News here

SZÍNES

A koronavírus az etikett szabályait is felülírja: rázzunk kezet vagy sem?

A tudósok szerint a kézfogás egyébként is egy gusztustalan dolog.

Link másolása

A német kancellár, Angela Merkel egy hétfői találkozón hiába nyújtotta a kezét belügyminisztere, Horst Seehofer felé, az nem fogadta el. A koronavírus előtt ez egy hihetetlenül sértő dolog lett volna Seehofer részéről, ám Merkel nevetve bólogatott: igen, tényleg ez a helyes döntés. Az eset egy érdekes és aggasztó jelenségre mutat rá:

a koronavírus az etikett szabályait is felülírja.

Megváltoztathatja ugyanis a társas interakciót, és olyan alapvető gesztust szoríthat ki belőle ideiglenesen, mint a kézfogás. Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője például azt tanácsolta a civileknek, hogy ne legyenek annyira "kifejezőek". Ugyanígy Franciaországban is óva intett mindenkit az egészségügyi miniszter, Olivier Véran, és hanyagolják a vírus alatt az arcra puszilós üdvözlést. Port is kavart, hogy elnökük, Emmanuel Macront kétszer is látták, ahogy ezzel az üdvözlésmóddal köszöntötte Nápolyban az olasz miniszterelnököt, Giuseppe Conte-t.

Nicky Milner, az Anglia Ruskin Egyetem egyik tanszékvezetője elmondta a Guardiannek, hogy

"a tudósok szerint a kézfogás gusztustalan".

A tenyerünkön ugyanis átlagosan 3200 baktériumot hordozunk, életünk során pedig 15 ezerszer fogunk kezet. Ez nagyban hozzájárul a baktériumok átadásához, hisz egy kézfogás során a tenyerek és az ujjak is nagy felületen érintkeznek a másikéval - ellenben például egy pacsival, ahol Milner szerint feleannyi baktérium adódik át.

Sokkal "egészségesebb" például a japánok meghajlása, vagy a thai emberek üdvözlése, akik összeérintik két tenyerüket.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZÍNES
Szerepálom: a gitáros Mikulást sokáig nem felejtik el a gyerekek!
A különleges ötlet egy webáruházi vásárlás után fogalmazódott meg Bence fejében. A videóból az is kiderül, hogyan rendelhetsz gyorsan és egyszerűen a neten.

Link másolása

Töretlenül nő a kártyás fizetés népszerűsége hazánkban - derül ki egy friss reprezentatív kutatásból*.

Ráadásul számos webáruházban egyetlen kattintással fizethetünk – most megmutatjuk, miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Tízből hét magyar használta már kártyáját online vásárláskor, és a lakosság több mint fele mentette már el kártyaadatait valamelyik webáruházban.

A mentett kártyás fizetés népszerűségének titka, hogy olyan esetekben is tudunk a netről rendelni, amikor bankkártyánk nincs nálunk.

Ezt jól mutatja Bence esete is, az ő történetéből megtudhatjuk, miért érdemes elmenteni a kártyaadatainkat kedvenc webáruházunkban.

Gyors és kényelmes

Miután napjainkban az online vásárlás legfontosabb eszköze az okostelefon, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a fizetési folyamat egyszerű legyen a weben is. A mentett kártyás fizetés kényelmes és gyors, hiszen elég egyszer elmenteni az adatokat a webáruházában, ezt követően egyetlen kattintással tudunk fizetni.

Biztonságos

Teljesen jogos, hogy fokozott elővigyázatossággal járunk el, ha az adatainkat kell megadnunk egy online felületen. A mentett kártyás fizetési mód biztonságos, mivel a kártya adatait nem látja a kereskedő, azokat ugyanis szinte kivétel nélkül a bank vagy a fizetési szolgáltató tárolja.

A mentett kártyás fizetésről itt olvashatsz bővebben.

*Fizetési Élmény Riport: 1000 résztvevővel végzett reprezentatív kérdőíves kutatás.

A cikk a Mastercard támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZÍNES
Kincsekkel teli, rejtélyes hajóroncsot fedeztek fel 150 év után
A most kiemelt hajó mintegy 8000 tonnát nyomott.

Link másolása

A régészek egy rejtélyes, kincsekkel teli hajóroncsot talált, amely nagyjából 150 éve a Kínába található Jangce folyó mélyén feküdt.

A 38 méter hosszú hajót Ázsia leghosszabb folyójának fenekéről emelték ki és mostanra kiderült, milyen kincseket rejtett a hajó belseje.

A mostani felfedezés a Kínában valaha talált legnagyobb hajóroncsa, ami épségben maradhatott.

A hajón a régészek egy nagyobb rakományt találtak, amiben kínai gyártmányú edényeket és tálakat, valamint számos más, finoman megmunkált műtárgyat találtak.

De leletek között voltak még agyagdarabok, fa ereklyék, és még egy-két vietnami vízipipa is.

A hajó állapota, valamint a rajta talált tárgyak óriási jelentőséggel bírnak azok számára, akik érdeklődnek a hajóépítés, a kínai kerámia és a hajózás történelme iránt.

A hajóroncsot még 2015-ben fedezték fel, de éveket töltöttek a víz alatt, hogy gondosan átvizsgálhassák és feltárhassák. Hét évvel később, november 21-én végre kiemelték a mélyből.

