hirdetés
jako.jpg

Szörnyeket és horrorfigurákat tervez az első magyar, aki hivatalosan Batmant rajzolt a DC-nek

A korábban gyermekszínészként ismert Jakó Máté 15 éve él külföldön, londoni grafikai stúdiója egyre komolyabb megbízásokat kap. Az elsőre riasztó figurákkal benépesített világa elismert a rajongók körében, és ma már a legnagyobbakkal dolgozhat.
Jásper Ferenc interjúja - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Jakó Máté útja látszólag kanyargós volt, amíg eljutott oda, hogy saját stúdiója legyen Londonban, és csak azzal foglalkozhasson, amivel szeretett volna már kisgyerekkora óta. Már gyerekszínészként is rajongott a szörnyek és a fantasyfigurák iránt, és folyamatosan rajzolt. Meg filmezett, verset írt és horrormaszkokat gyűjtött. Az út valójában nyílegyenes volt, és mindig visszatért rá. Ma pedig már a DC is elfogadta az egyik Batman-rajzát, amin ő lepődött meg a legjobban.

– Gyermekkorod óra gyűjtesz horror-relikviákat. Honnan a vonzódás?

– A "horror-relikviák" talán nem a legpontosabb kifejezés. Kisgyermek korom óta gyűjtöttem akciófigurákat. A filmek, könyvek és a képregények bűvöletében éltem, és a sötétebb történetekhez mindig jobban vonzódtam. Egyszer, nagyon fiatalon, véletlenül egy másik film előtt, amelyet az unokatestvéremék házában néztünk, láttam egy horrorfilm-előzetest. Azon az éjszakán tapasztaltam életem első rémálmát. Soha nem fogom elfelejteni, mennyire féltem, és mégis mennyire elvarázsolt a sötétségnek és furcsa teremtményeknek ez a dimenziója. Tudtam, ennél több kell. Röviddel ezután kezdtem a saját történeteimet elmesélni.

Szörnyfigurákat és "horror-relikviákat" később kezdtem csak gyűjteni, mivel ezek Magyarországon nem voltak elérhetők akkoriban. Természetesen voltak dinoszauruszaim, és mar a kilencvenes évek legelején néhány cég őrületesen szép figurákat kezdett el gyártani, de ezek inkább képregény-karakterek voltak, néhány szörnnyel, vagy groteszk karakterrel. Faltam az ehhez kapcsolódó médiát, irodalmat, filmeket. Ennek a szenvedélynek a története kitenne egy másik cikket. Röviden: tudtam, hogy ki vagyok, mit szeretnék csinálni, mivel szeretnék foglalkozni az életem hátralevő részében.

– Elég sok minden predesztinált arra, hogy színész legyél. Kölyökidő, drámaosztály, színházi munkák. Miért nem lettél az?

hirdetés

– Ez egy olyan kérdés, amelyet rendszeresen megkapok. Imádtam a színházat, a filmeket, és gyermekkoromban azért is vonzott a pálya, mert nem voltam vele tisztában, hogy a színészek nem rendezők. Vagy csak ritkán. Számomra a történetmesélés volt a lényeg. A színészethez a különböző, gyakran fantasztikus karakterek létrehozása vonzott. Illusztrátorként ugyanezt teszem: belehelyezem magam a karaktereim, szereplőim bőrébe, mikor elmondok egy történetet a képeimmel. Arra, hogy miért nem színész lettem végül, talán úgy tudnék legegyszerűbben válaszolni, hogy túlságosan naiv és idealista voltam fiatalabbként. És annak, aki gyermekkora óta művészetekről, a történetmesélésről álmodott, nehéz volt ezt és a valóság hideg felszínességet összebarátkoztatni. Ez persze az én hibám, senki másé. Azt hiszem, hogy ma már könnyebben tudnám venni azokat a dolgokat, amelyekkel abban az időben nehezebb volt számomra megbirkózni. Soha nem voltam jó politikus.

Viszont talán ami ennél még fontosabb, hogy teljesebb kreatív kontrollra vágytam. Megvalósítani egy víziót. Amelyet illusztrátorként könnyebben elérhetőnek látok.

