hirdetés
Szuper lista készült Budapest csomagolásmentes boltjairól, hála egy környezetvédő nagymamájának
Hevesi Flóra összegyűjtötte azokat a fővárosi helyeket, ahol csomagolásmentesen vagy környezetbarát csomagolásban tudunk magvakat, gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket beszerezni.
Steszkó Zsanett írása - szmo.hu
2019. április 03.


hirdetés

Hevesi Flóra elmondása szerint már 20 éve környezetvédelemmel foglalkozik, úgyhogy kérdésemre, hogy mikortól is figyel saját műanyag "lábnyomára", nehezen tudott válaszolni, hiszen ez a tudatos hozzáállás élete szerves részét képezi.

Flóra ma azzal hívta fel magára a közösségi oldal közönségének figyelmét, hogy csokorba szedte a Budapesten található csomagolásmentes boltokat és azok információit.

Így végre nem kell vadászni és városi legendákból gyűjtögetni ezeket, ha kedvet kapnánk ahhoz, hogy tudatosan töltsük fel az élelmiszerraktárunkat, hanem megtaláljuk a címeket és a nyitvatartásokat is egy helyen.

Ez a szövetkezeti boltok - mint például Flóra egyik személyes kedvence, a Szatyorbolt - esetében különösen fontos lehet, mivel némiképp szeszélyes a nyitvatartás - nem véletlenül.

Ezeken a helyeken általában bio vagy kíméletes gazdaságból származó termékek, zöldségek találhatóak, melyek közvetlenül a termelőktől érkeznek, éppen ezért nem minden nap tartanak nyitva és szezonális finomságokkal szolgálnak.

Mivel Flóra a Greenpeace Magyarországnál tevékenykedik, listáját a szervezet is megosztotta, ám kedves érdekessége a dolognak, hogy a felsorolás valójában a hölgy nagymamájának köszönhető, aki e-mailben kérte az infókat unokájától - innen az apropó.

"Felfogtam, hogy a szelektív hulladékgyűjtés már nem elég a műanyag-probléma megoldásához. Olyan mennyiségű műanyagot termelünk másodpercenként, hogy a fél Kisalföld sem tudná feldolgozni. Egy megoldás van, ha mindenki a saját fogyasztását mérsékeli és minél kevesebb csomagolást vesz igénybe"

- emelte ki az inspiráló akció kapcsán.

"Erre több praktikus mód is van. A csomagolásmentes boltok mellett az is lehet segítség, ha például a zöldségesnél mellőzzük a zacskót. Engem nem érdekel, ha csúnyán néz a zöldséges néni, mert félregurult két paradicsom. Viszem a vászontáskám vagy a hátizsákom és abba pakolok."

A zöldségdoboz-rendszer szintén kedvező és elterjedt megoldás, segítségével helyi termelésű, finom, egészséges és környezetbarát zöldségeket kaphatunk házhoz elérhető áron, illetve a piacon, sőt még a szupermarketekben is érdemes hanyagolni a zacskózást. Egy kis odafigyelés valójában rengeteget számít. A Greenpeace pedig azt tapasztalta, hogy egyre több helyen az eladók és megértik a helyzet súlyát.

Ha érdekel a lista, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Hősnek tartják a magyar buszsofőrt a Horvátországban kigyulladt busz utasai
Tapssal köszönték meg a turistabuszon utazók, hogy a sofőr megmentette őket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.Tapssal hálálták meg a magyar buszsofőrnek az utasok, hogy épségben kivezette az alagútból a lángra lobbanó turistabuszt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken Horvátországban gyulladt ki a busz, amivel a magyar turisták a Krk-szigetre tartottak. A Rijekai autópálya egyik alagútjában haladtak, amikor a hátul ülő utasok fura hangokra lettek figyelmesek, majd észrevették, hogy tűz keletkezett a buszban.

Szerencsére a buszvezető még időben ki tudta vezetni a buszt az alagútból, így minden utas épségben megúszta a balesetet. A sofőr még a bőröndöket is kipakolta a lángoló járműből, így csak az ülések feletti tárolókban hagyott táskák és ruhák égtek el a tűzben.

Az utasokat egy horvát busz vitte el a szállodáig. A mentesítő járaton tapssal köszönték meg a hős buszvezetőnek, hogy megmentette őket.

"Ha az alagútban maradunk, biztosan megfulladunk, egy hős volt a busz vezetője"

- mondta az egyik férfi az Indexnek nyilatkozva.

Az utazást szervező utazási iroda vezetője azt írta az RTL Híradónak, hogy már 7 éve az egyik legmegbízhatóbb szolgáltatótól bérlik a buszokat, és eddig egyikkel sem volt gond. Közlésük szerint az autóbuszvezető nem érzi magát hősnek, csak tette a dolgát legjobb tudása szerint.