A művelet körülbelül három órát vett igénybe. 22 darab íves acélgerendát és egy különleges tartályhajót használtak a hajó felszínre emeléséhez. A helyi média szerint a hajó 8000 tonnát nyomott.

A hajó nagyrészt sértetlen az előzetes szonárszkennelés szerint. A fából készült hajó 1862 és 1875 közötti időszakból származik az Uniland beszámolója szerint.

A roncsot az egykori sanghaji hajógyár dokkjába viszik, ahol a tudósok és régészek alaposan megvizsgálhatják és kutathatják a hajóval kapcsolatos részleteket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Felmondott a légiutas kísérő, mert az OnlyFans-nél egy hónap alatt megkereste az éves fizetését
Havonta átlagosan 12 millió forintot keres.

Link másolása

Alexia Grace légiutas-kísérőként és baristaként is dolgozott. Fizetése átlagosan heti 600 font volt, azaz nagyjából 280 ezer forint.

Most viszont felmondott, hogy teljes állásban az OnlyFans oldalával foglalkozzon.

A online felületen gyorsan nagy sikert aratott és hűséges rajongóinak köszönhetően mostanra már havi 25 000 fontot keres a modellkedéssel, ami majdnem 12 millió forintnak felel meg.

Ezzel szemben egy brit légiutas-kísérő átlagos 20 456 fontot keres egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy Alexia havi 5000 fonttal keres most többet, mint amennyi korábban az éves fizetése volt.

"Nagyon, nagyon élvezem. Szeretem az ezzen járó szabadságot. Tavaly hat hónapot töltöttem Dubaiban, idén pedig két hónapot utazgattam Mexikóban. Tetszik, hogy ott dolgozhatok, ahol csak akarok"

- mesélte Alexia.

A DailyStars beszámolója szerint két hete egy vadonat új Mercedes-Benz A250 AMG Line-t is vett magának.

Azon viszont sokat aggódott, hogy mások mit fognak gondolni arról, hogy mivel keresi meg a fizetését.

"Sokan azt hiszik, hogy ez könnyű pénz, de nem az, tényleg rá kell szánni az időt. Tudom, hogy ha nem csinálnám az OnlyFans oldalamat, még mindig a szüleimmel élnék, mert nem tudnék lakást bérelni"

Nem hiányzik neki a 12 órás műszakos légiutas-kísérőként, és úgy gondolja, nem kapott annyi fizetést ahhoz képest, amennyire nehéz és fárasztó munkát végzett.

„Az elvégzett munkáért közel sem kap annyi fizetést, mint amennyit kellene. Az ügyfelek rendkívül durvák voltak. Nyávognak, ha elfogy az ételük vagy italuk. De könyörgöm, az égben vagyunk, nem tudok beugrani a Tescóba"

- idézte fel korábbi munkáját a modell.

Másfél évig dolgozott az egyik legismertebb kávézóláncánál, ahol kevesebb mint 300 fontot keresett egy hetét alatt baristaként. Ekkor döntötte el, hogy felmond és csak az OnlyFans-el fog foglalkozni.

„Csak olyan munkát szerettem volna, ahol a magam főnöke vagyok és tényleg jó pénzt tudok keresni vele. Az első hónapban 1500 fontot kerestem, ami jó volt, de decemberre ez 500 fontra csökkent. Elkeserítő volt, de folytattam és nagyon örülök, hogy megtettem. 2021 júliusában 2000 fontot kerestem, majd augusztusban ár 10 000 fontot"

Alexia rájött, hogy minden lehetőséget ki kell használni a közösségi médiában, például TikTok-ot kell készíteni, hogy sikeres lehessen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Zalatnay Cininél már nyolc éve áll egy karácsonyfa, aminek csak a „ruhája változik”
Mindezt Kiszel Tünde szúrta ki a Hal a tortán pénteki adásában, amikor az énekesnőnél vacsoráztak.

Link másolása

A Hal a tortán pénteki adásában ezúttal Zalatnay Cini látta vendégül éhes celebtársait, vagyis Kiszel Tündét, Szuperák Barbarát, Győrfi Pált és G.w.M-et.

A műsorban már eddig is egész érdekes dolgok derültek ki a szereplőkről, G.w.M. például Kiszel Tünde vacsoraasztalánál vallotta be, hogy még soha nem szedett magának levest.

A pénteki adásban viszont Ciniről derült ki egy érdekesség. Az énekesnő éppen az általa csak apáca desszertnek nevezett édességet konferálta fel, amikor Kiszel Tünde megjegyezte:

„Én észrevettem, hogy ott a sarokban, azt jól látom, karácsonyfa?”

Cini pedig megerősítette az észrevételét, és bevallotta: a fa nyolc éve áll az otthonában.

„Az a karácsonyfa egész évben áll, csak a ruhája változik: indul karácsonykor, aztán lesz ugye Valentin-nap, aztán húsvét, nyáron ilyen majális és nyári színek, aztán van, amikor halloweenibe megyünk át, és ilyen különböző ijesztgető bogarak, pókok és csontvázak vannak rajta. És aztán megyünk vissza a Mikulásba és a karácsonyba”

- mondta el Cini. Azt is elárulta, hogy a fa annyira mutatós volt, hogy megtartotta, és most már nyolc éve meg van neki, „minden évben ugyanott, ugyanúgy”.

Kiszel Tündének mindenesetre tetszett a különös dekoráció, mint mondta: „szép, hangulatos”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: