hirdetés
cimlap6.jpg

Szirtes Edina Mókus, aki hangjával és hegedűjével bűvöl

Az egyik legegyedibb hangvételű hegedűs-énekesnőt új, Sz.E.M. nevű zenekaráról kérdeztük.
Láng Dávid interjúja - szmo.hu
2014. május 13.


hirdetés

A világzene kedvelőinek már biztosan ismerősen cseng Szirtes Edina Mókus neve. A tehetséges hegedűs-énekesnő több zenei projektben is részt vesz, most csütörtökön azonban új Sz.E.M nevű formációjának bemutatkozó koncertjét hallgathatjátok meg a Fogasházban. Ennek kapcsán beszélgettünk vele munkájáról és szerelméről, a zenéről.

969775_10151771495062728_398428033_n

Miért döntöttél úgy, hogy új zenekart alapítasz?

Nem is annyira új zenekar, inkább új műsor ez, amit bemutatunk 15-én. Csak azért adtam új nevet neki, mert így, ebben a formában valóban újak vagyunk, mint zenekar.

hirdetés

Mit érdemes tudni a Sz.E.M. formációról? Kik vesznek részt benne, hogy találtál rájuk és mennyiben más az egész, mint a Fabula Rasa volt?

A vonósnégyesem az alapja, akikkel már egy éve együtt játszom. Eddig a két szólólemezem (Szerelmesezős, illetve Mókus és a Tao) anyaga volt terítéken, melyet Gryllus Dániel jelentetett meg. Most viszont két, számomra szuperszonikus muzsikussal egészült ki a kis csapatom: Födő Sándorral és Hámori Mátéval. Ők akadémiát végzett zenészek és egyben a barátaim. Felléptünk már több helyen is együtt, miután elhívtam őket, hogy játsszák velem a zenéimet. Ezekről a dalokról viszont valóban nehéz beszélni, hogy hova sorolhatók. Mindenből táplálkoznak, amin nevelkedtünk, vagy amiért rajongunk, mint muzsikusok. A repertoár nem olyan valami szeretne lenni, ami már létezik, ismerjük jól, tiszteljük, szeretjük.

Mégis valami újat szeretne hozzátenni a zenei műfaji sokadalomhoz. Persze azt is tudjuk, hogy ilyet már nem nagyon lehet. De mégis ez a szándék. Teremteni valami olyasmit, ami klasszikus zenei gondolkodáson és érzésmódon alapul (értem ez alatt a hangszerkezelést, vagy a hangszerelést magát), de mégis átszövi a könnyűzenei dallamvezetés, vagy alatta a lüktetés ered egész más világból (lehet akár etnós, vagy blues-os). Átfogó élményt szeretnénk okozni, még csak nem is elsősorban zeneit, sokkal inkább az emberi érzésrendszerre, képzeletre, vagy egyszerűen a szívre hatót. Azért, hogy melegebb legyen ott bent, vagy hogy gyógyulgasson, ha fáj. Szerintem ez a feladata egy muzsikusnak: szolgálni az Embert.

VIDEO: MR2 Akusztik+ Müpából: Fabula Rasa Orchestra - Lélekvesztő

Mi inspirálta a dalokat? Egyedül írtad őket, vagy a többiek is részt vettek a folyamatban?

A dalok is a fenti célt szolgálják, vagy legalábbis ezt szeretnék. Ezt inspirálják a versek, melyeket megzenésítettem: József Attila, Weöres Sándor, Szép Ernő… Magukért beszélnek. Elmondhatatlan gondolati és érzelmi vezetők. De ami még nagyon hiányzik, és ami miatt ez még csak egy alakuló műsor, az egy igazi, mai, gondolkodó és érzőtárs, aki szöveget ad majd az új dalainkhoz. Aki mai nyelven, mai eszközökkel érinti meg a hallgatóinkat. Ezt az illetőt még keressük. Akár az is lehet, hogy a koncerten ismerkedünk össze vele, a titkos alkotótárssal. Mert tényleg nyitottak vagyunk. Arra is gondoltunk, hogy felteszünk kész, de még szövegtelen dalokat és megversenyeztetjük. Hátha találunk még ismeretlen kincseket :)

Mekkora jelenleg a repertoár? Tervezitek nagylemez kiadását?

Jelenleg 35-40 perc, amit el is játszunk. Őszre mindenképpen szeretnénk egy nagylemezt!

mokus

A bemutatkozó koncertet a Werk akadémia végzős zenei menedzserei szervezik – milyen benyomásaid voltak a munkafolyamatról, éreztél valami különbséget az egyeztetések során?

