hirdetés
20131110_SlowBPAjandekozzIdot_1085_Nelli
Te igazából megéled az életed?
Krajcsó Nelli saját magán akart segíteni, ebből pedig véletlenül mozgalom lett. A Slow Budapest azóta sok-sok embernek jelent kiutat.
interjú: Berei Dániel - szmo.hu
2016. február 12.


hirdetés

Krajcsó Nelli a Slow Budapest mozgalom vezetője. A Slow olyan kérdésekre adja meg a választ, ami mindannyiunkat érdekli, például "hogyan lehet kiegyensúlyozottan, boldogan élni?" vagy "hogyan tudjuk kivonni magunkat a hétköznapi rohanásból?" és "hogy lehet ezt az egészet nem csak esetekre, hanem fenntarthatóan megcsinálni?"

Előbb mozgalom, majd szakmai szervezet, emellett sikeres vállalkozás kerekedett a saját útkereséséből. Egy Andrássy úti kávézóban futottunk össze ültünk le beszélgetni.

- Mikor és hogyan jött az inspiráció a Slow Budapest mozgalomhoz?


- 2012-ben, teljesen személyes motivációból indítottam el. Akkoriban, 26 évesen úgy éreztem, hogy elakadtam, hogy nem látom a célt, és akkor már a hajszolt életmódomnak köszönhetően több stresszbetegségen voltam túl. Volt egy felismerésem:

nem kell 40 éves felsővezetőnek lenned ahhoz, hogy kiégj.

Kerestem valamilyen választ arra, hogyan lehetne boldogan, magamat jól érezve élni és akkor jött szembe velem egy cikk az interneten a Slow mozgalomról. Rádöbbentett, hogy a túlhajszoltság a hiba és a megoldást nem a gyógyszerekben vagy az orvosoknál kellene keresnem. A Slow kapcsán jöttem rá, hogy a saját kezembe kell vennem az irányítást és foglalkoznom kell az egészségemmel.

Nelli_fenntarthatosag 020

- Miről szól ez a mozgalom? Mi jött létre Budapesten abból az eszméből, amit te olvastál?


- Ez egy nagyon jó kérdés, ugyanis a Slow mozgalommal az én, majd a csapatom szűrőjén és ötletein, tudásán keresztül ismerkedett meg a magyar közönség. Emiatt igyekszünk felelősséggel kezelni ezt a feladatot. Tehát tőlünk nem fogsz olyanokat hamis gondolatokat hallani, hogy “mindegy milyen a hangulatod, mosolyogj” vagy egyéb felhőbe kilőtt nagy szavakat, amiket nem lehet megvalósítani, és amiket ennek ellenére sok “életmód tanácsadó” alkalmaz.

Az eredeti célja a Slow Budapestnek az volt, hogy megállítsuk az embereket egy pillanatra, hogy elgondolkozzanak azon, miért és hova rohannak, és hogy ez megéri-e nekik.

El kell jönnie annak a pontnak, amikor megállunk és átgondoljuk: Miért rohanunk? Hova rohanunk? Egyáltalán megéri rohanni? Beszéljünk arról inkább, hogyan lehet lelassítani az életet! A legnagyobb kihívást az információs- és a fogyasztói társadalom állítja elénk.

A Slow nem hátizsákos ázsiai túrára sarkall, ami megfordítja az életed, nem küld el egy ökofarmra. Úgy akar megoldást nyújtani, hogy az új állapot fenntartható legyen a hétköznapokon is.

A “lassú” szó a mi értelmezésünkben nem a sebességre utal, hanem arra, hogy a dolgokat nem a leggyorsabban, hanem a legjobb úton próbáljuk megcsinálni. Így szert tehetünk minőségi pillanatokra a hétköznapokban, a gyors hétfőkön, őrült keddeken, ideges szerdákon…

3,5 éve azt vizsgáljuk, hogy azokat a kritériumokat, amik a kiegyensúlyozott élethez kellenek, mennyire lehet betartani a mai világban. Hogy mi az, ami gyorsít, mi lassít, és hogyan lehet a változás stresszmentes és hosszú távon fenntartható. A világon egyedülálló módon kutatjuk ezt, és egyedülálló válaszokat is fogalmazunk meg, ilyen, az egyéni változás szintjén nem kutatja ezt semmilyen szervezet a slow mozgalmon belül.

- Milyen konkrét megmozdulásai vannak a mozgalomnak?


