hirdetés
22308676_723189251213679_8891917649685148576_n.jpg

Tantermekbe viszi be a színházat a MU Színház

Egy igazi színész kis kreativitással bármilyen terepből színháztermet varázsol. A MU Színház repertoárjában szereplő k2 Színház tantermi előadásaiban is az osztálytermek térbeli adottságait használják játékhoz, szinte mindenféle effekt nélkül mutatják be, mire is képes a színház.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. október 07.


hirdetés

A MU Színház, mint befogadó színház és a k2 Színház társulata számára is kiemelten fontos a felnövő generáció színházi nevelése, a színház megszerettetése. Ezt célozzák meg közösen a k2 októberi tantermi előadásaival, melyek mindegyike egy-egy fontos, társadalmi problémát vet fel, gondolkoztat el, mindezt egy osztályteremben.

Az aktuális négy darab közül három, az Antigoné, a Rinocéroszok és Az apostol egy külső helyszínen, egy valós osztályteremben lesznek láthatók, a MU Színházzal szomszédos iskolában, míg a Hűség című előadást a MU Színház kistermében játsszák, ahol a székek félkör alakban várják a nézőket a színpadon, akiktől a színészek csupán karnyújtásnyira játszanak majd.

Az előadások október 14-én, Szophoklész klasszikusával, az Antigonéval indulnak.

A gimnáziumi kötelező olvasmányról sokan gondolhatják, hogy elavult, pedig a mai napig nagyon aktuális, mindennapi kérdéseket feszeget.

Mit tegyen az egyén, ha a saját morális értékei ütköznek például egy uralkodó által hozott törvénnyel? A k2 Színház mindezt a problémát behozta a tantermek jól ismert világába.

Az iskolai hierarchiákkal foglalkozik majd október 15-én a Rinocéroszok című darab is. Az előadás a valóságból, egy szekszárdi gimnáziumban történt esetből merít, ahol a diákok csínyként A bukás című film jól ismert jelenetéből készítették el a maguk verzióját (a jelenet mémmé vált, megszámlálhatatlan verziója készült az évek során), melyben az iskola igazgatója és a tornatanár kerül rossz fénybe. A diákot végül több, szabálytalan eljárást követően kirúgják az iskolából. Mit tehet az ember a hatalommal szemben? A Rinocéroszok erre keresi a választ, a fent említett történet mellett több, ismert diákcsínyt is beemelve az előadásba.

Mik azok a tantermi előadások?

A tantermi előadások helyszíne az osztályterem. Nincsenek külön díszletek, külső, teátrális effektek, csak azok a tárgyak melyeket maga a tér kínál: ajtók, ablakok, tábla, padok, székek. Az előadásokat is szinte a teljes eszköztelenség jellemzi, a színészek általában a saját ruhájukban játszanak és nem használnak külön kelléket vagy csak nagyon keveset a játék során. Ezeknek az előadásoknak az előnye, hogy könnyen utaztathatóak, mégis, egy-egy fontos üzenetet hordoznak az ifjabb korosztály és a diákok számára, mindennapos társadalmi, morális kérdéseket, iskolai problémákat vetnek fel a játék során. Az előadás során ráadásul a néző szinte a darab részesének érezheti magát és a színész is tudja olvasni a reakcióikat, akár darabról-darabra fejlesztve az előadásmódot.

Mi lenne ha Petőfi Sándor feltámadna és a XIX. század eszméivel szeretné szebbé tenni a világot? Ezzel játszik el Az apostol című előadás.

A költemény főhőse, Szilveszter és a Petőfi közti rokonságot igyekszik kidomborítani a darab rendezője, aki a szövegmontázs módszerével több Petőfi-verset is Szilveszter szájába ad, hogy hangsúlyozzák: nemcsak a költemény főhősének, hanem az egyik legnagyobb magyar és európai romantikus költőnek a gondolatairól van szó a világjobbítás problematikáját illetően. Mit tennénk, ha találkoznánk vele? Semmibe vennék világjobbító szándékait és kinevetnénk, dicsőítenénk és követnénk, netán félnénk tőle? Ezeket a kérdéseket járják körbe Az apostolban. Az előadást október 22-én nézheted meg.

