Szinte paradicsommá lehetne változtatni a Szaharát, ha az egészet napelemekkel borítanák be
És az egész világot el lehetne látni belőle árammal.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 01.


A napelemek borzasztóan fontosak Földünkön a drasztikus, létünket fenyegető klímaváltozás elleni harcban. Egyre több helyen kellene használnunk a fosszilis energiaforrások alternatívájaként. A napelemek még jobban elterjedt használata nem csupán a mérhetetlen energiaigényünket fedezné, hanem

olyan változásokat indítana be, amelyekre eddig talán nem is gondoltunk.

A What if című sorozat készítői, akik már arra is keresték a választ, hogy mi történne, ha a Föld tényleg lapos lenne, most feltették a kérdést:

mi volna, ha a Szaharát, a világ legnagyobb sivatagát napelemekkel borítanák be?

Miért pont a Szahara? Egyrészt azért, mert ez a világ legnagyobb sivataga, másrészt a legnagyobb része lakatlan, mert lakhatatlan, ráadásul a környékén, a Száhel-övezetben azonban nő a lakosság száma - élelmezésük pedig folyamatos probléma, és ami a legfontosabb: a Szaharában volna elegendő napfény...

A videó azt állítja, hogy ha a sivatagnak csak 1,2 százalékát fedné napelem, már akkor is elegendő energiát termelne ahhoz, hogy az egész világot árammal lássa el!

Sőt: ha a sivatagot napelem fedné, akkor a régióban duplájára nőne a csapadék mennyisége, és 20 százalékkal nőne a növényzet mennyisége.

Hihetetlennek hangzik? Pedig nem az. A sivatag homokja világos, visszaveri a fényt és így a hőt is. Ha sötét színű napelemeket helyeznének el a Szaharában, akkor azok csökkentenék a napfény visszaverődését a felszínről, nőne a felületi hőmérséklet, ez növelné a levegő feláramlását a hűvösebb atmoszférába, ez pedig csapadékot eredményezne.

A fentieket egyébként tanulmány is megerősíti, a szélerőművek és a napelemek telepítésével a növényzetre gyakorolt hatás nagyon kedvező volna, és sikeres lehetne az éhezés és a klímaváltozás elleni harc.

A gond a megtermelt energia továbbításával volna a What if videója szerint, ugyanis valahogyan el is kellene juttatni a megtermelt áramot mondjuk Európába. Először is ehhez hálózatot kellene telepíteni, másodszor az áram továbbítása ilyen nagy távolságra 10 százalékos veszteséggel járna, így a projekt nagyon költséges lenne. Ehhez nem igazán vannak meg jelenleg a politikai és gazdasági feltételek Afrikában, És egy ekkora volumenű projekthez több állam összefogására is szükség volna a fenntarthatóság érdekében.

A videó készítői szerint először kis lépésekben kellene haladni, és egyes falvak energiaszükségletét megoldani napelemekkel.

VIDEÓ: Ez történne, ha a Szaharát napelemek borítanák


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x