Természetesen (hiszen ma is dolgozom filmeken, videójátékokon vagy szobrokon) a kliens elvárásai számomra a legfontosabbak, és a professzionális munka esetében mindig van egy művészeti vezető, de eddigi karrierem során kimondhatatlanul szerencsés voltam - le is kopogom - mert a klienseim magamért bíznak meg, nem azért, hogy valami olyasmit kérjenek tőlem, amivel én nem foglalkozom. Az igazság az, hogy nem is nagyon vállalok el olyan munkát, ami nem áll közel hozzám. Ostobaság lenne. A saját és a kliensem idejét vesztegetném vele. Arról nem is beszélve, hogy ha olyan felkérést kapok, amellyel nem érzek rokonságot, abban a pillanatban tudom, hogy az illető nem is ismeri a munkáimat (talán egyet látott), és azért keresett fel, mert mondjuk kell neki egy grafikus.

De azt hiszem, nem fordítottam hátat végleg a színészetnek vagy a rendezésnek. Talán egyszer eljön az idő. Számos olyan projekt van, amit szívesen megvalósítanék, legfőképp az a forgatókönyv, amit azelőtt írtam, mielőtt eljöttem otthonról. De ez már egy másik történet.

– Mikor kezdtél el rajzolni komolyabban?

Komolyabban? Soha. :) Nem tudom. Ez bonyolult. Egy fejlődés része volt ez, mint minden az életben. Mindig is vonzott a vizuális kifejezés - lásd filmek, képregények - és mindig rajzoltam valamit. De talán 11 éves lehettem, amikor láttam egy néhányoldalas összefoglalót az akkori Cinema Magazinban Stan Winstonról (aki olyan filmek speciális effektjeiért volt felelős, mint a Terminátor, Predator, Jurassic Park, Aliens, Ollókezű Edward, stb), ami megváltoztatta az életemet. Ugyan nem ekkor kezdődött a megszállottságom a speciális effektusok és szörnyek iránt, de ez a cikk óriási hatással volt rám. A kétoldalas fotó ebben a magazinban, ahogy Mr. Winston a kiállítótermében összefont karokkal a teremtményei között áll, ma bekeretezve lóg a stúdióm falán! Abban a pillanatban elkezdtem karaktereket és szörnyeket megszállottan kifundálni és tervezni. Egyik füzet telt meg a másik után.

Érdekes sztori: mikor megmutattam a teremtményeimet az általános iskolai rajztanáromnak, az így nyilatkozott "Én nem pazarolnám a tehetségemet ilyen ostobaságokra." Belegondolni is borzasztó, hogy mi lett volna, ha akkor abbahagyom. Sírva mentem haza.

De ez természetesen nem állított meg. Kamaszkoromban pedig rájöttem arra, hogy a rajzolás egy fantasztikus kifejezőeszköz. Úgyhogy elkezdtem a saját történeteimet, ötleteimet illusztrálni.

Végig, a kölyökidős pályafutásom alatt is (ahol amúgy 14 évesen meg is rendeztem első horrorfilmemet, amit be is mutattak a Magyar Televízióban) rajzoltam. A rendező, Takács Vera számos interjút készített velem ezekről a művekről, és a kollégáim is

mindig feltették a kérdést: "Honnan a vonzódás, miért szörnyek?". Furcsa, mert ma egy olyan világban, ahol van egy Guillermo del Torónk is, ez már majdnem mindennapos.

Aztán, mikor elhagytam Magyarországot 15 évvel ezelőtt, a rajzolás egy kicsit abbamaradt. Külföldön nyilván a megélhetésemet kellett biztosítani, és mindenféle munkát bevállaltam. De a húszas éveim közepén folytattam, és úgy döntöttem, hogy ezt az utat követem.

– Hogy jutottál ki Angliába? Mi volt a cél először?

– Először Írországba költöztem. Előtte a Madách Színházban dolgoztam három gyönyörű évet, és bizony sok minden történt, de többre vágytam. Azt a forgatókönyvet, amit az imént említettem, szerettem volna megvalósítani. Mindent függetlenül, a saját zsebemből. Keményen dolgoztam, és két éven belül vásároltam egy professzionális videóstúdiót, és tulajdonképp készen álltam. De egy kicsit elcsúsztam, elvesztettem a fókuszt, és egy sötét korszak következett. Megnyugodtam. Az pedig egy művész halála. Kicsit túl sok alkohol, ez, az...

Nagyon hosszú ideig semmiféle (vagy nagyon kicsi) eredményt nem sikerült felmutatnom. Később, miután Londonba költöztem, és három és fél évig itt éltem, volt egy kisebb idegösszeroppanásom. Amim volt, egy raktárházba költöztettem, és hét hónapig utazgattam, jártam Európát. Voltak nálam füzetek, amikbe folyamatosan rajzolgattam.

Miután visszatértem Londonba, döntöttem el, hogy mostantól csak magamnak fogok bármit is készíteni. Semmi trendet nem követve, nem azért, mert valamit meg akarok valósítani, hanem csak az expresszió tiszta élvezetéért. S akkor történt a változás.

2014-ben pedig elkezdtem a partnerem segítségével Comic Conokon (képregényfesztivál) megjelenni, és a munkáimat kiállítani. A válaszreakció elképesztő volt. Félreértés ne essek, eredeti munkát nagyon nehéz eladni, de azok, akik ezt értékelik, akik ebben a közegben mozognak, ők fantasztikusan szenvedélyes gyűjtők. Aztán már minden ment a maga útján.

[next

- Hogy alakult a stúdiód?

– Az “Entenn” szót még kamaszkoromban találtam ki, egy (borzasztó) versben, amit akkortájt írtam. Azt a fajta vágyódást szerettem volna kifejezni vele, ami számomra égő szenvedély, elvágyódás, az a fajta szerelem, amit én a gyönyörű groteszkben találtam meg. Így alakult a stúdió röviden. Tudtam, hogy mi az, amit akarok, és szakadatlanul, megállás nélkül, fáradhatatlan, és kimeríthetetlen szenvedéllyel üldöztem, és üldözöm meg most is.

– Kiknek dolgoztál eddig, mik azok a munkák, amelyekre büszke vagy?

– Ahogy mondottam volt, elmondhatatlanul szerencsésnek tartom magam ebből a szempontból. Olyan cégeknek és klienseknek dolgoztam, amelyeket talán a legmerészebb álmaimban tudtam volna elképzelni, ha egyáltalán belegondoltam volna.

A legnagyobbak talán Alexander McQueen, az Oscar-díjas Chris Nelson (maszkmester) és a Sideshow Collectibles voltak idáig.

Ami szintén nagy örömöt okoz, hogy olyan publikációkban is jelentek meg műveim, és olyan galériákban is állítottam ki, amelyeket soha nem gondoltam volna. Ezek között van a Spectrum, 3D Total: Sketching from the imagination - creature design, Copro Nason Gallery, és WowXwoW Art.

– Hogy sorolnád be, amit csinálsz? Alkalmazott művészet?

– A kliensmunka gyakran igen. De a személyes munkák talán az illusztratív, vagy narratív művészet kategóriájába sorolhatók legkönnyebben.

– Most milyen munkáid vannak?

– Sajnos ilyen dolgokról nem nagyon beszélhetek, de amit elmondhatok, hogy most fejeztem be az első fázisát az eddigi talán legambiciózusabb munkámnak, amelyet ismét a Sideshow Collectibles-nek készítek. Erről röviden csak annyit mondanék, hogy velük először mint gyűjtő kerültem kapcsolatba, mivelhogy filmes relikviákat, szobrokat is forgalmaznak. Soha életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer velük dolgozom. És nemcsak erről van szó, hanem

én vagyok az első művész, akit felkértek arra, hogy az original art (tehát nem licenc, hanem eredeti munkák) művészeti print programjukat elindítsa. Az első, “Admissionem” című munkám, ami 160 számozott darabban jelent meg, 4 hét alatt elfogyott. Ez őrülten megtisztelő, és bizonyos szempontból alázatossá tesz.

Ezenkívül pedig három másik olyan projekten dolgozom, ami szinten a gyűjtőket fogja érdekelni: egy Crypt Stúdió nevű cégnek maszkokat tervezek, a másikról nem beszélhetek sajnos még, a harmadik pedig, hogy az egyik saját tervem háromdimenziós megvalósításán faradozunk egy őrülten tehetséges szobrászművész barátommal, Franco Carlesimóval.

– Amerika? Tervben van még?

– Mindig. Remélem, nem érzéketlenség ilyet mondani, a mostani világjárvány-helyzetre való tekintettel, de borzasztóan össze voltunk törve, hogy ez év májusában nem jutottunk újra el Los Angelesbe. Nekem két bemutatóm is lett volna, az egyik a Monsterpalooza nevű rendezvényen, ahol immáron harmadjára jelentünk volna meg, a másik pedig egy Santa Monica-i galériában lett volna az eddigi legnagyobb show-n.

Élni nem hiszem azonban, hogy tudnék ott. A karrierem szempontjából persze óriási volna, de nagyon sok dolog nem szimpatikus az amerikai társadalomban. Visszajárunk, szeretjük, imádom LA-t, ennyi pedig elég. Egyelőre.

– Hivatalosan rajzoltál a DC-nek is Batman-figurát. Ez hogy történt?

– A történet röviden annyi, hogy amikor tavaly áprilisban a Sideshow irodáiban voltunk, hogy személyesen alá tudjam írni a printjeimet (Admissionem), a művészeti vezetővel ment a társalgás, hogy tavaly nem pusztán a Detective Comics 1000. száma jelent meg, hanem a kedvenc hősöm, Batman is a 80. születésnapját ünnepelte.

Én akkor csak saját magamnak készítettem egy Batman-illusztrációt az iPadomon a szabadidőmben. A stáb a Sideshow-nál imádta, és arra kértek, hogy ha ezt odaadnám nekik, ők ezt elküldenék a Warner Bros/DC-hez, és ha jóváhagyják, akkor jelentessük meg. Én percekig nem tértem magamhoz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I guess the cat is out of the bag and I can finally share this with you guys. ? @sideshowartprints Lifelong fan Máté Jakó captures the steadfast resolve of Gotham’s defender in his Batman: World’s Greatest Detective Fine Art Print. Lovingly created by the artist as a tribute to celebrate 80+ years of Batman, this stunning piece will be sold in a limited edition of 400. Available for pre-order on Friday, August 7th!⠀ .⠀ Swing on over to the link in our bio for a chance to win this print!⠀ .⠀ .⠀ .⠀ @entennstudio #SideshowArtPrints #MateJako #Entennstudio #Popcultureart #geekart #artprints #framedprint #artcollector #sideshowartprints #nerdart #nerdartist #giveaway #fineart #artprint #batman #batmancollection #batmancollector #batmanfan #DC #DCComics #DCUniverse #dcfamily #dcu #dccollection #dccollector #Sideshowcollectibles #sideshow #Sideshowcollectors #batmanartwork #batmanart

Mate Jako (@entennstudio) által megosztott bejegyzés,

Hét vagy nyolc éves lehettem, mikor láttam Tim Burton Batmanjét, ami szinten fundamentális hatással volt rám, és körülbelül ugyanebben az időszakban lett meg életem első Batman-képregénye, amelyet a nagymamámtól kaptam. Pár héttel ezelőtt pedig megkaptam az emailt, hogy jön a print. Minden hivatalos.

Ha tudta volna az a hiperaktív, álmodozó szemű hódmezővásárhelyi kisfiú, hogy egy nap ő lesz az első magyar, aki a DC-nek hivatalosan Batman-t fog rajzolni, biztosan könnyebb lett volna neki elviselni az iskola megannyi kellemetlenségét. Szavakban elmondhatatlan büszkeséggel tölt el ez a csoda, ami történt.

– Elégedett vagy?

– Ennyi év után úgy érzem, hogy szépen lassan megértem, hogy ezt a pályát választottam, olyan, mintha az ember jegyet vásárolna egy igen hosszú utazásra. Egy olyan útra, ahol a végcél - ha van egyáltalán - borzasztó távoli, és talán nem is az a lényeg. A fontos az maga az utazás. Persze, hogy lehetne jobb, jobban jövedelmezőbb, biztonságosabb. De úgy érzem - mindig is így éreztem -, hogy az embernek mérlegre kell tennie azt, hogy mi az, ami igazan fontos. Számomra enélkül a szerelem, szenvedély, érdeklődés nélkül nincs élet. Nemcsak sikerült találkoznom a hőseimmel, akiket gyerekkorom óta szeretek, tisztelek, hanem néhány esetben kollégáknak/barátoknak nevezhetem őket. Ennyire szerencsés vagyok.

Akárki, aki ezeket a sorokat olvassa, és úgy érzi, hogy van valami az életében, egy olyan érzés, ami mellett minden más érzés eltörpül, egy álom, amelyet szeretne megvalósítani, csak azt tudom mondani, hogy irány a jegyiroda, és kezdődjön az utazás! Mi másért lennénk itt a Földön?hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eszenyi.jpg

Álarcos énekes: Lelepleződött a Tigris, Eszenyi Enikő volt a maszk mögött

A nyomozóknak leesett az álla, mikor meglátták, kit rejt az álarc. Eszenyi elárulta azt is, hogy nagyon nehéz volt a jelmeze, alig bírt menni benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Újabb versenyző búcsúzott az Álarcos énekes produkciójából. A nyomozók közül többen is Ónodi Eszterre tippeltek, de volt egy szavazat Trokán Nórára is.