- Úgy kezdődött, hogy egy önkéntes csapattal elkezdtünk tömeges eseményeket szervezni. Ide bárki eljöhetett, tájékozódhatott a mozgalomról. Ilyen volt a Slow Design Piknik, ahol a Möbelkunsttal közösen szerveztünk egy bográcsozást a 2012-es Design Héten. 

2013-ban megcsináltuk a világ első Slow Hetét, ami arról szólt, hogy egy héten át minden nap más Slow-témát dolgoztunk fel. A Slow-téma az olyan területet jelent, amit ha beépítesz az életedbe, akkor az valamennyit lassít az életeden. Volt jógázós, reggelizős, olvasós, semmitevős és do it yourself nap. Az olvasós napon például könyvet osztottunk a Kálvin téren és nem várt sikere volt,

ekkor kezdtem azt érezni, hogy ez nagyobb dolog, mint gondoltam.

20130619_SlowBPOlvass_0169

Még abban az évben volt az Ajándékozz időt! kampányunk (ide kattintva írtunk róla bővebben - szerk.), ami arról szólt, hogy az embereket vegyük rá a plázába rohangálás helyett a minőségi ünneplésre. Ez annyira sikeres lett, hogy megcsinálták Pécsen és Szegeden is önkéntesek.

Volt már nemzetközi trénerrel tartott közös meditációs alkalmunk is.

 Most csináltunk egy felmérést arról, hogy az embereket mi gyorsítja fel és mi lassítja le, szakmai blogot vezetünk, én pedig már három TED előadást is tartottam a témakörben. Jelenleg egy hosszabb előadássorozatot tervezünk szakemberekkel, természetesen a Slow témakörében, ez pedig azt segíti elő, ami már kezdeti célunk is volt: szakmai szervezetté nőni. 

A Slow anti-határidőnapló pedig másodjára jelent meg idén - ez egy igazi vállalkozásnak tekinthető a Slow mozgalmon belül.


- Van egy érdekes ellentmondás abban, hogy te 26 évesen rájössz, hogy nagyon stresszes és rohanós az életed, ezért kéne tenned valamit. Megismersz egy eszmét, amivel végre ki tudnál kapcsolódni, erre mozgalmat csinálsz belőle, aminek az összes feladata a nyagadba szakad. Te betartod azokat, amiről beszélsz?


- Fontosnak tartom a hitelességet, én mindent kipróbálok, mielőtt előadást tartok, vagy cikket írok róla. Csinálom például az anti-határidőnaplós havi kihívásokat is. Azt persze nem állítom magamról, hogy annyira csendes, nyugodt az életem, mint mondjuk egy erdésznek, aki az erdőt járja egész nap. Egyébként érdekes, hogy nagyon sokat tanulok saját magamról, például azt, hogyan tudom a stresszt kezelni. 

Amúgy azzal, hogy a Slow belépett az életembe, duplán tudatosnak kellett lennem. Gondolom neked nem kell mondani, hogy a szabadúszó státusz, egy nagy csapat vezetése, egy pénzügyileg fenntartható szervezet kialakítása a semmiből ilyen fiatalon rengeteg kihívással jár. Onnantól kezdve, hogy nem kell bemenni az irodába, azon át nincs munkaidőm, odáig, hogy jusson időm a kikapcsolódásra is.

Hogy ne kezdjek el este 10-kor is dolgozni, mert van mit csinálnom… Ezt tudatosan kell menedzselni.

A következőket teszem: jógázom, meditálok, foglalkozom az étkezésemmel, biciklivel járok, rendszeresen kikapcsolom a telefonom (ami tudatosan internetmentes), hogy ne legyek elérhető, most például otthon képernyőmentes hetet tartunk, hogy legyen időnk egymásra, a fontos dolgokra, amitől az internetezés sok időt tud észrevétlenül is elvenni.

- Rajtad kívül kik állnak a Slow Budapest mögött?


- 10-15 önkéntesünk van, ez a csapat egyébként szűkül-bővül. Szerencse egyébként, hogy rengeteg jelentkezés jön, hogy csatlakoznának hozzánk - sokszor az a nagy feladat, hogy miként tudjuk őket becsatornázni a munkába. Köztük van grafikus, fotós, pszichológus és rendezvényszervező is. Olyan emberek ők, akik emberként számomra érdekesek és értékesek, és akikkel nagyon szeretek dolgozni. A szakmai csapatban két pszichológus hallgató van, Sudár Györgyi és Farkas Martin, velük építjük a szervezetet.


kozos3

- Honnan jött az ötlet az anti-határidőnaplóhoz?


