hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
20131110_SlowBPAjandekozzIdot_1085_Nelli
Te igazából megéled az életed?
Krajcsó Nelli saját magán akart segíteni, ebből pedig véletlenül mozgalom lett. A Slow Budapest azóta sok-sok embernek jelent kiutat.
interjú: Berei Dániel - szmo.hu
2016. február 12.


hirdetés

Krajcsó Nelli a Slow Budapest mozgalom vezetője. A Slow olyan kérdésekre adja meg a választ, ami mindannyiunkat érdekli, például "hogyan lehet kiegyensúlyozottan, boldogan élni?" vagy "hogyan tudjuk kivonni magunkat a hétköznapi rohanásból?" és "hogy lehet ezt az egészet nem csak esetekre, hanem fenntarthatóan megcsinálni?"

Előbb mozgalom, majd szakmai szervezet, emellett sikeres vállalkozás kerekedett a saját útkereséséből. Egy Andrássy úti kávézóban futottunk össze ültünk le beszélgetni.

- Mikor és hogyan jött az inspiráció a Slow Budapest mozgalomhoz?


- 2012-ben, teljesen személyes motivációból indítottam el. Akkoriban, 26 évesen úgy éreztem, hogy elakadtam, hogy nem látom a célt, és akkor már a hajszolt életmódomnak köszönhetően több stresszbetegségen voltam túl. Volt egy felismerésem:

nem kell 40 éves felsővezetőnek lenned ahhoz, hogy kiégj.

Kerestem valamilyen választ arra, hogyan lehetne boldogan, magamat jól érezve élni és akkor jött szembe velem egy cikk az interneten a Slow mozgalomról. Rádöbbentett, hogy a túlhajszoltság a hiba és a megoldást nem a gyógyszerekben vagy az orvosoknál kellene keresnem. A Slow kapcsán jöttem rá, hogy a saját kezembe kell vennem az irányítást és foglalkoznom kell az egészségemmel.

Nelli_fenntarthatosag 020

- Miről szól ez a mozgalom? Mi jött létre Budapesten abból az eszméből, amit te olvastál?


- Ez egy nagyon jó kérdés, ugyanis a Slow mozgalommal az én, majd a csapatom szűrőjén és ötletein, tudásán keresztül ismerkedett meg a magyar közönség. Emiatt igyekszünk felelősséggel kezelni ezt a feladatot. Tehát tőlünk nem fogsz olyanokat hamis gondolatokat hallani, hogy “mindegy milyen a hangulatod, mosolyogj” vagy egyéb felhőbe kilőtt nagy szavakat, amiket nem lehet megvalósítani, és amiket ennek ellenére sok “életmód tanácsadó” alkalmaz.

Az eredeti célja a Slow Budapestnek az volt, hogy megállítsuk az embereket egy pillanatra, hogy elgondolkozzanak azon, miért és hova rohannak, és hogy ez megéri-e nekik.

El kell jönnie annak a pontnak, amikor megállunk és átgondoljuk: Miért rohanunk? Hova rohanunk? Egyáltalán megéri rohanni? Beszéljünk arról inkább, hogyan lehet lelassítani az életet! A legnagyobb kihívást az információs- és a fogyasztói társadalom állítja elénk.

A Slow nem hátizsákos ázsiai túrára sarkall, ami megfordítja az életed, nem küld el egy ökofarmra. Úgy akar megoldást nyújtani, hogy az új állapot fenntartható legyen a hétköznapokon is.

A “lassú” szó a mi értelmezésünkben nem a sebességre utal, hanem arra, hogy a dolgokat nem a leggyorsabban, hanem a legjobb úton próbáljuk megcsinálni. Így szert tehetünk minőségi pillanatokra a hétköznapokban, a gyors hétfőkön, őrült keddeken, ideges szerdákon…

3,5 éve azt vizsgáljuk, hogy azokat a kritériumokat, amik a kiegyensúlyozott élethez kellenek, mennyire lehet betartani a mai világban. Hogy mi az, ami gyorsít, mi lassít, és hogyan lehet a változás stresszmentes és hosszú távon fenntartható. A világon egyedülálló módon kutatjuk ezt, és egyedülálló válaszokat is fogalmazunk meg, ilyen, az egyéni változás szintjén nem kutatja ezt semmilyen szervezet a slow mozgalmon belül.