Ám a maszk mögül végül Eszenyi Enikő bukkant elő.

Nagyon tévúton voltak - vallották be a nyomozók is, akik még előzőleg azon is vitáztak, hogy férfi vagy nő bújik meg az álarc mögött. Sebestyén Balázs többször is elmondta, hogy nem hiszi el, hogy Eszenyi volt a Tigris.

VIDEÓ: A leleplezés

Ilyen rejtélyes nyomokat adott magáról a Tigris:

hirdetés

És a produkciója:

A szombati adásban Nagy Ervin vette át Gáspár Laci helyét, amíg az énekes felépül a koronavírus-fertőzéséből.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-7-scaled.jpg

Bűnözővel járt, betegesen lefogyott egy szerephez és van humora - Anne Hathaway-portré

A volt pasija még Bill Clintont is átverte. Hathaway az egyik nagy túlélő Hollywoodban.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Anne Hathawaynek a nevéről gyakran eszembe szokott jutni, hogy olyan, mint egy Jane Austen-film főszereplője: van benne valami arisztokratikus tartás, ugyanakkor sérülékenység. Összegyűjtöttünk pár érdekességet róla.

Hercegnői indulás

Hathaway már kisgyerek kora óta eltökélten a színészkarrierről álmodozott, sőt, tett is érte: meghallgatásról meghallgatásra járt. Csakhogy nem igazán úgy alakultak a dolgok, ahogy tervezte, így tinédzser éveiben csalódás csalódást követett. Azért szerencsére nem kellett sokáig várnia:

alig volt 18, amikor jött a Neveletlen hercegnő, melynek ő kapta a főszerepét, és egyből a világhírig emelte.

Csakhogy a szülők nem támogatták a színészi karriert, féltették az érzékeny kislányt, és még Gary Marshall rendezővel is leültek egy találkozó erejéig, mielőtt megengedték Anne-nek, hogy szerepeljen a filmben.

hirdetés

Volt egy bűnöző pasija

Lehet, hogy néhányan emlékeznek is rá: mielőtt Hathaway megismerkedett férjével és gyermekei apjával, volt egy kapcsolata, ami csúnya véget ért.

A férfit azért tartóztatták le, mert 50 millió dollárt csalt ki befektetőkből. Az ingatlanfejlesztő Raffaello Follieri és a színésznő 2004-ben kezdtek randizni, majd a férfit 2008-ban bíróság elé állították és elítélték. Átvert partnerei között volt az exelnök Bill Clinton is.

Hathaway azonnal megszakította vele a kapcsolatot a letartóztatása után, és Follieri hiába próbálta hívni a börtönből - négy évet kapott - , még a telefonszámát is megváltoztatta.

Életveszélyes diéta

Azt tudjuk, hogy Oscar-díjat hozott számára A nyomorultak című filmben nyújtott alakítása. Azt viszont már nem biztos, milyen komoly életvezetési szabályokat vezetett be azért, hogy tényleg úgy nézzen ki, mint egy csontsovány, hajléktalan prostituált.

Mindehhez napi 500 (!) kalóriát fogyasztott el, és sokak szerint talán túl komolyan is vette a szerepet. A haját megtépázott rövidre vágta, a kulcscsontjai kilógtak. Még a rendező is figyelmeztette, hogy túl messzire megy a felkészüléssel.

Majdnem ő játszotta a Felkoppintva főszerepét

A 2007-es vígjáték - Seth Rogennel és Katherine Heigle-lel a főszerepben - igazi kasszasiker volt, viszont eredetileg Anne Hathaway volt az, akit a női főszerepre választottak. Anne a forgatás előtt lépett ki a produkcióból kreatív nézetkülönbségek miatt. Konkrétan az volt a konfliktusforrás - ahogy Judd Apatow, a direktor mesélte - ,

Anne nem értett egyet azzal, hogy egy valódi szülés képei is belekerüljenek a filmbe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1024px-Tom_Hardy_42774738485-1000x667.jpg

Egyre biztosabb, hogy Tom Hardy lesz az új James Bond

Még júniusban szerepelhetett sikeresen a meghallgatásokon.
Fotó: Gage Skidmore/Wikipedia - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Bár hivatalosan még nem jelentették be, egy brit lap már tényként kezeli, hogy Tom Hardy veheti át a szmokingot és a fegyvert a James Bond szerepéből idén visszavonuló Daniel Craigtől.

