hirdetés
szomszedok.png

Így néznek ki ma a Szomszédok legendás helyszínei, az utolsó rész után 20 évvel

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 06.


hirdetés

Ezen a kapun vonultak be a gyerkőcök jobbára hétvégén, szorgos diákok módjára, hogy statisztaként részt vehessenek a forgatásokon. Kellett is a szorgalom, mert állítólag csakis a jó tanulmányi eredmény jelentett előmenetelt a kamera elé! A tanári karból is jelentek meg páran a képernyőn.

Sajnos, kedves nézegetőim, tanítási szünet lévén most nem jutunk be az épületbe, ám pár gondolatot még így is ide tudok billentyűzni. Például, a témában eddig megjelent cikkek szerint a tanáriban kifüggesztett Helyettesítés tábla mind a mai napig ugyanott van a faliújságon. A kerítés mögött előbukkanó fákat pedig a stáb tagjai ültették az Aradi vértanúk emlékére.

Mielőtt "ellábalnánk" a "Lantos utcába", még muszáj útba ejtenünk a presszót - ki tudja hol járunk?

Bizony-bizony ez itt Sümeghy (Palócz László 1921.04.27. - 2003.11.28.) és Kutya (Raksányi Gellért 1925.07.19. - 2008.05.20.) egykori törzshelye, a Muskátli presszó.

Szöllősi György tulajdonos baráti fogadtatásban részesít. S amikor megtudja, milyen indíttatásból lépek be hozzá, mosolyogva kezdi mesélni a régi történeteket, mint egykori, alkalmankénti szereplő a saját presszójában.

Például szól a nagyközönség kirobbanó érdeklődéséről, amikor a teleregény kezdeti időszakában sorban álltak itt a nézelődők, hogy statisztálhassanak a nagy újdonság erejével ható produkcióban. A hely egyébként most is ugyanúgy fest, mint huszonéve...

Íme a háztömb, amely 13 éven keresztül adott otthont az ország kedvenc szomszédainak, nomeg a népes stábnak. Nekünk most az első emeleti ablakok lehetnek érdekesek: jobbról balra az első kettő ablak mögött volt a Takács család nagyszobája, mellette pedig Jutkáék kisszobája, konyhája, s nappalija.

Csiki-hegyek utca 1., produkciós nevén Lantos utca 8. Utóbbit is lehetett olvasni a ház falán, mivel a kapu előtt a forgatások idejére felhelyezték e fiktív elnevezést is.

Egyébként a fikció olyannyira találkozott a valósággal, hogy a sorozatbeli családi nevek a kaputelefonra s a postaládákra is felkerültek. Még ma is kíváncsi lennék, milyen leveleket dobálhattak be a szereplőknek...

S íme az épülettömb másik, az utcai jelenetekben leginkább szereplő oldala. Két hetente csütörtöktől vasárnapig forgott a kamera, (Betacam, a Beta korszak előtt pedig U-matic).

Szólhatnék még pár szót a technikáról is, hiszen kedves barátomat, kollégámat, az egykori segédoperatőrt P. Csongort untig faggattam már a részletekről... De soraimnál mégis sokkal beszédesebbek lehetnének a werkfotók, amik talán majd egyszer előkerülnek, amiként Burghardt Ferenc stábfotós sok száz vagy sok ezer standfotója közül is mostanság egyre több napvilágot lát az interneten.

Balról az első ablak Takácsék hálószobája volt, mellette pedig a konyhaablak, ahol Lenke néni (Komlós Juci 1919.02.10. - 2011.04.05.) hangja zendült, ha az "öreg" valamit otthon felejtett. A fölötte lakó meg, nevezzük most el Kovácsné-nek, biztosan többször elájult, amikor teregetés közben mondjuk Zenthe Ferenc (1920.04.24. - 2006.07.30), Raksányi Gellért, Palócz László spontán össznépi eszmecserére futott össze a ház előtt. "Megmondjam kik a szomszédaim? A nemzet színészei!" - rebeghette Kovácsné társasszonyainak a gyógyfürdőben...

Ott, a szemközti ajtó mögött főzte a paprikás krumplit Lenke néni, majd őt követve csaknem az egész ország. Jobbra pedig a másfél szobás garzon falai közt kortyolta el Janka néni (Pásztor Erzsi) Feriék (Nemcsák Károly) utolsó kupica borát is, nehogy "megpimpósodjon" az üvegben.

