hirdetés
sziami-ikrek.jpeg

Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeya rekonstrukciós műtéten esett át, Rukaya súlyos szövődmény után lábadozik

Friss közleményt adott ki a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 13.


hirdetés

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai – Dr. Pataki Gergely, Dr. Csókay András és Dr. Csapody Marcell – szeptember 9-én visszautaztak Dakkába, hogy felmérjék az augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi sziámi ikrek állapotát, valamint megkezdjék az „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozat negyedik szakaszának, a rehabilitációnak és a koponyarekonstrukciónak a tervezését, illetve kivitelezését.

Rabeyán – aki már 5 nap után magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már elhagyhatta az intenzív osztályt – 5 órás plasztikai sebészeti beavatkozást, koponyarekonstrukciós műtétet és hegplasztikát végeztek orvosaink Pataki doktor vezetésével szeptember 11-én.

Rukayánál a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Következményképpen az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki, ugyanakkor a végtagjait jelenleg is képes mozgatni, szemét kinyitni. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat most még nem tehető.

"Meggyőződésünk, hogy a gyógyító tevékenységet a tudományos munka mellett nagyban segítette sokak támogató imája, lelki segítsége, amit továbbra is köszönünk szépen" – fogalmaz a friss közlemény.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével.

Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve az ismét a plasztikai sebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Dr. Pataki Gergely vezetésével.

A lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat. A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Unimmagine-di-Guardialfiera-ansa-2.jpg

Havi 232 ezer forintos fizetéssel csalogat aktív letelepülőket egy dél-olasz tartomány

A kis települések kihalása ellen hirdet pályázatot az Adriai-tengerre nyíló dél-olaszországi Molise tartomány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 12.Hivatalosan szeptember 16-án jelenik meg a helyi közlönyben az a felhívás, amely szerint három éven át havi 700 euró (kb. 230 ezer forint) „aktív letelepedési fizetést” adnak, aki beköltözik a tartomány egyik, 2000 főnél kisebb községébe és ott valamilyen aktív tevékenységet folytat.

Olaszország egyik legkisebb régiójában közel száz olyan, több évszázados múltra visszatekintő, festői község van, amely az elnéptelenedés szélén áll és Molise vezetői nem akarják, hogy ezek eltűnjenek a térképről. Éppen ezért a 60 napig érvényes pályázat fontos feltétele, hogy olyan emberek találjanak otthont ezekben a falvakban, akik felélénkítik a gazdaságot és munkalehetőségeket is teremtenek.

A jelentkezőket gondosan megszűrik, hogy kizárhassák azokat, akik valamilyen okból egy fiktív lakhelyet keresnek és valóban csak azok foglalják el az üresen álló házakat, akik tartósan ott akarnak maradni és tenni is valamit a település fennmaradása érdekében.

„Ha csak pénzt adnánk, az nem lenne más, mint egy újabb jótékonysági gesztus – nyilatkozta a Guardiannak Donato Toma, tartományi elnök – Mi ennél többet akartunk: olyan embereket letelepíteni, akik hajlandók befektetni, legyen az bármi, ami életet lehel ezekbe a közösségekbe és növeli a lakosság számát is.

Toma egyúttal bejelentette, hogy minden 2000 főnél kisebb lélekszámú település 10 ezer euró (kb. 3,2 millió forint) támogatást kap infrastruktúra-fejlesztésre, és kulturális célokra.

Az olasz állami statisztikai hivatal (ISTAT) adatai szerint a 305 ezer lakosú Molise vesztette el a legtöbb lakosát az elmúlt években az összes tartomány közül: 2014 óta 9000-en haltak meg, vagy költöztek el.


KÖVESS MINKET:hirdetés
tarlos-tordai.jpg

Tarlós István megafonnal üvöltött a Párbeszéd politikusának arcába, szellemi fogyatékosnak is nevezte

Kissé elszabadultak az indulatok a főpolgármester sajtótájékoztatóján...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 13.Tarlós István épp a Margitszigeten tartott volna sajtótájékoztatót a faültetésekkel kapcsolatban, amikor odalépett hozzá Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője és Karácsony Gergely kampánycsapatának tagja – számolt be az Index.

Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, kiáll-e vitázni a főpolgármester Karácsonnyal, mivel szerinte Tarlós erre többszöri megkeresésük ellenére sem volt hajlandó eddig egyértelmű választ adni.

Ezután egy percekig tartó, kínos pillanatokban bővelkedő jelenet vette kezdetét: Tarlós el akarta kezdeni a sajtótájékoztatóját, Tordai viszont újra és újra feltette neki a kérdést, lesz-e vita. A főpolgármester egyre ingerültebb lett, és olyan szófordulatokkal próbálta távozásra bírni Tordait, mint például "forduljon orvoshoz, mert beteg".

