hirdetés
szlovak-blogger.jpg

[email protected]átok le a vírustagadókat” – levegőt kapkodva még videón üzent, hat óra múlva már halott volt az ismert szlovák blogger

„Soha ne engedjétek, hogy olyan emberek befolyásoljanak titeket, akik nem hisznek a koronavírusban” – mondta utolsó videójában Jozef Kmeťo. 47 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

Tragikus hírről számolt be a felvidéki Körkép.sk portál: az ismert szlovák publicista és blogger, az R1 rádió szerkesztője, Jozef Kmeťo is a koronavírus áldozata lett.

A 47 éves férfi alig pár órával kórházba szállítása előtt még videón üzent.

"Drága Barátaim! Soha ne engedjétek, hogy olyan emberek befolyásoljanak titeket, akik nem hisznek a koronavírusban, sem semmi hasonlóban. Én a COVID-19 következményeinek élő példája vagyok. Ma jön értem a mentő, hogy kórházba vigyen, mert a lélegzésem rendkívül, rendkívül megromlott. Súlyos állapotom miatt a mentő a fertőzőosztályra fog szállítani" – hangzik el a felvételen a Körkép.sk fordítása alapján.

Kmeťo hozzáteszi, nagyon örülne, ha azokat az embereket, akik tagadják a koronavírus létezését, és azt állítják, hogy az csak egy megfázás, mindenki elküldené a fenébe, mert amit mondanak, az nem igaz.

"És tudjátok, mi a legrosszabb? A legrosszabb az, hogy ártatlan emberek fizetnek rá. Nem tudom, hogy mi lesz velem, de el akartam mondani: ne hagyjátok magatokat megtéveszteni, védekezzetek, hordjátok a maszkokat. [email protected]átok le őket [a vírustagadókat]. Ha ők nem akarják hordani a maszkot, lelkük rajta. De ti akkor is hordjatok maszkot, mert látjátok, mi lehet a következménye. Pedig én sosem becsültem alá a koronavírust és következményeit" – fogalmaz utolsó üzenetében a blogger.

hirdetés

Íme a videó:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban_merkel.jpg

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az öngyilkosság”

A miniszterelnök a magyar lehetőségeket kézigránáthoz, a németet atombombához hasonlította.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 26.


hirdetés

Szerdán jelent meg egy interjú, amit Orbán Viktor a német Die Zeit magazinnak adott. Ebből kiderült, hogy a múlt hét hétfői magyar és lengyel uniós vétó előtt épp két órával küldött levelet Orbán Viktor Angela Merkel német kancellárnak - írja a Die Zeit német lapra hivatkozva a Portfolio.hu.

Korábban egy videókonferenciás megbeszélésükön az EU-s költségvetés és jogállamisági kérdéskörében Orbán úgy fogalmazott,

„amit kérsz tőlem, Angela, az öngyilkosság.”

Az azonban nem derült ki, hogy Merkelnek pontosan melyik kérdésére felelt így.

A miniszterelnök az interjúban azt is elmondta, nem érti, miért térnek el a tagállamok a nyáron megbeszélt alkutól, de szerinte ez német nyomásra történik. Ezzel anélkül változtatnák meg az uniós alapszerződést, hogy arról minden tagállam megegyezett volna, „így tehát nem szép dolog, sérti a jogállamiságot, de ha a németek akarják, akkor úgyis ez lesz és mindezt még a kézigránátommal sem tudom megakadályozni” - fogalmazott Orbán. „Ha a németek csináltak volna ilyet, az számítana atombombának, a magyar lépés csak kézigránátnak számít” - tette hozzá a kormányfő.

hirdetés

A Portfolio szemléje szerint azt is elmondta az interjúban, hogy csak az uniós költségvetés védelmével összefüggő dimenzióban kell érteni a jogállamisági kereteket, nem pedig széles értelemben vett jogállamisági mechanizmusra adtak felhatalmazást akkor a vezetők.

