hirdetés
Zarojelentes_diszbemutato-1.jpg

Szívügyük volt a Zárójelentés – találkozás Szabó István új filmjének alkotóival

A producertől a büfésekig, a színészektől a műszaki stábig mindenki tökéletes csapatot alkotva állt Szabó István Zárójelentés című alkotása mögött.
szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Intercom, Novák Emil - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

Ezt hangsúlyozták azok az alkotók, akikkel a Magyar Mozgókép Szemle díszbemutatójának másnapján beszélgettünk a Puskin Kávéházban.

Sándor Pál és Szabó István 60 éve ismerik egymást, pályájuk párhuzamosan folyt, de csak most dolgoztak először együtt.

„Ültünk egy cukrászdában, és Pista felesége egyszer csak megszólalt: mondd el a Palinak, hogy milyen filmre készülsz – idézi fel a kiinduló pontot a rendező-producer – Ő elmesélt egy történetet, mire én hozzátettem néhány dolgot. Ez volt az a hógolyó, ami elindította lavinát. Először csak forgatókönyíró-konzultánsként kért fel, majd egyszer csak rám telefonált: szeretné, ha én lennénk a film producere. Nagyon boldog voltam, mert Pista nagyon sok művét szerettem, és büszke is voltam rá, az Oscar-díj miatt. És nem is csalódtam.

A forgatókönyvet Szekér András kezdte el írni, de miután ő 2016-ban sajnos meghalt, végül az a döntés született, hogy film rendezője, Szabó István írja meg, hiszen ez az ő története.

„Ötoldalanként felolvasta nekem, mondtam neki dolgokat, amikbe biztos voltam, de ő nem fogadta el, máskor mondtam olyant, amiben nem voltam biztos, és azt elfogadta. Így váltam e dialógus révén a társává, aztán pedig tettem a dolgomat, mint producer.”

hirdetés

A Zárójelentés cím nem csupán arra utal, hogy egy orvos áll a történet középpontjában.

„Én ebből a „jelentés” kifejezést tartom alapvetőnek. Egy ember, egy nagy formátumú kollégám, aki itt él, jelent erről a 30 évről, amit átéltünk, arról, amit látott, gondolt, érzett, hogy azokkal az emberekkel, akik ebben a filmben léteznek, mit tett az elmúlt néhány évtized, ami a szabadságról, a demokráciáról, rólunk, emberekről szólt. „

A szív többszörösen visszatérő motívum, nemcsak azért, mert a főhős kardiológus. „Pista egyfelől realista filmrendezőnek látszik, ugyanakkor alkotásai tele vannak többrétegű tartalmakkal.”

Sándor Pál szerint nincsen abban semmi meglepő, hogy a főszereplő Klaus Maria Brandauer mellett számos olyan színész játszik a filmben, akik szinte hozzátartoznak Szabó István életművéhez Bálint Andrástól az élete utolsó szerepét játszó Andorai Péterig. „Ha valaki régóta csinál filmet, egy idő után megtalálja saját magát, és azokat, akiken keresztül meg tud szólalni. Pista nagyon hűséges típus, neki ez adja meg a biztonságot.”

Elhangzik a filmben egy kulcsmondat: „Minden szörnyűség természetessé válik, ha eltűrjük.” „Négy vidéki városban voltunk premier előtti vetítéseken. Az egyik vetítés utáni beszélgetés során felállt egy ember, aki elmondta, hogy ez az ő sorsa, ezt élte meg, amit a filmen látott, de ő soha nem merne olyant mondani a főnökének, mint ami Brandauer utolsó monológjában elhangzik. Majd négyszáz ember jelenlétében kijelentette: Én egy gyáva ember vagyok. Megdöbbentem, hogy milyen mélyen képes ez a film saját magukra ráébreszteni az embereket.”

Sándor Pál elismeri, hogy a Zárójelentés „nem mai nyelven beszél”, nem ölnek meg senkit, nincsenek látványos akciók, de abban bízik, hogy ezt a filmet a nézők befogadják és szeretni fogják. Jó hír, hogy már több iskola bevette tantervébe, és a vetítés után a tanárok egy kérdéssor alapján beszélgetnek a filmről a gyerekekkel. Ez már csak azért is nagyon jó dolog, mondja a producer, mert nem nagyon beszélünk a máról, amiben élünk.

Eperjes Károly az 1985-ben készült Redl ezredesben dolgozott először együtt Szabó Istvánnal. „Mindig nagy öröm vele dolgozni, szinte nem is mondanám munkának, mert felemelő vele együtt lenni, mert ő alkotótársként kezeli az embert – mondja a Kossuth-díjas színművész – Mindig felkészült, jó ízlése van, biztonságot ad.”

A Zárójelentésben Eperjes a falu plébánosát, a főhős barátját, egykori iskolatársát játssza. Milyen ember ez a Kristóf atya?

„Egy hivatását teljesítő pap, aki igyekszik segíteni a rászorultakon, ha kell, a falu rendjét, rendetlenségét is szóvá teszi. Barátjával is határozottan, de szeretettel bánik és közösséget vállal olyan emberekkel, akik méltók erre. A bemutató után odajött hozzám egy közismert ember és azt mondta: ez a film olyan, mint egy jó prédikáció az érték és az érdek harcáról. Egy igazán erős, fontos film az értékek mellett áll, és ez az.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kutya-alarcos-enekes.jpg

Álarcos énekes: a Kutya lepleződött le

Csobot Adél már régóta sejtette, hogy kit rejt a maszk. Végül csatlakozott a tippjéhez Sebestyén Balázs és Gáspár Laci is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Már csak négyen voltak versenyben vasárnap este az RTL Klub Álarcos énekes című műsorában. A döntőbejutás volt a cél, a Kutya viszont már biztosan nem lehet ott.

