News here

SZÍNES

Papucsnak tartják azokat a férjeket, akiknek a nevét a feleség nem veszi fel

Régen bevett szokás volt, hogy a nők házasságkötéskor automatikusan felvették a férjük vezetéknevét. Manapság viszont egyre több amerikai és angol nő dönt úgy, hogy megtartja lánykori nevét. Egy friss tanulmány szerint ez igencsak kihat a férj társadalmi megítélésére.
Independent, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2017. november 23.


Link másolása

Ha egy nő nem hajlandó felvenni a férje vezetéknevét, a férjet onnantól fogva kevésbé tartják férfiasnak. A Nevadai Egyetem kutatói által végzett, a nemi szerepekre vonatkozó tanulmány azt vizsgálta, hogyan értékelik azokat a férjeket, akiknek a felesége megtartotta lánykori nevét.

A szerzők az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban tanuló egyetemi hallgatók közt végeztek online felméréseket. Arra kérték a jelentkezőket, hogy képzeljenek el egy olyan helyzetet, amikor egy heteroszexuális nő úgy döntött, házasságkötés után is megtartja lánykori nevét.

Közvetlenül ezután kérdéseket tettek fel nekik a férj személyiségével kapcsolatban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férjet – felesége döntésének köszönhetően – többnyire erejétől megfosztott, gyenge férfinak képzelik el.

„Eszerint egy nő házasságban viselt családneve hatással van arra, hogy a férjet mennyire tartják a kapcsolatban meghatározónak, mekkora a jelentősége a házasságban, és arra, miként oszlanak meg a hatalmi szerepek a kapcsolaton belül"

– összegezte a tanulmány fő szerzője, Rachel Robnett. "Az eredmények azt jelzik, hogy az emberek a névválasztást kivetítik a házaspár nemi jellegű személyiségjegyeire, vagyis a névválasztás alapján általános következtetéseket vonnak le” - tette hozzá.

Egy, a The Upshot által levezényelt Google-ös fogyasztói felmérés szerint is egyre több nő tartja meg lánykori nevét.

Korábbi tanulmányokból az is kiderült, hogy az így döntő nők megítélése is eltér a férjük vezetéknevét felvevő feleségekétől.

2

A névválasztás terén természetesen nálunk, Magyarországon is több lehetőség áll rendelkezésre a házasság előtt álló hölgyek számára. A két leghagyományosabb forma a -né képzővel alkotott, a saját vezetéknév megtartása mellett használt változat: pl. Kovácsné Szabó Ildikó, illetve a férj vezeték- és keresztnevét megtartó, ugyanúgy -né képzővel alkotott verzió: Kovács Béláné. További lehetőségként a nő felveheti férje vezetéknevét úgy is, hogy a sajátját is megtartja: Kovács-Szabó Ildikó. Illetve el is hagyhatja saját vezetéknevét, felvéve a férjéjét: Kovács Ildikó.

Kíváncsiak lennénk, milyen eredmény születne, ha kis hazánkban is készülne hasonló felmérés. Egy biztos, ma már igazán azon sem lepődünk meg, ha egy férj veszi fel felesége vezetéknevét. Ha pedig már szóba került a papucsság, vajon azt a férjet miként ítélnénk meg társadalmi szinten, aki ilyen módon adózik tisztelettel leendő feleségének, pontosabban apósának?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZÍNES
Céline Dion sírva jelentette be, hogy gyógyíthatatlan beteg és lemondta budapesti koncertjét is
Merev ember szindrómában szenved a kanadai énekesnő. Egymillióból csak egy embert érint ez a ritka idegrendszeri betegség.

Link másolása

Gyógyíthatatlan neurológiai betegséget diagnosztizáltak Céline Dionnál, írja a Mirror. A kanadai énekesnő az Instagramon megosztott videókban könnyek között számolt be állapotáról a rajongóknak.

Az 54 éves sztár elmondása szerint „merev ember szindrómában” (SPS) szenved, ami minden egymillióból csak egy embert érint. A rendkívül ritka idegrendszeri rendellenesség során mások számára természetes fény- és zajhatások, a stressz vagy az érintés fájdalmas izomgörcsöket válthat ki a betegekből, a végtagjaik mozdulatlanná merevednek, és élő „emberszoborrá” változnak. A legrosszabb az egészben, hogy a betegek végig tudatában vannak a velük történő dolgoknak, de mégsem tudnak semmit tenni ellene.

Az énekesnő posztjából kiderül, hogy a betegségre nincs gyógymód. A fokozatosan romló állapotú páciensek végül már mozogni és beszélni is képtelenek. Céline Dion éppen ezért a következő időszakban az egészségi állapotára szeretne koncentrálni, és lemondta világ körüli turnéja tavaszi állomásait, köztük a jövő évre tervezett budapesti koncertjét is.

Az énekesnő videójából kiderül, hogy régóta kínozzák megmagyarázhatatlan görcsök, amik a legváratlanabb pillanatokban törtek rá. Most már tudják, hogy ezeket is a betegsége okozta. A sztárnak időnként a gyaloglás is nehézségekbe ütközik, de a hangszálai használatára is hatással van az SPS.