A kormányfő szerint ő csak az uniós alapszerződés betartását akarja, és „a maradjon minden változatlanul” álláspontján van, míg a németek rá akarják kényszeríteni valamire, amiről nem született megállapodás a nyári EU-csúcson. Ezt képszerűen úgy fogalmazta meg, hogy

„mi állunk, a német vonat pedig felénk száguld, és le akar tolni minket a pályáról”.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-korhaz-intenziv-lelegeztetogep-illusztracio.jpg

Hiába kérte a tesztelést, megtagadták, most lélegeztetőn küzd az életéért

Szabolcs egy hete szeretett volna Covid-tesztet, főként alapbetegségei miatt, de nem voltak hajlandók elvégezni rajta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 26.


hirdetés

Lélegeztetőgépen, élet és halál közt van egy lőrinci férfi, aki hiába könyörgött, több mint egy hétig nem végezték el rajta a Covid-tesztet - írja a Blikk.

A szenvedélyes horgász, Szabolcs 45 éves, magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzd. A múlt héten kereste fel háziorvosát, mert nem érezte jól magát, és koronavírus-tesztet szeretett volna végeztetni. Ezt háziorvosa nem tartotta indokoltnak, de a férfi nem sokkal később fulladni kezdett és elájult. A mentők a hatvani kórház intenzív osztályára vitték, jelenleg is ott fekszik, lélegeztetőgépen van, az orvosok küzdenek az életéért.

„Az aggódáson kívül bosszúság és harag is van bennünk, hiszen ha a háziorvosa időben megrendelte volna a tesztelését, szinte biztos, hogy nem lenne ilyen állapotban”

- mondta el Szabolcs egyik barátja. Szerinte az orvos annak ellenére nem rendelt tesztet, hogy nyilvánvalóan tisztában volt páciense alapbetegségeivel.

A férfi felesége múlt hét hétfőn a mentőknek is szólt már arról, hogy férjének 38,5 fokos láza van, de az ügyeletes orvos állítólag azt mondta, ez még nem olyan kirívó érték, amihez teszt kéne. A férfi állapota másnap fordult súlyosra.

hirdetés

„A mentők bő egy óra múlva értek ki, és bár a gyorsteszt negatív volt, elvitték a hatvani kórházba, ahol kiderült, tényleg megfertőződött. Este sikerült beszélni egy orvossal, aki közölte, Szabolcs nagyon rossz állapotban van, géppel lélegeztetik. Őszintén elmondta azt is, hogy a kilátásai nem biztatóak az alapbetegségei miatt...”

- mondta el Szabolcs barátja.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
m3-metro2.jpg

Durva meghibásodások az M3-as vonal orosz metrókocsijain

Egy átfogó vizsgálat 18 sorozathibára derített fényt, köztük van, ami balesetveszélyes.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 26.


hirdetés

Karácsony Gergely még frissen megválasztott főpolgármesterként januárban rendelte el az M3-as metróvonalon futó kocsik beszerzésének vizsgálatát. A főváros a mai napig nem hozta nyilvánosságra az eredményt, és a BKV felügyelőbizottsága sem tárgyalta - írja a Népszava, aminek most birtokába jutott a jelentés.

Alkalmatlan anyagok használata, elavult felfüggesztési rendszer, visszatérő rozsdásodás, tucatnál is több sorozatos meghibásodás, ügyetlenül megvalósított, ideiglenesnek szánt megoldások, orosz szabványok, gondatlan kivitelezés

- ez csak a problémák egy része a korábbi városvezetés által választott, felújításnak álcázott metrók esetében.

A jelentés szerint az üzemeltetés és a karbantartás költségei jelenleg „nehezen prognosztizálhatóak”, a kocsik élettartamának végére akár 36 százalékkal is nőhetnek. Ebben még nincs benne az esetleges utólagos klimatizálás összege.

A jelenlegi jelentésben összesen 18 sorozathibát tártak fel, a legsúlyosabbak a rozsdásodás, a pocsék hegesztés, és az ülések esetenként balesetveszélyes törése.

hirdetés

Az első három szerelvény padlólemezei három év alatt teljesen átlyukadtak, de a rozsda már elérte az oldallemezeket, a tartóoszlopokat, és megjelent a tetőn is - idézi a lap a jelentést. A rozsdafoltok ráadásul már az azóta felújított kocsikon is jelentkeztek. A később gyártott kocsikon enyhébbek a tünetek, de a szakértők szerint bizonyos jelekből arra lehet következtetni, hogy csak idő kérdése, mikor indul meg azokban is a kiterjedt korrózió. A padló ugyanis ezeknél a kocsiknál sem lett tökéletes, az ajtóküszöbnél például hiányzik a vízelvezetés, így csak befelé tud folyni a tisztításhoz használt mosófolyadék és az eső.

