hirdetés
nasa.png

10 milliárdot költ a kormány arra, hogy magyar űrhajós mehessen a világűrbe

A magyar űripar történelmének második és harmadik műholdját is fellövik pénteken.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

Mint azt megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az Európai Űrügynökség (ESA) Space19+ miniszteri konferencián bejelentette, hogy Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe.

A miniszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján többek között arról is beszélt, hogy

a magyar szakemberek sok nemzetközi űripari együttműködésben vesznek részt már most is.

Az űrtechnológiai fejlesztésben Oroszország például két fontos területen dolgozik, az egyik a nemzetközi űrállomásra feljuttatandó mérő-, vizsgálati-, és kísérőeszközök fejlesztése; a másik pedig egy mikro-műhold flottának a felállítása, amely az űr-időjárással kapcsolatos méréseket fog végezni a 2022-2024-es időszaktól kezdődően. Ezekben közel hetven százalékban ott van a magyar szellemi és technológiai tartalom.

hirdetés

Több magyar egyetem, kutatóhely van, ahol versenyképes technológiák fejlesztésével foglalkoznak, kutatási programokban vesznek részt,

de eddig nem kaptak kiemelt figyelmet. Eközben a világgazdaságban 6-8 százalékos növekedést produkál ez az ágazat, ezért szerinte ez a jövő egyik fontos iparága lesz. Ezért is fontos, hogy az orosz projekt a jövőben is orosz-magyar projektként fusson.

Arra is kitért, hogy jövőre lesz negyven éves az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan űrrepülése. Ennek kapcsán beszélt arról, hogy

2024-ig egy második magyar kutató-űrhajóst szeretnének küldeni a nemzetközi űrállomásra.

Ez azért is nagy jelentőségű lenne, mert akkor jutnának fel az űrállomásra a most fejlesztés alatt lévő eszközök, és akkor egy magyar űrhajós kezelhetné ezeket. A következő években elegendő lenne az idő arra, hogy három-négy magyar űrhajóst kiképezzenek.

Mindezek elérése érdekében

a következő három évben 7-10 milliárdot kell a költségvetésből erre a célra elkülöníteni

- mondta.

A magyar kísérleti műholdakról elmondta, hogy

ezen a héten magyar űripar történelmének második és harmadik műholdját is fellövik egy új-zélandi platformról.

Ezek a mesterséges elektromágneses szmogot mérik a magas légkörben. A műhold fellövéséről bővebben ITT találsz információt. A jelenlegi kiírás szerint: "A start új időpontja 2019. november 29. 8:56-10:22 (CET). Az tervezett pálya Föld feletti magassága 380 km".

Élőben követik az Electron rakéta felbocsátását, amely Föld körüli pályára állítja a SMOG-P és ATL-1 magyar fejlesztésű műholdakat ITT.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
munka-hazon-kivul.png

23 ezer forintból él decemberben Éva, januártól már egy fillért sem kap

61 éves, hat éve próbál munkát találni,korábban 24 évig tárlatvezető volt egy egri múzeumban. Munkát kapni nincs esélye a lakóhelyén, most kapott utoljára segélyt. Nyugdíjba még nem mehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

A 61 éves Horváth Éva a múlt héten kapott utoljára segélyt, 22 800 forintot. Ebből kell most decemberben gazdálkodnia, januártól viszont egy fillér sem jár majd neki. Éva egyáltalán nincs egyedül a problémájával: már nem fiatal, olyan helyen él, ahol a közelben nemigen van munka, messzebbre utazni pedig tömegközlekedéssel bonyolult és drága, de a távolabbi cégekhez is hiába küldözgeti az önéletrajzát, általában válaszra se méltatják. Az RTL Házon kívül című műsorának arról mesélt, van-e még ötlete, hogy megoldja az életét.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kozgyules-cimkep.png

Döntött a közgyűlés: ingyen utazhatnak a BKV-val az álláskeresők

A főpolgármester egyik választási ígérete valósul meg a munkanélküliek ingyenes tömegközlekedés-használatával.
Fotó: Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

Megszavazták a regisztrált munkakeresők ingyenes budapesti utazását a BKV-vel a Fővárosi Közgyűlésben- írja az Index.

