hirdetés
sindrome-stendhal-botticelli-794x400.jpg

Szívrohamot kapott, amikor meglátta Botticelli Vénuszát – majdnem belehalt az élménybe

A műalkotások által kiváltott fokozott izgalomnak orvosi neve is van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 18.


hirdetés

A 70 éves olasz nyugdíjas a firenzei Uffizi galéria reneszánszkori gyöngyszeme előtt állva kapott szívrohamot, és defibrillátoros újraélesztéssel tudták megmenteni. Az volt a szerencséje, hogy éppen a helyszínen tartózkodott négy orvos, akik a mentő megérkezéséig visszahozták őt a halálból.

Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója szerint nem egyedi eset az ilyesmi a galériában. 2016-ban egy fiatalember epilepsziás rohamot kapott egy másik híres Botticelli-mű, a Primavera előtt. De előfordult már az is, hogy egy látogató rosszul lett Caravaggio Medúzáját megpillantva.

A műalkotások által kiváltott fokozott izgalmat az orvosi szaknyelv Stendhal-szindrómának nevezi. A pármai kolostor szerzője éppen firenzei látogatása során írta, hogy „hevesen verni kezdett a szívem, úgy éreztem, kihűlt körülöttem a világ, és lépteim bizonytalanná váltak.”

Graziella Magherini pszichológus a firenzei Santa Maria Nuova kórházban 106 olyan sürgősségi esetet jegyzett fel 1977 és 1986 között, amelyeket a Stendhal-szindróma váltott ki. Szinte valamennyien a város galériáiban vagy múzeumaiban lettek rosszul. Még olyan súlyosabb esetek is előfordultak, hogy egyes páciensek hallucinálni kezdtek, sőt, egy rövid teljes memóriavesztés állt be náluk. Magherini szerint főleg olyanoknál áll be ennek a szindrómának a kockázata, akik nagyon átélik az őket érő hatásokat, akiknél stresszt vált ki az utazás, és nem bírják el Firenze történelmének rájuk nehezedő súlyát, a látvány és a mögöttes energiák hihetetlen sűrűségét – idézte a Daily Mail.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
67144814_207477690191092_6131230900697956352_n.jpg

Százezrekre büntette az iskola a rákot legyőző anyukát, aki szünidőn kívül ünnepelte gyerekeivel gyógyulását

A vezetőség szerint ez nem olyan „rendkívüli körülmény”, amely miatt a gyerekek hat napra kimaradhattak az iskolából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 18.A 36 éves négygyermekes lancasteri családanyának, Katie McDermottnak az volt a bűne, hogy tavaly decemberben elvitte gyerekeit egy hatnapos, szünidőn kívüli vakációra, hogy megünnepeljék mellrákból való felgyógyulását.

Az iskola azonban úgy ítélte meg, hogy ez nem olyan „rendkívüli körülmény”, amely miatt a gyerekek hat napra kimaradhattak az iskolából és 788 fontra (kb. 285.000 forint) büntették meg a családot.

Az egészségügyi dolgozó Katie-nek 2017 novemberében találtak daganatot a mellében. Mindkét mellét elvesztette, 18 héten keresztül kapott kemoterápiás kezelést, végül tavaly októberben nyilvánították gyógyultnak. Ekkor nyújtottak be kérvényt férjével, Darennel a központi lancasteri középiskolához, ahová két gyermekük is jár, hogy decemberben elutazhassanak hat napra. Az időpontot a kedvező árak miatt is választották.

Az iskola csak 2 nappal tervezett indulásuk előtt méltatta őket válaszra – írta a Mirror.

Kérelmüket a legnagyobb meglepetésre elutasították, így a családnak nem volt már ideje átszervezni a tenerifei utazást, és elmentek az iskolai döntés ellenére. Hazatérve kaptak a helyi hatóságoktól egy levelet, amelyben értesítették őket a bírság kiszabásáról. Fellebbeztek, végül a múlt hónapban állapították meg a végleges büntetést.

A két nagyfiút korábban soha nem kérték ki az iskolából. Mindketten kitűnő tanulók, a tanáraik mintadiákoknak tartják őket, mégsem tartották indokoltnak, hogy „megtörjék a rendet.”

Ugyanakkor ötéves kislányukat minden gond nélkül elengedték az elemi iskolából, míg a legkisebb lányuk még óvodába jár.


KÖVESS MINKET:hirdetés
16202482-7260041-Matty_Roberts_broke_cover_on_Wednesday_owning_up_to_starting_the-m-13_1563443714118.jpg

Felfedte magát a srác, akinek a hívására másfél millióan rohamoznák meg az 51-es körzetet

Félt, hogy egyébként az FBI találná meg, ezért sietve közölte: csak viccnek szánta a Facebookon villámgyorsan terjedő eseményt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 18.A tettes Matty Roberts-ként mutatkozott be a nevadai KLAS-TV-ben egy videóhívással. Nem árulta el sem korát, sem lakhelyét, de elmondta, mennyire örült, hogy ennyien bevették az álhírét.

„Június 27 körül tettem fel, egyfajta vicc volt” – idézte Roberts-et a Daily Mail.

