hirdetés
cimlap6.jpg

Szirtes Edina Mókus, aki hangjával és hegedűjével bűvöl

Az egyik legegyedibb hangvételű hegedűs-énekesnőt új, Sz.E.M. nevű zenekaráról kérdeztük.
Láng Dávid interjúja - szmo.hu
2014. május 13.


hirdetés

A világzene kedvelőinek már biztosan ismerősen cseng Szirtes Edina Mókus neve. A tehetséges hegedűs-énekesnő több zenei projektben is részt vesz, most csütörtökön azonban új Sz.E.M nevű formációjának bemutatkozó koncertjét hallgathatjátok meg a Fogasházban. Ennek kapcsán beszélgettünk vele munkájáról és szerelméről, a zenéről.

969775_10151771495062728_398428033_n

Miért döntöttél úgy, hogy új zenekart alapítasz?

hirdetés

Nem is annyira új zenekar, inkább új műsor ez, amit bemutatunk 15-én. Csak azért adtam új nevet neki, mert így, ebben a formában valóban újak vagyunk, mint zenekar.

Mit érdemes tudni a Sz.E.M. formációról? Kik vesznek részt benne, hogy találtál rájuk és mennyiben más az egész, mint a Fabula Rasa volt?

A vonósnégyesem az alapja, akikkel már egy éve együtt játszom. Eddig a két szólólemezem (Szerelmesezős, illetve Mókus és a Tao) anyaga volt terítéken, melyet Gryllus Dániel jelentetett meg. Most viszont két, számomra szuperszonikus muzsikussal egészült ki a kis csapatom: Födő Sándorral és Hámori Mátéval. Ők akadémiát végzett zenészek és egyben a barátaim. Felléptünk már több helyen is együtt, miután elhívtam őket, hogy játsszák velem a zenéimet. Ezekről a dalokról viszont valóban nehéz beszélni, hogy hova sorolhatók. Mindenből táplálkoznak, amin nevelkedtünk, vagy amiért rajongunk, mint muzsikusok. A repertoár nem olyan valami szeretne lenni, ami már létezik, ismerjük jól, tiszteljük, szeretjük.

Mégis valami újat szeretne hozzátenni a zenei műfaji sokadalomhoz. Persze azt is tudjuk, hogy ilyet már nem nagyon lehet. De mégis ez a szándék. Teremteni valami olyasmit, ami klasszikus zenei gondolkodáson és érzésmódon alapul (értem ez alatt a hangszerkezelést, vagy a hangszerelést magát), de mégis átszövi a könnyűzenei dallamvezetés, vagy alatta a lüktetés ered egész más világból (lehet akár etnós, vagy blues-os). Átfogó élményt szeretnénk okozni, még csak nem is elsősorban zeneit, sokkal inkább az emberi érzésrendszerre, képzeletre, vagy egyszerűen a szívre hatót. Azért, hogy melegebb legyen ott bent, vagy hogy gyógyulgasson, ha fáj. Szerintem ez a feladata egy muzsikusnak: szolgálni az Embert.

VIDEO: MR2 Akusztik+ Müpából: Fabula Rasa Orchestra - Lélekvesztő

Mi inspirálta a dalokat? Egyedül írtad őket, vagy a többiek is részt vettek a folyamatban?

A dalok is a fenti célt szolgálják, vagy legalábbis ezt szeretnék. Ezt inspirálják a versek, melyeket megzenésítettem: József Attila, Weöres Sándor, Szép Ernő… Magukért beszélnek. Elmondhatatlan gondolati és érzelmi vezetők. De ami még nagyon hiányzik, és ami miatt ez még csak egy alakuló műsor, az egy igazi, mai, gondolkodó és érzőtárs, aki szöveget ad majd az új dalainkhoz. Aki mai nyelven, mai eszközökkel érinti meg a hallgatóinkat. Ezt az illetőt még keressük. Akár az is lehet, hogy a koncerten ismerkedünk össze vele, a titkos alkotótárssal. Mert tényleg nyitottak vagyunk. Arra is gondoltunk, hogy felteszünk kész, de még szövegtelen dalokat és megversenyeztetjük. Hátha találunk még ismeretlen kincseket :)

Mekkora jelenleg a repertoár? Tervezitek nagylemez kiadását?

Jelenleg 35-40 perc, amit el is játszunk. Őszre mindenképpen szeretnénk egy nagylemezt!

mokus

A bemutatkozó koncertet a Werk akadémia végzős zenei menedzserei szervezik – milyen benyomásaid voltak a munkafolyamatról, éreztél valami különbséget az egyeztetések során?

hirdetés

Ami nagyon pozitív, az a kezdeti izgalommal és várakozással teli odaadás részükről, hogy minden szép és jó legyen. Ez nagyon kedves, mert a fiatalkoromat juttatja eszembe, amikor diploma előtt mindent odaadtunk, amink csak volt, hiszen a diplomán kívül nem is létezik semmi :) Vagyis azt gondoltuk, minden ezen múlik. De igazából minden egyes munkához így kellene hozzáállni, nem? Egy cseppet sem lankadhatna a lelkesedés, hiszen így olyan őszinte.

