hirdetés
Mihály_Zichy_-_Studies_Of_Nudes_6.jpg

Tabudöngető cári erotika Zichy Mihály szignójával

Az idilli romantika festészetének magyar csillaga rengeteg erotikus rajzot készített az orosz cárnak.
Kovács-Tóth Noémi - szmo.hu
2019. október 29.


hirdetés

Zichy Mihály (1827-1906)  festő, grafikus és illusztrátor a korszak festészetének emblematikus figurájának számított. A második legismertebb magyar művészt „rajzoló fejedelemnek” nevezték Munkácsy Mihály festőfejedelem mellett, akivel egyébként jó viszonyt ápolt. Ám Zichynek volt egy kevéssé ismert, színfalak mögötti pornográf munkássága is, amely azért maradt jó ideig rejtve a nyilvánosság elől, mert a prüdéria érájában tabunak számított a meztelen test és a szexualitás ábrázolása.

Senki nem vetheti a festő szemére, hogy ecsetét másra is szerette volna használni, nem csak portrék és nyomasztó képi világú kompozíciók tökéletesítésére. Így is elég szolgálatot tett a hazának örökérvényű munkásságával: elég csak a Batthyány-portréra, A Rombolás géniuszának diadalára, a Mentőcsónakra, illetve Az ember tragédiája és Arany-balladák illusztrációira gondolni.

A pajzán rajzok elkészítésére pedig nem más adta ki az ukázt, mint maga az orosz uralkodó. Zichy Mihály ugyanis majdnem 50 évet töltött második hazájában, Oroszországban, és ezalatt három cár is alkalmazta őt udvari festőnek.

A források nem egyöntetűek abban, hogy melyikőjük volt a fő felbujtója az erotikus tusrajzok elkészítésénél, de valószínűleg II. Sándor cár kérte fel efféle huncutságra az ügyes kezű művész urat.

Aki nyilván jobban élvezte az efféle felkéréseket – még ha rutinból is dolgozott –, mint amikor I. Miklós cár szolgálatában az udvar ifjú hölgyeinek ölebjeit kellett pingálnia. Bár azokban az időkben is talált örömöt, csak a vásznak mögött: romantikus szál fűzte ugyanis tanítványához, a cár testvérének lányához, Karolina nagyhercegnőhöz, akit 1847-től oktatott.

Eleve nem túl szerencsés az ilyen szerelmi história, főleg nem azokban az időkben, amikor a cári seregek osztrák kérésre elindulnak a szabadságharc honvédseregei ellen. 1849-ben ezekre hivatkozva felmondta  a szerződését, de alapvetően mindvégig szemben állt az uralkodó osztállyal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Képernyőfotó-2019-10-28-16.58.00.png

„Emlékszem a víz morajlására” – drámai levél került elő a Titanic egyik túlélőjétől

A szerző a tragédia idején még kisgyerek volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 28.A Titanic - Stories From The Deep című dokumentumfilm-sorozat felfedi a halálra ítélt hajó tragikus utolsó momentumait.

Ennek részeként a Titanic egyik túlélőjének gyermekkori emlékei első kézből adnak bepillantást a félelmetes menekülésbe.

Az ikonikus hajón 126 gyermek tartózkodott, de csak a felük élte túl a tragédiát.

A sorozat a "Titanic árváiként" emlegetett egykori utasok nyomába ered Franciaországban, Párizsban.

Edmond és Michel Navratil, egy francia testvérpár kettő és négy évesek voltak, amikor cseh származású édesapjuk elrabolta őket anyjuktól és jegyet váltott a Titanicra, hogy aztán elhagyják az országot és Amerikában kezdjenek új életet.

Amikor a hajó süllyedni kezdett, mentőcsónakba ültette őket, ő azonban a fedélzeten maradt és soha többé nem látták.

Amikor Michel 2001-ben meghalt, egy volt az öt utolsó túlélő közül - szúrta ki a brit Mirror.

De évekkel később a sorozat felkereste unokáját, Elisabethet, aki felfedte nagyapja érzékletes emlékeit a végzetes estéről, melyet így egy kisgyermek szemein keresztül láthatunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
Képernyőfotó-2019-10-26-11.26.51.png

„Nem tudtam, hogy gázt engednek rájuk” – meglepő vallomást tett egy volt náci táborőr

Hallotta a sikítozást is a zárt ajtók mögül, de állítása szerint nem tudta, hogy gyilkosság történik a gázkamrákban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 26.Bruno Dey, egykori SS őr október 17-én állt az állami bíróság elé Hamburgban, ahol azzal vádolták, hogy stutthofi szolgálata alatt, 1944 és 45 között, 5230 ember gyilkosságához járult hozzá.

