hirdetés
kozvece.jpg

Sz*r a helyzet: újraindult A Város Mindenkié csoport közvécé-kampánya

2016 óta semmi nem változott Budapesten a nyilvános illemhelyek számát és minőségét illetően.
Gubán Mária - szmo.hu
2020. október 08.


hirdetés

„Ivókutakat és nyilvános mosdókat létesítünk városszerte, gondoskodunk azok folyamatos és kiszámítható működéséről.” Így szól Karácsony Gergely főpolgármester programjának 36. oldalán található ötös pont.

A Város Mindenkié csoport tagjainak pedig felcsillant a szeme.

„2016-ban a Tarlós-féle vezetéshez is eljutottak petíciók, tüntetések és a sajtókampány, de ők a fülük botját sem mozdították” - meséli Gede Márton, a csoport jelenleg hajléktalanságban élő aktivistája, akit Jakabos Julival, a csoport egy másik tagjával együtt a budapesti közvécék helyzetéről kérdeztünk.

A hajléktalanságban vagy lakásszegénységben élő, esetleg azt korábban már megtapasztalt aktivisták szövetségeseikkel együtt azon dolgoznak, hogy közelebb kerüljünk egy igazságosabb és egyenlőségen alapuló társadalomhoz. Kiállásuk nem merül ki online jelenlétben, adománygyűjtésben és szép eszmékben. Ha kell, tényleg kiállnak, házak elé, rendőrökkel szemben.

hirdetés

A főpolgármester céljai azonosak lehetnek a csoport elképzeléseivel, hisz a programjának jelmondata szinte megegyezik a kollektíva nevével (Karácsony Gergely egyébként október 7-én fogadta a csoportot). Az üzenet pedig egyértelmű - Budapest minden itt élő számára otthon kell, hogy legyen!

Otthon pedig az ember kényelmesen érzi magát, de legalábbis nem szenved. És ehhez hozzátartozik az az - Alapvető Jogok Biztosa által már évekkel ezelőtt megállapított – jog, hogy akkor vizelhessen, amikor szükségét érzi. Ez viszont akadályba ütközik, ha éppen nem otthon tartózkodunk, és nincs a közelben illemhely. Különösen problémás ez azok számára, akik sehol sincsenek otthon.

„Egy átlagember, aki se nem túl öreg, se nem alkoholista, se nem vesebajos, naponta olyan nyolc alkalommal veszi igénybe a vécét. Az utcán élőknek ez sokkal nehezebb probléma. Ráadásul – teljesen jogosan – a lakosság is megszólja őket, hogy „nézd már az állatot – ide hugyozik a bokorba”. Mintha ő még sosem tett volna ilyet” - fejti ki Gede Márton a problémát. Tehát, ha egy hajléktalan nem szeretne közegészségügyi szabálysértést elkövetni, amivel akár 50.000 forintra, vagy azzal egyenértékű elzárásra is ítélhetik, marad számára Budapest fizetős illemhelyeinek egyike.

Márton a Fedél Nélkül című lap egyik szerkesztője és terjesztője, végzettsége szerint népművelő-könyvtáros, de újságíró képzést is végzett a Bálint György Újságíró Iskolában. „Én a Tűzoltó utcában dolgozom, amihez a legközelebbi vécé a Corvin negyedi aluljáróban található, ott 250 forint.”

Így tehát, ha Márton ténylegesen élne a statisztikailag hiteles összes pisilésével, azzal együtt naponta 2000 forintot is üríthetne a pénztárcájából. Nem kell ahhoz hajléktalannak lenni, hogy ez az összeg mellbevágó legyen.

A másik probléma még, hogy ezek a vécék ritkaság számba mennek. A Város Mindenkié csoport 2016-os adatai szerint a városban alig 80 nyilvános vécé található, és nem is üzemel mindegyik.

„Benyújtottuk az adatigénylési kérelmet, amikor újrakezdtük a kampányt, azóta szépen-lassan futnak be az adatok kerületenként” - meséli Jakabos Juli. „Épp felderítés folyik. Felosztottuk a kerületeket, és személyesen megyünk oda, hogy megnézzük a közvécéket. Tényleges változást nem lehet felfedezni a négy évvel ezelőtti és a mostani adatigénylés között.”

Ő egy éve került kapcsolatba a csoporttal az Őszi Lakásmenet önkénteseként, egyébként pedig a MOME hallgatója.

A városvezetés összetételének változását meglovagolva tehát a csoport újult erővel kezd neki a közvécé-helyzet javításán.

Petíciót indítottak, amit aláírva kifejezhetjük az iránti vágyunkat, hogy több igényes illemhely tűnjön fel a fővárosban.

Kampányukat szeptemberben a Városháza téren tartották meg. Az időzítés tökéletes. 150 éve ugyanis, hogy az első nyilvános toalett felbukkant Budapesten. Ezt méltóképpen megünnepelni pedig csak még több közvécével lehet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karacsony-gergely-maszkhasznalat-torveny-fovaros-budapest.jpg

Karácsony: szerdán visszavonjuk a budapesti maszkszabályokat

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a maszkhasználat kérdését.
Címkép: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

Szerdán a Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét – erősítette meg az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester. Korábban a lap számolt be arról, hogy a fővárosi szabályozás magasabb szintű jogszabályba ütközhet.