WERK AKADÉMIA - ZENEI MENEDZSER KÉPZÉS

A mai magyar művészeti piacon egyre nagyobb az értéke azoknak a szakembereknek, akik pontosan tájékozódnak egy adott konkrét művészeti területen, ismerik annak mozgását, kellő rálátásuk van szereplőire. Újonnan induló képzésein az Akadémia ehhez kellő elméleti tudást, háttér információt és kapcsolati tőkét kíván nyújtani.

A Werk zenei menedzsment képzése betekintést ad a komoly és könnyűzene történetébe, működésébe, működtetésébe. Az alapvető struktúrák megismerése után a már bizonyított legjobb hazai szakemberek és profi zenészek mutatják be saját szakterületüket.

Bővebb infokat a Werk honlapján, IDE kattintva találhattok!

Mit gondolsz a nép- illetve világzene helyzetéről jelenleg Magyarországon? Elég „trendi” lett mostanában a műfaj, mi kell vajon hozzá, hogy valaki hitelesen tudja képviselni?

Valóban trendi ez a műfaj, talán túlzottan is. Bevallom, ezért is szeretnék mást. Hiszen ha valami divatba jön és így túl sok helyen hozzájuthatunk azonnal, akkor picit fakulhat, vagy veszíthet a titokzatosságából. Pedig mindig varázsolni kell! Legalábbis szándékunk szerint. Bárki bármiben hiteles, ha igazán, valóságosan éli át és adja tovább.

Neked személy szerint honnan jött a világzenei irányultság?

Az én irányultságom egyszerűen a barátaim népzene iránti rajongásából ered. Mert én soha nem játszottam vagy tanultam népzenét. Csak megszerettem és mivel nem tudok, ezért elkezdtem írni olyan dalokat, amik arra emlékeztetnek, amit megszerettem.

VIDEO: Sz.E.M. - Sír az egyik szemem...

Milyen projektekben veszel még részt a Sz.E.M.-en kívül mostanában?

Zenekaraimon túl (MonamoJazz trio, Blues B.R. Others Band, Pusztaszó...), inkább kreatív munkáim vannak, melyeket szintén végtelenül szeretek. Ilyen volt a Somnakaj (Roma musical), aminek Kovács Antallal közösen voltunk a zenei rendezői és a Müpában mutatták be a Tavaszi Fesztivál keretében. Most készülök Amerikába, ahol egy koncertturnét szerveznek három magyar és négy amerikai zenésszel közösen. Mondanom sem kell, mekkora megtiszteltetés, hogy beválogattak a magyar csapatba! :)

Hogyan tovább a csütörtöki koncertet követően?

Igazából egyszerű a tovább. Dalokat írni, gyakorolni, koncertezni, szövegírót találni, majd őszre egy szépséges és gyógyító lemezzel elkészülni, aztán eljátszani minél több helyen.

Nem gyorsan, nem hangosan vagy hivalkodón, de mélységesen átélve. Ébreszteni, gondolatoztatni, szerettetni, tovább vinni.

Most csütörtökön először hallhatjátok élőben Szirtes Edina Mókus Sz.E.M formációját a Fogasházban!

1510582_870688229624904_6215053287724766652_n

Ha tetszett az interjú nyomj egy lájkot és oszd meg barátaiddal is!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
SZG_7146.jpg

X-Faktor elődöntő: Aki Queent énekeltet a versenyzőjével, az mindenképp kitol vele

Alex X-Faktor történelmet írt, Gáspár Laci kicsit megvezetett. Jó énekléseket igen, nagy izgalmakat nem hozott az elődöntő.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. december 08.


hirdetés

Elérkezett az elődöntő, ahol már csak 4 versenyző léphetett színpadra. Vessenek a mókusok elé, de a műsor összes árnyoldala ellenére azt gondolom, az elődöntőbe jutott négy versenyző jogosan van itt, semmivel nem rosszabbak, mint a magyar könnyűzene nagyátlaga, sőt.

Van olyan versenyző, akinek előbb vásárolnám meg a CD-jét, mint bármelyik mentorét.

A magyar X-Faktor történetében először fordul elő, hogy a legjobb négyben ott van az egyik mentor összes versenyzője. Szóval ByeAlex azért mégis csak tud valamit, arról nem is beszélve, hogy jó eséllyel idén is az ő mentoráltja győz.

