Miért barnák vagy zöldek a sörösüvegek?
Ez a folyékony kenyérnek is becézett alkoholos ital már nagyon régóta az emberek egyik kedvence. Az ókori egyiptomiak is készítették és itták már jó néhány évezreddel ezelőtt.
De egészen a 19. századig kellett várni, hogy üvegbe zárják, és elkezdjék tömegesen árulni.
A sörfőzők tehát rájöttek, hogy az üveg frissen tartja a nedűt, megőrizve zamatát - a vásárlók legnagyobb örömére.
Viszont amikor beindult az ipari termelés, eleinte a sör átlátszó üvegbe került. Kezdetben úgy tűnt, minden rendben van ezzel a csomagolással. Ez jó megoldás lehetett, de legfeljebb télen. Amint elkezdett sütni a nap, szörnyű dolgok történtek a sörrel - írja a Mirror.
Az átlátszó üvegben tárolt sörnek hamar savanykás szaga lesz – írja a Business Insider. Sőt egyenesen a görény szagához hasonlítják. Hát, nem az a fajta illat, amire egy hosszú munkanap után vágyik az ember...
A furcsa szag azért jön létre, mert az UV-sugarak áthatolnak az átlátszó üvegen, és ezzel megsavanyítják a sört. De erre hamar találtak megoldást, méghozzá a barna és zöld üvegek révén. A sötét szín ugyanis kiszűri az UV-sugarakat. Ez több védelmet biztosít, és borzszagot is megúszhatjuk vele.
Tudományosabban megfogalmazva: a fény hatására a sörfőzés során kialakuló alfa-savak reakcióba léphetnek más kéntartalmú ízesítőkkel, ettől válhat kellemetlen szagúvá vagy ízűvé a sör. Kialakul egy ízhiba, amit fényíznek hívnak.
Azokban a sörökben, amelyeket fehér, azaz átlátszó üvegben forgalmaznak, sokkal kevesebb komló található.
Talán elgondolkodtál rajta, miért van az, hogy a legtöbb üveg inkább zöld, mint barna? A válasz egyszerű: A 2. világháború után nem volt elég barna üveg, emiatt a zöld maradt meg jobban a köztudatban, mint hagyományos sörösüvegszín - bár azért sokszor találkozhatsz barna sörösüveggel még ma is.
Ma már a sörgyárak tudnának alkalmazni UV-védett üvegeket, így a színtelen sörösüvegre is találhatsz példát a boltok polcain. De a gyártók többsége megmarad a már jól bevált színezett üvegeknél.