Csak nehézségek árán lehetett banánhoz jutni a szocializmusban
Tudod, hol volt Budapesten a híres Banán-sziget? És hogy milyen karikatúrák születtek a banánról? Elmondjuk.
Orosz Emese cikke, címkép: Fortepan - szmo.hu
2018. december 29.Ha valaki a fiatalabb generációnak mesél a szocializmusról, szinte mindig elhangzik az ikonikus mondat: “Banán csak télen volt, és akkor is sorban kellett állni érte.”

Akadtak azonban olyanok is, akik hozzájutottak a mások által csak áhított egzotikus gyümölcshöz. De vajon kik voltak ezek a kiváltságosok, és hol volt Budapesten a híres Banán-sziget?

Fotó: Papp Jenő, 1957 - Gerő András-Pető Iván: Befejezetlen szocializmus. Képek a Kádár-korszakból

A II. világháború után bár gyorsan helyreállt a mezőgazdaság, a termelés és a kínálat is jelentősen visszaesett az ipar javára. Az alapvető élelmiszerek hiánya is mindennapos volt, nemhogy az exkluzív importgyümölcsöké.

Az ötvenes években banánt csak időszakos jelleggel, főleg télen árultak, így nem meglepő, hogy a Kádár-korszakban felnövő generáció a banán ízét a Karácsonnyal köti össze. Már ha szüleik abban a kiváltságos helyzetben voltak, hogy hozzájutottak ehhez a csemegéhez.

Mindig hír volt, ha banánszállítmány érkezett - ami rendszerint el is fogyott, mire az átlagpolgár tudomást szerzett róla. Ilyenkor rendszerint hosszú sorok alakultak ki a bolt előtt.

Sorbanállás - 1965

Az emberek a háború alatt hozzászoktak, hogy mindenből hiány van, ezért teljesen hétköznapi dolognak számított, ha valaki úgy állt be egy-egy kígyózó sorba, hogy azt sem tudta, mire várakozik. Abban lehetett csak biztos, hogy itt valami ritka dologhoz juthat hozzá.

Hol volt a híres budapesti Banán-sziget?

Banán-szigetnek a mai Nyugati tér (akkori Berlini tér) közepén levő járdaszigetet nevezték, ami az órához hasonlóan, népszerű találkahely volt annak idején. Nevét arról kapta, hogy itt állt egy hatszögletű csemegéspavilon, ahol édességet és néha(!) banánt is árultak.

Mivel a kiszámíthatatlan banánellátás nem elégítette ki a fogyasztói igényeket, ezért aki tudott, kiskaput keresett, hogy hozzájusson a ritka gyümölcshöz.

Előnyben voltak a boltosok és ismerőseik, hiszen ők még a pultra kerülés előtt megsarcolhatták a banánszállítmányt.

Az összetartó kereskedők sokszor egymást riadóztatták, ha banán érkezett. Ők juthattak elsőként a szintén ritka narancshoz és jó minőségű kávéhoz is. Illetve előfordult olyan is, hogy egy felborult banánszállító kamion rakományát a helyi taxisok között osztották ki kedvező áron.

Kép: timelord.blog.hu

A kereskedők mellett természetesen a politikusok is kiváltságos helyzetben voltak. az ő családjaiknak nem kellett nélkülöznie a déligyümölcsöket, ahogy a szintén luxuscikknek számító konyakot és szivart sem, sőt

A pártvezetők feleségeinek sorba sem kellett állni. Gyakran taxin hozták nekik a banánt.

A vidéki nagyvárosok fontos szerepet betöltő emberei is rendre hozzájutottak ezekhez a különlegességekhez. A lekötelezett, sokszor fizetésképtelen ügyfelek gyakran élelmiszerrel hálálták meg a segítséget, vagy leadták a drótot, ha luxuscikk érkezett.

1964-ben egy kiló banán áráért három és fél kiló almát adtak - Kéri Dániel / Népszabadság/archív

1965-ben létrehozták a valutás boltok hálózatát.

Az úgynevezett “dollárdoltokban” magasabb áron dollárért, márkáért vagy fontért lehetett hiánycikkekhez jutni, így természetesen banánhoz is.

Több mint 350 dollárbolt volt az országban, ezek közül a legismertebbek a Kígyó utca 2. és az Arany János utca 32. alatt működtek. Elsősorban azért volt rájuk szükség, hogy a fizetésüket valutában kapó diplomaták ne külföldön költsék el a pénzüket. A boltok jelentős része azonban a nyugati vendégkörrel is rendelkező szállodákban kapott helyet.

A banán-hiánynak csak a rendszerváltás vetett véget. Bár hiánycikkek dolgában némi javulás állt be a 60-as, 70-es évekre, a banán még a 80-as években is ritka csemegének számított. Ezt bizonyítja az alábbi ‘87-es felvétel is, amiben egy kisfiú banánt kért Tibi bácsitól a Három Kívánság című műsorban.

.

Forrás: Fortepan, Wikipédia, Origo, Index, Timelord blog, nol.hu, 168 óra, Titkosbudapest.hu


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x