- Milyen konkrét megmozdulásai vannak a mozgalomnak?


- Úgy kezdődött, hogy egy önkéntes csapattal elkezdtünk tömeges eseményeket szervezni. Ide bárki eljöhetett, tájékozódhatott a mozgalomról. Ilyen volt a Slow Design Piknik, ahol a Möbelkunsttal közösen szerveztünk egy bográcsozást a 2012-es Design Héten. 

2013-ban megcsináltuk a világ első Slow Hetét, ami arról szólt, hogy egy héten át minden nap más Slow-témát dolgoztunk fel. A Slow-téma az olyan területet jelent, amit ha beépítesz az életedbe, akkor az valamennyit lassít az életeden. Volt jógázós, reggelizős, olvasós, semmitevős és do it yourself nap. Az olvasós napon például könyvet osztottunk a Kálvin téren és nem várt sikere volt,

ekkor kezdtem azt érezni, hogy ez nagyobb dolog, mint gondoltam.

20130619_SlowBPOlvass_0169

Még abban az évben volt az Ajándékozz időt! kampányunk (ide kattintva írtunk róla bővebben - szerk.), ami arról szólt, hogy az embereket vegyük rá a plázába rohangálás helyett a minőségi ünneplésre. Ez annyira sikeres lett, hogy megcsinálták Pécsen és Szegeden is önkéntesek.

Volt már nemzetközi trénerrel tartott közös meditációs alkalmunk is.

 Most csináltunk egy felmérést arról, hogy az embereket mi gyorsítja fel és mi lassítja le, szakmai blogot vezetünk, én pedig már három TED előadást is tartottam a témakörben. Jelenleg egy hosszabb előadássorozatot tervezünk szakemberekkel, természetesen a Slow témakörében, ez pedig azt segíti elő, ami már kezdeti célunk is volt: szakmai szervezetté nőni. 

A Slow anti-határidőnapló pedig másodjára jelent meg idén - ez egy igazi vállalkozásnak tekinthető a Slow mozgalmon belül.


- Van egy érdekes ellentmondás abban, hogy te 26 évesen rájössz, hogy nagyon stresszes és rohanós az életed, ezért kéne tenned valamit. Megismersz egy eszmét, amivel végre ki tudnál kapcsolódni, erre mozgalmat csinálsz belőle, aminek az összes feladata a nyagadba szakad. Te betartod azokat, amiről beszélsz?


- Fontosnak tartom a hitelességet, én mindent kipróbálok, mielőtt előadást tartok, vagy cikket írok róla. Csinálom például az anti-határidőnaplós havi kihívásokat is. Azt persze nem állítom magamról, hogy annyira csendes, nyugodt az életem, mint mondjuk egy erdésznek, aki az erdőt járja egész nap. Egyébként érdekes, hogy nagyon sokat tanulok saját magamról, például azt, hogyan tudom a stresszt kezelni. 

Amúgy azzal, hogy a Slow belépett az életembe, duplán tudatosnak kellett lennem. Gondolom neked nem kell mondani, hogy a szabadúszó státusz, egy nagy csapat vezetése, egy pénzügyileg fenntartható szervezet kialakítása a semmiből ilyen fiatalon rengeteg kihívással jár. Onnantól kezdve, hogy nem kell bemenni az irodába, azon át nincs munkaidőm, odáig, hogy jusson időm a kikapcsolódásra is.

Hogy ne kezdjek el este 10-kor is dolgozni, mert van mit csinálnom… Ezt tudatosan kell menedzselni.

A következőket teszem: jógázom, meditálok, foglalkozom az étkezésemmel, biciklivel járok, rendszeresen kikapcsolom a telefonom (ami tudatosan internetmentes), hogy ne legyek elérhető, most például otthon képernyőmentes hetet tartunk, hogy legyen időnk egymásra, a fontos dolgokra, amitől az internetezés sok időt tud észrevétlenül is elvenni.

- Rajtad kívül kik állnak a Slow Budapest mögött?