- Úgy gondoltuk, hogy azt a tudást, amit összegyűjtöttünk, valahogy össze kellene fogni, ezért jó lenne létrehozni valamit. 

A határidőnaplóba csupa olyan dolgokat írnak az emberek, amit nem szeretnek. Általában stresszes dolgok vannak benne, határidők, feladatok, ezért nem szeretjük kinyitni.

Az igazán fontos dolgokat nem írjuk bele, a minőségi perceket, a kikapcsolódással kapcsolatos dolgokat, mert ezek általában a prioritási listánk alján vannak.

Ebben a naplóban havi témák vannak. Lassító, kiegyensúlyozó tevékenységek ezek, amikről reméljük, hogy az emberek majd beépítik a hétköznapjaikba. Például van csend, olvasás, természet, játék, figyelem hónapja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- Jól gondolom, hogy az anti-határidőnapló nem várt népszerűségre tett szert? 


- Én minden Slow Budapest-projekthez úgy állok hozzá, hogy tudom, hogy szeretni fogják, mert beletesszük a szívünket-lelkünket. Aztán mindig sokkal több szeretetet és érdeklődést kapunk vissza annál, mint amit várunk.

 Na, ez az anti-határidőnaplónál hatványozottan igaz. Szerencsére már a kezdetektől imádták az emberek, sokszor csak ámultam, hogy mennyien szeretnének ilyet. Hiába rendeltünk újra és újra belőle, mind elfogyott. Még most, februárban is lenne rá igény, de már nem gyártunk többet. Több ezer fogyott belőle.


- Hová fejlődhet még a Slow Budapest?


- Rövid távon az a célunk, hogy még tovább fejlesszük a naplót, ki szeretnénk jönni más típusú formátumokkal és tervezünk egy angol verziót is. Indul a 3. Fenntartható Élet Programunk, ez a hosszútávú slow-programunk. Teszteljük, hogyan vihetjük ki a mozgalmat vidékre, hogy ne csak Budapesten legyen elérhető. Fejlesztjük a webshopunkat, ahová a Slow-val összekapcsolható termelők, szolgáltatók termékeit akarjuk bevinni. 

Hosszú távon azt vizsgáljuk, hogyan lehetne külföldön is sikerünk, ehhez az anti-határidőnapló egy jó alap lehet. Ha tetszett a cikk,oszd meg ismerőseiddel!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
43 éve már beintett a halálnak, majd összeégett fejjel és tüdővel még kétszer a világ legjobbja lett
Niki Lauda halálával a Forma-1 egyik legnagyobb legendáját veszítette el a világ. Ő nemcsak egy született autóversenyző és egy sikeres világbajnok volt, hanem egy olyan ikonikus figura, akiről a motorsport rajongóin kívül is minden ember példát vehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 21."A Forma-1-ben minden idénynek 25 pilóta vág neki. És minden évben ketten meghalnak közülünk. Milyen emberek vállalnak ilyen munkát? Nem hétköznapi fazonok, annyi szent. Lázadók, bolondok, álmodozók, olyanok, akik nyomot akarnak hagyni, maguk után - akár az életük árán is"

- mondja Niki Lauda (azaz az őt alakító színész) a Hajsza a győzelemért (Rush) című film elején, ami Lauda és legfőbb ellenfele, James Hunt parázs rivalizálását mutatja be. Olyan élethűen, hogy az ember beleremeg, amikor belegondol: minden, amit ebben lát, valóban megtörtént Niki Laudával.

A fent említett sorok pedig tökéletesen jellemezték őt. Niki Lauda valóban mindent megtett azért, hogy a világ most, a halála után hősként, egy igazi legendaként emlékezzen rá.

Gazdag osztrák családba született Nikolaus Lauda néven, apja pedig azt szerette volna, hogy ő legyen az utódja a vállalkozása élén. Ám Niki nem volt elkényeztetett gazdag ficsúr, egyetemre sem akart menni, csak az autóversenyzés izgatta. Ezek után apja kitagadta a vagyonából, így nem az ő pénzén indította be karrierjét, hanem hitelekkel. Életbiztosítást kötött, majd azt elzálogosította, hogy elegendő pénzt szerezzen ahhoz, hogy bevásárolhassa magát a Forma-1-be. Hazájában, az 1971-es Osztrák Nagydíjon állhatott először rajthoz, amelyen végül nem ért célba, sőt az egész első szezonja pocsékul sikerült, de Lauda nem arról volt ismert, hogy feladja. Pláne nem a versenyzést.