Az egykor a stutthofi koncentrációs táborban őrként dolgozó 93 éves férfi tárgyalásán azt mondta, hogy az őrtoronyból látta, amint embereket vezettek a gázkamrába, majd sikítozás és dörömbölés hallatszott a zárt ajtó mögül - számolt be a The Guardian.

"Nem tudtam, hogy gázt engednek rájuk"

- felelte a bíró kérdésére.

Elmondása szerint mintegy 20-30 foglyot vezettek be, akik nem álltak ellen.

Azt nem tudta megmondani, hogy férfiak vagy nők voltak-e, mert a fejüket leborotválták, mint ahogy azt sem, hogy zsidók vagy más foglyok lehettek-e, illetve, hogy később mi történt velük.

"Nem láttam, hogy bárki kijönne"

- vallotta be.

Állítása szerint egy másik alkalommal egy 10-15 fős csoportot vezettek a gázkamrába, de őket azután fehér kezeslábasba öltözött emberek a krematórium épületébe vitték.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
furby-tamagotchi.jpg

21 tárgy, ami szinte biztosan ott volt a gyerekszobádban a '90-es években

Tamagotchi, Furby, lakattal zárható napló... Valld be, hogy ismerősek!
Forrás: Inspirációk magazin, Képek: Apartment Therapy, Buzzfeed, Home Stratosphere, SheKnows - szmo.hu
2019. október 28.Csorba Anita és lelkes csapata a kreatív energiáikat csak arra összpontosítják, hogy nektek érdekes és inspiráló tartalmakat állítsanak elő. Tarts velük az Inspirációk Magazin felületein!

A kilencvenes évek – a rendszerváltás, a grunge bandák, az eredeti normcore, a kosaras kártyák, a matricaalbumok, a betárcsázós internet, a Dallas, a Jóbarátok, a Szupercsapat, a Twin Peaks, a dél-amerikai szappanoperák, a Dragon Ball, a Spice Girls, a Backstreet Boys Britney Spears, a Macarena, és a Mambo No. 5 korszaka.

Rengeteg dolog történt, és fokozatosan nyílt ki a világ: megjelentek az új rádió- és tévécsatornák, megnyílt az első McDonald’s (aztán jöttek a kötelező mcdonaldsos szülinapi bulik), az évtized végén kiadták magyarul is az első Harry Potter könyvet, alakult (és fel is oszlott) egy csomó király zenekar, felépültek az első “amerikai” plázák, és felbukkant egy csomó új márka.

Elképesztően sok új impulzus érte itthon az embereket – és akkor még nem is beszéltünk a kilencvenes évek esztétikájáról, ami nemcsak a ruházatra, de a lakberendezésre is rányomta bélyegét. A nyugati hatásnak köszönhetően furcsa, színes és műanyag dolgok jelentek meg az otthonokban – és persze a gyerekszobákban is.

Ezekből gyűjtöttünk össze most párat. Ha a kilencvenes években nőttél fel (vagy akkor nőtt fel a gyermeked), biztosan találsz köztük régi ismerősöket. Persze a lista nem lesz teljes, úgyhogy kommentben várjuk a kihagyott kedvenceiteket. Nézzük meg a kilencvenes évek legmenőbb gyerekszobai cuccait!

21. Babzsákfotel

... amiből mindig baromi nehéz volt felkelni.

20. Átlátszó telefon

… amin órákig csacsogtál a barátaiddal.

19. (Másolt) CD-gyűjtemény

… amiben tuti ott volt a Now That’s What I Call Music válogatás.

18. És persze a hifi, amin lejátszottad

17. Felfújható fotel

… ami mindenféle fura hangot adott ki, ahogy mocorogtál rajta.

16. Action Man vagy Barbie figura

…amihez mindig kellett valami új menő kiegészítő.

15. Függöny fából készült gyöngyökkel

… aminek néha szándékosan nekimentél.

14. Fura, homokkal töltött izé

…aminek a világon semmi értelme nem volt.

13. Furby (vagy valami hasonlóan ijesztő játék)

Hogy a viharba nem voltak tőle rémálmaink?

12. Lávalámpa

… amit néha esténként megigézve bámultál.

11. Összevarrt kezű, ajtóra akasztható plüssmaci

… ami akkor aranyosnak tűnt – ma inkább ijesztő. Miért varrták össze szegény kezeit – és miért kellett felakasztani az ajtóra?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
felvilagositas2.jpg

Többen olvasták őket, mint Petőfit: a szexuális felvilágosítás nagyágyúi a Kádár-korban

Veres Pál, Lux Elvira és Ranschburg Jenő írásai elképesztően népszerűek voltak a fiatalok körében.
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: Fortepan/Urbán Tamás - szmo.hu
2019. október 26.A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Bár a Kádár-kor vezetése hivatalosan nem ítélte el a szexuális életet, azért a szocialista erkölcsrendszerben sok olyan elemet találunk, ami megfelelt a korábbi keresztény elveknek: például a hűség és házasság mindenhatósága. A homoszexualitás és a pornó pedig kifejezetten tabutémának számított.

