hirdetés
mason-jars-2742757_1920.jpg

Szuper lista készült Budapest csomagolásmentes boltjairól, hála egy környezetvédő nagymamájának

Hevesi Flóra összegyűjtötte azokat a fővárosi helyeket, ahol csomagolásmentesen vagy környezetbarát csomagolásban tudunk magvakat, gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket beszerezni.
Steszkó Zsanett írása - szmo.hu
2019. április 03.


hirdetés

Hevesi Flóra elmondása szerint már 20 éve környezetvédelemmel foglalkozik, úgyhogy kérdésemre, hogy mikortól is figyel saját műanyag "lábnyomára", nehezen tudott válaszolni, hiszen ez a tudatos hozzáállás élete szerves részét képezi.

Flóra ma azzal hívta fel magára a közösségi oldal közönségének figyelmét, hogy csokorba szedte a Budapesten található csomagolásmentes boltokat és azok információit.

Így végre nem kell vadászni és városi legendákból gyűjtögetni ezeket, ha kedvet kapnánk ahhoz, hogy tudatosan töltsük fel az élelmiszerraktárunkat, hanem megtaláljuk a címeket és a nyitvatartásokat is egy helyen.

Ez a szövetkezeti boltok - mint például Flóra egyik személyes kedvence, a Szatyorbolt - esetében különösen fontos lehet, mivel némiképp szeszélyes a nyitvatartás - nem véletlenül.

Ezeken a helyeken általában bio vagy kíméletes gazdaságból származó termékek, zöldségek találhatóak, melyek közvetlenül a termelőktől érkeznek, éppen ezért nem minden nap tartanak nyitva és szezonális finomságokkal szolgálnak.

Mivel Flóra a Greenpeace Magyarországnál tevékenykedik, listáját a szervezet is megosztotta, ám kedves érdekessége a dolognak, hogy a felsorolás valójában a hölgy nagymamájának köszönhető, aki e-mailben kérte az infókat unokájától - innen az apropó.

"Felfogtam, hogy a szelektív hulladékgyűjtés már nem elég a műanyag-probléma megoldásához. Olyan mennyiségű műanyagot termelünk másodpercenként, hogy a fél Kisalföld sem tudná feldolgozni. Egy megoldás van, ha mindenki a saját fogyasztását mérsékeli és minél kevesebb csomagolást vesz igénybe"

- emelte ki az inspiráló akció kapcsán.

"Erre több praktikus mód is van. A csomagolásmentes boltok mellett az is lehet segítség, ha például a zöldségesnél mellőzzük a zacskót. Engem nem érdekel, ha csúnyán néz a zöldséges néni, mert félregurult két paradicsom. Viszem a vászontáskám vagy a hátizsákom és abba pakolok."

A zöldségdoboz-rendszer szintén kedvező és elterjedt megoldás, segítségével helyi termelésű, finom, egészséges és környezetbarát zöldségeket kaphatunk házhoz elérhető áron, illetve a piacon, sőt még a szupermarketekben is érdemes hanyagolni a zacskózást. Egy kis odafigyelés valójában rengeteget számít. A Greenpeace pedig azt tapasztalta, hogy egyre több helyen az eladók és megértik a helyzet súlyát.

Ha érdekel a lista, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bp-ejszaka-hosei-mentos.jpg

Megszólaltak a bulizós éjszakák igazi hősei: mentős, taxis, pultos és DJ mesélte el, hogy telik egy műszakjuk

Ők szolgálnak ki minket, vigyáznak a biztonságunkra, vagy épp segítenek rajtunk akkor, ha baj van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.Az éjszakai bulik hangulatát már valószínűleg minden felnőtt átélte, ugyanakkor ilyenkor inkább csak sodródunk az árral és nem azon gondolkodunk, hogy például kik szolgálnak ki minket egy bárban, kik vigyáznak a biztonságunkra, esetleg kik segítenek rajtunk akkor, ha baj van.

A Huawei és a Wavemaker most „Az Éjszaka Hősei” címmel készített egy kisfilmet, amelyben egy bulizós este másik oldalát mutatják be. A filmben megszólal például bártender, dj, a 112-es segélyhívószám telefonközpontjának egyik munkatársa, taxis és mentős is.

Mindannyian betekintést engednek az éjszakai műszakjukba, elmondják, mivel foglalkoznak pontosan, hogyan bírják a munkát akkor, amikor a legtöbben általában alszanak és rávilágítanak arra is, hogy mekkora felelősség is az, ami ilyenkor a vállukra nehezedik.

A filmet Dér Asia rendezte, operatőre pedig Domokos Balázs volt. Mindamellett, hogy az éjszakai élet egy érdekes, új oldalát mutatja be, a Huawei P30 Pro sötétben is működő kameráját promózza - írja a Kreatív Online.


KÖVESS MINKET:hirdetés
trevor_melanie_vak_mozgaskorlatozott-jo.png

Egy vak férfi és egy mozgáskorlátozott nő együtt járnak túrázni, amire külön nem lennének képesek

Trevor a hátán viszi Melanie-t, a lány pedig 'elmeséli' neki a tájat. A párosért világszerte rajonganak, nézni is megható őket.
Bored Panda - szmo.hu
2019. július 22.Hogy mire képes a csapatmunka, a barátság és az életigenlés, azt Melanie Knecht és Trevor Hahn története mindennél meghatóbban példázza. A fiatal nő egy születése óta meglévő gerinc-rendellenesség miatt nem tud járni - egész életében kerekesszékre szorul.

