hirdetés
sziget-soki.jpg

„Ott kellene lennem, nem itthon a konyhámban, és ez nagyon fáj” – Sziget-stábtagok az elmaradó fesztiválról

Láng Dávid; címkép. MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Kókai Nagy Viktor

„Egyetemistaként az első Szigeten színpadépítőként dolgoztam. Utána mindenféle ismeretségek hatására bekerültem a szervezői stábba, előbb vezetőhelyettes voltam a technikai részlegnél, majd a biztonsági ügyek is elkezdtek hozzám tartozni. Idővel aztán az összes szigetes rendezvényen én lettem a biztonsági koordinátor és kapcsolattartó. Közben viszont egyetemen is tanítottam, és miután ledoktoráltam, inkább azt választottam főállásnak, így otthagytam a céget, de nyaranta, amikor nem volt oktatás, továbbra is visszajártam dolgozni. Akkor már nem a Sziget színeiben, hanem az In-Kal koordinátoraként, megbízással.

Így alakult, hogy az elmúlt 27 évben minden nyaram elúszott a fesztiválok miatt, sosem tudtam igazán kikapcsolódni. Talán nem leszek népszerű, de pont a fentiek miatt kifejezetten jól élem meg az idei évet.

Próbálom a pozitív oldalát nézni, ami az én esetemben az, hogy végre felszabadult a nyaram, ki tudom pihenni a tanév fáradalmait és készülni a következőre. Közben persze sajnálom azokat a kollégáimat, akik főként ebből élnek, nekik most biztos sokkal nehezebb.

Ami a jövőt illeti, nem vagyok túl bizakodó: szerintem amíg nem találják meg a vírus ellenszerét, aligha múlik el a járvány. És sajnos be kell látni, hogy egy Sziget méretű rendezvényt ilyen fokú kockázat mellett nem lehet megtartani. A nagyszínpad előtt áll mondjuk 3-4 ember négyzetméterenként, és nyilván nem maszkban fogják végigtombolni a koncertet. Ha ebben a több tízezres tömegben akár csak néhányan fertőzöttek, kizárt dolog, hogy ne kezdjen el terjedni iszonyú gyors tempóban. Tehát bármennyire is fáj, ki kell mondani, hogy amíg nincs vakcina, nagy fesztivált aligha fognak rendezni nemcsak nálunk, máshol se.”

Kutas Krisztina

„2002-ben kerültem a Szigethez, a Pesti Estből csalogattak át, aztán ott is ragadtam a fesztiválszakmában végleg. Vagy 2020-ig. Ki tudja. Média és produkciós feladatokkal kezdtem, én foglaltam a fesztiválok kampányait, gyártattam az anyagait. Majd az évek során eltolódtak a hangsúlyok a kommunikáció felé, úgyhogy jó néhány éve már a fő területem a digitális marketing és projektmenedzsment. Ezt csúcsra is járattuk idén, hiszen a márciusi korlátozások bevezetését követően átváltottunk az átdátumozások, majd a lemondások, és a jegyvisszatérítések körmenetére.

Nyár elején nagy reménnyel és még nagyobb lelkesedéssel szerveztük még a nyár végi fesztiváljainkat. Azt hiszem, nehezebb volt megélni a második, vagyis a végleges lemondásokat, melyek a július végi kormányhatározattal jöttek. Talán fogalmazhatok úgy, hogy márciusban tágra nyílt a szemünk és hidegzuhanyként értek minket a konkrét intézkedések és a helyzet komolysága.

Cselekedtünk, ahogy a józan ész diktálta, júliusban viszont megkaptuk a tőrt a szívünkbe. Úgy érzem, mostanra tudatosult mindannyiunkban a szakmánkban az, hogy a vírus nyomán bekövetkező globális változások milyen húsbavágóan, és várhatóan hosszú időre ellehetetlenítik a munkánkat, amit imádunk, és kiszámíthatatlanná teszik a jövőt.

És ez a jövő nem csak a zeneipar számára ingoványos. Mi húszévesen el sem tudtunk volna képzelni egy nyarat koncertek és fesztiválok nélkül. Jelenleg pedig úgy fest, hogy a hosszú nélkülöző hónapokat sajnos még sok hasonló követi. Nagyon hiányzik az az életérzés, amit a fesztiválok jelentenek nekünk. Ott élünk igazán.”

