hirdetés
cimlap6.jpg

Szirtes Edina Mókus, aki hangjával és hegedűjével bűvöl

Az egyik legegyedibb hangvételű hegedűs-énekesnőt új, Sz.E.M. nevű zenekaráról kérdeztük.
Láng Dávid interjúja - szmo.hu
2014. május 13.


hirdetés

A világzene kedvelőinek már biztosan ismerősen cseng Szirtes Edina Mókus neve. A tehetséges hegedűs-énekesnő több zenei projektben is részt vesz, most csütörtökön azonban új Sz.E.M nevű formációjának bemutatkozó koncertjét hallgathatjátok meg a Fogasházban. Ennek kapcsán beszélgettünk vele munkájáról és szerelméről, a zenéről.

969775_10151771495062728_398428033_n

Miért döntöttél úgy, hogy új zenekart alapítasz?

Nem is annyira új zenekar, inkább új műsor ez, amit bemutatunk 15-én. Csak azért adtam új nevet neki, mert így, ebben a formában valóban újak vagyunk, mint zenekar.

Mit érdemes tudni a Sz.E.M. formációról? Kik vesznek részt benne, hogy találtál rájuk és mennyiben más az egész, mint a Fabula Rasa volt?

A vonósnégyesem az alapja, akikkel már egy éve együtt játszom. Eddig a két szólólemezem (Szerelmesezős, illetve Mókus és a Tao) anyaga volt terítéken, melyet Gryllus Dániel jelentetett meg. Most viszont két, számomra szuperszonikus muzsikussal egészült ki a kis csapatom: Födő Sándorral és Hámori Mátéval. Ők akadémiát végzett zenészek és egyben a barátaim. Felléptünk már több helyen is együtt, miután elhívtam őket, hogy játsszák velem a zenéimet. Ezekről a dalokról viszont valóban nehéz beszélni, hogy hova sorolhatók. Mindenből táplálkoznak, amin nevelkedtünk, vagy amiért rajongunk, mint muzsikusok. A repertoár nem olyan valami szeretne lenni, ami már létezik, ismerjük jól, tiszteljük, szeretjük.

Mégis valami újat szeretne hozzátenni a zenei műfaji sokadalomhoz. Persze azt is tudjuk, hogy ilyet már nem nagyon lehet. De mégis ez a szándék. Teremteni valami olyasmit, ami klasszikus zenei gondolkodáson és érzésmódon alapul (értem ez alatt a hangszerkezelést, vagy a hangszerelést magát), de mégis átszövi a könnyűzenei dallamvezetés, vagy alatta a lüktetés ered egész más világból (lehet akár etnós, vagy blues-os). Átfogó élményt szeretnénk okozni, még csak nem is elsősorban zeneit, sokkal inkább az emberi érzésrendszerre, képzeletre, vagy egyszerűen a szívre hatót. Azért, hogy melegebb legyen ott bent, vagy hogy gyógyulgasson, ha fáj. Szerintem ez a feladata egy muzsikusnak: szolgálni az Embert.

VIDEO: MR2 Akusztik+ Müpából: Fabula Rasa Orchestra - Lélekvesztő

Mi inspirálta a dalokat? Egyedül írtad őket, vagy a többiek is részt vettek a folyamatban?

A dalok is a fenti célt szolgálják, vagy legalábbis ezt szeretnék. Ezt inspirálják a versek, melyeket megzenésítettem: József Attila, Weöres Sándor, Szép Ernő… Magukért beszélnek. Elmondhatatlan gondolati és érzelmi vezetők. De ami még nagyon hiányzik, és ami miatt ez még csak egy alakuló műsor, az egy igazi, mai, gondolkodó és érzőtárs, aki szöveget ad majd az új dalainkhoz. Aki mai nyelven, mai eszközökkel érinti meg a hallgatóinkat. Ezt az illetőt még keressük. Akár az is lehet, hogy a koncerten ismerkedünk össze vele, a titkos alkotótárssal. Mert tényleg nyitottak vagyunk. Arra is gondoltunk, hogy felteszünk kész, de még szövegtelen dalokat és megversenyeztetjük. Hátha találunk még ismeretlen kincseket :)

Mekkora jelenleg a repertoár? Tervezitek nagylemez kiadását?

Jelenleg 35-40 perc, amit el is játszunk. Őszre mindenképpen szeretnénk egy nagylemezt!

mokus

A bemutatkozó koncertet a Werk akadémia végzős zenei menedzserei szervezik – milyen benyomásaid voltak a munkafolyamatról, éreztél valami különbséget az egyeztetések során?

