével le tudja szoktatni az italról. Innentől kezdve az én kapcsolati modellem a végtelen megbocsátáson, a rendíthetetlen támogatáson alapult és nem törődtem azzal, amit én akartam vagy amire szükségem volt.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
peter-plashkin-F3lBkL_y9KY-unsplash.jpg

Black Friday: a legnagyobb akciók és a legjobb ajánlatok - készülnek a kereskedők

Az Emag, az Extreme Digital, a Media Markt és a többi szereplő is durva ajánlatokkal készül idén. Tippek a vásárláshoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Bár hivatalosan idén november 29-re esik, az eMAG-gal egyesülő Extreme Digital már november 15-én megtartja az akciós napot, amelyen ígéretük szerint összesen 1 milliárd forint kedvezményt adnak a vásárlóknak.

Arra számítanak, hogy a szokásos slágertermékek, vagyis a tévék, mobilok és notebookok mellett idén a különböző okoseszközök iránt is megnő a kereslet, és nagyon népszerű lehet az elektromos roller.

Emellett a napi fogyasztási és szépségápolási cikkek, valamint a lakberendezési termékek körében is növekedést várnak. Az akciós dolgokat 5-85%-os kedvezménnyel vásárolhatjátok majd meg, de kizárólag a webshopon keresztül.

hirdetés

Az akciós termékekből maximum öt darabot vehettek majd meg. Ha gyorsan szeretnétek átvenni a megvásárolt akciós termékeket, kérjetek bolti átvételt, mert így 5 napon belül garantáltan hozzáférhettek a termékhez, míg a csomagok estén 2-7 napon belüli kiszállítást vállal az Extreme Digital.

Ha az akciós termékekről korán szeretnétek értesülni, iratkozzatok fel a cég hírlevelére, amivel most 1 millió Ft értékű Samsung 8K QLED TV-t is nyerhettek.

Az Extreme Digital az e-kereskedelem hazai és nemzetközi erősödését figyelembe véve az idei Black Friday forgalmában a tavalyihoz képest további 25-30%-os növekedést vár idén.

A Media Markt még csak a hírlevél feliratkozását indította el. Egyelőre még a dátum sincs kinn.

A Mall.hu még hamarabb, már november elejétől elindította a vásárlási akcióit. A Black Friday Maratonon minden hatodik órában új akciót hirdetnek meg. Az egyes kedvezmények különböző ideig tartanak, két naptól akár pár hétig vagy a készlet erejéig. Jelenleg sok a négy napos akció, így érdemes újra és újra körülnézni.

A jelenlegi kínálatból:

20-40% kedvezménnyel árulnak hűtőszekrényeket, HD tévéket, női táskákat vagy éppen téli sporteszközöket.

Az átvételi pontokon meghosszabbított nyitvatartási idővel várnak benneteket. Hétköznap 10:00-19:00 óra között, szombaton pedig 10:00-16:00 óra között ingyenesen vehetitek át a megrendelt termékeket.

Ha csomagküldő szolgálattal szállíttatnátok, akkor kisméretű csomag esetében ennek az ára országosan 990 forint. A szállítási idő 2-6 nap. Érdemes azonban folyamatosan figyelni a Mall.hu Black Friday Maraton oldalát, mert a vásárlási kedvezmények mellett különböző szállítási akciókat is meghirdetnek.

A Vodafone Black Friday akciója keretében 30 százalékos készülékkedvezményt ígér 2 éves RED előfizetés esetén.

A Telekom "Ne várj a Black Friday"-re szlogennel indított akciót, amit Cyber Novembernek hív. Az oldalon 22-44 ezer forintos kedvezménnyel lehet mobilokat, okosórákat és laptopokat venni.

Készül a Telenor, de ők egyelőre nem árultak el sokat az oldalukon, hírlevélre persze ott is feliratkozhattok.

Aki külföldi webáruházból rendelne, annak is összegyűjtöttünk pár infót. Az Amazon november 22-én tartja akcióit, több napon át. A Kindle olvasót például 45 dollárral olcsóbban adják majd. De az Apple már most akcióba kezdett a webáruházban, az iPhone XS 256 GB-os verziója 46%-kal olcsóbb, mint máskor, most 700 dollárba kerül.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
child-4293382_1920.jpg

Csak háromszor fürdeti egy héten gyerekeit egy anya, ezzel spórol időt

A hatgyerekes anyuka még azt is hagyja, hogy kézzel egyenek, így nem kell annyit mosogatnia, és sok időt megspórol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Constance Hall, a hatgyerekes anyuka beismerte, mióta nagyobb a családja, muszáj volt lecsípnie innen-onnan egy kis időt.

A The Sunnak mesélte el, hogy milyen kis apró trükköket alkalmaz az idő megtakarítására.

Szerinte a mosogatnivaló a legrosszabb része az egész vacsorának. Ennek kiküszöbölésére találta ki a kézzel fogyasztásos trükköt.

hirdetés

„Általában az asztal közepére teszek egy nagy adag zöldséget, néhány szelet húst, vagy bármit, ami épp eszembe jut”

– utána a gyerekeknek már csak el kell venni és megenni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

constanceandtribe (@mrsconstancehall) által megosztott bejegyzés,

Constance azt is elmesélte, hogy nem fürdeti minden nap a gyerekeket, és bármilyen meglepő, de ez nem „öli meg” őket.

Úgy gondolja, nem szükséges fürödni vagy zuhanyozni minden nap, sokszor kimarad ez a napi rutinjukból.

„Szép és büdös, most pedig menj iskolába, és undoríts el mindenkit” – jegyezte meg viccesen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

constanceandtribe (@mrsconstancehall) által megosztott bejegyzés,

De nem csak a fürdéshez áll így hozzá, a gyerekekre való mosáshoz is tudott jó tanácsot adni, amit neki is úgy mondtak.

Nem árt venni egy különböző színű lavórkészletet, amit a gyerekek neveivel fel kell címkézni, így mindig megfelelő helyre lehet rakni a ruhákat. Továbbá ezzel a trükkel a gyerekek is bevonhatóak a munkába, mert ők is tudni fogják, hova kell rakni a ruhákat.

Constance szerint minden szülőnek kell egy kis „én idő”, az övé 19:30-tól jön el. Ezt követően, ha gyerekeknek bármire szükségük van, nekik kell megoldaniuk.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!