A Kutya ezúttal a Backstreet Boys „Everybody” című számával készült, ami nagy sikert aratott, viszont párbajellenfelét, a Krokodilt nem sikerült vele legyőznie.

A nyomozóknak végül a Kutya és a Robot között kellet eldönteniük, hogy ki vegye le a maszkot. A Robot pedig az utolsó pillanatban megmenekült, így bekerült az Álarcos énekes döntősei közé.

A döntőbe így tehát a Krokodil, a Nyuszi és a Robot került.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

Kétszer vált el a kétszeres Oscar-jelölt Fekete Özvegy - Scarlett Johansson-portré

Mindkét jelölése idei, egyik exférje pedig Ryan Reynolds, vele két évig bírták egymást.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

Scarlett Johansson 1984-ben született New York Cityben. Édesanyja bronxi családból érkezett, apja pedig dán születésű mérnök. Johanssonnak három testvére van: egy szintén színész lánytesó, Vanessa Johansson, és egy ikertestvére, Adrian, na meg egy féltestvére, Christian. A nagyapja az író Ejner Johansson volt.

Johansson már kisgyerekként elkezdett színészkedni, miután édesanyja észrevette tehetségét, és elkezdte meghallgatásokra vinni. Nyolcévesen már egy off-Boradway-darabban állt színpadon Ethan Hawke oldalán. Ezután reklámokhoz kezdett castingokra járni,

de annyira nehezen dolgozta fel a visszautasítást, hogy édesanyja elkezdte visszavenni a filmes próbálkozásait.

1994-ben, 9 évesen debütált a vásznon a Világgá mentem című filmben, majd Sean Connery lányát játszotta az 1995-ös Egy igaz ügyben. 1996-ra már a kritikusok is kiemelték látványos tehetségét és izgalmas, egyben békés auráját.

Az igazi áttörés 1998-ban jött, amikor egy traumatizált tinédzser bőrébe bújt Robert Redford filmjében, A suttogóban. A Chicago Film Critics Association a legígéretesebb színésznő díjával jutalmazta. Ezután gőzerővel folytatta a munkát, voltak tinédzser-szerepei, majd 2001-ben játszott Az ember, aki ott se volt című Coen-testvérek-filmben.

hirdetés

Szerepelt az Amerikai rapszódia, részben Budapesten játszódó, Gárdos Éva-féle filmben. A Gárdos élettörténetéről szóló filmben Johansson a főhős kamaszkori énjét játszotta, kapott is érte egy díjat a Young Artist Awardson.

A 2003-as év óriási sikerrobbanást jelentett a számára, ugyanis kétszeresen is Golden Globe-ra jelölték, egyrészt a Leány gyöngy fülbevalóval című filmben, másrészt az Elveszett jelentésben nyújtott fantasztikusan természetes alakításáért. Tényleg felejthetetlen a film is, valamint a Johansson és filmbeli partnere, Bill Murray közti kémia. 

Játszott volna a Mission: Impossible III-ban, de egyeztetési problémák miatt kilépett, helyette A szigetet választotta, ami viszont nem sült el annyira jól. Viszont Woody Allen ezután választotta időszakos múzsájának: a Match Pointban (2005) és a Vicky Cristina Barcelonában (2008) is szuper volt. Ugyanebben az évben Natalie Portman oldalán láthattuk A másik Boleyn lányban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
palutcaifiuk-1000x559.png

Különleges dallal adnak reményt a Pál utcai fiúk debreceni színészei

„Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!” – üzeni a Csokonai Nemzeti Színház társulata.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Ahogy az ország több művésze, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei is készítettek egy közösen éneklős videót. A Pál utcai fiúk című darab jelenleg a járványhelyzetre való tekintettel szünetel, ám szereplői összeálltak, és feldolgozták a darab egyik legismertebb dalát, hogy ezzel öntsenek lelket a zenekedvelőkbe.

A dalhoz az alábbiakat mellékelték:

"Veszélyben a Haza! Veszélyben a Grund!

Bizonytalan ideig nem állhatunk színpadra, hogy onnan énekelhessük el együtt ezeket a bátorító sorokat, ezért most ilyen formában szeretnénk reményt, erőt adni ezekben a nehéz időkben, az összefogásra és egymás segítésére buzdítani mindenkit. Eljött a pillanat, amikor a Pál utcai fiúk és a Vörösingesek is vállvetve kell, hogy harcoljanak egy nagy, közös célért! Soha ne feledjük, hogy egyedül gyengék, együtt erősek vagyunk!

Védjük meg a hazánkat! Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
noar-1000x671.png

A járványhelyzet hőseinek szól a noÁr legújabb dala

Molnár Áronék az „ország oszlopainak”, vagyis a frontvonalban küzdőknek dedikálták a számot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Molnár Áron színészi karrierje mellett egy ideje egyengeti rapprojektjét, a noÁrt, amely most újabb dallal jelentkezett: a Ti vagytok a hősök! az ”ország oszlopainak" szól, azoknak, akik megvívják a háborút a koronavírus-járvány ellen.

Az ápolók, orvosok, mentősök, rendőrök és tűzoltók mellett köszönetet mond a BKV-sofőröknek, futároknak boltosoknak is, a videó alatti leírásban pedig tovább szélesíti a hősök listáját.

“Ez a szám azoknak a hősöknek is szól, akik, bár a számban nem hangoznak el, de oszlopai az országnak: nővérek, gyógyszerészek, szakácsok, katonák, újságírók, kutatók, tudósok, szociális munkások, postások, pékek, futárok, élelmiszeripari dolgozók, gyermek és családvédelemben dolgozók, közösségi közlekedést üzemeltetők…”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!