Az orosz gyártó, a Metrowagonmash (MWM) által ígért 30 éves élettartam tartására csak akkor van lehetőség, ha azonnal nekikezdenek a gyártásból adódó hibák javításának. A javítások lehetősége meglehetősen pengeélen táncolás, hiszen

a meghibásodás aránya a teljes flottában már most 15 százalékos, míg a metró üzemszerű működéséhez a járművek minimum 84 százalékára szükség van.

A problémák jelentős részét az okozza, hogy nem a régi kocsivázakat újították fel, hanem újakat gyártottak, majd ebbe próbálták beilleszteni – a gyártási dokumentáció szerint „nehezen értékelhető új megoldásokkal” – a nem ehhez a kocsiszekrényhez gyártott új berendezéseket. Bizonyos esetekben egyébként az oroszok kijavították a hibát, de ezek csak ideiglenes megoldásnak foghatók fel.

„A gyártáskori ellenőrzés során bizonyos elemeket nem lett volna szabad tovább engedni”

- fogalmaz meglehetősen egyértelműen a jelentés.

Komoly gond az is, hogy a kábelkorbácsokat gyakorta egyszerű műanyag gyorskötözőkkel alakították ki, az esetleges tűz terjedését megállító tűzgátak pedig helyenként egyszerűen kimaradtak. Az is sok kérdést vethet fel, hogy a BKV minőségtanúsítóját az orosz cég fizette.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-viktor-2.jpg

„Orbán cikke nem felelt meg a sztenderdjeinknek” - közölte a Project Syndicate

A médiaszervezet elvárja, hogy a náluk megjelenő írás „egy intellektuális érvelés vagy egy stratégiai, politikai javaslat legyen, melynek célja az olvasók tájékoztatása és a nyilvános vita előre mozdítása”.
Címkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher - szmo.hu
2020. november 25.


hirdetés

"Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak" címen jelentetett meg egy cikket Orbán Viktor a saját hivatali oldalán, amelyet aztán a Facebookján is megosztott. A poszthoz azt írta: "A letiltott cikk, ami nem jelenhetett meg a Project Syndicate-ben".

A Project Syndicate egy nemzetközi médiaszervezet, amely kommentárokat és elemzéseket tesz közzé. Itt jelent meg nemrég Soros György "Európának szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal" című véleménycikke is. Orbán pedig ugyanitt szeretett volna válaszolni a magyar származású milliárdosnak. Az írás viszont végül nem jelent meg, Orbán szerint azért, mert "letiltották".

A hvg.hu végül megkereste a Project Syndicate nemzetközi irodáját, hogy valóban letiltották-e Orbán Viktor cikkét, ha pedig igen, akkor mi volt annak oka.

„Mint az elmúlt 25 év gazdasági, politikai és társadalmi véleménycikkeinek és elemzéseinek vezető forrása, a Project Syndicate rendszeresen publikál kiemelkedő tudósokat, üzleti vezetőket, civil aktivistákat, politikai vezetőket és döntéshozókat a világ minden tájáról, köztük számos államfőt és kormányfőt is.

hirdetés

Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e kéretlen beadványokat, az elsődleges kötelezettségünk, hogy a nyilvános vitát előmozdítsuk. Ez esetben arra a következtetésre jutottunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek”

- válaszolta a médiaszervezet a lapnak.

A hvg.hu azt is megjegyzi, a Project Syndicate oldalán fel is sorolják, mik azok a követelmények, ami alapján publikálja az írásokat. A formai követelmények mellett azt írják: „az ideális Project Syndicate-kommentár egy intellektuális érvelés vagy egy stratégiai, politikai javaslat, melynek célja az olvasók tájékoztatása és a nyilvános vita előre mozdítása. A Project Syndicate nem veszi figyelembe azokat a cikkeket, amelyek nem teljesítik ezt a célt, vagy amelyek aláássák azt” - idézi a lap.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!