A döntés vitájában többen felhívták a figyelmet a lehetséges visszaélésekre, ám a közgyűlési többség megszavazta a javaslatot. Ennek értelmében

a regisztrált álláskeresők várhatóan 2020. január 1-jétől igényelhetnek majd díjmentes utazásra jogosító igazolást.

hirdetés

A szerdai közgyűlésen ezen kívül többek közt döntöttek arról is, hogy a hétfőn elhunyt Varga Imre szobrászművészt a főváros saját halottjának tekinti.

Továbbá egy hattagú felügyelőbizottságot neveztek ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. élére, megszavazták a a Szabad Tér Színház és a Vígszínház ügyvezetői igazgatói állásának megpályáztatását, és létrehozták a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot (Főét) is. Ez utóbbi szervezet feladata a "a munkavállalók, a munkáltatók és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, megállapodások kialakítása" lesz - derült ki az előterjesztésből.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
havas-karacsony.jpg

Ekkora az esély, hogy lesz fehér karácsonyunk idén

Bár még három hét van, lefuttattak néhány előrejelzést a meteorológusok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

Bár még három hét van az ünnepekig, az Országos Meteorológiai Szolgálat megpróbálta bemérni annak az esélyeit, hogy lesz-e hó karácsonykor.

Arra jutottak, hogy

"az 50 db egyenrangú előrejelzésből csak 2 db lát esélyt arra, hogy kialakul hóréteg szentestére."

hirdetés

Természetesen hozzáteszik,hogy azért még van esély a hóra, hiszen három hétre előre jelezni nem egyszerű, és addig még történhet egy s más az időjárásunkban.

Nem mindegy, milyen idő lesz, már csak azért sem, mert sokan terveznek z ünnepekre utazást:


KÖVESS MINKET:


hirdetés

Lángba borulhat a kontinens – fél évig nem várható eső Ausztráliában

Minden idők legdurvább bozóttüzei sújthatják a következő hónapokban Ausztráliát.
Fotó: YouTube/Sky News - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

Akár további fél évig is kitarthat a tikkasztó meleg Ausztráliában, a következő hónapokra ugyanis nem jósolnak jelentős csapadékot a szakemberek. A meteorológusok külön figyelmeztetést adtak ki Queenslandre, Victoriára és Új-Dél-Walesre, írja a Daily Mail. Utóbbi állam már most is a térséget sújtó valaha volt legkomolyabb aszállyal küzd, de a terület mezőgazdasági minisztere szerint csak április-május környékén jöhet olyan mennyiségű csapadék, mely megoldhatja a helyzetet.

Az aszályügyi miniszter a meteorológiai iroda előrejelzése miatt keddre összehívott megbeszélés után kijelentette, hogy elkötelezettek a munka folytatásában, és az aszály által sújtott területeknek folyósított segélyek mellett a megelőzésre és a felkészítésre még nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövőben.

hirdetés

"Sydney nagyobb veszteségeket fog elkönyvelni a bozóttűz-szezon végére, mint 1994-ben" - ezt már egy 2003 és 20117 között szolgáló tűzoltó jósolta. Greg Mullins emlékeztetett, hogy 25 évvel ezelőtt több száz külvárosi otthon vált a lángok martalékává.

Eközben a bozóttüzek környezeti kockázatkezeléséért felelős központ vezetője azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy Új-Dél-Wales északi területein a tüzek nem öltenek olyan méreteket, amikre korábban ne lett volna már példa az országban.

"Az eddigi veszteségeink nem olyan mértékűek, mint a fekete szombaton vagy a hamvazó szerdán" - jegyezte meg Ross Bradstock a 2009-es és 1983-as hírhedt bozóttüzekre utalva.

"Mindenesetre úgy készülünk, hogy az előttük álló időszak Ausztrália történetének egyik legrosszabb bozóttűz-szezonja lesz"

- tette hozzá a Bradstock.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!