Ami nagyon pozitív, az a kezdeti izgalommal és várakozással teli odaadás részükről, hogy minden szép és jó legyen. Ez nagyon kedves, mert a fiatalkoromat juttatja eszembe, amikor diploma előtt mindent odaadtunk, amink csak volt, hiszen a diplomán kívül nem is létezik semmi :) Vagyis azt gondoltuk, minden ezen múlik. De igazából minden egyes munkához így kellene hozzáállni, nem? Egy cseppet sem lankadhatna a lelkesedés, hiszen így olyan őszinte.

WERK AKADÉMIA - ZENEI MENEDZSER KÉPZÉS

A mai magyar művészeti piacon egyre nagyobb az értéke azoknak a szakembereknek, akik pontosan tájékozódnak egy adott konkrét művészeti területen, ismerik annak mozgását, kellő rálátásuk van szereplőire. Újonnan induló képzésein az Akadémia ehhez kellő elméleti tudást, háttér információt és kapcsolati tőkét kíván nyújtani.

A Werk zenei menedzsment képzése betekintést ad a komoly és könnyűzene történetébe, működésébe, működtetésébe. Az alapvető struktúrák megismerése után a már bizonyított legjobb hazai szakemberek és profi zenészek mutatják be saját szakterületüket.

Bővebb infokat a Werk honlapján, IDE kattintva találhattok!

Mit gondolsz a nép- illetve világzene helyzetéről jelenleg Magyarországon? Elég „trendi” lett mostanában a műfaj, mi kell vajon hozzá, hogy valaki hitelesen tudja képviselni?

Valóban trendi ez a műfaj, talán túlzottan is. Bevallom, ezért is szeretnék mást. Hiszen ha valami divatba jön és így túl sok helyen hozzájuthatunk azonnal, akkor picit fakulhat, vagy veszíthet a titokzatosságából. Pedig mindig varázsolni kell! Legalábbis szándékunk szerint. Bárki bármiben hiteles, ha igazán, valóságosan éli át és adja tovább.

Neked személy szerint honnan jött a világzenei irányultság?

Az én irányultságom egyszerűen a barátaim népzene iránti rajongásából ered. Mert én soha nem játszottam vagy tanultam népzenét. Csak megszerettem és mivel nem tudok, ezért elkezdtem írni olyan dalokat, amik arra emlékeztetnek, amit megszerettem.

VIDEO: Sz.E.M. - Sír az egyik szemem...

Milyen projektekben veszel még részt a Sz.E.M.-en kívül mostanában?

Zenekaraimon túl (MonamoJazz trio, Blues B.R. Others Band, Pusztaszó...), inkább kreatív munkáim vannak, melyeket szintén végtelenül szeretek. Ilyen volt a Somnakaj (Roma musical), aminek Kovács Antallal közösen voltunk a zenei rendezői és a Müpában mutatták be a Tavaszi Fesztivál keretében. Most készülök Amerikába, ahol egy koncertturnét szerveznek három magyar és négy amerikai zenésszel közösen. Mondanom sem kell, mekkora megtiszteltetés, hogy beválogattak a magyar csapatba! :)

Hogyan tovább a csütörtöki koncertet követően?

Igazából egyszerű a tovább. Dalokat írni, gyakorolni, koncertezni, szövegírót találni, majd őszre egy szépséges és gyógyító lemezzel elkészülni, aztán eljátszani minél több helyen.

Nem gyorsan, nem hangosan vagy hivalkodón, de mélységesen átélve. Ébreszteni, gondolatoztatni, szerettetni, tovább vinni.

Most csütörtökön először hallhatjátok élőben Szirtes Edina Mókus Sz.E.M formációját a Fogasházban!

1510582_870688229624904_6215053287724766652_n

Ha tetszett az interjú nyomj egy lájkot és oszd meg barátaiddal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
365nap.png

A nemi erőszakot dicsőíti sokak szerint, mégsem veszi le a 365 napot a Netflix

Túlságosan sokan nézik a filmet ahhoz, hogy csak úgy levegyék. A szolgáltató ilyenkor azt hangsúlyozza, hogy "meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét".
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Nem veszi le a műsorról a 365 nap című lengyel filmet a Netflix, bár többen felszólaltak ellene. Köztük volt az énekesnő, Duffy, aki szerint a film a nemi erőszakot, a szexkereskedelmet és a nők elleni szexuális agressziót élteti - írja a 24.hu. A walesi énekesnő néhány hónapja mondta el, hogy őt is elrabolták, bedrogozták és megerőszakolták. Mindezt és az aggodalmait a film miatt nemrég írta meg Reed Hastings Netflix-vezérigazgatónak.

Duffy levele nyomán petíció is született, amelyet már több mint hatezren írtak alá, és amelyben a film eltávolítását követelik. A Netfix szerint a filmnél egyértelműen jelezték, hogy erőszakot, szexet és meztelenséget ábrázol, ezen túl már a felhasználóra van bízva, hogy látni akarja-e.

