pollack_cimkep
Sztárépítész volt Pollack Mihály
A 241 éve született építész életében is népszerű volt, Budapest arculatát is meghatározták művei.
Forrás, képek: Wikipédia - szmo.hu
2014. augusztus 30.


Pollack Mihály Budapest arculatának egyik meghatározó alakja volt, pedig nem is Budapesten született. Kortársai szerint is kiemelkedően intelligens volt. Fiatal korától keményen dolgozott. A családi hagyományokat viszont tökélyre csiszolva és magasabb szintre emelve folytatta, hiszen édesapja építőmester volt.

Pollack Mihály 1773. augusztus 30-án látta meg a napvilágot. Bécsben. Édesapja, Josef Pollack már gyermekkorától kezdve tudatosan nevelte mesterségére. Bécsben taníttatta, a Képzőművészeti Akadémián az elméleti alapok elsajátítása után elszegődött Milánóba, ahol a dóm építésénél segédkezett féltestvére, Leopold Pollack irányításával; fivére mellett több kisebb építkezésen is részt vett.

1798-ban érkezett Pestre, letelepedett és 1802-ben polgárjogot nyert. Idővel végleg Pestre helyezte át építészeti vállalkozásának terét, egész sor nevezetes épületet alkotva. Felesége Eger Magdolna volt, akivel a Nagyhíd (ma Deák Ferenc) utca 13. alatti házban élt együtt boldog házasságban, ötven éven keresztül.

Mihály_Pollack_(portrait)

Than Mór portréja Pollack Mihályról

Az 1808-ban Pesten megalakult Szépészeti Bizottmány - melynek fő feladata a városi építkezéseket felügyelete volt - elindulásában és működésében Pollack is jelentős szerepet vállalt. Eleinte építőmesterként dolgozott a régi német színház építkezésénél. Széles körű ismeretei és intelligenciája miatt népszerű pesti társasági figurává vált. 1825-ben már pesti százas választópolgár, később a József nádor alapította Szépészeti Bizottmány elnöke lett. Így közvetlen befolyást gyakorolhatott a Városliget létrehozására és a városi rendezési tervek elkészítésére.

Ingyenes építészettörténeti séták Budapesten

"Az építészet mesterei" elnevezésű sétasorozaton kiváló építészeink, Pollack Mihály, Steindl Imre, Lechner Ödön, Hauszmann Alajos és Feszl Frigyes munkáival ismerkedhettek meg. A séta teljes útvonala, valamint bővebb információ itt érhető el.

Nevezetes épületei 1810 és 1830 között meghatározták a pesti városképet. Ebben az időszakban épült például az Almássy-palota (Szép u. 6.) vagy a Horváth–ház (Kossuth Lajos u. 3.). Ő fejezte be a Wurm-ház (Dorottya u. 6.) és a Festetics-palota (Zrínyi u. 10.) építését. Legjelentősebb kastélyainak egyike József nádor alcsúti kastélya, de az 1815-19-ben, Festetics Antal megbízásából elkészült dégi palota is kiemelkedő. A Rumbach Sebestyén utcában a 9. szám alatt 1819-ban épült a Staffenberger család háza (később Kasselik Fidél bővítette kétemeletesre), melynek alagsorában ma az R.S.9. Színház működik.

800px-Habsburg_kastély_megmaradt_középrésze_(14952._számú_műemlék)

Az alcsúti Habsburg-kastély fennmaradt középső része, a portikusz

Műveiben a klasszikus egyszerűségre törekedett, a díszítésben is csak a legszükségesebbre szorítkozott. A pesti, a dégi és az alcsúti főúri kastélyok mellett az ő neve fémjelzi a nagylángi Zichy-kastélyt, a tengelici Csapó-kúriát, József főherceg budai palotáját - utóbbi az alcsútival együtt elpusztult a második világháborúban. A régi Pesti Vigadó épületét - amely a legszebb alkotásai közé tartozott - 1826 és 1832 között építette, de rendkívül megsínylette az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot, olyannyira, hogy újat kellett helyette építeni (ezt már Feszl Frigyes jegyezte). A tervei alapján épült fel a Deák téri evangélikus templom és annak oltára is, ezzel párhuzamosan a Sándor-palota terveivel is foglalkozott. 1835-re az elképzelései alapján felépült a Ludovika Akadémia is.

592px-Budapest_Deak_teri_ev_templom_P2220405-lev-1000

A Deák téri evangélikus templom

800px-Budapest_Sandor_Palais

A Sándor-palota

Hung_Nat_Hist_Mus_oreg_Ludovika1

A Ludovika Akadémia

Vidéken a székesfehérvári megyeháza homlokzata, a szekszárdi új megyeháza és a jászberényi városháza is őrzi a keze nyomát. Valószínűleg legismertebb alkotása a Magyar Nemzeti Múzeum épülete, melyhez a Ludovika Akadémia befejezése után kezdett hozzá és melynek építése egy évtizedig tartott, a munkálatokat ugyanis 1837-ben kezdték és '47-ben fejezték be. Nem véletlen, hogy ezen a környéken neveztek el róla teret, ahol számos régi arisztokrata család egykori palotája is áll (Pollack korában egyébként is divatos volt a múzeum környékén építkezni). Fiával, Ágostonnal is dolgozott együtt, az egykori József fiúárvaházat ketten tervezték. )

800px-Hungarian_National_Museum_building

A Magyar Nemzeti Múzeum

755px-Tahitótfalu_026

A Pollack család síremléke Tahitótfalun

A legendás építész 1855 januárjában hunyt el, máig a reformkor egyik legkiválóbb alkotójaként, a magyar klasszicista építészet egyik nagymestereként tarthatjuk számon, akit már életében is elismerés és tisztelet övezett. A bécsi akadémia érdemei elismeréseképpen az akkori idők szokása szerint "K. und K. Architekt"-té avatta.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x