A sor utolsó darabját, a Hűséget október 29-én mutatják be. A Hűség Robert Merle, Mesterségem a halál című regénye nyomán született és azt vizsgálja, hogyan is válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa. A színészek segítségével nemcsak kívülről, de a főhős szemszögéből ki-és abba beugorva a nézőnek felkínálják a Rudolffal való azonosulás lehetőségét is, ennek az ijesztő élménynek köszönhetően pedig megtapasztalható, hogyan válhat egy halálgyár működtetése egyik pillanatról a másikra megoldásra váró feladattá.

Annak értelmezése, hogy hogyan és milyen hatások között élt, fontos feladat – melyet elvégezve nem csak azt láthatjuk tisztábban, hogyan válhat egy hétköznapi ember tömeggyilkossá, de remélhetőleg azt is, hogy a magunk részéről mit tehetünk azért, hogy a történelem egyik legnagyobb tragédiája ne ismétlődhessen meg. Ahogyan a regény, legyen ez az előadás is „megrendítő figyelmeztetés: lelkiismeret ébresztő kiáltvány a jó szándékú emberiséghez”.

Az előadásokról bővebb információt ide kattintva találsz.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
girl-839826_1280.jpg

Október a Látás Hónapja, ezért összegyűjtöttünk okokat arra, hogy miért érdemes kortól függetlenül kivizsgáltatni a szemünket!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. október 16.A legfontosabb érzékszervünk a látás, így nem mindegy, hogy a mindennapok információ áradatára milyen éles „fegyverzettel” rendelkezünk. Az éleslátás vizsgálata és szükség esetén korrekciója éves vizitet kíván - nem csak dolgozóként megfáradt szemeknek vagy idősebbeknek, de már egy éves kortól is! Most összeszedtük kiknek, miért elengedhetetlen a látásvizsgálat.

1. Kisgyerekek

Az iskolakezdés előtt minden gyereknek kötelezővé kellene tenni a látásvizsgálatot. Ha most valami miatt kimaradt, még októberben sem késő pótolni. Hiszen az iskola során a tanulásban is hátráltathatja, ha csak hunyorog a táblára.

A vizsgálat során a szemész szakorvos megnézi, hogy a különböző távolságokba megfelelő-e a kisiskolás látása – azaz nincs-e rövidlátás vagy távollátás, de emellett megfigyeli az alkalmazkodó képesség működését is, hogy ne okozzon problémát egy távolabbi tárgyról egy közelebbire fókuszálni. Az orvos ilyenkor a színlátást is ellenőrzi és a komplex látási funkciókat is felméri, mivel például az írás elsajátításában nagy jelentőséggel bír, hogy a szem-kéz-test koordináció tökéletesen működjön.

2. Fiatalok, pályakezdők

Ha valaki irodai munkát végez, elkerülhetetlenné válik, hogy a monitor kékfényében élje hétköznapjait. A folyamatos gép előtt ülés miatt fejfájás, rossz közérzet is kialakulhat, melynek gyakori oka az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

Sajnos ezeknek az eszközöknek a használata sok esetben egyáltalán nem elkerülhető, viszont a rendszeres látásvizsgálat segíthet kiszűrni, ha romlott a szemed és szemüveg vagy kontaktlencse használatával visszaállhat a rend. De ha nincs látásromlás, akkor is ma már hasznos lehet egy kékfény szűrővel ellátott szemüveg beszerzése, amely kiiktatja a nem kívánatos mennyiségű és frekvenciájú kék fény szervezetre gyakorolt hatását, hogy újra energikus és hatékony lehess a munkádban.

3. Aktív korúak

A munkavégzésen túl azonban a szabadidő teljes és biztonságos élvezetéhez is elengedhetetlen az éleslátás. Lehet, hogy a monitor fényét már kivédted vagy szerencsére meg se kottyan, de akár sportoláshoz, akár vezetéshez, nem mindegy, hogy hogyan látsz. Ugye nem szeretnéd, hogy a csapatod kikapjon azért, mert nem jól méred be a távolságot és nem kapod el a labdát játék közben? De megfordítom: a foci meccset sem jó úgy nézni, ha folyton hunyorogni kell a játékosokra.

Mindezen felül azonban, ha vezetsz is, életek múlhatnak azon, hogy időben észlelj dolgokat. Éppen ezért már a jogosítvány megszerzése előtt kötelező a szemvizsgálat és ha szemüveget kell hordanod, akkor azt a rendőr számon is kérheti. Azonban ezzel még nem lehet hátra dőlni, hiszen az öregedés és a rengeteg környezeti inger hatására könnyen lehet, hogy romlik a látásod az évek során, ezért évente egyszer nem árt beugrani egy optikába és megbizonyosodni róla, hogy minden rendben vagy tenni róla, hogy a megfelelő látásjavító eszköz beszerzésével, ismét gördülékenyen menjen minden.