És szemmel láthatóan ő van leginkább zavarban, amiért az adás elején be kell táncolnia a stúdióba. Én is zavarban lennék, de szerencsére ez nem fenyeget.

Puskás Petitől megtudhattuk, hogy bár versenyzői rég kiestek, nem unatkozott, hiszen megjelent az új klipje.

hirdetés

Ruhájával pedig a környezetvédelem fontosságára próbálta felhívni a figyelmet. Mint elmondta, az öltözék egy vintage secondhand boltból származik – úgy látszik, ez a turkáló píszí neve –, sőt, a dzsekijére riszájkling emblémákat is applikáltak, hogy egyértelmű legyen az üzenet.

Ismét csavartak egyet a szabályokon. Ezen az estén minden versenyző két dallal lépett színpadra: egy sztárduettel és egy szóló produkcióval, méghozzá egymás után. A nézők a sztár duett kezdetétől a második produkció végéig szavazhattak. Ennek akkor lett volna jelentősége, ha a mentorok közül ketten leültetnék a delikvenst, ketten pedig nem. Ilyen helyzet azonban végül is nem adódott.

Ruszó Tibi lépett elsőként színpadra. Alex nem bízott semmit a véletlenre: miután Tibi a meghallgatáson Kökény Attila-dalt énekelt, és a mentorok meg is jegyezték, hogy szinte egy az egyben úgy énekel, mint az egykori Megasztáros,

nem hatott eget rengető meglepetésnek, hogy Attila lett Tibi duettpartnere.

Mindketten nagyszerű énekesek, még akkor is, ha Kökény Attila dalai nem feltétlenül tartoznak azok közé, amiket éjjel-nappal hallgatok. Ezzel együtt, valamiért furcsának éreztem az előadást, és Gáspár Laci meg is magyarázta, mi volt az: túl sokszor volt modulálás, ami kissé széttördelte a produkciót.

Tibi második köre hozta az adás legmulatságosabb WTF pillanatát. Kivételesen ide linkelem a bevezető videót is.

A 16 éves fiú kisfilmjében valóságos szerelmi dráma bontakozott ki előttünk. Állítólag egy rajongó lány kissé rámenősebben viselkedett, amitől Tibi barátnője megsértődött. Hogy pontosan mi történt, és arról honnan szerzett tudomást a rimaszombati élő lány, nem világos, mindenesetre a fiú közölte a kamerába, hogy neki fog énekelni, egy dallal hódítja vissza.

Ezután színpadra lépett, és elénekelte Váradi Renátó Van még másút című dalát.

Ne szépítsük, ez egy szakítós dal.

Ramóna is rögtön rákérdezett, hogy is van ez. Tibi azzal vágta ki magát, hogy a barátnőjének egy másik dalt énekelt, nyilván kamerán kívül, szóval a szappanopera rajongók kicsit át lettek verve. Tibi viszont négy igennel leülhetett.

Manuel Kállay-Saunders Andrással közös dalt írt és énekelt. Itt is volt egy kis zavar a narratívában, Alex úgy konferálta fel, hogy ő kérte meg „egy haverját”, legyen a srác duett partnere, a kisfilm ugyanezt úgy állította be, hogy Manuel ötlete volt, és ő hívta fel Andrást.

Kállay-Saunders azon előadók egyike, akit annak ellenére nagyon csípek, hogy a műfaj, amiben mozog, meglehetősen távol áll tőlem.

hirdetés

A közös daluk – aminek a szövegébe azért Alex is besegített – az est egyik legizgalmasabb produkciója volt.

Manuel szóló produkcióként a Look Back At It című számot adta elő, ami Alex szerint nagy sláger. Engem eddig elkerült, pedig a műfaján belül tényleg nem rossz, még akkor sem, ha a refrén erősen Michael Jackson Remember the Time-ját idézi, Manuel előadásában még inkább, mint az eredetiben.

Manuel is széket érdemelt, bár Gáspár Laci hosszasan dilemmázott, mielőtt igent mondott volna.

Vanek Andorhoz a korábbi mentor, Keresztes Ildikó érkezett. A Csönd éve volt című Balázs Fecó dal az adás egyik legszebb pillanata volt.

Ez az adás a vicces bevezető videókról szólt. Lehet, hogy túlságosan kritikus vagyok, de azért azon nem tudtam nem felröhögni, amikor Andor benyit az anyukájához, aki egy meglepett „Helló, hát te?” kérdéssel fogadja. Vanek anyuka nyilván semmit sem sejtett a fia érkezéséről,

még akkor sem, amikor az operatőr elhelyezkedett az előszobájában, hogy megörökítse a belépés pillanatát.

Lewis Capaldi dalát viszont jól énekelte, 4 igent kapott, a nézők pedig Tibit szerették jobban, Manuelnek kellett felállnia.