Az 50-es, 60-as években nem is igen volt alkalma a kor ifjúságának arra, hogy valamilyen szexuális információhoz jusson:

pornó nálunk nem létezett, az erotikus nyugati filmek is hiányoztak a mozik kínálatából, könyvek nem igen jelentek meg a témában, és internet ugye akkor még nem létezett.

Fotó: Fortepan

A szexuális tudást jobb híján a szülőktől és egymástól szerezték meg a fiatalok, ez pedig oda vezetett, hogy hihetetlen sötétség honolt a tinédzserek fejében. Ezen hivatott változtatni a KISZ lapja a Magyar Ifjúság és később az Ifjúsági Magazin, amelyben Dr. Veres Pál és Ranschburg Jenő válaszolta meg a fiúktól és lányoktól érkező kényes kérdéseket.

A mai világban az egykori lapszámokat olvasva csak mosolygunk a bugyutábbnál bugyutább leveleken, így például, hogy virslitől lehet-e terhesnek lenni, vagy a hajszőkítés elveszi-e a szüzességet.

A pártvezetés egyébként hagyta, hogy a lelkes pszichológusok „felvilágosítsák” a magyar ifjúságot, hiszen addig sem a rendszerrel foglalkoznak, hanem egymással.í/span>

Így válhatott igazi sztár és országszerte ismert szakember a médiában feltűnő szexuál- és gyerekpszichológusokból. De nézzük csak meg, hogy kik is voltak ők!

Dr. Veres Pál

Kezdjük a sort a kecskeszakálláról és híres humoráról emlékezetes Dr. Veres Pállal, aki nem is volt igazi orvos. Újságíróként dolgozott, amikor feladatul kapta

az orvos válaszol rovatot a Magyar Ifjúságban.

Ekkor kezdődött el igazán „szexuálpszichológusi” karrierje minden képzettség nélkül, hiszen a posta sorra hozta az intim témákat firtató leveleket. Veres Pál pedig szókimondóan, józan paraszti ésszel és a dolgokat a nevén nevezve frappáns válaszokat adott az aggódó magyar fiataloknak.

Dr. Veres Pál

Ez a téma egyébként olyannyira az élete részévé vált, hogy később külön előadásokat is tartott szexuális témakörben. Ezeket az alkalmakat szalagos magnó kazettákon örökítették meg, amelyeket a szocialista ifjúság ronggyá hallgatott a házibulikon.

Később, 50 éves korában az orvosi egyetemet is elvégezte Veres Pál, így immár bátran használhatta a dr. előtagot és diplomával igazolhatta téziseit. Úttörő volt a maga korában, hiszen előtte még soha senki nem mert szexuális tabutémákkal foglalkozni, arra pedig végképp nem vette senki a bátorságot, hogy még tanácsokat is osztogasson.

A magánéletében Veres doktor hűséges férj volt és három gyermeket nevelt, de azért bármikor megjegyezte pajzánul még 70 évesen is, hogy szívesen csajozna, ha tehetné. Az Ifjúsági Magazin idején újabb szakemberek csatlakoztak Vereshez, hogy együtt harcoljanak a szexuális tudatlanság ellen, így Dr. Lux Elvira és Dr. Ranschburg Jenő.

Dr. Ranschburg Jenő

Utóbbit egyébként a Kádár-korban a Családi kör című tv-műsorból ismerhette meg az egész ország, ahol pszichológusként rokoni viszályokat próbált megvilágítani és megoldani.

Gyakran foglalkozott a gyermekek szexuális felvilágosításával és ő volt az első, aki írásban kijelentette, hogy a maszturbáció nem okoz semmilyen testi károsodást, sőt a szexuális fejlődés szerves része.

Dr. Ranschburg Jenő

Egyébként Ranschburg pályája sem pszichológusként indult, hanem tanár szeretett volna lenni. A magyar nyelv és irodalom iránti szeretete egész életét végigkísérte, még költészettel is foglalkozott, a kritikusok szerint nem is eredménytelenül. Szenvedélyesen gyűjtötte a könyveket és rengeteget olvasott, ezt a hobbiját egyébként még gyermekkorából hozta magával.

A legtöbb szülő az előző rendszerben Ranschburg Jenőt főként

gyereknevelési tanácsadóként és gyerekpszichológusként azonosította, csak a tinik tudták, hogy gyakran felbukkannak írásai az Ifjúsági Magazin lapjain is, akár még szexuális témákban is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!