Ami nagyon pozitív, az a kezdeti izgalommal és várakozással teli odaadás részükről, hogy minden szép és jó legyen. Ez nagyon kedves, mert a fiatalkoromat juttatja eszembe, amikor diploma előtt mindent odaadtunk, amink csak volt, hiszen a diplomán kívül nem is létezik semmi :) Vagyis azt gondoltuk, minden ezen múlik. De igazából minden egyes munkához így kellene hozzáállni, nem? Egy cseppet sem lankadhatna a lelkesedés, hiszen így olyan őszinte.

WERK AKADÉMIA - ZENEI MENEDZSER KÉPZÉS

A mai magyar művészeti piacon egyre nagyobb az értéke azoknak a szakembereknek, akik pontosan tájékozódnak egy adott konkrét művészeti területen, ismerik annak mozgását, kellő rálátásuk van szereplőire. Újonnan induló képzésein az Akadémia ehhez kellő elméleti tudást, háttér információt és kapcsolati tőkét kíván nyújtani.

A Werk zenei menedzsment képzése betekintést ad a komoly és könnyűzene történetébe, működésébe, működtetésébe. Az alapvető struktúrák megismerése után a már bizonyított legjobb hazai szakemberek és profi zenészek mutatják be saját szakterületüket.

Bővebb infokat a Werk honlapján, IDE kattintva találhattok!

Mit gondolsz a nép- illetve világzene helyzetéről jelenleg Magyarországon? Elég „trendi” lett mostanában a műfaj, mi kell vajon hozzá, hogy valaki hitelesen tudja képviselni?

Valóban trendi ez a műfaj, talán túlzottan is. Bevallom, ezért is szeretnék mást. Hiszen ha valami divatba jön és így túl sok helyen hozzájuthatunk azonnal, akkor picit fakulhat, vagy veszíthet a titokzatosságából. Pedig mindig varázsolni kell! Legalábbis szándékunk szerint. Bárki bármiben hiteles, ha igazán, valóságosan éli át és adja tovább.

Neked személy szerint honnan jött a világzenei irányultság?

Az én irányultságom egyszerűen a barátaim népzene iránti rajongásából ered. Mert én soha nem játszottam vagy tanultam népzenét. Csak megszerettem és mivel nem tudok, ezért elkezdtem írni olyan dalokat, amik arra emlékeztetnek, amit megszerettem.

VIDEO: Sz.E.M. - Sír az egyik szemem...

Milyen projektekben veszel még részt a Sz.E.M.-en kívül mostanában?

Zenekaraimon túl (MonamoJazz trio, Blues B.R. Others Band, Pusztaszó...), inkább kreatív munkáim vannak, melyeket szintén végtelenül szeretek. Ilyen volt a Somnakaj (Roma musical), aminek Kovács Antallal közösen voltunk a zenei rendezői és a Müpában mutatták be a Tavaszi Fesztivál keretében. Most készülök Amerikába, ahol egy koncertturnét szerveznek három magyar és négy amerikai zenésszel közösen. Mondanom sem kell, mekkora megtiszteltetés, hogy beválogattak a magyar csapatba! :)

Hogyan tovább a csütörtöki koncertet követően?

Igazából egyszerű a tovább. Dalokat írni, gyakorolni, koncertezni, szövegírót találni, majd őszre egy szépséges és gyógyító lemezzel elkészülni, aztán eljátszani minél több helyen.

Nem gyorsan, nem hangosan vagy hivalkodón, de mélységesen átélve. Ébreszteni, gondolatoztatni, szerettetni, tovább vinni.

Most csütörtökön először hallhatjátok élőben Szirtes Edina Mókus Sz.E.M formációját a Fogasházban!

1510582_870688229624904_6215053287724766652_n

Ha tetszett az interjú nyomj egy lájkot és oszd meg barátaiddal is!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
veca-cím-1.jpg

Janicsák Veca: Hatalmas dolog Tolcsvay Lászlóval és Miklósa Erikával dolgozni

Janicsák Veca augusztus 20-án a Margitszigeten a Tolcsvay testvérek Magyar Miséjében fog énekelni. Mesélt balesetéről és a hamarosan tévébe kerülő Ázsia Expressz című tévéműsorról is.
Kövesdi Miklós Gábor, Fotó: TV2, Emmer László (x) - szmo.hu
2019. augusztus 16.A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Tolcsvay testvérek rockoratóriumával, a Magyar Misével, és egy ősbemutatóval, Tolcsvay László Új Magyar Rapszódiával ünneplik augusztus 20-át. Az est egyik sztárvendégét, Janicsák Vecát kérdeztük a részletekről.