- 10-15 önkéntesünk van, ez a csapat egyébként szűkül-bővül. Szerencse egyébként, hogy rengeteg jelentkezés jön, hogy csatlakoznának hozzánk - sokszor az a nagy feladat, hogy miként tudjuk őket becsatornázni a munkába. Köztük van grafikus, fotós, pszichológus és rendezvényszervező is. Olyan emberek ők, akik emberként számomra érdekesek és értékesek, és akikkel nagyon szeretek dolgozni. A szakmai csapatban két pszichológus hallgató van, Sudár Györgyi és Farkas Martin, velük építjük a szervezetet.


kozos3

- Honnan jött az ötlet az anti-határidőnaplóhoz?


- Úgy gondoltuk, hogy azt a tudást, amit összegyűjtöttünk, valahogy össze kellene fogni, ezért jó lenne létrehozni valamit. 

A határidőnaplóba csupa olyan dolgokat írnak az emberek, amit nem szeretnek. Általában stresszes dolgok vannak benne, határidők, feladatok, ezért nem szeretjük kinyitni.

Az igazán fontos dolgokat nem írjuk bele, a minőségi perceket, a kikapcsolódással kapcsolatos dolgokat, mert ezek általában a prioritási listánk alján vannak.

Ebben a naplóban havi témák vannak. Lassító, kiegyensúlyozó tevékenységek ezek, amikről reméljük, hogy az emberek majd beépítik a hétköznapjaikba. Például van csend, olvasás, természet, játék, figyelem hónapja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- Jól gondolom, hogy az anti-határidőnapló nem várt népszerűségre tett szert? 


- Én minden Slow Budapest-projekthez úgy állok hozzá, hogy tudom, hogy szeretni fogják, mert beletesszük a szívünket-lelkünket. Aztán mindig sokkal több szeretetet és érdeklődést kapunk vissza annál, mint amit várunk.

 Na, ez az anti-határidőnaplónál hatványozottan igaz. Szerencsére már a kezdetektől imádták az emberek, sokszor csak ámultam, hogy mennyien szeretnének ilyet. Hiába rendeltünk újra és újra belőle, mind elfogyott. Még most, februárban is lenne rá igény, de már nem gyártunk többet. Több ezer fogyott belőle.


- Hová fejlődhet még a Slow Budapest?


- Rövid távon az a célunk, hogy még tovább fejlesszük a naplót, ki szeretnénk jönni más típusú formátumokkal és tervezünk egy angol verziót is. Indul a 3. Fenntartható Élet Programunk, ez a hosszútávú slow-programunk. Teszteljük, hogyan vihetjük ki a mozgalmat vidékre, hogy ne csak Budapesten legyen elérhető. Fejlesztjük a webshopunkat, ahová a Slow-val összekapcsolható termelők, szolgáltatók termékeit akarjuk bevinni. 

Hosszú távon azt vizsgáljuk, hogyan lehetne külföldön is sikerünk, ehhez az anti-határidőnapló egy jó alap lehet. Ha tetszett a cikk,oszd meg ismerőseiddel!


KÖVESS MINKET:
Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:
„Tovább kell menni, akkor is, ha az embernek nincsen hozzá kedve” – Nagy Dávid keresztülgyalogolta az USA-t
Több mint 5000 kilométert talpalt, és közben azért akadtak hullámvölgyek. Az út alatt még adományt is gyűjtött egy gyermekkórháznak. A nem mindennapi túráról beszélgettünk.
Szegedi Éva, Fotó: Nagy Dávid - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Nagy Dávid 2018-ban végiggyalogolt az Egyesült Államokon, és közben pénzt gyűjtött a Heim Pál Gyermekkórház Alapítványának. Egyszer a tornádó elől csak szerencsés véletlennek köszönhetően tudott elmenekülni, néhányszor megbetegedett útközben, és előfordult, hogy vízhiány akadályozta a túra teljesítésében. De végigcsinálta, amit maga elé célként kitűzött.

Júliusban akkor írtunk róla és váltottunk vele üzenetet, amikor túl volt már 2500 kilométeren.

Nagy Dávid szeret utazni, eddig már több mint 25 országban járt. 18 évesen fogta magát, Hollandiába költözött, majd később Kanadába - ott szerette meg a túrázást. 2016 decemberében hazajött. A blogjában azt írta, látott néhány olyan posztot, amelyben az szerepelt, hogy többen is keresztülsétáltak már az Egyesült Államokon, és volt, aki adományokat is gyűjtött a túrával.