Mint arról a Szeretlek Magyarország is beszámolt, a „Rohamozzuk meg az 51-es körzetet, nem állíthatnak meg mindannyiunkat” nevű, szeptember 20-ra hirdetett eseményre már másfél millióan jelentkeztek, főleg a földönkívüliekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek hívei. További egymillióan jelezték az akció iránti érdeklődésüket.

Az Area 51 néven elhíresült, ma is szigorúan őrzött nevadai sivatagi légi bázist, amely mintegy 120 kilométerre van Las Vegastól észak-nyugatra,1955-ben hozták létre. Hogy pontosan mi zajlik ott, senki nem tudja biztosan. Éppen ezért számos UFO-észleléssel hozták összefüggésbe, és elterjedt az is, hogy földönkívülieket tartanak titokban fogva. A konteó-mániákusok szerint ezt a támaszpontot használták arra, hogy felkutassák az 1947-ben az új-mexikói Roswellben állítólag lezuhan földön kívüli űrhajó felkutatására.

Az Egyesült Államok légierejének parancsnoksága valószínűleg nem értette a viccet, és biztosan nem szerette, mert a Facebook-esemény létszámának feltűnő duzzadására kőkemény nyilatkozatot adtak ki, mely szerint „minden betolakodó ellen megvédik Amerikát és birtokait.”

Pedig először a kutya sem lájkolta az eseményt Roberts elmondása szerint, az elsőre három napig kellett várni, aztán hirtelen 40-en lettek, és utána elszabadult a pokol.

A fiatalember bevallotta: azért fedte fel magát, mert attól tartott hogy az FBI nyomára bukkan és kihallgatja őt.

Roberts bejelentkezett „Val” álnéven az NPR hírportálnál is, ahol megerősítette, hogy az egészet csak egy szatírikus poénnak, egy mém-oldalnak szánta, de úgy látja, hogy az emberek többségének sikerült komolyan vennie.

Azért voltak nem kevesen, akik "vették az adást": az elmúlt napokban elözönlötték a YouTube-ot a témával kapcsolatos mém-videók, és félmillió nézőnél szinte egyik sem adta alább.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
cigi-cigaretta-dohanyzas-illusztracio-pixabay-1000x620.jpg

Saját amputált lábát pillantotta meg egy cigis dobozon egy férfi

A kórházban készítették a képet róla, de senki nem kérdezte meg, felhasználhatják-e ilyen célra.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 18.Luxemburgban vásárolt egy doboz cigit még tavaly egy albán férfi, aki nagyon meglepődött, mikor meglátta a doboz oldalára nyomott képet, ami eredetileg elrettentésként szolgált volna, arra hívja fel a figyelmet, hogy a dohányzás eltömíti az artériákat. A fotó először is nagyon furcsa volt neki, de, amikor hazautazott és megmutatta a családjának, 60 éves apukája egészen biztos volt benne, hogy

a cigis dobozon lévő fotó a saját amputált lábáról készült

-írja a BBC.

Az EU-ban forgalmazott dobozokon lévő fotó akkor készült, amikor egy helyi kórházban azt vizsgálták, hogy kaphat-e protézist. A férfi azt is elmondta, hogy egyrészt senki nem kért tőle engedélyt a fotó használatához, másrészt

a lábát nem a dohányzás miatt kellett amputálni, hanem azért, mert 1997-ben rátámadtak.

Metz : il retrouve la photo de sa jambe amputée sur des paquets de cigarettes

Un sexagénaire albanais, qui vit à Metz, assure avoir retrouvé la photo de sa jambe amputée, sur des paquets de cigarettes, accompagnée de la mention "Fumer bouche vos artères". Sauf qu'il n'a jamais donné son consentement, et qu'il a été amputé suite à une agression.

Most a férfi ügyvédet fogadott, hogy kiderítsék ki a felelős azért, hogy milyen fotók kerülnek a cigarettás dobozokra az Európai Unióban. A történtekkel kapcsolatban megkeresték a kórházat is, ahol a fotó készült és az Európai Bizottságot is, akik alapvetően olyan fotókat használnak fel, amelyek esetében beleegyeztek abba, hogy használhassák őket.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-13.jpeg

Hoppá! Befigyelt egy kis Ödipusz-komplexus az esküvői fotón

Az internet népe nekiesett a képen szereplő anyósnak, valljuk be, némileg jogosan.
fotó: Pexels, Reddit - szmo.hu
2019. július 18.Annyira a fiához simult egy anya a beállított családi esküvői képen, írja a Mirror - hogy teljesen felkavarta a Reddit-felhasználók kedélyeit. Volt, akik azt javasolták a képet megosztó ifjú arának és urának, hogy költözzenek lehetőleg minél messzebb a vőlegény szüleitől, mert ebből sok jó nem sülhet ki. Itt a kép:

Az anya a vőlegénytől jobbra látható, konkrétan olyan pózban, mintha ő maga lenne a menyasszony. Egész testtel a férfinak simul, sokkal intimebb fizikai kontaktust létesítve így az ifjú férjjel, mint maga az ara. Ebből a szempontból talán érthető a kommentelők felháborodása.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x