A végére maradt kedvencem, Zdroba Patrik. Gáspár Laci nem kisebb nevet kért fel mentoráltja mellé partnernek, mint Miklósa Erikát. De azért hiba lenne azt gondolni, hogy biztosra ment: egy ilyen kvalitású énekes mellett nagyon könnyű elvérezni, ha nem nő fel mellé a versenyző, azonnal kibuknak a hiányosságok.

Privát véleményem az, hogy Patrik tökéletesen megállta a helyét Erika partnereként, nem szeppent meg. Annak külön örültem, hogy nem a Time to Say Goodbye-t énekelték.

A második kör elejére Gáspár Laci ismét beöltözött a konferáláshoz, mégpedig „Duncan McLacinak” (én kérek elnézést). Érthető módon ez után azt vártam, hogy a Hegylakó valamelyik betétdala következik, és drukkoltam, legyen annyi vagányság bennük, hogy nem a Who Wants to Live For Ever lesz az, hanem mondjuk a Princes of the Universe. Ehhez képest Patrik a Show Must Go Ont énekelte, ami a felvezetés után kicsit csalódásként ért, bár azt a dalt is nagyon szeretem.

Amúgy bevallom, szerintem az a mentor, aki Freddie Mercury által énekelt dalt ad a versenyzőjének, az mindenképp kitol vele.

Freddie akkora egyéniség volt, hogy az egész világon van talán tíz ember, aki úgy tudja elénekelni a dalait, hogy ne maradjon hiányérzet.

Bocsánat, kilenc, hiszen George Michael már halott.

Patrik persze azért így is nagyot énekelt, széket kapott és – megérdemelten – továbbjutott, az egyetlen apró meglepetést csak az okozta, hogy Alex nemmel szavazott, bevallottan azért, hogy védje a saját versenyzőit. Hogy ez mennyire korrekt vagy nem korrekt, azt ki-ki döntse el.

A nézők szavazatai alapján Andornak kellett átadni a helyét, és Manuel az, akinek itt és most véget ért a verseny. Jövő héten döntő, aztán egy évig nyugi lesz.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gretathunberg.png

Már nem csak metálváltozata van Greta Thunberg beszédének, hanem komolyzenei is

Nemcsak a death metal áll jól a híres „How Dare You?”-beszédnek, hanem a hegedű is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Greta Thunberg szeptemberben az ENSZ New York-i klímacsúcsán mondott beszéde alapjaiban rengette meg a világot. A súlyos tartalom mögött - kemény hangon szólította fel a világ vezetőit, miért nem tesznek semmit a klímakatasztrófa elkerülése érdekében - több vájtfülű is meghallotta a muzsikát az indulatos szavak mögött. Egy New York-i banda dobosa például azonnal a death metalt képzelte el hozzáillő aláfestésként, az ebből készített változat óriási siker lett, még magának Thunbergnek is tetszett.

Egy ausztrál alkotópáros azonban egy fokkal komolyabban gondolta a híres beszéd megzenésítését - írja a The Guardian. Meghan Washington, ausztrál énekesnő honfitársát, Robert Davidson zeneszerzőt kérte fel, hogy komponáljon zenét Thunberg beszéde alá. A komolyzenei darabot a sydney-i City Recital Hallban megrendezett We are Twenty elnevezésű rendezvényen adták elő, amelynek az volt a fő tematikája, hogyan alakul a zene sorsa az elkövetkező 20 évben.

"Greta beszéde a punk definíciója, fontosabb az összes dalnál, amit az életemben eddig írtak."

hirdetés

-nyilatkozta az énekesnő.

A koncertteremben a zenészek fölött elhelyezett kivetítőre vetítették Thunberg beszédét, amelyet Washington énekelt, őt pedig a zenekar kísérte.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
bagota1.jpg

„A legfelemelőbb, hogy erdélyi nézők szerint teljesen hiteles a film” - Bagota Béla, a Valan – Az angyalok völgye című film rendezője

Misztikus kriminek indult, lélektani történet lett belőle erdélyi helyszínnel. A rendező szerint kaland és kihívás volt a forgatás.
Malinovszki András; borítókép: Pfeffer Attila - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Bagota Béla filmrendezővel a két és fél hete a mozikban futó Valan - Az angyalok völgye című filmjéről beszélgettünk. Szóba kerültek sok egyéb mellett a forgatási nehézségek, a magyarországi és a határon túli fogadtatás, a film és a helyszín egyedi atmoszférája, valamint mesélt távolabbi terveiről is.

- Két hete fut a film. Voltak előzetes elvárások a nézettséggel? Ezt nagyjából sikerül hozni?