„Egyszer csak jött egy sugallat: Dávid te leszel a következő, és az első magyar aki végigsétál ezen a kontinensen. Így jobban utánajártam a dolgoknak és elhatároztam, nekivágok! "

Nagy Dávid előzőleg tervezett egy útvonalat, ami több mint 80 kisvárost érintett, és egy sor nagyobb várost. Május 13-án indult és október 13-án ért be, kerek 5 hónap alatt tett meg gyalogszerrel majdnem 5000 kilométert.

Amikor azt kérdezem tőle, mi volt a legnehezebb, azt feleli:

„AZ EGÉSZ. Az egész túra nehéz volt.

Illetve minden viszonyítás kérdése. Nagy kő esett le a szívemről, amikor vége lett, de ha visszanézek rá, akkor utólag már nem látom nehéznek.

A legnehezebb az volt, hogy nap mint nap felkeljek, becsomagoljak, összepakoljak, és elinduljak. Na, az első 500 méter az nehéz volt, amikor elindul a láb, de aztán már megy magától. Voltak könnyebb és nehezebb szakaszok.”

Személyi edzővel készült fel, több mint másfél hónapig edzett. Emellett a Pilisbe járt túrázni és gyalogolni, a barátaival vagy a nővére barátjával. Előfordult, hogy 30 kilométert is megtett.

„Ha valaki ilyen túrába akar vágni, akkor azt javaslom, először legyen tisztában saját magával, ismerje meg előbb önmagát, és csak ezután vállalkozzon rá. Különben borzasztó nehéz lesz ott lenni a semmi közepén egyedül, önmagával, tanácstalanul. Bármilyen probléma jön ugyanis, meg kell oldani, ehhez pedig állandó lélekjelenlétre van szükség”

- mondja Dávid.

Nem is fizikai, inkább lelki igénybevétel volt számára ez a hosszú túra. Harminc kilométert, különösen, ha rendszeresen sportol valaki, simán le tud gyalogolni. Azonban lelkileg nagyon erősnek kell lenni.

„Voltak azért hullámvölgyeim. Volt, amikor sikeresen leküzdöttem, volt, amikor nehezebben. Egy ilyen hosszú túra titka az, hogy végig pozitívnak kell maradni. Fontos, hogy elengedjük magunkat. Fontos, hogy lelkileg megbirkózzunk a mindennapok nehézségeivel, és azzal minden nap új helyen ébredünk, mert ez tényleg nehéz.

Fel kell kelni, tovább kell menni, akkor is, ha az embernek nincsen hozzá kedve. Akadt olyan szakasza az útnak, amit egyáltalán nem élveztem, csak néztem a földet gyaloglás közben és mentem.

Saját magammal volt nehéz dolgom ilyenkor, hogy ne adjam fel. De a túra lelkileg megerősített. Például azzal, hogy jobban megismertem önmagamat.”

Nagy Dávid a túrát úgy tervezte meg, hogy pontról pontra haladt, és ameddig elért, ott keresett szálláshelyet vagy magyar közösséget magának. Kihasználta a couch surfing lehetőségeit, használta az Airbnb-t, a Booking.comot, sokszor sátrazott, máskor előre megbeszélt helyen aludt, vagy éppen hotelben vett ki szobát. Családoknál, barátoknál aludt.

Sokszor magyar házban volt elszállásolva, megismerte az Amerikában élő magyarokat, és ez számára elképesztően pozitív élmény volt. Beérkezésem utolsó napján az utolsó 10 kilométert magyarokkal tette meg Los Angelesben. "A Santa Monica Pierre mentünk le együtt, ahol Maria és Péter, Susie és családja egy emléklappal ajándékozott meg a 66-os út végét jelző táblánál - egyben az utamnak is a végét jelezte a tábla! Erről videó is készült."

„Útközben Amerikában rengetegen segítettek. Előfordult, hogy éttermekbe bementem, és meghívtak ebédelni, amikor látták a sok holmit, a hátizsákot. Megkérdezték, mit csinálok, hová tartok. Rengeteg kint élő magyar fogadott be és támogatott utam közben. A legtöbb támogatást tőlük kaptam, folyamatosan nyomon követték, merre járok, hol tartok, és ha bármilyen probléma adódott volna útközben, bármikor ott tudtak volna lenni segíteni.”