Az énekesnő a felvételen elmondja, hogy „nagyszerű orvoscsapat” dolgozik vele, és a nehéz helyzetben élvezi a gyerekei támogatását is. Egyúttal beszél arról is, hogy mennyire hiányoznak neki a rajongók.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:

Céline Dion januárban az amerikai turnéját mondta le „súlyos és tartós izomgörcsökre” hivatkozva. A mostani bejelentés előtt három hónappal lemondta Las Vegas-i visszatérését is.

Az énekesnő 2023. március 16-án lépett volna fel először Magyarországon. A tavasszal elmaradó koncerteket hivatalosan egy évvel későbbre halasztották.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZÍNES
Leüvöltötte egy turista fejét a Buckingham-palota őre, mert pofozgatni kezdte a lovát
Előbb egy kardos őr, majd két állig felfegyverzett rendőr siet a lovas őr segítségére.

Link másolása

Nem pont úgy sült el egy baráti társaság látogatása a Buckingham-palotánál, ahogy tervezték. A csoport egyik tagját ugyanis alaposan leüvöltötte az egyik lovas őr, írja a LADBible. A fiatal nő a turisták többségéhez hasonlóan szorosan a ló mellé állt egy fotó kedvéért, majd miután az állat többször hozzáért, pofozni kezdte a fejét.

Az addig egy helyben ácsorgó ló egyre idegesebb lett, és a sokadik pofon után a hátán ülő őr hirtelen rákiabált a kirándulóra.

„Lépjen hátra!” - hangzik az üvöltés, majd a nő morgolódva arrébb húzódik.

Ezután a semmiből egy újabb őr érkezik kivont karddal, ha lehet, még hangosabban kiabálva. A csoport azonnal távolodni kezd a két tanácskozó őrtől, de itt még nincs vége a jelenetnek. A kardos őr távozás után röviddel két állig felfegyverzett rendőr érkezik a lovas őrhöz, és rövid eszmecsere után olyan pozíciót vesznek fel, hogy megakadályozzák a turisták közelebb kerülését a lóhoz.

A csoport tagjai ezután kelletlenül lőnek még néhány fotót, majd távoznak a helyszínről.

A kiabálásába fulladó lópofozást itt lehet megnézni:

@busk1976 #horseguardsparade #householdcavalry #thekingsguard #royal #england #british #history #london #londontiktok #tourist #horsesontiktok #horsesoftiktok #fyp #soldier #horse ♬ original sound - Buska in the park


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Árpa Attila elárulta, együtt van-e még a Nagy Ő nyertesével
A színész-producer már nem is biztos benne, hogy ő egy nárcisztikus szociopata.

Link másolása

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy hétfőn Timi nyerte meg a Nagy Ő legutóbbi szériáját, és ezzel – úgy tűnt – Árpa Attila szívét is. Most azonban egy interjúban kiderült: nem teljesen happy enddel végződött a love story.

A TV2 Tények Plusz műsorának Árpa és Timi közösen nyilatkoztak. Arról beszéltek, hogyan alakult a kapcsolatuk A Nagy Ő felvételei után – írja a Blikk.

„Ez a műsor egy kaland volt nekünk, egy romantikus mese és igenis voltak valódi érzelmek ebben a folyamatban. A végén, amikor Toscanaban ott álltunk és néztük a tájat, akkor viszont nemcsak a műsor ért véget, hanem ez a romantikus mese is. Mint egy happy end” – nyilatkozta a színész-producer. Hozzátette:

Az, hogy most a való életben ennek nem lett folytatása, annak vannak különböző okai, de nem biztos, hogy azokat meg akarjuk osztani.

Kiderült az is, hogy közösen döntöttek arról, nem folytatják a kapcsolatot, és rossz érzés egyikükben sincs a dologgal kapcsolatban.

„Nem váltunk el haraggal, jó a kapcsolatunk. Néha beszélünk, sőt, azóta a színházban is megnéztem Attilát” – árulta el Timi. Bár Árpa humorosan megjegyezte, hogy a darab végén azért nem várta meg őt.

Szóba került az is, hogy két éve egy interjúban maga Árpa Attila nevezte magát nárcisztikus szociopatának. „Azt szeretném kérni a nárcisztikus szakértőktől és pszichiáterektől, pszichológusoktól, hogy nézzék vissza online A Nagy Ő-t és mondják már el ők, hogy tényleg nárcisztikus szociopata vagyok, vagy sem” – mondta a „Nagy Ő”. Hozzátette:

„Amióta ezt nyilatkoztam, több nárcisztikus szociopata is jelentkezett nálam, és összehasonlítottam magam, a viselkedésemet és a viselkedési mintáimat azokkal az igaziakkal. Esküszöm, most már kételkedem benne, hogy én is az lennék. Szerintem nem vagyok az. A Nagy Ő meggyógyított!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
„A mi csodánk” – Rúzsa Magdi friss képet osztott meg hármasikreiről
A gyerekek februárban születtek, az idei lesz az első karácsonyuk.

Link másolása

Új képet osztott meg gyermekeiről Rúzsa Magdi az Instagramon. A hármasikrek, Lujza, Keve és Zalán idén februárban születtek, az idei lesz az első karácsonyuk.

"Soha életemben még nem láttam ilyen szépet. A valóságos csoda volt minden színével. A mi csodánk"

- írta az énekesnő a fotóhoz, amin a három baba egy kandalló előtt ülve várja a Télapót.


Link másolása
KÖVESS MINKET: