hirdetés
IMG_7811_cim.jpg

Szuperstranddá alakul nyárra a Lupa-tó

Vízi kalandpark, látványos búvárcentrum és wakeboard-központ is lesz az ország legnagyobb bányatavánál. A helyszínen jártunk.
Szöveg: Mihályi Dávid - szmo.hu
2017. május 25.


hirdetés

Már tavaly is ígéretes volt a Lupánál, Magyarország egyik legnagyobb bányatavánál kialakított strand.

De idén nyárra még nagyobb durranás lehet: szuperstranddá alakul a környék. A helyszínen jártunk, még a nyitás előtt.

"Budapest pálmafás tengerpartja" a 2017-es nyári szezonban a klasszikus fürdőzés mellett különlegességeket is kínál majd: bérelhető partszakaszt, sportolási lehetőségeket és gasztronómiai ínyencségeket ígérnek a tulajdonosok.IMG_7505

Fotók: Mervai MárkIMG_7513

Május 26-án, szombaton nyit az egykori bányató területén kialakított és bővített Lupa-tavi strand, ahol a kényelemmel és az élvezeti értékekkel valószínűleg nem lesz gond, bár az is igaz, hogy egy sima hamburgerért vagy fagyiért is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

hirdetés

Habár még számos szolgáltatás konstrukció alatt áll, Gerendai Károly szerint június közepére extra szolgáltatásokat is igénybe vehetünk.

Ha pedig ez nem lenne elég, itt építik fel az ország legnagyobb vízi kalandparkját, a régió egyik leglátványosabb búvárcentrumát, sőt Közép-Európa legnagyobb wakeboard komplexumát.

Emellett hagyományos és extrém vízi sportágak is elérhetőek lesznek, és persze strandfoci, strandröplabda, strandkézilabdapálya, szóval lesz minden, mint a búcsúba'. Még Blob is. Ez egy hatalmas, felfújható párna, amire egy toronyból ráugorva, akár több méter magasba repülhetünk a víz fölé. Tehát garantáltak lesznek idén nyáron a "fail videók".

A gyerekeket külön részleg várja, ami ekkora felhajtás közepette nem egy buta ötlet.IMG_7538IMG_7551IMG_7548IMG_7557IMG_7556

Hagyományos vagy prémium?

A Lupa-tó első körben kiépített partszakaszait két részre osztották. A tó egy kisebb részén lesz a hagyományos Lupa Strand, azoknak, akik inkább a klasszikus strandolás élményére vágynak. Itt az idei bevezető áron a teljes árú, felnőtt napijegy 1000 forint lesz. Magyarul jövőre már úgy 2000 körül, legalábbis így saccoljuk.

A terület nagyobbik részén pedig a Lupa Prémium Beach üzemel majd, ami 3000 forintba fog fájni a felnőtteknek teljes áron. Ezen felül VIP jegyet is válthatunk majd, amihez még külön parkolóhely is jár.

Sőt, ha hardcore szinten nyomnád a menőzést, a prémium strandon belül egy privát partszakaszt is bérelhetsz, saját személyzettel.IMG_7855IMG_7529IMG_7525IMG_7515

Mindehhez számold hozzá, hogy fürdeni sötétedés után már nem lehet. Cserébe megteheted, hogy csak este jössz ki, és akkor ingyen léphetsz a területre, igaz, regisztrálni kell hozzá. A vendéglátó egységek pedig ilyenkor is várnak, ha a vízparton szeretnél koktélozni vagy vacsorázni.

Autóval, bringával és HÉV-vel is megközelíthető

A területen egy összesen 2000 autó befogadására alkalmas, fizetős parkolót alakítottak ki (180 FT/óra, maximum napi 1000 Ft), de a tó az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút mellett fekszik, így várják a bringával érkezőket is. Ha pedig tömegközlekedéssel látogatnál ki, akkor HÉV-vel a Budakalász, Lenfonó megállótól 15 perc alatt be tudsz sétálni, illetve a Lenfonó megálló és a strand főbejárata között buszjáratot is üzemeltetnek: a strand nyitvatartási ideje alatt egy út egy főnek 200 forintba kerül.

Sok minden épülőben van még, így ha a konstrukciókat és az extrákat próbálnád végig, akkor egyelőre várj még, legalább június közepéig (és addig tegyél félre egy kis pénzt). Ha viszont egyszerűen csak strandolnál, akkor érdemes lehet kipróbálni a Lupa-tavat.

És most beszéljenek helyettünk a fotók:IMG_7499IMG_7577IMG_7535IMG_7580IMG_7811IMG_7813IMG_7823IMG_7843hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
normafa-budapest-mysecretbudapest-hegyvidek-hatalmas-fa-tortenete.jpg

A környék hatalmas, legendás fájáról kapta a nevét a Normafa

Állítólag Mátyás születésekor sarjadt. Emlékét ma egy másik fa őrzi Budapest egyik legszebb kirándulóhelyén.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

A Svábhegy ma is szép panorámát nyújtó kirándulóhelye és kilátópontja a Normafa.