A szállás

Amikor Dávid kinézte a következő várost a tervezett útvonal alapján, és elkezdte keresni a couch surfinget, ha arra nem válaszoltak neki, akkor jött a következő lépés: ellenőrizte, melyik a legolcsóbb szállás, és lefoglalta.

Ha nemzeti park közelében járt, odament, ott tudott sátorban aludni. Elmondta, hogy az Államokban azért nem úgy van, hogy bárhol leverhetjük a sátrat, mint itthon, hanem kemény szabályok vonatkoznak a sátrazókra, és már csak azért is érdemes betartani ezeket, mert a rendőrökkel és seriffekkel nem jó ujjat húzni.

Akad, ahol a sátorhelyért 50-60 dollárt kell kifizetni, míg egy szállás 30-40 dollárba kerül, emiatt észnél kell lenni, mikor mire költ az ember.

Többször is előfordult, hogy a sivatagban az út szélén aludt, és akkor már sátra sem volt – ezt hívják úgy, hogy cowboy camping.

„Váratlan akadályok persze adódtak, legfőképpen az időjárás és a vízhiány nehezítette az utamat” – meséli Dávid. „A vízutánpótlást gyakran mocsarakból oldottuk meg, víztisztító segítségével. Az is megtörtént, hogy lemerült az akkumulátor a telefonomban. Az időjárással párszor komolyan meggyűlt a bajom,

egyszer egy tornádóba is belefutottam. Mentem, mentem, majd egyszer csak lecsapott a vihar, és nem volt hová mennem, nem volt kiút. Az volt a szerencsém, hogy éppen arra jöttek autóval és felvettek, különben lehet, hogy most nem beszélgetnénk itt.

Nem is egyszer lettem beteg, többször volt torokgyulladásom, egyszer a bokám fordult ki, máskor belázasodtam. A torokgyulladás váratlanul ért, néhány napra le is gyengített. Bokaszalag-szakadásom viszont korábban már volt, így tudtam, hogyan kezeljem. A túrapartneremet majdnem megmarta egy mérges kígyó, így neki is kijutott életveszélyes élményből. Mivel gyakran aludtunk erdőben, ahol medve vagy puma jöhetett volna arra, az sem volt veszélytelen.”

Dávid beiktatott pihenőnapokat is ilyenkor lazított, relaxált. Akkor tudta kipihenni magam, amikor szállodában aludt. Tévét nézett, a neten kommunikált a külvilággal, ilyenkor próbált videót, fotót közzétenni. Ez volt számára a kikapcsolódás.

És mit evett útközben? Az útvonalat eleve úgy próbálta beállítani, hogy érintsen vele boltot vagy benzinkutat. Egy kis kocsin, kerekeken guruló kis ládaszerűségben húzta maga után a tartalékát és a felszerelését: a vizet, az élelmiszert, a gyógyszereket, a felszerelését – ezt a közösségi oldalon a követői Dave mobilnak nevezték el szavazás alapján.

A hegyekben már nem tudta magával vinni a Dave mobilt, ott hátizsákra váltott. Azon a vidéken az úgynevezett túraételeket fogyasztotta, különféle ízesítésű zacskós, magas proteintartalmú élelmiszereket, amelyeket vagy tűzön kell felmelegíteni, vagy pedig vízzel elkeverni. Az út során igyekezett minél több mogyorókrémet és mogyoróvajat enni, hiszen az sok energiát ad. De járt gyorsétteremben, pizzériában, Subwayben is. Ezek a leggyorsabbak, mivel az ember csak bemegy, bekapja az ételt, és már megy is tovább. Ettem müzlit, energiaszeletet, energiazselét, energiacukrot.

A 275 ezer forint gyűlt össze a Heim Pál Gyermekkórház számára az út során, 2018. december 24-én utalta át nekik Dávid az összeget. És ezúton is köszöni mindenkinek, aki támogatta az úton, aki adományt küldött a kórház részére.

Lelkileg rengeteget fejlődött, megismert rengeteg embert, akik a későbbiekben a barátai maradtak, és akikkel most is tartja a kapcsolatot.