- Augusztus 20-án egy nem mindennapi produkcióban lép színpadra. A Tolcsvay testvérek Magyar Miséje igazi klasszikus. Korábban ismerte a művet? Hisz az ősbemutató idején ön még meg sem született.

- A Magyar Mise valóban kevésbé lehet ismert az én genereációm számára, korábban én is csak részleteiben hallottam a művet, de természetesen a szerzőpáros munkásságát ismertem.

- Milyen érzés volt, amikor felkérték erre a feladatra? Beszéljen kicsit a fellépő társakról, hiszen nem mindennapi nevek közé került.

- Rendkívül megtisztelő feladat, ami egyből felkeltette az érdeklődésemet, és rögtön beleástam magamat a teljes műbe. Tolcsvay László különösen nagy név, Miklósa Erika pedig régi nagy kedvencem és példaképem, és hatalmas dolog számomra, hogy egy színpadon állhatunk majd.

- Énekes szempontból mennyire nehéz ez a feladat?

- Alapvetően én a magasabb hangnemhez vagyok szokva, így extra megterhelést nem jelent számomra, de természetesen maximális felkészülést kíván, aminek igyekszem is eleget tenni.

- Nem furcsa misén énekeli? Még akkor is, ha rock. Mennyire áll közel Önhöz ez a műfaj?

- Ez nem egy klasszikus mise, illetve többször jártam már templomban, volt is szerencsém ilyen közegben koncertezni, így nem idegen számomra.

- Nem rég az egész országot megijesztette, hisz komoly baleset érte. Szerencsére nem sérült meg, de egy ilyen karambol súlyos lelki hatásokkal jár. Sikerült kiheverni a megrázkódtatást?

- Köszönöm a kérdést, a legjobb egészségnek örvendek, szerencsére túl vagyok a történeten, a tettest előállították, úgyhogy a nehezén túl vagyunk.

- Ázsiát már sikerült kiheverni? Milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

- Szuper kaland és életre szóló élmény volt, nem is igazán kellett kihevernünk, de fantasztikus érzés volt újra a kislányunk mellett lenni. Sok pozitívumot tanultunk egymásról, ami csak megerősítette a kapcsolatunkat. Féltve óvom a magánéletemet a nyilvánosság elől, ezzel a műsorral azonban most kivételt tettünk. A verseny során minden pillanatunkat rögzítették a kamerák, amivel igazán csak az adott helyzetben szembesülsz, de úgy érzem, nem baj, ha a közönség látja egy emberibb oldalamat, hogy időnként én is követek el hibákat. Augusztus 26-tól mindenki láthatja, milyen izgalmas megpróbáltatásokban vettünk részt.

- Az ősz folyamán milyen fontosabb koncertekre, projektekre készül, hol láthatjuk?

A live act formációmmal folyamatosan járjuk az országot, szerencsére állandóak a fellépéseink – egy hegedűs, két vokalista lépnek velem színpadra, és egy DJ, aki egyben a zenésztársam is. Ezzel színesebb zenei élményt nyújtunk a közönségnek. Folyamatosan dolgozunk újabb dalokon, illetve a tévészereplések után picit szeretnék ismét jobban a zenei teendőimre fókuszálni. Közben pedig üzleti ismereteket hallgatok egy angol nyelvű egyetemen.


KÖVESS MINKET:hirdetés
mikisfalunk-1000x694.jpg

Bejelentették, milyen műsorokkal indítja az őszt az RTL Klub

Jön a világ egyik legsikeresebb párkereső műsora, lesz több újdonság és visszatér néhány régi kedvenc is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 14.Megtartotta az őszi tévés szezon nyitányát jelző sajtótájékoztatóját az RTL Magyarország, ahol Kolosi Péter, a médiavállalat programigazgató vezérigazgató-helyettese ismertette, milyen műsorokra építi stratégiáját az RTL Klub a következő időszakban.

Mielőtt az új és visszatérő műsorok bejelentésére sor került volna, Kolosi kitért rá, hogy az RTL Klub továbbra is piacvezető a kereskedelmileg kiemelt, 18-49 éves korcsoportban az esti főműsoridőben. Az idei évben 187 főműsoridős estét nyert meg eddig az RTL Klub idén, ami az esték körülbelül 80 százalékát jelenti.