Az már kiderült, hogy a busz motorterében csaptak fel a lángok, de egyelőre még nem tudni, miért.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Visszafelé hajló lábakkal született, ma mégis boldogan szaladgálhat a kislány
Victoria szüleinek majdnem minden szakértő azt mondta, hogy az amputálás az egyetlen lehetőség, de ők nem adták fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.Victoria Komada a tibial hemimelia nevű rendellenességgel született, ami rövid vagy hiányzó sípcsonttal jár és egymillióból egy emberre jellemző. Az ő jobb lábából alapvetően hiányzott a sípcsont, a balban pedig rövidebb volt, mint amekkora szükséges volna, ezért lábai deformáltak voltak és visszafelé hajlottak.

A Daily Mail hasábjain napvilágot látó, megható felvételeken a kislány sétál, fut és játszik, hála a sorsfordító beavatkozásnak.

A hároméves gyermek szüleit - a 32 éves Marzena Drusewicz-t és a 41 éves Dariusz Komadat - nyolc szakértő is arra figyelmeztette, hogy egyetlen lehetőség egy dupla amputáció.

A pár nem volt hajlandó lemondani a kislány boldogságáról és a reményről, hogy egyszer járni fog - találtak egy végtag rekonstrukciós szakembert Floridában, majd közösségi finanszírozás útján összegyűjtöttek 180 000 fontot - vagyis több mint 66 millió forintnak megfelelő összeget - hogy meg tudják fizetni a műtétet.

Az orvosok Victoria egyik lábát meg tudták menteni és végül egy protézis lehetővé tette, hogy sétáljon.

Egy kilenc hónapos kezelést követően a család végre visszatérhetett az otthonába, Norwichba és Victoria szeptemberben elkezdheti az iskolát.

Dr Dror Paley - aki Floridában a Paley Intézetben Victoria műtétét végezte - azt mondta:

"Mindent elértünk, amiről azt mondtuk, hogy elérhetjük nála. A rekonstruált láb remekül funkcionál. Sétálhat, futhat és sportolhat is vele. Kiváló eredmények."

Annak ellenére, hogy a lánya végre ugyanolyan lelkesen játszhat, mint bármely más gyermek, az anyuka elismeri, hogy a kezelés idegőrlő volt.

"Rengeteget szenvedett egész nap és egész éjjel. Ezt valamennyiünknek nehéz volt elviselni. Szörnyű volt. Természetesen meg voltam ijedve és nem tudtam, hogy mi fog történni. Sokat sírt és sikítozott az operáció után. Majd a hetek elteltével jobban lett és már nincs semmilyen fájdalma, rendesen tud sétálni és újra kezdhetjük az életünket most, hogy otthon vagyunk."

Ha érdekel a folytatás és a szívmelengető videó, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Kiásta magát a sírjából is visszatért a gazdáihoz a halottnak hitt kutya
Elképesztő történet Oroszországból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.A 18 éves Dik belevaló egy blöki. Összetört szívű gazdái eltemették, mivel azt hitték, hogy távozott az élők sorából - ő azonban kiásta magát a sírjából és hősiesen hazaindult.

A mozdulatlan kutyára a drámai események előtt tulajdonosai egy pokrócon fekve találtak rá, az orosz Novonikolsk városában.

Mivel a két nővér nem tudta felébreszteni, azt hitték, hogy korából adódóan az örök vadászmezőkre távozott.

Kisebb megemlékezést is szerveztek és egy kisállat-temetés keretében elbúcsúztak tőle.

Azonban nem sok idő telt el a ceremónia után és Dik kiásta magát a nyughelyéből, majd elkezdett rohanni az otthon biztonsága felé.

Végül egy közeli autópálya oldalán kötött ki, ahol az arrajárók szúrták ki a kimerült kutyust.

Pár jószívű lélek felkapta és meg sem álltak vele az Otkroi Svoe Serdtse (Nyisd meg a szíved) nevezetű állatmenhelyig.

Hála az égnek, Dik gazdái felfedezték a róla készült képeket az interneten és eljöttek érte.

"Szerencsére nem temették el túl mélyre a föld alá, így amikor visszanyerte az eszméletét, kiásta magát a felszínre"

- magyarázta Irina Mudrova, a menhely vezetője.

Ha érdekel a folytatás és a tündéri kis túlélő videója, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A világ legkisebb, 26 dekásan született kisfiúját hazaengedték a kórházból
Amikor októberben világra jött, akkora volt, mint egy alma.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 19.Ryusuke Sekiya 2018 október elsején jött a világra Japánban, egy tokiói kórházban. A kisfiút császármetszéssel szülte meg édesanyja, Toshiko, 25 hét terhesség után. Az újszülött mindössze 258 grammot, tehát alig 26 dekát nyomott, hossza pedig 22 centiméter volt - írja az Inquirer.

Azonnal a koraszülött intenzív osztályra vitték, ahol inkubátorban tartották életben, hónapokon át. Csöveken át táplálták, anyatejjel átitatott orvosi tampont tettek a szájához, hogy a tej így szivárogjon le a torkán. A kisfiú szépen cseperedett, és mostanra születési súlya 13-szorosát nyomja, azaz több, mint három kilós.

A további részletekért és a baba mostani fotójáért kattints a következő oldalra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x