Az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított 21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett az Orbán-kormány szeptember 21-én előállt a maga 431/2020. (IX. 18.) rendeletével, amely irányadónak számít, a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt – magyarázta a lapnak Schiffer András ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő.

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a maszkhasználat kérdését: az önkormányzatiban ugyanis az szerepel, hogy sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot.

A kormányzati szabályozás szerint viszont

„hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles (...) orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”.

hirdetés

Az Indexnek Schiffer András azt mondta, a megoldás az lehet, hogy az önkormányzat hatályon kívül helyezi saját szabályozását. A főpolgármester tájékoztatása szerint erre a szerdai közgyűlésen sor kerül.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
fontana-haz2.jpg

Lebontják a belvárosi Fontana-házat

1984-ben kifejezetten modernnek számított, most egy még modernebb épül a helyén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

A Váci utca és Régi posta utca sarkán álló, 1984-ben épült Fontana-házat lebontják, a helyén modern ház épül lakásokkal, a földszinten áruházzal - írja a PestBuda.hu oldal.

Idén ősszel kezdődnek a Váci utca 16. – Régi posta utca 17. szám alatti Fontana-ház átépítésével kapcsolatos munkálatok, a tulajdonos, a Müller Drogéria Magyarország Bt. végleges építési engedélyt kapott az épület részleges bontására és a tervezett új ház felépítésére.

A beruházó cég a belvárosi a Mai Belváros című kerületi lapot arról tájékoztatta, hogy a földszinten, az első emeleten és a mínusz egyes szinten a cég saját drogériája, valamint más áruház kap helyet. A felette lévő szintekre 35 nagyméretű lakást terveznek.

A Fontana Üzletház a 80-as években / Forrás: Magyar Rendőr - Fortepan

Az épületet Vedres György építész tervezte, akinek szerepe volt több belvárosi építkezésben az 1970-es évek végén, többek között passzázsok és üzletek kialakításában vett részt. A Váci út 16. szám alatti épületet 1984-ben adták át, a neve Fontana Üzletház lett. A háznak a története során több elnevezése is volt, például Fontana Divatház, Aranypók-Konzumex Divatáruház. Ma Fontana-házként ismert. Az áruház háromszintes, ezenkívül az épületben irodák találhatók és étterem is működik benne.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-durer.jpg

„Most ezt is ledózerolják” – így búcsúzik a megszűnő Dürer Kerttől Szabó Benedek

A Keleti Blokk és a Dürer Kert helyén a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez.
MTI Fotó: Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

"November elsejéig el kell hagyniuk az ott próbáló zenekaroknak a Városliget szomszédságában, a Dürer Kerttel egy telken lévő Keleti Blokkot" – írtuk meg mi is a Telex nyomán. Valószínűleg az egykori ELTE-ingatlanon lévő, 2008 óta működő Dürer Kertet is hónapokon belül bezárhatják.

A 37 ezer négyzetméteres ingatlan két éve Garancsi István üzletember (és Orbán Viktor barátja) érdekeltségébe került, és "a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez".

Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere egy Facebook-posztban búcsúzott a kezdő és feltörekvő zenekarok ikonikus helyeitől:

"Miután Budapestre költöztem - sőt, egy ideig előtte is - a Keleti Blokkban próbáltunk a Zombie Girlfrienddel. Egészen a zenekar első leállásáig ott is maradtunk, aztán jött a Galaxisok, amivel egy ideig a Közvágóhídon próbáltunk (azóta kormánybarát törökök vették meg, ledózerolták és luxusapartmanokat építenek a helyére), később mindenfelé, de főleg a Dürer Stúdióban.

hirdetés

Idén, amikor beszálltam a Bozóba, pár boldog hónap erejéig volt alkalmam visszatérni a Keleti Blokkba is, mielőtt mindenkivel közölték volna, hogy fel is út, le is út. Az elmúlt tíz évben különböző zenekarokkal játszottam a Dürer Kert kistermében, nagytermében, a 041-es teremben és a kertben is, megettem körülbelül ötszáz csevapot, próbák előtt söröztem, cigiztem és hamburgereztem a régi büfében, aztán később a Jaromírban, vártam trolira és taxira koncertek után, indultam el gyalog Zugló, a belváros vagy Újlipótváros felé, szereztem sok szép emléket és öregedtem tíz évet. Most ezt is ledózerolják, és feltehetőleg szintén luxusapartmanokat építenek a helyére. Biztos nagyon szép lesz. Sic transit gloria mundi. Benedek."

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
metro_ecseri_mti.jpg

Képeken a 3-as metró felújított déli szakasza

Délután 5 órától az utazók is birtokba vehették a vadonatúj állomásokat.
Címlapfotó: az Ecseri úti állomás; fotók: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Csütörtökön koradélután átadták, 5 órától pedig az utazóközönség is használatba vehette a budapesti 3-as metró déli, Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszát.

Az MTI kiadta első hivatalos fotóit a vadonatúj állomásokról és az átadásról. Az északi szakasz képeivel összehasonlítva jól látszik, hogy a vonal egy új, saját arculatot vett fel, azonban itt mintha az állomások falai a felújításokkor megszokottnál is kevesebb díszítést kaptak volna. Ehhez a dizájnhoz fognak csatlakozni feltehetőleg a nemsokára induló középső szakasz állomásképei is.

A Népliget állomás
Az Ecseri úti állomás a felújított alagútból nézve
A Pöttyös utcai állomás
A Határ úti állomás

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!