Szicsó Zsolt

„Gyakorlatilag a kezdetektől, 1993 óta veszek részt a Sziget nagyszínpadának életében, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. A legutóbbi időszak 2013 óta tart, előtte volt egy 8-10 éves szünet, de kisebb dolgokat addig is vállaltam a fesztiválon. A pozíciómra a színpadmester a legjobb megnevezés, egy óriási csapatnak vagyok a koordinátora, hiszen egy ekkora programhelyszínnek csak a napi működéséhez 80-100 emberre van szükség.

Az idei évünk is annak jegyében zajlik, hogy próbáljuk fenntartani az összetartást ebben a hatalmas családban, aminek a szigeteseket kívül nagyon sok nemzetközi szakmabeli tagja is van. Kölcsönösen tartjuk egymásban a lelket, gyakorlatilag március óta napi szinten beszélünk különféle online csatornákon.

Azt is rendszeresen egyeztetjük, hol milyen megoldások látszanak a helyzetre, mit találtak ki az egyes országok kormányai, stb. Én mindig igyekszem pozitívan és kreatívan kezelni a problémákat, ahelyett, hogy elsüllyednék a kilátástalanságban. Próbálom azoknak a kollégáknak is átadni ezt a szemléletet, akik nem nagyon látják a kiutat.

A jövőt illetően is a pozitív hozzáállásra törekszem. Ahogy egy külföldi fesztivál technikai vezetője mondta: ne gondoljuk, hogy teljesen át fog alakulni az iparág, de azt se, hogy minden visszatér majd a régi kerékvágásba. Annyi viszont biztos, hogy az embereknek mindig igényük lesz arra, hogy táncoljanak, ugráljanak, boldogok legyenek. És amíg ez a helyzet, igen is van létjogosultsága a fesztiváloknak – erre alapozva bízom abban, hogy túl leszünk ezen is.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
beka-rtl.jpg

Álarcos énekes: óriási meglepetésre nem Oszvald Marika volt a Béka

Senki nem gondolt a valódi énekesre. Még Lang Györgyi sem ismerte fel, ki rejtőzik az álarc mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

A Béka lepleződött le az Álarcos énekes mai adásában, de nem akármilyen körülmények között. A komplett zsűri azt hitte, hogy Oszvald Marika operetténekes rejtőzik az álarc mögött.

Nagyot néztek, amikor levette a maszkot, mert valójában Falusi Mariann volt a Béka, de erre valamiért senki nem gondolt. Még azt is mondták, milyen jó, hogy ilyen dalokat is bevállal...

A legviccesebb az volt, hogy Lang Györgyi, akivel a Pa-dö-dőben évtizedekig együtt lépett fel, szintén nem rá tippelt...

Leleplezve! Ő volt a Béka álarc alatt | 8. adás

Kattints még több Álarcos Énekes tartalomért!

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
gyertya-gyasz.jpg

Koronavírusban elhunyt Kelemen Csaba színész, az egri színház tagja

65 éves volt. Játszott a Szomszédokban és a Kisvárosban is.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

65 éves korában elhunyt Kelemen Csaba színművész - tudatta az egri Gárdonyi Géza Színház.

Kelemen Csaba 31 évig volt a színház tagja, 1989-től játszott Egerben. Előtte a budapesti Radnóti Miklós Színháznál dolgozott.

Évtizedeken át játszotta Dobó István szerepét az Egri Csillagok című musical-ben, illetve feltűnt olyan televíziós sorozatokban is, mint a Szomszédok, vagy a Kisváros.

Az egerhirek.hu úgy tudja, a színművész súlyos alapbetegségekkel küzdött. Halála előtt koronavírus szövődmények miatt szállították kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
borat.jpg

Végre rájöttek a kazahok, hogy Borat a legjobb ingyenreklám az országuknak

Eleinte megpróbáltak elhatárolódni a figurától, most már tőle vették az új turisztikai szlogent is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

"Very nice!", vagyis magyarul "Nagyon szép!" - ez lett Kazahsztán új szlogenje az országról készült turisztikai imázsfilmben, írja a The Guardian. A két szó 14 éve összeforrt a közép-ázsiai országgal, bár eleinte nem pont úgy, ahogy a kazahok szerették volna.

