20131110_SlowBPAjandekozzIdot_1085_Nelli
Te igazából megéled az életed?
Krajcsó Nelli saját magán akart segíteni, ebből pedig véletlenül mozgalom lett. A Slow Budapest azóta sok-sok embernek jelent kiutat.
interjú: Berei Dániel - szmo.hu
2016. február 12.


Krajcsó Nelli a Slow Budapest mozgalom vezetője. A Slow olyan kérdésekre adja meg a választ, ami mindannyiunkat érdekli, például "hogyan lehet kiegyensúlyozottan, boldogan élni?" vagy "hogyan tudjuk kivonni magunkat a hétköznapi rohanásból?" és "hogy lehet ezt az egészet nem csak esetekre, hanem fenntarthatóan megcsinálni?"

Előbb mozgalom, majd szakmai szervezet, emellett sikeres vállalkozás kerekedett a saját útkereséséből. Egy Andrássy úti kávézóban futottunk össze ültünk le beszélgetni.

- Mikor és hogyan jött az inspiráció a Slow Budapest mozgalomhoz?


- 2012-ben, teljesen személyes motivációból indítottam el. Akkoriban, 26 évesen úgy éreztem, hogy elakadtam, hogy nem látom a célt, és akkor már a hajszolt életmódomnak köszönhetően több stresszbetegségen voltam túl. Volt egy felismerésem:

nem kell 40 éves felsővezetőnek lenned ahhoz, hogy kiégj.

Kerestem valamilyen választ arra, hogyan lehetne boldogan, magamat jól érezve élni és akkor jött szembe velem egy cikk az interneten a Slow mozgalomról. Rádöbbentett, hogy a túlhajszoltság a hiba és a megoldást nem a gyógyszerekben vagy az orvosoknál kellene keresnem. A Slow kapcsán jöttem rá, hogy a saját kezembe kell vennem az irányítást és foglalkoznom kell az egészségemmel.

Nelli_fenntarthatosag 020

- Miről szól ez a mozgalom? Mi jött létre Budapesten abból az eszméből, amit te olvastál?


- Ez egy nagyon jó kérdés, ugyanis a Slow mozgalommal az én, majd a csapatom szűrőjén és ötletein, tudásán keresztül ismerkedett meg a magyar közönség. Emiatt igyekszünk felelősséggel kezelni ezt a feladatot. Tehát tőlünk nem fogsz olyanokat hamis gondolatokat hallani, hogy “mindegy milyen a hangulatod, mosolyogj” vagy egyéb felhőbe kilőtt nagy szavakat, amiket nem lehet megvalósítani, és amiket ennek ellenére sok “életmód tanácsadó” alkalmaz.

Az eredeti célja a Slow Budapestnek az volt, hogy megállítsuk az embereket egy pillanatra, hogy elgondolkozzanak azon, miért és hova rohannak, és hogy ez megéri-e nekik.

El kell jönnie annak a pontnak, amikor megállunk és átgondoljuk: Miért rohanunk? Hova rohanunk? Egyáltalán megéri rohanni? Beszéljünk arról inkább, hogyan lehet lelassítani az életet! A legnagyobb kihívást az információs- és a fogyasztói társadalom állítja elénk.

A Slow nem hátizsákos ázsiai túrára sarkall, ami megfordítja az életed, nem küld el egy ökofarmra. Úgy akar megoldást nyújtani, hogy az új állapot fenntartható legyen a hétköznapokon is.

A “lassú” szó a mi értelmezésünkben nem a sebességre utal, hanem arra, hogy a dolgokat nem a leggyorsabban, hanem a legjobb úton próbáljuk megcsinálni. Így szert tehetünk minőségi pillanatokra a hétköznapokban, a gyors hétfőkön, őrült keddeken, ideges szerdákon…

3,5 éve azt vizsgáljuk, hogy azokat a kritériumokat, amik a kiegyensúlyozott élethez kellenek, mennyire lehet betartani a mai világban. Hogy mi az, ami gyorsít, mi lassít, és hogyan lehet a változás stresszmentes és hosszú távon fenntartható. A világon egyedülálló módon kutatjuk ezt, és egyedülálló válaszokat is fogalmazunk meg, ilyen, az egyéni változás szintjén nem kutatja ezt semmilyen szervezet a slow mozgalmon belül.

- Milyen konkrét megmozdulásai vannak a mozgalomnak?


- Úgy kezdődött, hogy egy önkéntes csapattal elkezdtünk tömeges eseményeket szervezni. Ide bárki eljöhetett, tájékozódhatott a mozgalomról. Ilyen volt a Slow Design Piknik, ahol a Möbelkunsttal közösen szerveztünk egy bográcsozást a 2012-es Design Héten. 

2013-ban megcsináltuk a világ első Slow Hetét, ami arról szólt, hogy egy héten át minden nap más Slow-témát dolgoztunk fel. A Slow-téma az olyan területet jelent, amit ha beépítesz az életedbe, akkor az valamennyit lassít az életeden. Volt jógázós, reggelizős, olvasós, semmitevős és do it yourself nap. Az olvasós napon például könyvet osztottunk a Kálvin téren és nem várt sikere volt,

ekkor kezdtem azt érezni, hogy ez nagyobb dolog, mint gondoltam.

20130619_SlowBPOlvass_0169

Még abban az évben volt az Ajándékozz időt! kampányunk (ide kattintva írtunk róla bővebben - szerk.), ami arról szólt, hogy az embereket vegyük rá a plázába rohangálás helyett a minőségi ünneplésre. Ez annyira sikeres lett, hogy megcsinálták Pécsen és Szegeden is önkéntesek.