- Különböző típusú elvárások voltak. A forgalmazónak és a producernek is volt egy elképzelése. Szerintem én voltam a legszkeptikusabb ezekkel a számokkal kapcsolatban. Tudom, hogy mennyire nehéz egy bűnügyi műfajjal becsalogatni a magyar nézőket a moziba, főleg egy magyar krimivel, kvázi sztárok nélkül. Ráadásul egy elsőfilmes rendező készítette. Itt nagyon sok olyan komponens van, ami elsőre kockázatos lehet a nézők számára. Bíztam abban, hogy sikerül egy erős kampány során azzal felkelteni a figyelmet, hogy egy izgalmas és fordulatos történetről van szó, illetve

hirdetés

maga a táj és az atmoszféra, vagyis az erdélyi jelleg miatt a Valan önmagában egy kuriózum.

- Vagy a film társadalmi rétegzettsége érdekes lehet azoknak, akik nem feltétlenül csak egy egyszerű krimit várnak. Jelenleg a nézőszámok alacsonyabban vannak ahhoz képest, amit vártunk. Ennek a filmnek a kampányán csak én magam másfél évet dolgoztam kőkeményen a hazai forgalmazóval, a Mozinet csapatával együtt, akik már a forgatás megkezdése előtt beszálltak a filmbe. A sajtómegjelenések nagyon széles körűek, az eltűnt gyerekekre fókuszáló társadalmi célú kampányunk hatásos és a filmmel kapcsolatos nézői visszajelzések 90 százalékban pozitívak – ennek ellenére egyelőre még nem sikerült igazán áttörni a magyar krimivel szemben érzett érdektelenség falát itthon. Ezzel ellentétben az erdélyi nagyvárosok bemutatókörének első hete után nagyon nagy lelkesedés fogadja határon túl a filmet. Ott inkább egy alulról szerveződő forgalmazási struktúra van: megszondáztatják, hogy egy film iránt mekkora érdeklődés van, és ez alapján teszik be a programba, így a Valan ott telt házas vetítésekkel megy.

- Ez a nagyon pozitív határon túli fogadtatás csak a más forgalmazási struktúrának köszönhető?

- Nem feltétlenül. Ott talán azért talál be jobban a film, mert

a Valan az erdélyi bemutatóval valójában hazatért – a tematika, a közeg és az atmoszféra miatt is.

- Én azt gondoltam, hogy ez nem lesz annyira érdekes az ottani nézőknek, mert túlságosan ismerős nekik. Ehhez képest pont ezért kedvelik: mindenkinek van egy története a forgatási helyszínről, Balánbányáról, mindenki valahogyan kötődik ehhez a helyszínhez. A film létező romániai jelenségekre reflektál, és maguk a színészek különböző erdélyi városokban játszanak színházakban, sokkal jobban ismerik őket a helyi nézők, mint a magyarországiak. Hogy ez a film iránti ambivalens érdeklődés merre fog kifutni, azt az év végére sokkal jobban fogjuk látni.

- Ez most a pihenés időszaka, vagy ilyenkor is van még munka a produkcióval?

- Ez még abszolút nem a pihenés időszaka. Két hulláma is van a filmnek, az első a magyarországi bemutató és az akörüli megjelenések. A héten voltam például Győrben, ott szerveztek egy közönségtalálkozóval egybekötött Valan-vetítést, ami nagyon jó élmény volt. A másik hullám az erdélyi bemutató körút, amin a múlt héten vettünk részt a film producerével, Kántor Lászlóval, a társproducerrel, Kulcsár Zsuzsával, a látványtervezővel, Damokos Csabával, a főszereplő Krisztik Csabával és az erdélyi színészekkel. Öt városban voltak vetítések, beszélgetések és határon túli sajtómegjelenések tömkelege. És már látszanak a jövő évi programok is, tervben van egy bukaresti díszbemutató, mert közben elkezdünk nyitni a román nagyvárosok felé is. Az ünnepek alatt megpróbálom magam kipihenni, mert ebben az évben elég sok minden történt a Valanon kívül is, nyáron született meg a kisfiam.

- Elsőfilmes is vagy meg nem is, hiszen rendezőasszisztensként már számos filmben közreműködtél. Magadban érezted valamiben az „elsőfilmességet” a forgatás alatt?