A rövid mondatot a 2006-ban bemutatott Borat című filmben hajtogatta szinte mindenre a szexista, rasszista, zsidó- és nőgyűlölő kitalált kazah riporter, Borat Sagdiyev. Kazahsztán éppen ezért eleinte amennyire csak lehetett, megpróbált elszakadni a népét leginkább bugris vidéki tahóknak beállító áldokumentumfilmtől és címszereplőjétől.

A turizmusért felelős hivatalnokok azonban idővel belátták, hogy akár előnyükre is fordíthatják a Sacha Baron Cohen által megformált bajszos karakter egyik mondatát. Meglátásaik szerint a "Very nice!" röviden és frappánsan összefoglalja, hogy milyen csodálatos is Kazasztán a valóságban, ennél jobb szlogent ki sem lehet találni egy, az ország értékeit bemutató kampányfilmhez.

A már el is készült imázsfilmben a turistákat láthatjuk szelfibotokkal fotózkodni az ország különböző pontjain, néhányan erjesztett lótejet isznak, mások pedig az építészeti csodákat bámulják. És persze minden jelenet végén kivétel nélkül hallható és látható is a Borattól kölcsönzött immár nemzeti szlogen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Screenshot_2020-10-26-Egy-kivételes-barát-20191.png

Így segített egy kardigános férfi fél Amerikán – nagyon furcsa, de szerethető film az Egy kivételes barát

Tom Hanks megint vérbeli Tom Hanks-moziban játszik, és megkönnyeztük.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

A streamingáradatban picit mintha elveszne ez a film, ami sokkal több figyelmet érdemelne, mint amennyit kap. Nem azért, mert Tom Hanks játszik benne, és nem azért, mert egy, több amerikai generáció számára ikonikus figuráról mesél - hanem azért, mert olyan emberi értékekről és fontos kérdésekről, melyekről a sok szuperhősködés közepette hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Amúgy semmi bajom a szuperhősökkel, felőlem röpködhetnek meg csatározgathatnak örökké, amíg csak világ a világ, ráadásul a szuperhérók is hordoznak egyfajta értékrendet, a mesevilág jó-rossz polaritását, ami mindig jó kiindulópont, ha gyermeki, naiv énünk tájékozódni szeretne a világban és szeretnénk érezni, hogy vannak kapaszkodók, van igazság.

Az Egy kivételes barát azonban nagyon furcsa és egyben szerethető film, amiben hatalmas szerepe van magának Tom Hanksnek is, aki elképesztően finom alakítást nyújt, még korábbi munkáihoz képest is. De hogy mit is kellett tudnia eljátszani, arról beszéljünk először egy kicsit. Idén Oscarra is jelölték érte.

Mr. Rogers (Hanks), azaz Fred Rogers az Egyesült Államok televíziós történetének egyik legmeghatározóbb gyermekműsoros alakja (a film sztorija egyébként valós történeten alapul, a két főszereplő barátságának kialakulását mutatja be).

Rogers évtizedeken át vezette oldszkúl műsorát, melyben mindig egy aktuális kérdéskört, problémát mutatott be és segített a gyerekeknek feldolgozni az életkoruknak megfelelő formában, könnyedén, sok szeretettel.

hirdetés

A szeretet igazi kulcsszó nála: Rogers híres arról, hogy igyekszik az élet napos oldalát látni és segíteni láttatni, ez már csak mosolygó, piros kardigános külsejéből is kitűnik.

A sztori szerint egy cinikus újságírót, Lloyd Vogelt, (Matthyew Rhys) egy elit magazin hősök-különszámához arra kér fel a főnöke, hogy írjon egy rövid portrét Rogersről. Vogel elutazik Rogers forgatási helyszínére, hogy egy gyorsat dumáljanak, de a lehengerlően kedves személyiség azonnal eltalálja az újságíró Achilles-pontját - apjával való traumatikus viszonyát - , aki gyakorlatilag elmenekül onnan.

Aztán valahogy mindig visszatalál Rogershez, akiről végig az az érzésünk, hogy tutira van valami titka, beteg, vagy pszichopata, vagy valami. Mert látjuk rajta, hogy miközben árad belőle mindenki felé az őszinte nyitottság és szeretet, közben keményen tartja magát. És a film meglepetése az, hogy nincs semmi nagy csavar: Rogers egy ember, ugyanolyan, mint a többi, csak éppen sokkal több energiát fektet abba, hogy bírja az életet, mint mások - és mások által is bírhatóbbá tegye.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!