Volt már nemzetközi trénerrel tartott közös meditációs alkalmunk is.

 Most csináltunk egy felmérést arról, hogy az embereket mi gyorsítja fel és mi lassítja le, szakmai blogot vezetünk, én pedig már három TED előadást is tartottam a témakörben. Jelenleg egy hosszabb előadássorozatot tervezünk szakemberekkel, természetesen a Slow témakörében, ez pedig azt segíti elő, ami már kezdeti célunk is volt: szakmai szervezetté nőni. 

A Slow anti-határidőnapló pedig másodjára jelent meg idén - ez egy igazi vállalkozásnak tekinthető a Slow mozgalmon belül.


- Van egy érdekes ellentmondás abban, hogy te 26 évesen rájössz, hogy nagyon stresszes és rohanós az életed, ezért kéne tenned valamit. Megismersz egy eszmét, amivel végre ki tudnál kapcsolódni, erre mozgalmat csinálsz belőle, aminek az összes feladata a nyagadba szakad. Te betartod azokat, amiről beszélsz?


- Fontosnak tartom a hitelességet, én mindent kipróbálok, mielőtt előadást tartok, vagy cikket írok róla. Csinálom például az anti-határidőnaplós havi kihívásokat is. Azt persze nem állítom magamról, hogy annyira csendes, nyugodt az életem, mint mondjuk egy erdésznek, aki az erdőt járja egész nap. Egyébként érdekes, hogy nagyon sokat tanulok saját magamról, például azt, hogyan tudom a stresszt kezelni. 

Amúgy azzal, hogy a Slow belépett az életembe, duplán tudatosnak kellett lennem. Gondolom neked nem kell mondani, hogy a szabadúszó státusz, egy nagy csapat vezetése, egy pénzügyileg fenntartható szervezet kialakítása a semmiből ilyen fiatalon rengeteg kihívással jár. Onnantól kezdve, hogy nem kell bemenni az irodába, azon át nincs munkaidőm, odáig, hogy jusson időm a kikapcsolódásra is.

Hogy ne kezdjek el este 10-kor is dolgozni, mert van mit csinálnom… Ezt tudatosan kell menedzselni.

A következőket teszem: jógázom, meditálok, foglalkozom az étkezésemmel, biciklivel járok, rendszeresen kikapcsolom a telefonom (ami tudatosan internetmentes), hogy ne legyek elérhető, most például otthon képernyőmentes hetet tartunk, hogy legyen időnk egymásra, a fontos dolgokra, amitől az internetezés sok időt tud észrevétlenül is elvenni.

- Rajtad kívül kik állnak a Slow Budapest mögött?


- 10-15 önkéntesünk van, ez a csapat egyébként szűkül-bővül. Szerencse egyébként, hogy rengeteg jelentkezés jön, hogy csatlakoznának hozzánk - sokszor az a nagy feladat, hogy miként tudjuk őket becsatornázni a munkába. Köztük van grafikus, fotós, pszichológus és rendezvényszervező is. Olyan emberek ők, akik emberként számomra érdekesek és értékesek, és akikkel nagyon szeretek dolgozni. A szakmai csapatban két pszichológus hallgató van, Sudár Györgyi és Farkas Martin, velük építjük a szervezetet.


kozos3

- Honnan jött az ötlet az anti-határidőnaplóhoz?


- Úgy gondoltuk, hogy azt a tudást, amit összegyűjtöttünk, valahogy össze kellene fogni, ezért jó lenne létrehozni valamit. 

A határidőnaplóba csupa olyan dolgokat írnak az emberek, amit nem szeretnek. Általában stresszes dolgok vannak benne, határidők, feladatok, ezért nem szeretjük kinyitni.

Az igazán fontos dolgokat nem írjuk bele, a minőségi perceket, a kikapcsolódással kapcsolatos dolgokat, mert ezek általában a prioritási listánk alján vannak.

Ebben a naplóban havi témák vannak. Lassító, kiegyensúlyozó tevékenységek ezek, amikről reméljük, hogy az emberek majd beépítik a hétköznapjaikba. Például van csend, olvasás, természet, játék, figyelem hónapja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- Jól gondolom, hogy az anti-határidőnapló nem várt népszerűségre tett szert? 


- Én minden Slow Budapest-projekthez úgy állok hozzá, hogy tudom, hogy szeretni fogják, mert beletesszük a szívünket-lelkünket. Aztán mindig sokkal több szeretetet és érdeklődést kapunk vissza annál, mint amit várunk.

 Na, ez az anti-határidőnaplónál hatványozottan igaz. Szerencsére már a kezdetektől imádták az emberek, sokszor csak ámultam, hogy mennyien szeretnének ilyet. Hiába rendeltünk újra és újra belőle, mind elfogyott. Még most, februárban is lenne rá igény, de már nem gyártunk többet. Több ezer fogyott belőle.


- Hová fejlődhet még a Slow Budapest?


- Rövid távon az a célunk, hogy még tovább fejlesszük a naplót, ki szeretnénk jönni más típusú formátumokkal és tervezünk egy angol verziót is. Indul a 3. Fenntartható Élet Programunk, ez a hosszútávú slow-programunk. Teszteljük, hogyan vihetjük ki a mozgalmat vidékre, hogy ne csak Budapesten legyen elérhető. Fejlesztjük a webshopunkat, ahová a Slow-val összekapcsolható termelők, szolgáltatók termékeit akarjuk bevinni. 

Hosszú távon azt vizsgáljuk, hogyan lehetne külföldön is sikerünk, ehhez az anti-határidőnapló egy jó alap lehet. 



Ha tetszett a cikk,oszd meg ismerőseiddel!


KÖVESS MINKET:




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x