Virtuális sétánk itt még nem ér véget,muszáj elballagni a Gazdagréti térre, hogy megtekinthessük a postahivatalt, ahová Kutya Úr járt udvarolgatni Mimikének (Földi Teri). Itt azonban tv-nézőként hősies akcióban is részünk lehetett: az öregek, Sümeghy és Kutya Taki bácsival az élen még a bankrablókkal is sitty-sutty leszámoltak!

Ugyanezen az oldalon van még valami, ami nélkül Sétánk nem érhet véget: a Szent Angyalok-plébánia. Amellett, hogy a templomot megálmodó s építésvezetőként is segédkező Lipp László atya szerepelt is a teleregényben, a Szomszédok is felkarolta a templomépítés ügyét: a jótékonysági koncerten Palócz László is felléppett, majd amikor 1990 márciusában letették a templom alapkövét, e jeles eseményt Bőhm bácsi néhány kupicával bizony nagyon-nagyon megünnepelte azaz becsiccsantott. Szerepében s magánemberként is fontosnak tartotta a templom ügyét. (A templomot 2016 október elsején Erdő Péter bíboros szentelte fel).

Kedves nézegetőim, közös virtuális sétánk véget ért. Búcsúzóul álljanak itt Bujtás János egykori társ- és technikai rendező sorai, amelyeket visszaemlékezése végén írt: "... Igen, eltelt 20 év, a gyerekekből felnőttek lettek, a felnőttekből nagypapák, nagymamák, néhányan eltávoztak közülünk, de az élet ment és megy tovább. Ez a megváltoztathatatlan rendje. A földi társulat és csapat él és dolgozik tovább, és készen áll a folytatásra."hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
arpadhid.jpg

Átnevezik az Árpád híd metróállomást

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint ez nagyon rossz ötlet: nyílt levélben kérik a fővárost, hogy gondolják át a dolgot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

A Közlekedő Tömeg információi szerint idén januárban ismét új nevet kap egy nagyobb csomópont, ezúttal az Árpád híd metróállomás veszíti el jól megszokott elnevezését. A csomópont január végétől a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd.

A Facebook posztban az egyesület kijelenti, hogy ellenzi az átnevezést, és arra kéri az érintetteket, hogy még a bevezetés előtt álljanak el tőle.

A Közlekedő Tömeg szerint Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időben „egyfajta sajátos játszótérré alakult”, és úgy érvelnek: „Milyen városközpont az, amelyik 4 kilométerre van a város tényleges központjától? Milyen félreértésekhez vezethez ez angolul?”

Az egyesület azt javasolja a posztjában, hogy a pusztán politikai indíttatásból végrehajtott névváltoztatások helyett gyűjtsék össze a ténylegesen szerencsétlenül elnevezett csomópontokat, és ezeket egy csomagban változtassák meg.

„Amikor az is fél évbe telik, hogy a városban lévő térképek utólagosan lekövessék az M3 metrópótlás következő fázisát, ezek a zavaró, ad-hoc átnevezések pazarlóak és indokolatlan többletmunkát rónak az egyébként is leterhelt közlekedési dolgozókra” – írták a bejegyzésben.

hirdetés

Közlekedő Tömeg

Újabb átnevezés Budapesten Ferencváros vasútállomás - Málenkij Robo... t emlékhely, Szent Gellért tér - Műegyetem M, Semmelweis Klinikák M... És a lista nem ér véget. Információink szerint január végén újabb fővárosi közlekedési csomópont veszíti el megszokott nevét: az Árpád híd metróállomás ezentúl a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
repter-2.jpg

Vége a bádogkarámnak: új utasmóló nyílt Ferihegyen a fapados járatok utasainak

Az épületben pihenő- és várótér, étel- és italvásárlási lehetőség, mosdóblokkok és dohányzóterasz is van.
MTI, fotók: Kovács Tamás - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólóját szerdán, ahol a diszkont légitársaságok utasai kényelmesen várakozhatnak, amíg beszállhatnak repülőgépeikbe. Ezzel egy időben az eddigi, kényelmetlen "bádogvárost" pedig elkezdi lebontani a repülőtér üzemeltetője.

A diszkont utasok kiszolgálásának eddigi minősége az "emberi méltóságot sértette", ennél többet érdemelt Budapest, amely Európa légiközlekedésében fontos ponttá vált - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondása szerint a repülőtér üzemeltetőjével komoly csatákat vívtak, de ennek most meglett a "gyümölcse".