"Hiszünk abban, hogy meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét a nézői élmény tekintetében. A felhasználók eldönthetik, hogy mit néznek meg, szűrőket állíthatnak be, és kizárhatják azokat a filmeket, amelyeket soknak éreznek"

– mondta a cég szóvivője.

A Netflix nem mindig áll így a problémás filmekhez: nemrég kivette a megnézhető filmek közül a Trópusi vihart, mert többen rasszistának gondolják. A 2008-as amerikai szatirikus akció- és komédiafilmben ugyanis Robert Downey Jr. feketére maszkírozva játssza el az egyik főszerepet, ami a streaming-szolgáltató szerint is sértő a feketékre nézve. Itt valahogy nem kell a választás és a kontroll lehetőségét megadni, igaz, nem is nagyon nézte már senki a filmet...

hirdetés

Viszont a 365 napot bár nem a Netflix gyártotta, ez egy lengyel film, amelynek csak a jogait vették meg, a cég ezt mindig hangsúlyozza, de azt kevésbé, hogy ez az utóbbi idők egyik legnézettebb filmje a stream-szolgáltatón.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pamkutya-mark_szolo.jpg

Megjelent Pamkutya Márk első szóló dala, és a YouTube élére repült

A dal néhány óra alatt közel százezres nézettséget ért el a YouTube-on, és szárnyal tovább. Nektek hogy tetszik az új szám?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Először jelentkezett szóló dallal Márk a Pamkutya formációból.

Az ironikus, lendületes Rapper leszek én című számért teljesen odavan a YouTube közönsége, péntek estére, néhány órával a premier után már a százezret közelítette a nézettsége az 1,2 millió feliratkozóval rendelkező Pamkutya csatornán.

Pamkutya Márk - Rapper leszek én (Official Music Video)

Köszönjük az autókat a DRX Sportnak, a Meglepkéknek és az Élményvezetés.hu-nak! Itt ti is vezethetitek őket: http://www.drive-x.eu Köszönjük a rendőrruhákat ...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

Tom Cruise: a legnagyobb sztár, aki nem hajt az Oscarra – ez a 10+1 legjobb filmje szerintünk

Volt vietnami veterán, undorító producer és önmagába szerelmes guru is.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Pár napja lett 58 éves Tom Cruise, aki egy ideje legalább tíz évvel fiatalabbnak néz ki, mint amennyi (most sem látszik rajta, hogy két év múlva a 60-at ünnepelheti. Ő az, aki A-kategóriás színésznek számít már több, mint harminc éve, hiszen a Top Gun már 34 éves film. Érdekes módon a legjobb mozijai a kilencvenes évekből valók - és nem azért, mert azóta rosszabb színész lett, hanem mert biztonsági játékos vált belőle, és szinte kizárólag akciófilmeket készít. Ha másba száll be, az sem dráma, holott régebben sok ilyet bevállalt. Ennek oka már egy másik cikk témája lenne, íme a kedvenceink tőle:

Plusz 1:  Trópusi vihar

Itt megcsillantotta komikusi vénáját, amiről ezelőtt nem sokat lehetett tudni - és az eredmény annyira jó lett, hogy majdnem készítettek is egy saját filmet a karakterének. Les Grossman, a kopaszodó, pocakos, hihetetlenül bunkó stúdiófőnök szerepét bizonyos pletykák alapján egyenesen Harvey Weinsteinről mintázta a színész, bár erről valódi források nem léteznek. A szerep az akkoriban a színész körüli botrányokról sikeresen elterelte a figyelmet és Cruise karrierjének is adott egy lökést. Ezután fordult rá az elsődleges akciósztár státuszra, ami be is jött neki.

10. Mission Impossible - Utóhatás

A Mission Impossible-széria nemcsak szuper filmzenéje miatt nehezen felejthető. A franchise 2018-as remeke szuper szórakozást nyújt látványos akciójeleneteivel, jól megírt fordulataival és persze Cruise-zal, aki ezúttal különösen odatette magát, ami a kaszkadőrjeleneteket illeti, amit mondjuk az esetében én nem is hívnék kaszkadőrjelenetnek, az angol stunt szó ezt sokkal jobban kifejezi. Az emelkedő helikopterről lógást például nem sokan csinálnák utána, de a két épület közt való ugrásáról számtalan sajtóhír is született, hiszen elszámolta az ugrást, és összetörte a lábát. Aztán lazán továbbfutott. Emiatt több hétre le kellett állítani a forgatást.

hirdetés

9. A holnap határa

Érdekes, hogy a színésznek gyakran van nagyon jó kémiája a kolléganőkkel, ez a film viszont nemcsak high concept forgatókönyve miatt kiemelt, hanem az Emily Blunt és Cruise között működő remek kémia miatt is. Blunt méltó akciótársa a színésznek a sci-fi, akció és dráma elemeket használó moziban, melynek ráadásul a humora is remek.

