Békaturmixot és bárányagyat eszik a világ legbizarabb gasztromanje
Andrew Zimmern műsorvezető már lassan tíz éve járja a világot, hogy furcsábbnál furcsább dolgokkal telítse a gyomrát. Szerepelt már az étlapján mókus, hód, teknős, krokodil, majom, csótány és skorpió is szerepelt már az étlapján, de az állatok speciális szervei sem idegenek számára, mint például az agyuk, belük, heréjük és péniszük íze.
1. Állati nemi szervek: Körülbelül ötven félét állat nemi szervét kostolta már meg. Evett már: mát őz-, bivaly- és bikapéniszt, birka-, kakas-, disznó herét is.
2. Patkányok: A legemlékezetesebb patkány-fogás az volt számára, amit Thaiföldön evett. Vásárolt egy döglött rágcsálót a helyi piacon, amit egy másik árus készített el neki: kibelezetlenül megforgatta sóban, majd rádobta a tűzre. Amikor az árus felvágta a patkány hasát, a bűz betöltötte piacot. A műsorvezető mégis megkóstolta a grillezett húst, és egész jónak találta.
3. Tehénvizelet: Egy indiai tisztítókúrán a fogyókúrás terápia részeként itatták meg vele a gyógynövényekkel ízesített "zsírégető hatású" tehénpisit.
4. Ganajtúróbogár: Szintén Indiában kóstolta meg ezt a rovart, amit a helyiek az állatok ürülékéből gyűjtik be.
5. Rothadó, borzasztóan büdös Tofu: A legbüdösebb Tofuval Dai’s House of Unique Stinks-ben (Dai egyedi szagok háza) találkozott, ahol a több mint tíz éves tofu darabjait baktériumokkal teli masszában érlelik hetekig. Ritka az az étel, amitől Andrew-nak felfordul a gyomra, de ez ilyen volt.
A műsorvezető Magyarországon is járt néhány éve. A kakashere-pörköltünkről azt állította, hogy az egyik legfinomabb heréből készült étel, amit valaha kóstolt. A májas hurkát „istenek eledelének” nevezte. Az egyik éttermünkben pedig kifejezetten lenyűgözte a marinált bikapénisz gulyásos szószban, disznó-méhlepény, dohányos-kávés fagylalt kacsanyelvvel.
A „Bizarr ételek Andrew Zimmernnel” sorozat 6. évada most szombaton indul a Travel Channelen, és újabb ínyencségeket ígér.
Ebben az évadban a műsorvezető Tajvanon, egy hegyoldalban lévő gyárban büdös tofut kóstol, és elsajátítja a leghosszabb, legerősebb tészta elkészítésének művészetét. A vietnami Ho Si Minh városba csigát és kacsanyelvet lakomázik, majd a városszéli rizsföldeken patkányokra vadászik, és megkóstolja a farmon nevelt tarajos sünt is. Kazahsztánban a bárányagytól az erjesztett tevetejen át a füstölt lókolbászig mindent végigkóstol. Rómában a bárányagyat és borjúbelsőségeket kóstolja meg, majd ezeréves barlangokban érlelt sajtokat eszik.
Bárány agy Kazahsztánban
Panamában pácolt csirkelábat, iguanahúst- és tojást falatozik. Peruban mérges hangyákat szed a helyi sámánnal, és a piacon megkóstolja a nyúzott békából készült turmixot, amelynek állítólag vágykeltő hatása van, és a tengerimalac is az asztalára kerül.
"A legyek ura"
Speciális sertés burger
Ne gondoljátok azonban, hogy a műsorvezető őrült. Andrew Zimmern csupán hisz abban, hogy az egyes kultúrákat legjobban a sajátos nemzeti ételeiken keresztül lehet megismerni.
Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!