Hogyan zajlik a látásvizsgálat?

A látásvizsgálat egy abszolút fájdalommentes folyamat. Szerencsére a vizsgálathoz nem is kell szakrendelőkbe hónapokat várnod, elég ha bejelentkezel például az Optic World valamely üzletébe. A vizsgálat általában a kórtörténet átbeszélésével kezdődik, azaz tisztázzátok, hogy van-e szemüveged, kontaktlencséd, illetve azt is, hogy van-e esetlegesen bármilyen panaszod.

Ennek átbeszélése és a nyers látásélesség felvétele után computeres szemvizsgálattal kezdtek. Ez egy kb. két perces folyamat, mely a dioptriás korrekció megállapításával folytatódik. Ilyenkor kérnek meg, hogy a próbakerettel távolra egyszemesen majd kétszemesen olvasd végig a táblán lévő betűket. A vizsgálat végén réslámpás vizsgálattal ellenőrzik a látószerv fiziológiás állapotát. Ha ezzel megvagytok és esetleg kiderül, hogy szemüvegre van szükséged, akkor a szakemberek helyben segítenek is a megfelelő megtalálásában.

TIPP: Ne késlekedj, menj el szemvizsgálatra még ebben a hónapban. Október ugyanis a Látás Hónapja, a kezdeményezés bronz fokozatú támogatójaként pedig bármelyik Optic World üzletben ingyenes látásvizsgálattal és hatalmas kedvezményekkel várnak.

4. Szép korúak

A szem nemcsak a lélek tükre, de a szemfenék vizsgálat feltárhatja a keringési és érrendszeri betegségeket, elváltozásokat, már egész korai stádiumban. Így a szemvizsgálat tulajdonképpen idősebb korban már nemcsak a látószerv miatt válik fontossá, hanem az esetleges szövődmények, egyéb betegségek kivédése érdekében is. A szemészeti szövődmények közül a két legjelentősebb egészségügyi probléma a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mindkét betegség képes hosszú ideg teljesen tünet-és panaszmentesen rombolni a szervezetet és sok esetben, mikor már diagnosztizálják a problémát, a betegség visszafordíthatatlan. Éppen ezért 45-50 felett már kiemelten fontos az éves szemvizsgálat.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
terhes-no-fiu-cipo-needpix-1000x667.jpg

Az sem mindegy, hogy fizikai vagy szellemi stresszel küzd a leendő anya, ugyanis ez is nagyban befolyásolhatja a születendő babájának nemét egy új kutatás szerint.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 16.Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen hatása lehet a születendő baba nemére az anya stressz szintje, és meglepő eredményre jutottak.

Kiderült, hogy minél stresszesebb a nő terhessége alatt, annál kisebb az esélye arra, hogy fiút fog szülni.

A stressz a mindennapi élet része, de az már egészségtelen, ha az ember állandóan aggódik valamin, gyötri magát, és úgy érzi, ez az érzés teljesen eluralkodik rajta. A kutatók szerint a legtöbb nő legalább egy stresszes időszakon átesik a szülést megelőző évben, a stressz pedig egyébként is sok esetben elkerülhetetlen a várandós nők életében. Ez az érzés viszont a bennük fejlődő magzatra is átterjed.

A nemrég közzétett kutatásban résztvevőknél megfigyelték, hogy

azok a nők, akiknek magasabb volt a vérnyomásuk, és más egyéb, látható jelei voltak a fizikai stressznek, több lányt, mint fiút szültek.

Egészen pontosan 4 fiúgyerekre 9 lánygyerek jutott. Azoknál az anyáknál, akik pszichológiai értelemben voltak stresszesek, 2 fiúgyerek jutott 3 lánygyerekre. Hozzátették azt is, hogy minden kutatásban résztvevő nőnek problémamentes volt a terhessége.

Catherine Monk, a kutatás vezetője ezt azzal magyarázza, hogy

a férfiak sokkal sérülékenyebbek a méhben, vagyis kevésbé tűrik jól a stresszt, mint a nők. Vagyis az, hogy az anya mennyire stresszes a terhessége előtt és alatt (főleg a korai szakaszban) - döntő tényező lehet a baba nemének kialakulásában.