A fél év alatt felépített, 5500 négyzetméteres, egyszintes, hűtött-fűtött épületben a pihenő- és várótér mellett étel- és italvásárlási lehetőség is lesz, három nagy kapacitású mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is szolgálja majd az utasok kényelmét.

A tesztüzem után az új épület január 17-étől szolgálja ki a forgalmat, a régi épület bontását azonnal megkezdik, hogy a most átadott épület további bővítését is elindíthassák. Ennek részeként a terület 11.500 négyzetméterre nő és a most meglévő 6 kapu mellé további két gyalogos és hat, buszos beszállításra is alkalmas kaput építenek fel. A beruházás teljes költsége 8,3 milliárd forint, amelyet a Budapest Airport kizárólag saját erőből finanszíroz.

Fürjes Balázs elmondta, januárban elkészül a gyorsforgalmi út fejlesztésének tanulmánya, amelyet a fővárosi közfejlesztések tanácsa elé visznek, ha megállapodnak a fejlesztési irányokról, akkor megkezdődhet a tervezés.

hirdetés

A gyorsvasúttal kapcsolatban azt mondta, érvényes építési engedéllyel rendelkeznek, de a projekt csak uniós forrással együtt valósítható meg, ebben pedig még van tennivaló.

Gerhard Schröder, a Budapest Airport elnöke hangsúlyozta: a repülőtér nem tud fejlődni Budapest nélkül, és ez fordítva is igaz, ezért is működnek együtt, és fejlesztik a kiszolgáló létesítményeket. A forgalom új rekordot ért el, 16,2 millió utast kezeltek, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
arenaplaza.jpg

Másfélszeresére bővítenék az Aréna Plazát

Így már nem a Westend, hanem ez lenne a legnagyobb budapesti pláza.
Illusztráció: Google Street View - szmo.hu
2020. január 16.


hirdetés

Engedélykérelmet adott be a Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft. az Aréna Mall bővítésére – írja a HVG.hu.

Az Aréna Plazáról nemrég átkeresztelt bevásárlóközpont jelenleg 42 ezer négyzetméteres alapterületű, a tervek szerint azonban ennek másfélszeresére bővítenék. Ha ez megvalósul, azzal a Westendet megelőzve a legnagyobb budapesti plázává válna.

Az eddigiekhez egy 18 ezer négyzetméteres új részt építenének hozzá. Ebben egy kétszintes mélygarázs is helyet kapna, 500 parkolóhellyel. Emellett természetesen újabb boltok, éttermek, valamint egy edzőterem is lesz az új részben.

Ha megkapják az engedélyt, 2020 második felében indulhat az építkezés.

A pláza átnevezéséről korábban itt írtunk:

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
carllutz.jpg

Lezárják a pesti alsó rakpartot az autók elől a nyári hétvégéken

Karácsony Gergely programjában is szerepelt, most hivatalosan bejelentették.
MTI, SZM - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Karácsony Gergely egyik ígérete volt a megválasztása előtt, hogy a nyári hétvégéken lezárják az autók elől a pesti alsó rakpartot, és átadják a gyalogosoknak. A sajtótájékoztatóján elmondta: olyan terveket szeretnének megvalósítani, amelyek alkalmassá teszik a rakpartot arra, hogy legalább ideiglenesen elzárják az autóforgalom elől.

Olyan elképzelés azonban nincs, amely szerint ebben a ciklusban megszüntetnék a rakparton az autós közlekedést. Mint az a választási programjában is szerepelt, nyári hétvégenként szeretnék átadni a rakpartot a gyalogosoknak

Az új fővárosi főtájépítész, Bardóczi Sándor, akit a minap nevezett ki Karácsony, azt mondta az indexnek, hogy "nem a rakpartok fizikai átalakításával kell kezdeni, hanem az emberek mentális térképének átállításával".

A másik fő közlekedési téma a parkolás volt, Karácsony szerint a mobilitási tervnek is része volt, hogy rendszeresen megnézzék, hogy a belvárosban a közterületi parkolás milyen problémákat jelent. A főpolgármester azt mondta, hogy lehetőségeket akarnak kínálni az autósoknak, hogy kiválthassák a belvárosban parkolást. A parkolóhelyek a gyalogosok elől veszik el a területeket, és az utcákat sem lehet zöldíteni.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!