Egykor a környék erdőkkel borított, tisztásokkal tarkított, zöld, beépítetlen terület volt. Még a XX. század elején sem pöttyözték színesre az épületek a hegyoldalakat, és messze el lehetett látni.

A Normafa egy legendás fáról, a korábbi Viharbükkről kapta a nevét - korának hatalmas fája volt.

"A XIX. században vadászterület volt a mai János-hegy és Széchenyi-hegy közti fennsík, vagyis a Normafa, ahol főleg szalonkára, nyúlra, fogolyra és rókára vadásztak. A budai polgárok ősi joga volt a február 2-i medvevadászat, amelyet 1855-ben betiltottak, majd 1871-ben felújítottak, de ekkorra már medve híján inkább a mulatság és az ivászat lett az esemény fő jellemzője" - írja Druzsin József "A Budai-hegység útikalauz" című könyvében.

Az öreg bükk a Normafa lejtő peremén állt, és a legenda úgy tartja, hogy Mátyás király születésekor nőtt ki, de az is elterjedt történet volt, hogy Mátyás vadászatai során megpihent az árnyékában. Egyikre sincsen bizonyíték.

hirdetés

Az viszont szinte biztos, hogy több száz éves fa lehetett. Többször is belecsapott a villám, innen kapta a Svábhegy német anyanyelvű lakóitól a Wetterbaum nevet; magyarul Viharbükknek hívták.

A környék már a XIX. században kedvelt kirándulóhely volt, a pesti és budai írók, költők, művészek, színészek is kijártak ide. Petőfi Sándor itt írta A hegyek között című versét, Keleti Gusztáv pedig képen örökítette meg.

És hogy honnan ered a Normafa név? A Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház művészei játékszüneti napokon, az úgynevezett normanapokon gyakran jártak ki a kirándulóhelyre.

1840-ben egy ilyen kirándulás alkalmával Schódelné Klein Rozália, a híres énekesnő, koloratúrszoprán állítólag a Viharbükknél énekelte el Bellini "Norma" című operájának nagyáriáját.

Az éneklés apropója az volt, hogy Nyáry Pál ott adta át Schodelné Klein Rozáliának a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót. A Norma című opera Casta Diva című nagyáriája ezekkel a szavakkal kezdődik "Casta Diva, che inargenti Queste sacre antiche piante" vagyis "Szűzi Istennő, ki beezüstözöd e szent, öreg fákat". Ettől kezdve a korábbi Viharbükköt már Normafának nevezték.

A szó szerint viharvert fa a XX. század elején még állt, ez a Fortepan fotóin is látszik, és látható a törzsén a sérülés. 1927. június 19-én már nem tudta tovább tartani magát, kidőlt. Törzsét a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja.

1962-ben a Normafa nevű öreg bükk emlékére kissé arrébb egy másik fát ültettek. A tövében emléktábla áll Devecseri Gábor költő szavaival.

"Normafa,

Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,

Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,

Normafa,

Majdanidőn lombod közt éled az ének,

Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon."

Devecseri Gábor

További képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-villamos.jpg

Két szakaszra osztva közlekedik az 1-es villamos, közte pótlóbuszok járnak

Három héten át újítják a pályát. A közlekedést autóbusz forgalmi sáv segíti, ezért az autóval közlekedőknek kevesebb hely marad.
MTI, fotó: MTI/MTVA/Bizományosi: Faludi Imre - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Villamospálya-felújítás miatt mától három hétig pótlóbusz jár az 1-es villamos helyett a Hungária körút és a Könyves Kálmán körút egy-egy szakaszán.

A Budapesti Közlekedési Központ korábbi tájékoztatása szerint augusztus 8. és 21. között az 1-es villamos két szakaszra osztva, a Bécsi út/Vörösvári út felől a Puskás-stadionig, Kelenföld vasútállomás felől pedig csak a Közvágóhídig közlekedik. A kimaradó szakaszon, a Közvágóhíd és a stadion között az 1-es jelzésű pótlóbusz viszi az utasokat. A 153-as busz pedig meghosszabbított útvonalon, a Gazdagréti tér és a Népliget között közlekedik, így az Infoparkból közvetlenül el lehet jutni a népligeti csomóponthoz.

Augusztus 22. és 28. között az 1-es villamos továbbra is két szakaszra osztva, de ekkor már a Bécsi út/Vörösvári út-Puskás-stadion, valamint a Kelenföld vasútállomás-Népliget szakaszon közlekedik. A kimaradó szakaszon, a Népliget és a Puskás-stadion között az 1-es jelzésű pótlóbusszal lehet utazni.

Hozzátették: a felújítás a gépkocsival közlekedőket is érinti. A villamospótló autóbuszok haladását a Könyves Kálmán körúton, illetve a Hungária körúton észak felé a Népligettől a Szörény utcáig, valamint dél felé a Szörény utcától a Mester utcáig autóbusz forgalmi sáv segíti, ezért az autóval közlekedőknek kevesebb hely marad.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!