Elszántságát bizonyítja az is, hogy amikor újabb banki hitellel bevásárolta magát a BRM istállóhoz, hogy jobb eredményeket érhessen el, volt, hogy még csak fizetést sem kapott a munkájáért. Az 1973-as Belga Nagydíjon viszont ötödik lett, így megszerezte első pontjait a világbajnokságban, a csapatfőnök pedig ezután fizetést ajánlott neki.

A fiatal osztrák ezután szárnyalt: folyamatosan megverte rutinosabb csapattársát, Clay Regazzonit, ezzel felhívta magára Enzo Ferrari, a legendás F1-es istálló alapítójának figyelmét. A következő évben már az ikonikus vörös autót vezethette. Pechjére akkor a Ferrarinak nem ment jól a szekér, Lauda pedig hamar rájött erre, amikor először ült új versenygépébe a csapat tesztpályáján, Fioranóban.

"Borzalmas! Úgy mozog, mint egy disznó" - panaszkodott a Ferrari egyik szerelőjének, miután megállt.

"Nem mondhatsz ilyet!" - mondta döbbenten a szerelő.

"Miért?" - kérdezett vissza Lauda.

"Ez egy Ferrari!"

"Ez egy sz.rkupac! Rohadtul alulkormányzott és a súlyelosztás is katasztrófa. Elképesztő! Minden körülmény adott, mégis ilyen sz.rt csinálnak!" - válaszolta Lauda kíméletlen őszinteséggel. Zöldfülűként is volt annyi bátorsága, hogy mindezt kimondja.

A Ferrari végül be is látta, hogy igaza van. Hallgattak Niki technikai tanácsaira, aki nemcsak pokoli sebességével és versenyzői képességeivel tűnt ki társai közül, de lenyűgöző műszaki tudásával is.

A versenyhétvégéken gyakran a szerelőkkel együtt dolgozott az autón a garázsban, de volt olyan is, hogy egymaga bütykölte. A kocsi tervezésére és fejlesztésére is hasznos javaslatokat tett, sőt a versenytaktikáját is magának dolgozta ki. Profizmusa és munkamorálja nemcsak a közvetlen kollégáit, de versenytársait és a szakértőket is lenyűgözte.

A kemény munka végül meghozta a gyümölcsét: a következő szezonban ő volt az egyik leggyorsabb pilóta, sorra futotta a pole pozíciós időket és nyert két versenyt is, viszont az autó megbízhatatlansága és saját rutintalansága miatt még nem tudott harcba szállni a világbajnoki címért. A második ferraris szezonjában azonban már semmi sem állíthatta meg abban, hogy ő legyen a világ legjobbja ebben a sportágban.

Ezek után hatalmas tragédia lett volna, ha már alig 27 évesen, pályafutása csúcsán elveszítette volna őt a Forma-1. Pedig nagyon közel volt hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
37 éve napi 2 órán át gondozzák kertjüket, az övék lett a legszebb az országban
Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A Daily Mail mutatta be azt az idős párt, akik nagyon komolyan veszik a kertészkedést, és naponta több órát is eltöltenek a szabadban, hogy növényeik a lehető legtökéletesebb állapotban legyenek.

Tony és Marie azt mondják. már 37 éve dolgoznak varázslatos kertjükön Walsallban. Otthonuk hátsó kertjébe összesen 3000 fajta növényt telepítettek, amik közül csupán kettőt nem a saját kezükkel ültettek. Azóta pedig minden egyes nap két órát töltenek a növényeik gondozásával.

A 37 év alatt a házaspár tagjai elmondásuk szerint 15 ezer fontot költöttek kertjük tökéletesítésére, ami nagyjából 5,5 millió forintnak felel meg.

Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet, így érthető, hogy a kertre évente több ezren kíváncsiak, ám ők nem erre a legbüszkébbek.