8. Jack Reacher

Tom Cruise nem lenne Tom Cruise, ha nem akarta volna szélesíteni palettáját az akciófranchise-ok világában, ezért előállt Jack Reacherrel, akinek sajátosan titokzatos, introvertált, de nagy szívű személyisége és természetesen homályos múltja van. A 2012-es mozi és a 2016-os méltó folytatása a klasszikusabb akciófilmek hagyományait követik, például Reacher iszonyú menő, bármennyi ellenféllel felveszi a harcot és simán lenyomja őket ököllel. De azért mindkét résznek megvan a saját jól megírt, izgalmas sztorija is.

7. Különvélemény

Nem ez volt az utolsó együttműködés a nagymester Steven Spielberg és Tom Cruise között, de ez a legjobb. A 2002-es mozi Philip K. Dick novellája alapján készült. A végtelenül izgalmas, a jövőben játszódó sztoriban Cruise karaktere azzal szembesül, hogy a rendszer, amiben hitt és dolgozott, ellene fordul, a gyilkosság-előrejelző gépezet ugyanis őt dobja ki tettesnek egy titokzatos ügyben. Remekül összerakott mozi, melyben váltakoznak egy jó krimi és a sci-fi műfaj elemei.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
abellabel-kissflora.jpg

Amikor a csaj rájön a szakítás után, hogy nincs szüksége a pasira, és tovább „sugárzik”

Az Abel Label új lemezének első dala először nálunk hallható, Kiss Flóra énekével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Tavaly szeptemberben jelent meg Mihalik Ábel (ex-Kispál és a Borz, Kiscsillag) Abel Label nevű szólóprojektjének második lemeze, aminek szintén itt volt a premierje. Azonban máris gőzerővel készül a folytatás, ezúttal az elektro jegyében.

Ennek első beharangozója az I keep glowing című szám.

"A dal verzéje és billentyűszólója már tavaly június óta megvan. Persze sose tudok csak egyféle lemezt csinálni szerencsére, tehát a következő, Treat című lemezen is lesznek kilógó dalok, de alapvetően az volt a célom, hogy élődobot ne nagyon használjak, hanem inkább loopokkal és hangmintákkal dolgozzak"

– meséli Ábel, hozzátéve: ez talán az egyik „legpetőfibarátabb” szám a lemezről. „Egyáltalán nem hasonlít az előző dalaimhoz és nem csak azért, mert csak egyetlen sorban fedezhető fel a hangom benne, hanem mert tényleg elektro.”

A dal Spotify-on IDE KATTINTVA érhető el.

hirdetés

Az album koncepciójáról:

"Az egész lemezkoncepció szerintem abból indult ki, hogy vettem egy új szintit. A Dave Smith Instruments „Tetra” névre hallgató szintijét néztem ki, és használtan meg is vettem valahonnan Németországból talán. A lemez jó részén a hangszíneket ebből a remek hangszerből csináltam, de van rajta minden. Ebben a dalban az összes hangszín erről szól, ami szinti, és a borítón is látható maga a gép (persze a háttérben)."

Az énekesnőről, Kiss Flóráról:

"Flóra az egyik kedvenc hazai énekesnőm, már az előző lemez munkálatainál megígértem neki, hogy megkeresem, és így is tettem. Nagyon inspiráló ez a szintetizátor, mert iszonyú jó sztereó-képe van és nagyon izgalmas hangszíneket tud magáénak, tehát élmény volt vele dolgozni, mindig hamar született valami jópofa ötlet.

Amikor megírtam a dalt, elküldtem neki. Ő jelezte, hogy amúgy tetszene neki, de az énekdallam nem, ezért szeretné megírni maga. Ilyenkor sose az jön elő belőlem, hogy márpedig CSAK azzal a dallammal lehet megcsinálni, amit én írtam, hanem az a cél, hogy a közös munka mindkét (vagy százezer) félnek legyen jó élmény/emlék.

Szóval messengeren küldözgette a videókat az általa elképzelt dallammal, amire megírtam a szöveget. Általában nem szeretek a szerelemről írni, mert egyrészt nehéz elkerülni a kliséket, hiszen a popdalok 95%-a szerelmes dal, így már mindenkinek unnia kéne őket. Szóval ez a szakítás utáni időszak egyik szakaszáról szól, amikor a csaj rájön, hogy nincs szüksége a pasira, és tovább „sugárzik”. Még került bele egy olyan sor is – gondolom a nem nagyon régen megtekintett Csernobil sorozat által is ihletett –, hogy glowing like uranium, csak a biztonság kedvéért."

Az Abel Label új lemezén a tervek szerint 14 közreműködő hallható majd, és szeptember 3-án fog megjelenni. 10 dal lesz rajta, ebből 5-ben maga Ábel nem is énekel, hanem egy-egy vendég fogja az egészet előadni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!