A férfi öt évvel ezelőtt zöld hályog, vagyis glaukóma következtében megvakult, pedig mindig imádta a természetet, nagy túrázó volt.

Ez a két ember egy terápiás csoportban találkozott, és néhány beszélgetés után megszületett az ötlet: fogjanak össze, ás járjanak együtt túrázni Colorado festői hegyein-völgyein át. "Én vagyok a szem, ő a láb" - összegezte a dolog lényegét Melanie, és a dolog, úgy tűnik, remekül működik. Íme, itt vannak ők:

We have officially set a date and picked a 14er (but are keeping it a secret??)! With one month to go, we are training and preparing as much as we can! ??? Guiding Trevor has become more natural/easier, and Trevor is building up his strength carrying Melanie. Many people stopped to stare at us on this beautiful trail specifically, probably a little confused and definitely curious.? This is nothing new for Mel, and doesn't bother Trevor obviously ?, but we love making new friends, so if you see us on the trails, please say "hello??"! Part of sharing this journey is creating a safe space to ask ability-related questions, which we are more than willing to discuss. FYI, most handicapable people would rather be asked a seemingly uncomfortable question, than have (most likely) false assumptions made about them. If there's anything you're dying to know, ASK!??? #hikingwithsight * * (Image description: Trevor and Melanie smiling on the Twin Sisters Trail with big boulders, surrounded by pine trees, under blue skies, with Mount Meeker and Longs Peak being majestic in the background)

739 Likes, 26 Comments - Trevor & Melanie (@hiking_with_sight) on Instagram: "We have officially set a date and picked a 14er (but are keeping it a secret??)! With one month to..."

A páros fél éve valóban együtt jár túrázni, és már komoly rajongótáboruk van, az Instagramon is ezrek követik őket.

Melanie és Trevor közös túrázásának videójáért kérjük, kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
golya-fiokak-monori-erdeszet-1000x590.jpg

Három gólyafiókát mentett meg két erdész azzal, hogy újjáépítették a leszakadt fészket

A Tápióságban élő feketególya-pár már 12 éve költ ott, ezért is volt fontos helyreállítani a szélsőséges időjárástól megtépázott fészket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 23.Megmentett egy leszakadt gólyafészket és vele együtt három gólyafiókát is két erdész a Tápióságban.

Benei Béla és Kossuth Levente június végén ellenőrizni akarták a fészket a Nagykunsági Erdészet Monori Erdészetének tápiósági kerületében, amelyben az elmúlt 12 évben 25 fiókát nevelt fel egy feketególya-pár. Az ellenőrzésre az idei június végi szélsőséges időjárási körülmények miatt volt szükség.

Ekkor vették észre, hogy

a fészek erősen oldalra csúszott, és félő volt, hogy a benne lévő három fiókával együtt leszakad. Mivel korábban a megrongálódott fészek miatt hiúsult meg a költés, a két erdész újraépítette a gólyacsalád otthonát.

A fiókákat még időben kimentették, és már másnap hajnalban helyreállították a fészket. Mire az egyik gólyaszülő megérkezett a táplálékkal a szájában, már minden olyan volt, mint régen.

A Monori Erdészet Tápiósági erdészkerületében már 2007 óta jelen van a fekete gólya a folyamatos erdőgazdálkodási munkák mellett.

Forrás, címkép: erdeiprogramok.hu


KÖVESS MINKET:
hirdetés
arviz-dedestapolcsany-1000x669.jpg

Jótékonysági koncertet szerveznek a dédestapolcsányiak a májusi villámárvíz károsultjainak

A falu polgármestere szerint több tízmilliós kár keletkezett a portákon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 20.Szinte folyóvá változtak az utcák Dédestapolcsányban, amikor májusban akkora eső zúdult a településre, hogy kiöntött a Bán-patak, a dombokról lezúduló iszapos víz pedig elöntötte a település kétharmadát.

Egy helyi asszony az RTL Híradónak azt mondta, az utcára sem tudtak kijönni. Az víz befolyt a házakba, de tönkre tette a kerteket és a kerítéseket is. Van olyan ház is, amelynek a külső oldalát elsodorta a víz, a tulajdonosa, egy idős hölgy fa lécekkel támasztotta alá a megmaradt részeket, hogy ne omoljon tovább. Az asszony egyedül él, azt mondja, egyedül biztosan nem tudja majd rendbe tenni a házat.

A polgármester szerint több tízmilliós kár keletkezett a portákon, sokaknak pedig biztosítása sincs. Ezért úgy döntöttek, hogy összefognak és az önkormányzat alapítványa egy jótékonysági koncertet szervez, amit a jövő héten tartanak a falu művelődési házában. A koncert bevételét pedig a településen élő magánszemélyeknek adják, ezzel segítve az árvíz utáni károk rendezését.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x