Lapozz a kertről készült videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Gül Baba türbéjének kertjével nyerte el az Év Tájépítésze Díjat a tervező
Mutatjuk a fotókat Andor Anikó munkájáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. május 21.Évszázadok óta legendás hely Gül Baba síremléke, és a török szent ember is legendává vált. Számtalan történet fűződik a nevéhez, türbéje és annak környéke nem csak a muszlim zarándokok, a turisták és a romantikus randihelyet keresők számára.

Budapesten szinte mindenki várta már, hogy a felújított épületegyüttes és a hozzá kapcsolódó kert újra megnyisson. Az építményekkel és történetükkel, illetve azzal, hogy ez a magyarországi rózsakultusz központi helye, korábban már foglalkoztunk.

Most a kertet mutatjuk meg nektek, mivel Gül Baba Türbe komplex táj- és környezetrendezési munkáinak köszönhetően a tervező, Andor Anikó kapta idén az Év Tájépítésze Díjat.

„Budán a József- vagy Kálvária-hegyen a császárfürdő közelében szőlőtőkékkel környezve áll magánosan egy csekélykerek épület, mellynek sárszinü falai, kúpos fedele s az alatta elszórt többi épületektől egészen kiváló alakja első pillanatra mutatják, hogy nem a mostani kor művei közé tartozik.” – írta 1855-ben a Vasárnapi Ujság Gül Baba Türbéjéről.

Az épületet és a környékét többször is átalakították a törökök kiűzése óta; az egyik legnagyobb átalakítást Wagner János végezte, aki megszerezte a szomszédos telkeket a 19. század második felében, majd a villájával körbeépítette a síremléket.

Budapest ostromakor a villa megsérült, és türbe, valamint a környékének 1974-es átalakításakor a földszintig bontották, létrehozva a kerengő alapját. 1994–ben újabb rekonstrukció történt, de a 2010-es évekre újabb felújításra volt szükség.

A rekonstrukció magában foglalta a kert felújítását is. Ennek egyik legfontosabb elem az volt, hogy a türbe és környezete egyensúlyba kerüljön, hogy megőrizzenek karakterisztikus és izgalmas részleteket, valamint továbbra is szerepet kapjanak a rózsák – hiszen a Gül Baba név a legenda szerint azt jelenti, a rózsák atyja, sőt, a legendárium része az is, hogy a Rózsadomb a szent dervis virágairól kapta a nevét.

A teljes képet koronázza meg a kert. A felújított épületegyüttes látványát hangsúlyozza mind a függőkert, mind a síremléket magában foglaló udvar.

Tavalyi képeinka hivatalos átadás előtt:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sírva fakadt Marozsán Dzsenifer, miután Budapesten megnyerte újabb BL-címét
A magyar származású focista köszönetet mondott a családjának és megmutatta a csukáján díszelgő magyar zászlót is.
Fotó: MTI/Czagány Balázs - szmo.hu
2019. május 19.A francia Olympique Lyon hatodszor, magyar származású középpályása, Marozsán Dzsenifer negyedszer nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, amelynek szombati, budapesti döntőjében 4-1-re legyőzték az FC Barcelonát.

Marozsán Dzsenifer Budapesten született, így számára nagyon különleges volt a BL-döntő helyszíne. "Ez egy álomdöntő lesz, amelyért keményen megdolgoztunk, és büszkék lehetünk rá, hogy idáig jutottunk" - nyilatkozta a mérkőzés előtt.

A 27 éves játékos végül álomszerűen is kezdte a meccset, már az 5. percben betalált a Barcelona kapujába, így az ő találatával szerezte meg a vezetést a Lyon. A magyar szurkolók "Ria, ria, Hungária!" rigmussal köszöntötték a lelátóról középpályást, aki nem is gondolta volna, hogy gólt szerezhet a döntőben, bár nem titkolta, hogy nagyon szeretett volna. A meccs után azt nyilatkozta, ez olyan számára, mint egy hollywoodi film.

"Nagyon örülök, hogy góllal tudtam segíteni a csapatom, a végén pedig nyertünk, így happy enddel zárult a film"

- mondta.

Különleges élményben volt része akkor is, amikor a csapatkapitány helyett ő emelhette fel a magasba a BL-trófeát, Wendie Renard ugyanis átengedte neki ezt a lehetőséget:

"Nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért neki, mert szívből jött. Azt mondta nekem: Dzsenifer, te itthon vagy, és itt van a családod. Óriási meccset játszottál, azt akarom, hogy te vidd a csapathoz a trófeát, és emeld fel a levegőbe"

- mondta a közmédiának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x