Arra is kitértek, hogy már más kutatók is megfigyelték azt, hogy a sok embert érintő traumatikus események miatt kevesebb fiú született a következő időszakban. Ilyen eset volt például Amerikában Kennedy elnök meggyilkolása és a szeptember 11-i terrortámadás.

Azt is megállapították, hogy

azok a várandós nők, akik fizikai nyomás alatt voltak, nagyobb eséllyel adtak életet koraszülött gyereknek, mint a nem stresszes anyák. Viszont a szellemileg feszült nőknek több komplikációja akadt a terhesség és a szülés során, mint azoknak, akik fizikai stresszel küzdöttek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-10.jpg

A gyerekek is részt vettek az átalakításban. Ők is szeretik, hogy itt minden csupa szín, csupa emlék, csupa régi történet.
Söptei Zsuzsanna, fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2019. október 14.A dunaparti kisváros egyik csendes, kővel felszórt útján sétálok, és a házszámot sem kell figyelnem, mert már messziről felismerhető úti célom: a többi kerítés közül vidáman kivirít a kék színre festett léckerítés.

A ház lakóinak már szinte védjegyévé vált a kék, főleg a türkiz, amely fellelhető náluk mindenhol.

A kívülről kis vidéki háznak látszó otthon bent mintegy 200 nm-es, számtalan kisebb-nagyot zegzugot rejt, ahol mindenkinek megvan a helye, ahová bekuckózhatja magát. A lakók szerint amolyan „bohémtanya”, ahol mindig sok vendég van, gyakran délutánonként 8-10 kamasz is itt "heveri ki a sulit". Megvan ennek a sajátos hangulata ilyenkor.

A barátságos, vidám ház sok mindenben eltér a megszokottól. Például a színeiben. Meg a berendezésében. És a felújításának módjában is.

Bea és a három fiú, Attila, a párja és fiai, Máté és Vince imádják a kreatív megoldásokat, és vallják, hogy jobban érzik magukat olyan tárgyak között, amelyeknek már múltja van.

Ezért döntöttek úgy, hogy a felújítás során, amit csak tudnak, maguk végeznek el, és a lehető legtöbb dolgot újrahasznosítással szerzik be.

Így kezdték el bújni a használt cikkeket kínáló oldalakat, járták az ócskapiacokat, kértek már kidobásra szánt holmikat baráttól, családtagtól, kerestek közösségi csoportokban, és nyitott szemmel járva gyűjtögettek országszerte, de még külföldön is.

És mára valóban bármerre néznek, el tudják mesélni, hogy az ágytakarót hol találták, hogy a lámpát Bea édesapja mentette meg és újította fel, hogy a csempe a nagyi házából, Zalából mentődött át…

A falon régi képkeretek kaptak új esélyt, a kamaszfiú szobájának falát bakelitlemezek és lemezborítók díszítik, a kalapok nem csak díszek, nyaraláskor viszik magukkal.

Egyik kedvenc pihenőhelyük az egyik nyári árnyas terasz, ahol egy már kiszuperált kanapé és egy padlásra szánt öreg szekrényke, meg egy régi függőágy mellett a számtalan takaró, párna, és maga a kert adja a dekorációt. Egy másik kis teraszt a régi fatároló helyén alakítottak ki, ahol kis vaskályha ad meleget az őszi napokon. Igazi búvóhely, ha valaki szeretne visszavonulni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
proxemika1.jpg

Megfigyelés arról, hogy mi magyarok, hogy viszonyulunk a minket körülvevő terekhez: az intim, a személyes, a társadalmi és a nyilvános tér használatához – avagy rettegés attól, hogy nem tudjuk a legjobb helyet megszerezni.
Lola Welbach írása a Lassabban baby! blogon, címkép: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény - szmo.hu
2019. október 12.Lassabban baby! Két nő, sok téma. Kicsit lassabban csináld, kérlek. Most jó.

Messzebbről kezdem, de mindjárt jönnek a magyarok: Welbach Lola (magyar) jógakihíváson vesz részt, mely annyit tesz, hogy márciusban minden egyes k. nap bikram jógára megy a jógaterembe. (K. mint kurva nap, mert most, túl az iduson, túl a kezdeti elszánt lendületen, fárasztó és kényelmetlen minden nap két és fél órát ott tölteni, minden egyebet félre kell tenni, menni kell, mint a nyomtató ló, munka előtt, után, hétvégén is, W. L. a háta közepére se kívánja, de közben csodálatos és fantasztikus, jóvan, ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, soha nagyobb baja ne legyen.)