A The Vulcan Reporter tudni véli, hogy

a színésznek még júniusban ajánlották fel a szerepet, miután meggyőző teljesítményt nyújtott a meghallgatásokon.

A forrás szerint idén novemberben tervezték bejelenteni a színészt - akkor, amikor a Nincs idő meghalni című 25. Bond-filmet bemutatják, ám a járványhelyzet miatt a bejelentés átcsúszhat 2021-re. A Daily Mail szerint az is ezt jelezheti előre, hogy a fogadóirodáknál jelentősen lecsökkent a szorzó Hardy nevénél, ami több mint sokatmondó.

Hardy korábban nem rejtette véka alá, hogy szívesen eljátszaná Bondot, ám rendkívül szűkszavúan nyilatkozott róla, nehogy ártson ezzel az esélyeinek.

hirdetés

Ezzel ő lenne a 7. James Bond, azt a Daniel Craiget váltaná, aki már évek óta pedzegeti visszavonulását. 2005 óta 5 Bond-filmben játszotta el a címszerepet, és bár már 2016-ban azt mondta, hogy elege van a titkosügynökből, még visszacsábították, így láthatjuk még egyszer a Nincs idő meghalni című filmben épületeken ugrálni és szép nőket megmenteni. Ha Hardyé lesz a megtiszteltetés, olyan színészek sorába kerül be, mint Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan.

Amennyiben a vírushelyzet engedi, november 19-én mutatják be a Nincs idő meghalnit.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-6.jpg

Ez a nővér nagyon csúnya dolgokat művel – Ratched a Netflixen

Ryan Murphy sorozata a Száll a kakukk fészkére gonosz nővérének előtörténetét meséli el. Kritika.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Fel a kezekkel, ki nem látta még a Száll a kakukk fészkére című nagyszerű regényadaptációt, Jack Nicholson egyik legvagányabb alakítását, és Milos Forman egyik legnagyszerűbb, 1975-ös filmjét? Ha nem, kötelező, főleg azoknak, akik a szabadság, a normalitás viszonylagossága és az emberiesség kérdéseivel szívesen foglalkoznak, de nem szeretik, ha mindezt túl komolyan nyomják le a torkukon. Mert a Száll a kakukk fészkére mestermű.

A Ratched című új Netflix-sorozatról sajnos nem mondható el ugyanez, ugyanakkor számos olyan erénnyel dicsekedhet, ami kevés jelenlegi sorozatról mondható el. Eredettörténetről beszélünk: az a Ratched nővér áll a sztori középpontjában, aki a Forman-filmben élvezettel, pszichopátiára utaló személyiségbeli jelekkel tett gonoszságokat az elmegyógyintézet betegeivel - köztük Jack Nicholsonnal, aki inkább volt normális - bár mi is az a normális? - mint nem.

Ratched ikonikus filmes figura, őt és elképzelt előzménysztoriját hívta most életre Ryan Murphy kreátor (American Crime Story, Hollywood) és a főszereplő, Sarah Paulson, akiről eddig is tudtuk, hogy nagyszerű színésznő, de itt konkrétan zseniális, amit művel, különösen ahhoz képest, hogy a sorozatban azért vannak aránytalanságok és túlzások.

Az egyik fix pontja maga Paulson, árnyalt, gyönyörű és zavarba ejtően komplex alakításával. Ezzel sokan szerintem nem is feltétlenül tudnak majd mit kezdeni, és a motivációhiányra meg a következetlen forgatókönyvre lehet fogni a váltakozó reakcióit, miközben egyszerűen csak arról van szó, hogy Paulson eljátssza, miként lehet egy embernek ilyen, meg olyan, meg amolyan oldala, meg ilyen, olyan és amolyan tettei - mint mindannyiunknak. Csak épp ő elcse#szettebb háttérből jön, mint az átlagember.

A Ratched főhőse tehát a második világháborús traumákat, gyermekkori és felnőtt traumákat átélt figura - nem vagyok diagnoszta, de ha traumaismétlés esete áll fenn nála, érdemes ebből a szempontból is végignézni a sorozatot. Én az első részt kétszer néztem meg, és több helyzetet és reakciót jobban értettem meg, mint elsőre. A Ratched ugyanis rohan, akárcsak az emberi elme, és nem érdemes elkalandozni, mert a következő pillanatban nem fogjuk érteni, mi miért történt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!