- Voltak olyan pillanatok, amikor szívesen használtam volna kvázi pajzsként a tényt, hogy ez tulajdonképpen csak az első filmem. De korábban annyi forgatást csináltam már végig, hogy talán csak abban éreztem az elsőséget, hogy minden, amit eddig megtanultam a filmezésről, és tudtam, hogy szinte lehetetlen jól megcsinálni, azt sikerült belepakolnom ebbe – a hótól és időjárási körülményektől kezdve a nagyon szűk időintervallumokon át az otthontól távol való hosszú forgatásig, és azt is bevállaltam, hogy a film harminc százalékban egy olyan nyelven forogjon, amit én nem beszélek. Ilyen szempontból volt egy rizikó, hogy ezt meg tudom-e ugrani. De a stáb szempontjából vagy forgatástechnikailag egyáltalán nem éreztem magam elsőfilmesnek. Nagyrészt olyan emberekkel dolgoztam, akikkel már korábban is, és pontosan tudták, hogy mióta készülök már erre, hogy milyen velem együtt dolgozni – ez adott egy biztonságot, hogy egy csapatmunka vezetőjeként tudjam végigcsinálni a filmet.

- Nagyon különleges a téma és az atmoszféra is. Mióta érlelődött benned ez a történet?

- Nem túl régóta. A forgatás előtt másfél évvel jött egy alapötlet, ami különböző hullámokban nagyon sokat formálódott. Amikor beadtuk a Filmalaphoz forgatókönyv-fejlesztésre, még sokkal inkább misztikus krimi volt, mint lélektani. Akkor már tudtam, hogy a történet közege mindenképp egy hólepte bányaváros lesz, a hegyek közé ékelve, ahol az emberek lakta épületek teljes kontrasztban vannak a hatalmas fenyvesekkel. Megvolt a hó is, mint sok szempontból kulcsmotívum. Praktikus okból indultunk el Erdély felé a film erdélyi születésű producerével, Kántor Lacival. Onnantól, hogy megtaláltuk a helyszínt, tudtam, hogy két út van: vagy csak díszletként használjuk Balánbányát, vagy nem fogok hazudni, és bevállalom, hogy ez egy erdélyi krimi, ennek mindenfajta társadalmi és történeti vetületével. És hagyom azt, hogy a film teljesen erdélyi legyen, annak ellenére, hogy életemben először jártam ott, mikor helyszínt kerestünk a forgatáshoz.

hirdetés

Az egyik legfelemelőbb érzés a bemutató óta eltelt időben, hogy maguk az erdélyiek alig hitték el, hogy semmilyen kötődésem nincsen a régióhoz, budapestiként egyszer csak belecsöppentem a balánbányai környezetbe.

- A helyiek állítják, hogy néhány nyelvi apróságon kívül abszolút hiteles ez a film, és például maga a balánbányai polgármester mondta, hogy olyan igazságokkal szembesíti őket a film egy újfajta szemszögből, amivel nem szembesülnek mindennap. Nagyon nagy elégedettséggel tölt el, hogy a film hitelesen működik, kezdetben ettől tartottam a legjobban.

Balánbánya látképe

- Praktikus szempontból nagyon érdekelne, hogy hogyan oldottad meg a nyelvi kettősséget. Mint említetted, a film kb. egyharmada egy általad nem ismert nyelven játszódik.

- Nagyon hamar bevontuk az előkészítésbe Anna Maria Popát, a sepsiszentgyörgyi román színház vezetőjét, aki nemcsak fordította a forgatókönyvet, hanem minden magyar nyelvi szerkezetet, szókapcsolatot élővé ültetett át románba. De segített a castingban, a próbák logisztikájában is. Amikor csak tudott, mindig kint volt a fogatáson. A színészekkel nagyon pontosan megtanultuk a szöveget, ő figyelt az akcentus pontosságára. Külön foglalkozott Krisztik Csabával, aki 14 éves koráig tanult románul, de azóta nem nagyon használja a nyelvet. Anna Popa tehát egy kulcsfigura volt, aki végig fogta a kezem. Én pedig nem nagyon tudtam mást csinálni, mint hogy fonetikusan, amennyire lehetett, megtanultam a szöveget, hogy mindig tudjam, hol tartunk. A forgatókönyvből a mai napig tudok szó szerint idézni. De néha segített az is, hogy tanultam olaszul, így érzem a szerkezetekben rejlő hasonlóságokat.

- Te sem a biztonsági játékra mentél első filmesként! Ismeretlen helyszín, kemény forgatási körülmények, idegen nyelv. Szereted a kihívásokat ezek szerint.

- Hát, tény, hogy nem könnyítettem meg sem a saját feladatom, sem a stáb dolgát. De pont ez volt jó, hogy kaland és kihívás volt.

Nem volt egy olyan nap, ami unalmas lett volna, végig volt egy felfokozott izgalom, a „csak ezt a napot éljük túl” érzése – ami után persze mindig jött a következő feladat.

- A következő nap túléléséről eszembe jut egy interjúd, amiben említetted, hogy a stábbulit alatt te egy CT-vizsgálaton voltál… A forgatás tehát fizikailag is megterhelő volt. Voltak olyan körülmények, amire bármekkora igyekezet mellett is előre nem lehetett felkészülni?