A főműsoridős közönségaránya az RTL Klubnak az év első felében 13,6% volt az említett korcsoportban. Az RTL Magyarország csoportszinten is piacvezető volt főműsoridőben.

Kolosi Péter szerint magáért beszél az is, hogy A mi kis falunk sorozat esetében még az ismétlésnek is 18% feletti közönségaránya volt, és az RTL Híradó 225 estéből 212-t megnyert este 6-kor, ami 90 százalék feletti eredményt jelent 18-49-ben.

A Drága örökösök második évada már el is indult hétfőn.

Visszatér A mi kis falunk, ami hatalmas sikert aratott. Szombatonként este 8-tól láthatjátok; az új évad első része augusztus 31-én lesz, benne néhány új szereplővel. Aznap Kiss Ádám és a Showder Klub új, speciális standup comedy adását is láthatjátok.

Szeptember elsején 20:05-kor érkezik a Jófiúk, A mi kis falunk alkotóinak új sorozatának premier része. Hetente egyszer, vasárnap esténként adják és három rendőrről szól.

Újra lesz X-Faktor - a 2019-es adás műsorvezetője Kiss Ramóna lesz, a mentorok pedig Dallos Bogi, ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti.

Megint lesz Nyerő páros Sebestyén Balázs vezetésével. Az összeköltöző 8 sztárpáros között látható lesz Csobot Adél és Istenes Bence is.

Visszatér az egyik párkereső műsor, a Házasodna a gazda: szeptember elsején 19 órakor kezdődik a premier adás. A műsorvezető Nádai Anikó, a gazdák: Demjén Niki, Berecz Balázs, Bige Botond, Brindzik Zsolt, Szilágyi Misi.

Jön a világ egyik legsikeresebb párkereső műsora, a Love Island, amit szeptember elsejétől minden nap nézhettek - hétvégén is lesz adás. A műsort Cipruson forgatják, a megnyerhető fődíj 20 millió forint. A premier rész 21:05-kor kezdődik. A műsorvezető az Éjjel-Nappal Budapestből és a Szenzációs Négyesből is ismert Lali lesz.

A negyedik évaddal folytatódik a Konyhafőnök VIP, a műsorvezető Fördős Zé, a séfek: Rácz Jenő, Sárközi Ákos.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
foofighters-0.jpg

A Foo Fighters lezúzta az arcunkat a Sziget valaha volt egyik legjobb koncertjén

Két és fél órát játszottak közel teltház előtt, és a hihetetlenül jó fej, közvetlen viselkedésükre is sokáig emlékezni fogunk.
Láng Dávid; fotók: Rockstar Photographers - szmo.hu
2019. augusztus 14.Évekig kötelező program volt a Sziget zárónapjain az End Show, ami azt jelentette, hogy hívtak egy többnyire pendriveról verető DJ-t a nagyszínpadra, akinek a szettjét különleges fényekkel, lézershow-val és a végén tűzijátékkal spékelték meg. Ez persze látványosnak látványos volt, de azért lássuk be, erősen kimaxolta a parasztvakítás-faktort, miközben a zenei értéke a nullához konvergált.

Tavaly aztán megtört a szörnyű hagyomány: az Arctic Monkeys-t hozták el utolsó fellépőnek, ami már pusztán az élő hangszerek miatt is minőségi előrelépés volt.

A buli mégse hagyott mély nyomot bennünk, bár tűpontosan eljátszották a slágereiket, de valami hiányzott. Egy patikamérlegen kimért, steril koncertet kapott a közönség bármifajta különleges showelem, vagy anélkül, hogy akár minimálisan is megpróbálták volna bevonni őket.

Na, az idei zárónap fő fellépőjének leigazolt Foo Fighters mindenben a fentiek tökéletes ellentétét hozta.

Ott kezdődött a dolog, hogy a szokásos 90 perc helyett két és fél órát játszottak: már fél 9-kor elkezdték, amivel valószínűleg a Sziget történetének leghosszabb koncertjét nyomták le. És végig látszott rajtuk, hogy nem azért tesznek így, mert a szerződésük miatt kötelező, hanem mert baromira élvezik.

Ahogy Dave Grohl fogalmazott: "Addig fogunk játszani, amíg le nem zavarnak bennünket a színpadról." Oké, ez valószínűleg egy bevett fordulat nála, két évvel ezelőtt a Sportarénában is hasonlót mondott, ahogy valószínűleg minden turnéhelyszínen, de ettől még ugyanolyan szimpatikus gesztus marad.