Mi a jógaóra előjátéka? A résztvevő besuhan a szigorúan telefon és csevegésmentes terembe, kigurítja matracát, és néma elmélkedéssel várja a kezdést, elszánja magát a 40-44 Celsius fokos, 50 % páratartalomban eltöltendő másfél órára. A terem persze melegít a kínzásra, már most 30 fok van.

Így Welbachnak, aki időben érkezik, fegyelmezett (ebben az ügyben, idén márciusban), s aki nem beesik (lévén a világ legaljasabb, legnotóriusabb késője, s épp ezért retteg, hogy kizárják a kihívásból), szóval Lolának alkalma nyílik megfigyelni egy új szokást, amit, habár éves bérlete van ide, eddig nem észlelt: az óra résztvevői pufidzsekiben, télikabátban, kucsmában, ködmönben beavászkodnak a már forró terembe, kigurítják matracukat, jó helyet stoppolva maguknak.

Höhhh, tavaly ilyenkor ezt még csak elvétve csinálták itt az emberek. Ma már az a ritka - tízből egy -, aki nem siet be fontoskodó, s közben némiképp szégyenkező arccal a már 35 fokba - féltéli, utcai outfitben, ám zokniban, s így totál röhejesen - helyet foglalni magának.

Na, ez már érdekes, Lola feléled a kornyadozásból, elkezdi figyelni a helyért aggódókat. Tehát ragadós a nem lesz jó helyem szorongás! Még úgy is csinálják, hogy tudják, hogy röhejesek! (Mindenki röhejes, W.L. is., másért, de most nem erről van szó.) Ó, miért, miért nem lett szociálpszichológus?! (se)

Érzékeny, változó mátrix a territórium megteremtésének igénye. Milyen az ember! Ilyen! Akkor is fél, hogy nem lesz meg a szivacsnyi helye, mikor biztonságos, budai környezetben van kiszámítható, középosztálybeli jógatermében. Biztonság! Az én helyem.

A magyar mindig aggódik azon - is -, hogy nem lesz jó helye. Te is. Ez atavisztikus, magyar rettegés, semmi extra nincs benne, nyugi. (Lélegezz!)

Fotó: Fortepan

Mindenki úgy tesz, mintha nem érdekelné a helyzet, lesajnáló arckifejezéssel álldogál, közben persze figyeli a dolgok alakulását. Ravasz! Szánalmas. Mert nem lesz jó helyem! – jajdul fel a nép, mert leszánalmasozták.

* A rendelőben oda kell állni az ajtóhoz, nehogy bemenjen előttem a zöldkabátos.

* Igyekezni kell, különben csálé bringa jut a spinning teremben, teli sáv az uszodában.

* Nem tudunk majd egymás mellé ülni a vonaton, a buszon, repülőn.

* Nem érdekel, hogy a repülőn helyjegy van, akkor se. Vagyis de!

* Nem lesz jó hely a Pintér Bélára, menj előre, foglalj nekem a kabátoddal.

* Annál az asztalnál már fizetnek, siess, nehogy más odaüljön.

* Időben indulj kisfiam a Szigetre, különben állhatsz végig.

* Korán kell menni a strandra, hogy jó helyünk legyen.

* Hallod, foglalj már előttetek parkolóhelyet egy székkel, amíg odaérek. Baszki, ha nálatok erre nem akad szék, akkor állj oda te!

* Jó helyet akarok a koncerten, hogy közelről lássam a Kis Tibit.

* Ne tolakoggyá köcsög, én is banánért állok.

Mikor kezdődött a magyarokban a "Nem lesz jó helyem" szorongás? A honfoglalásnál? Túlevickéltek a hágón, már a síkságon vágtattak, Árpád előrekiabált a leggyorsabbaknak: Foglaljátok az ablakokat!* – töpreng W., s közben mintegy véletlen előbbre lép a sorban. Vállával érinti a mellette állót, finom utalásképpen arra, hogy ez már az ő territóriuma, s ezzel - siker! - ügyesen a másik elé került egy hangyafallosznyit. A lényeg, hogy senkivel ne vegyük fel a szemkontaktust, miközben az ajtó felé nyomakszunk. Ez a legfontosabb itt, Hungariban.

*a dőlt betűs rész idézet Kornis Mihály Halleluja című drámájából

Ha tetszett, amit olvastál, keresd hasonló cikkekért a Lassabban baby! blogot

KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!