- A körülményekre nagyjából felkészültünk, csak kisebb esetek voltak, amiket nem úsztunk meg. Van a Vlad háza nevű helyszín, egy zöldre festett ház, ahova eljutunk a nyomozás során a filmben, ez a város főutcájától kb. 300 méterre van, gyalogtáv. De olyan szinten lett jeges az út, ami a bányakaputól a hegyre vezet fel a házhoz, hogy komoly meglepetést okozott. Másfél-két óra volt felköltözni a stábbal úgy, hogy ez egy városi helyszínként élt a fejemben. Amikor tudod, hogy a hegyi jelenteknél biztosítva van mindenki, akkor annyira nem aggódsz, de amikor egy sétatávra lévő helyre alig tudsz eljutni, az azért meglepetés. A balánbányai közösség egyébként rendkívüli módon kitett magáért, segítettek, ahogy tudtak, emberekkel, teherautókkal, bobcatekkel. Akármennyi tapasztalatom volt már forgatásokról, van amire nem lehet felkészülni előre, például a nemalvásra. Egy idő után nagyon sokat kellett túlóráznunk a szűkös időkeret miatt, miközben a hó és a hideg eleve nagyon elvette az energiánkat. Olyan napokat kellett végigcsinálnunk, amire első asszisztensként valószínűleg nemet mondtam volna. Volt olyan nap, hogy forgott egy akciójelenet a templom hátsó bejáratától a temetőig, nagyon sok beállításban, steadicamen, fahrton, kézikamerával, a színészek futottak, estek-keltek, verekedtek, és ezután következett egy súlyosan drámai jelenet, amikor a teherautóban megnéznek egy holttestet egy másik jelenethez kapcsolódó helyszínen. Én is alig tudtam megcsinálni ezt a napot, nem is tudom, Krisztik Csabának hogy sikerült. Miután lefutott 10-12 órát a temetőben, mínusz 10-15 fokban, be lett dobva egy teherautó platójára, ahol elő kellett húznia magából azt a drámaiságot, hogy lehet, hogy épp az eltűnt húga holttestét nézegeti. És szinte csak ilyen napjaink voltak nagyon kevés pihenéssel. Emellett a legnagyobb hibát egy nagyon emberi dolog miatt követtem el. Ott állsz minden nap egy overállban, a mínuszokban, és valamikor időt kéne szakítani, hogy elmenj mosdóba, ez viszont ilyen körülmények között egy félórás procedúra. Emiatt egy idő után leszoktam a vízivás „luxusáról”, és a forgatás végi állapot is a kellő folyadékpótlás hiánya miatt következett be.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
96b2d62da53a9156bff911f0383654e67fcdf110.jpg

Még Jennifer Lopez is kapott Golden Globe-jelölést Joker és Scorsese mellett – íme a teljes jelöltlista

A várakozásoknak megfelelően a Joker, Az ír és a Házassági történet vitte a jelölések nagy részét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Los Angeles-ben kihirdették a jövő évi Golden Globe-díjátadó jelöltjeit, túl sok meglepetést nem tartogatott. A papírforma szerint a Házassági történet, a Joker és Az ír között fognak eldőlni a nagyobb díjak, de a Jokerhez hasonlóan ugyancsak négy jelölést kapott a sokkal kisebb sajtóvisszhangot kapó A két pápa, és Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja is ott van azért a főbb kategóriákban.

A legnagyobb meglepetés valószínűleg Jennifer Lopez Golden Globe-jelölése, akinek a Wall Street pillangói miatt sokan már Oscart kiáltottak. Valószínűleg a jelölteket állító Hollywood Foreign Press Association nagyon szerette volna ezt a jelölést, Lopezt ugyanis annak ellenére, hogy a film főszereplője, mellékszereplőként jelölték - ilyet akkor szoktak leginkább csinálni, ha valaki nem nem fér be a másik kategóriába, de jelölni szeretnék. Az Oscar előszobájának tartott díjakat 2020. január 5-én vasárnap este 8-kor adják át, az est házigazdája Ricky Gervais lesz.

hirdetés

Legjobb film - musical vagy vígjáték

A Nevem Dolemite

Jojo Rabbit

Tőrbe ejtve

Volt egyszer egy...Hollywood

Rocketman

Legjobb film - dráma

1917

Joker

The Irishman

A két pápa

Házassági történet

Legjobb rendező:

Sam Mendes (1917)

Todd Phillip (Joker)

Martin Scorsese ((The Irishman)

Quentin Tarantino (Volt egyszer egy...Hollywood)

Bong Joon Ho (Élősködők)

Legjobb színész - dráma

Christian Bale (Ford v. Ferrari)

Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség)

hirdetés

Adam Driver (Házassági történet)

Joaquin Phoenix (Joker)