„Amikor a Rocky Mountainben, Coloradóban, 3500 méteres magasságban már mínusz 2, mínusz 3 fok volt, nappal pedig harminc, éjszakánként remegtem, enyhe hipotermiát is kaptam, emiatt meg is szakítottam a túrát. Visszastoppoltam Denverbe és ottani magyaroknál pihentem. A hipotermia nem játék, az ember életébe is kerülhet.

Az út viszont gyönyörű volt. Nem tudnék egyetlen tájat vagy vidéket kiemelni, annyi szépséget láttam. Csodálatosak voltak a hegyek, a völgyek, az utak, a fák – képtelenség lenne egy-egy pillanatot kiemelni, az egész így volt kerek, ahogyan átéltem. Pennsylvaniában a sok fa; gyönyörű volt a kopár és sziklás sivatag; Coloradóban szépek voltak a váltakozó fafajtákból álló erdők.

Vannak új terveim is, bár nem kifejezetten gyaloglással kapcsolatosak. Szeretnék eljutni Tibetbe. Illetve szeretnék jelentkezni 2019 telén a sarkvidéki szánhúzó versenyre. Remélem engem választanak, és elindulhatok.”


KÖVESS MINKET:
Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:

Izraeli film kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét, de magyar sikernek is örülhettünk
Buda Anna Flóra Entropia című animációja a rövidfilmes kategóriában kapta meg a Teddy-díjat a Berlinalén.
MTI - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Navad Lapid izraeli rendező Synonymes (Szinonimák) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton.

A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a Szinonimák vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés.

Az izraeli-német-francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia, egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik és megszállottként igyekszik beilleszkedni és megtanulni franciául, mert hallani sem akar többé szülőföldjéről.

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja az idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül, Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést, amelyről egy független zsűri dönt. A díjra jelöltek szűkített listájára felkerült a Berlinalén szereplő másik új magyar alkotás is, Tóth Luca Lidérc úr című animációja.

A nagyjátékfilmes mezőnyben 17 munka szerepelt.

A nemzetközi zsűri nagydíját - egy Ezüst Medvét - Francois Ozon világhírű francia rendezőt kapta meg a katolikus egyházat megrázó gyermekbántalmazások témájáról szóló Grace a Dieu (Isten kegyelméből) című filmjéért, amelyet egy igaz történet alapján forgatott.

A legjobb rendezői teljesítményért járó Ezüst Medvével Angela Schanelec német rendezőt tüntették ki, aki Ich war zuhause, aber (Otthon voltam, de) című munkájával szerepelt a fesztiválon.

A Berlinale alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal Nora Fingscheidt Systemsprenger (Rendszerrobbantók) című alkotását, a fiatal német rendező első egész estés filmjét tüntették ki. Ez az elismerés olyan filmeknek jár, amelyek a mindenkori zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben. A rendszerrobbantó szakkifejezés a német oktatási rendszerben, olyan gyerekeket jelöl, akiket különleges viselkedési rendellenességeik miatt nem tudnak beilleszteni az intézményrendszerbe. Egy ilyen gyerekről, a kilencéves Benniről szól a versenyfilm, amely jelentős kritikai sikert aratott.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a Di csiu tian csang (Ég áldjon, fiam) című kínai film egyik főszereplője, Jong Mej kapta meg. A legjobb férfi alakítás díját a másik főszereplő, Vang Csing-csun vehette át.

A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a fiatalokból álló nápolyi bűnszervezetek világát bemutató olasz versenyfilm, a La paranza dei bambini (A gyermekek klánja) című dráma három forgatókönyvírója, Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi és a film alapját alkotó regény szerzője, a világhírű Roberto Saviano kapta meg.

A valamely alkotói területen - zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka - mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét az Ut og stjaele hester (Lótolvajlás) című norvég-svéd-dán koprodukció operatőre, Rasmus Videbaek kapta.

A rövidfilmes zsűri fődíjával, a kategória legjobbjának járó Arany Medvével egy kísérleti természetfilmet, Florian Fischer és Johannes Krell német rendezők Umbra című alkotását tüntették ki.

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a Cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 72 országból 400 filmet mutattak be. A 11. nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait. Ez az utolsó Berlinale, amelyet a német Dieter Kosslick irányít, a 2001 óta hivatalban lévő fesztiváligazgatótól egy olasz-holland duó, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek veszi át a munkát.

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x