Grohl közvetlenségéről rengeteg sztorit hallani, és most a Sziget közönsége is meggyőződhetett róla, hogy sok más rockzenésszel ellentétben mennyire nincs elszállva magától.

Már-már szürreális volt, amikor kiszúrt a tömegben egy buborékot fújó lányt, és konkrétan percekig arról beszélt két szám között, milyen állati menő ez, és abba ne hagyja a buborékfújást.

De ez nem minden: a végén fel is hívta a színpadra a csak "Bubble Girl"-ként emlegetett rajongót, hogy a finálé alatt onnan fújja a buborékokat, nyilván élete egyik legnagyobb élményét megszerezve ezzel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Once0.jpg

Volt egyszer egy...Hollywood - Minden jó, ha a vége jó? Tarantino megint jól meglepett minket

Quentin Tarantino 9. filmje precíz és fantasztikus korrajz Hollywood aranykorának végéről egy színész és egy kaszkadőr szemszögéből.
B.M. képek: Youtube - szmo.hu
2019. augusztus 14.Leonardo DiCaprio, azaz Rick Dalton az ’50-es évek sorozatsztárja, aki a ’60-as évekre lecsúszott a gonosz vendégszereplő-sorozatszínész státuszba. Ahogy az Al Pacino által alakított producer kifejti: mindig van lejjebb. Karrierje a szakadék felé tart és ezt ő is érzi. Nem tehet mást, mint

küzd azért, hogy fent maradjon felszínen,

kevés sikerrel. Rick hűséges társa a moziban és barátja az életben Cliff Booth (Brad Pitt), a csendes kaszkadőr. Cliff második világháborús veterán, akiről azt gondolják, megölte a nejét egy rosszul sikerült nyaralás alkalmával, de biztosat a történet folyamán sem tudunk meg róla. Cliff kissé misztikus karakter, akinek szüksége van Rick anyagi támogatására, különben még a kutyájának sem tud enni adni.

A Volt egyszer egy...Hollywood nagyon lassú, alig van benne akció, inkább a karakterek interakciói viszik előre a cselekményt, azok sem lineárisan, ami teljesen elfogadott narratíva a rendezőtől. Rengeteg a flashback a filmben, sőt, akad egy visszaemlékezésbe szőtt visszaemlékezés is. Van itt minden zsánerből valamicske: dokumentarista stílusban előadott, percre pontosan megjelölt narrációval ellátott rész, agyatlan pusztítás, filozofikus elmélkedés - miközben az egész egy hangulatos mese.

Hiába dolgozik sok esetben a rendező ezzel a hamis dokumentarista stílussal, a film kegyetlen atmoszférája átjárja az egész művet. Egyrészről ott a csodálatos nosztalgikus képi világ – korabeli autók, korabeli ruhák, zseniális soundtrack (főleg remekül megválasztott, kornak megfelelő rockzenék), másfelől pedig ott a kérdés, és az ebből érkező feszültség, hogy mi lesz a film vége. Nem akarok spoilerezni,

de akik érzékenyebbek, nekik elhangzik az első SPOILER jelzés:

aki ismeri a Manson-féle gyilkosság részleteit, az tudja, mi fog történni, így leginkább ők fognak meglepődni a film lezárásán. De hát mit várhatunk Tarantinótól? A film katarzisa annyira abszurd és ultra-erőszakos, hogy már a karikatúra határait súrolja (az egész nézőtér nevetett ezen az esztelen erőszakon). Teljesen elütött a film addigi hangvételétől, ugyanakkor mégis nagyon illett hozzá. Még a tévébemondó szájából is elhangzik a nagy finálé előtt: „és amire eddig vártunk:”.

Ez a film Tarantino egyik legvisszafogottabb munkája, még a finálét is beleszámítva. Egy szerelmeslevél a mozinak, a spagetti-westernnek, a csodálatos aranyéletnek, amikor a mozisztárok úgy érezték, verhetetlenek, ám egyszer csak ez az időszak hirtelen véget ért, egy rettenetes vérengzésnek „köszönhetően”. Érezhető, hogy az író-rendező imádta forgatni. Végül 161 percre sikerült megvágniuk, de nem vettem észre a hosszúságot,

egyszerűen elrepült a játékidő.

Óriási a suspense: nem tudni, ki fog túlélni, ki nem – a két főszereplőt ugyan létező színészekből "állították" össze, de mindketten kitalált alakok, akik úgy érezni, akármikor itt hagyhatnak bennünket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x