Johnatan Pryce (A két pápa)

Legjobb színésznő - dráma

Cynthio Erivo (Harriet)

Scarlett Johansson (Házassági történet)

Soarise Ronana (Kisasszonyok)

Charlize Theron (Bombshell)

Renee Zellweger (Judy)

Legjobb színész - vígjáték vagy musical

Daniel Craig (Törbe csalva)

Roman Griffin Davis (Jojo Rabbit)

Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy...Hollywood)

Taron Egerton (Rocketman)

Eddie Murphy (A nevem Dolemite)

Legjobb színésznő - vígkáték vagy musical

Awkwafina (The Farewell)

Ana de Armas (Tőrbe csalva)

Beanie Feldstein (Éretlenségi)

Emma Thompson (Late Night)

Cate Blanchett (Hová tűntél, Bernadette?)

Legjobb női mellékszereplő

Kathy Bates (Richard Jewell)

Anette Benning (The report)

Laura Dern (Házassági történet)

Jennifer Lopez (Hustlers)

Margot Robbie (Bombshell)

Legjobb férfi mellékszereplő

Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood)

Al Pacino, (The Irishman)

Joe Pesci, (The Irishman)

Brad Pitt (Volt egyszer egy...Hollywood)

Anthony Hopkins (A két pápa)

Legjobb forgatókönyv

Házassági történet

Élősködők

A két pápa

Volt egyszer egy...Hollywood

Az ír

Legjobb eredeti filmzene

Árva Brooklyn

Kisasszonyok

Joker

1917

Házassági történet

Legjobb eredeti filmbetétdal

“(I’m Gonna) Love Me Again” (Rocketman)

“Spirit” (Az oroszlánkirály)

“Into the Unknown" (Jégvarázs 2.)

“Stand Up” (Harriet)

“Beautiful Ghosts” (Macskák)

Legjobb animációs film:

Frozen 2

Lion King

Toy Story 4

Így neveld a sárkányodat 2

A hiányzó láncszem

Legjobb idegennyelvű film

The Farewell

Les Misérables

Fájdalom és dicsőség

Élősködőj

Portré a lángoló fiatal lányról

Legjobb tévésorozat - vígjáték

Barry

Fleabag

A Kominsky-módszer

The Marvelous Mrs. Maisel

A politikus

Legjobb minisorozat vagy tévéfilm

A 22-es csapdája

Csernobil

Fosse/Verdon

A legharsányabb hang

Hihetetlen

Legjobb női főszereplő - vígjáték-sorozat

Christina Applegate (Dead to Me)

Phoebe Waller-Bridge, (Fleabag)

Natasha Lyonne (Russian Doll)

Kirsten Dunst (On Becoming a God in Central Florida)

Rachel Brosnahan (Marvelous Mrs. Maisel)

Legjobb férfi főszereplő - minisorozat vagy tévéfilm

Chris Abbott (A 22-es csapdája)

Sacha Baron Cohen (A kém)

Russell Crowe (A legharsányabb hang)

Jared Harris (Csernobil)

Sam Rockwell (Fosse/Verdon)

Legjobb női főszereplő - minisorozat vagy tévéfilm

Michelle Williams (Fosse/Verdon)

Helen Mirren (Catherine the Great)

Merritt Wever (Hihetetlen)

Kaitlyn Dever (Unbelievable)

Joey King (A tett)

Legjobb férfi mellékszereplő - sorozat, minisorozat vagy tévéfilm

Alan Arkin (A Kominsky-módszer)

Kieran Culkin (Utódlás)

Andrew Scott (Fleabag)

Stellan Skarsgård (Csernobil)

Henry Winkler (Barry)

Legjobb női főszereplő - tévésorozat, dráma

Jennifer Aniston (The Morning Show)

Olivia Colman (A korona)

Jodie Comer (Megszállottak viadala)

Nicole Kidman (Hatalmas kis hazugságok)

Reese Witherspoon (Hatalmas kis hazugságok)

Legjobb férfi főszereplő - tévésorozat, vígjáték:

Michael Douglas (A Kominsky-módszer)

Bill Hader (Barry)

Ben Platt (A politikus)

Paul Rudd (Az élet önmagammal)

Ramy Youssef (Ramy)

Legjobb női mellékszereplő - sorozat, minisorozat vagy tévéfilm

Meryl Streep (Hatalmas kis hazugságok)

Helena Bonham Carter (The Crown)

Emily Watson (Csernobil)

Patricia Arquette (A tett)

Toni Collette (Hihetetlen)

Legjobb férfi főszereplő - drámasorozat

Brian Cox (Utódlás)

Tobias Menzies (A korona)

Billy Porter (Póz)

Kit Harington (Trónok harca)

Rami Malek (Mr. Robot)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!