Mindezt ráadásul eleinte egy megafonba beszélve mondta, centikre a párbeszédes politikus arcától.

Miután Tordai a főpolgármester egyik kollégájának kérésére sem ment arrébb, Tarlós még jobban bedühödött, és szellemi fogyatékosnak, közismert őrültnek nevezte őt. Egyébként utólag hozzátette, a nevére nem emlékszik, csak "mindenhol látja őt botrányt csinálni".

Tordai végül távozott, és Tarlós a hosszú közjáték után elkezdte sajtótájékoztatót.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
polar-bear-1509103_960_720.jpg

Trump Alaszka védett területére engedi az olajfúrókat

Mossák kezeiket és tanulmányban állítják, hogy a Föld szimpla ciklikusság miatt melegszik ilyen gyorsan, nem pedig az emberi tevékenység hatására.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 13.A közel 6500 négyzetkilométernyi területű part menti síkság barlangaiban évtizedekig biztonságban húzhatták meg magukat a védett jegesmedvék és jár oda elleni a Grant-karibu is - számol be a The Guardian. A Trump-adminisztráció egyúttal az őslakosokra sincs tekintettel.

Most véglegesítik azokat a terveket, amik megnyitják az utat az olaj- és gázfúró társaságok számára, hogy földet béreljenek az alaszkai síkságon. Az engedélyek kiadását a szövetségi tulajdonban lévő földek kezelésével foglalkozó kormányszerv, a Bureau of Land Management (BLM) intézi.

A fúrások a helyieket is veszélybe sodorják, hiszen ők halászatból és vadászatból tartják fenn magukat az Északi-sarkvidék védett területén. Hiába fogadta el néhány órával korábban a Demokrata többségű Ház a terület védelmét szolgáló törvényeket, a Republikánus Szenátus aligha hagyja jóvá a törvényjavaslatot.

"Senkit sem lep meg, hogy az apparátus a legagresszívebb lízingelést választotta - mondja Adam Kolton, az alaszkai Wilderness League ügyvezetője - még csak úgy sem tesznek, mintha korlátozásról, vagy értelmes védelemről lenne szó."

"Figyelembe véve, milyen törékeny a part menti síkság egésze, a vezetés keresztülvágtat a tudományon, elnémítja az egyet nem értőket és kizárja az őslakosok teljes közösségét"

– summázza Kolton.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bankkartya.jpg

Itt nincs haladék: egy sor fontos változás jön szombattól a bankolásban

Jelentősen módosulhat az internetbanki belépés folyamata, és akár az ötezer forint alatti érintéses fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot a boltokban szeptember 14. után.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 13.A PSD2 szabályozás számos pontja hatályba lép szombaton, és egy sor mindennapi pénzügyi szolgáltatás használatában hoz alapvető változást, az internetes kártyás fizetés módja azonban egyelőre marad a megszokott.

Szeptember 14-től az Európai Unióban, így Magyarországon is hatályba lép a PSD2 szabályozás. Az uniós előírás egy sor fontos változással jár a pénzügyek mindennapi intézése során azt követően is, hogy a jegybank egy területen halasztást jelentett be – hívják fel a figyelmet az Erste Bank szakértői.

Az internetbanki belépéshez ezentúl nem elég a felhasználónév és a jelszó, a bankoknak még egy módon meg kell győződniük, hogy valóban az ügyfelük kívánja használni a szolgáltatást. Mivel ez gyakorlatilag csak a mobiltelefon lehet, mindenkinek ajánlatos ellenőriznie, jó mobilszámot adott-e meg a bankjánál.

Bankonként különböző lesz a mobilos azonosítás formája: az Erste Bank saját ügyfeleinek a push üzenetet kínálja, amit mindig a MobilBank applikációba küld.

Az erős azonosítás bevezetésével változik az érintéses fizetések rendszere is. Eddig az ötezer forint alatti érintéses fizetéseknél nem kellett PIN-kód – szeptember 14. után előfordulhat, hogy kelleni fog.

Öt érintéses fizetés, vagy összesen 150 euró (mintegy 48 ezer forint) összegű érintéses fizetés után (a több, kisebb értékű fizetés összege összeadódik) a banknak meg kell győződnie arról, hogy valóban a tulajdonos használja a kártyát – vagyis PIN-kódot kell kérnie. Ha időközben volt nagyobb összegű PIN-kódos vásárlás vagy készpénzfelvétel, akkor az azonosításnak minősül, és a számlálás újraindul.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x