hirdetés
sziami-ikrek.jpeg

Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeya rekonstrukciós műtéten esett át, Rukaya súlyos szövődmény után lábadozik

Friss közleményt adott ki a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 13.


hirdetés

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai – Dr. Pataki Gergely, Dr. Csókay András és Dr. Csapody Marcell – szeptember 9-én visszautaztak Dakkába, hogy felmérjék az augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi sziámi ikrek állapotát, valamint megkezdjék az „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozat negyedik szakaszának, a rehabilitációnak és a koponyarekonstrukciónak a tervezését, illetve kivitelezését.

Rabeyán – aki már 5 nap után magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már elhagyhatta az intenzív osztályt – 5 órás plasztikai sebészeti beavatkozást, koponyarekonstrukciós műtétet és hegplasztikát végeztek orvosaink Pataki doktor vezetésével szeptember 11-én.

Rukayánál a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Következményképpen az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki, ugyanakkor a végtagjait jelenleg is képes mozgatni, szemét kinyitni. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat most még nem tehető.

"Meggyőződésünk, hogy a gyógyító tevékenységet a tudományos munka mellett nagyban segítette sokak támogató imája, lelki segítsége, amit továbbra is köszönünk szépen" – fogalmaz a friss közlemény.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével.

Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve az ismét a plasztikai sebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Dr. Pataki Gergely vezetésével.

A lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat. A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyugdíjas.jpg

Évi 57 ezer forinttal kaphat többet jövőre egy átlagos nyugdíjas

Az átlagnyugdíj az előrejelzés szerint 139 751 forint lesz, de vannak, akik ennek alig a harmadára jogosultak – nekik az emelés mértéke is kisebb.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 12.A Nyugdíjguru.hu portálon jelent meg egy elemzés arról, mennyi lesz a nyugdíjkorrekció novemberben a különböző nagyságú nyugdíjakra, és ezt figyelembe véve mekkora összegre számíthatnak az érintettek jövő januártól.

A nyugdíjemelés mértéke idén 2,7% volt, a január-augusztus közötti infláció pedig 3,4% a KSH adatai szerint. A kettő közötti különbséget veszik alapul a novemberi korrekcióbál. Az éves korrekció a novemberi nyugdíj 0,7%-ának tizenkétszerese, tehát 8,4 százaléka.

A fentiekből következik, hogy a nyugdíjasok a novemberi járandóságukkal együtt egy összegben megkapják az emelési különbözetet (ami a novemberi ellátás 8,4 százaléka).

A decemberi nyugdíj összege nem nő, mivel az arra a hónapra vonatkozó emelési különbözetet is megkapták a teljes évre számított és a novemberi ellátásukkal együtt folyósított egyösszegű különbözettel.

A jövő januári két lépésben emelik a folyósítás előtt: először a decemberi összeg nő az idei évre szóló emelési különbözettel, vagyis a 8,4% 1/12-ed részével (ami 0,7%), ezután a második lépésben az így megemelt összeget növelik meg a jövő évre szóló költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel, azaz 2,8%-kal.

A Nyugdíjguru azt írja, a fentiek alapján a 135 ezer forintos átlagnyugdíj 139 751 forintra nő, vagyis egész évre vetítve összesen 57 012 forinttal kaphat többet 2020-ban egy átlagos nyugdíjas.

Ha viszont jövő novemberben is lesz korrekció, az összeg még magasabb lehet.

Persze azok a nyugdíjasok, akik az átlag alatti összegű ellátásra jogosultak, emelésből is kevesebbet kapnak: 50 ezer forintos nyugdíj esetén alig 1760 forintos emelésre számíthatnak, és 100 ezer forintnál is csak ennek a duplájára, 3520 forintra.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Unimmagine-di-Guardialfiera-ansa-2.jpg

Havi 232 ezer forintos fizetéssel csalogat aktív letelepülőket egy dél-olasz tartomány

A kis települések kihalása ellen hirdet pályázatot az Adriai-tengerre nyíló dél-olaszországi Molise tartomány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 12.Hivatalosan szeptember 16-án jelenik meg a helyi közlönyben az a felhívás, amely szerint három éven át havi 700 euró (kb. 230 ezer forint) „aktív letelepedési fizetést” adnak, aki beköltözik a tartomány egyik, 2000 főnél kisebb községébe és ott valamilyen aktív tevékenységet folytat.

Olaszország egyik legkisebb régiójában közel száz olyan, több évszázados múltra visszatekintő, festői község van, amely az elnéptelenedés szélén áll és Molise vezetői nem akarják, hogy ezek eltűnjenek a térképről. Éppen ezért a 60 napig érvényes pályázat fontos feltétele, hogy olyan emberek találjanak otthont ezekben a falvakban, akik felélénkítik a gazdaságot és munkalehetőségeket is teremtenek.

A jelentkezőket gondosan megszűrik, hogy kizárhassák azokat, akik valamilyen okból egy fiktív lakhelyet keresnek és valóban csak azok foglalják el az üresen álló házakat, akik tartósan ott akarnak maradni és tenni is valamit a település fennmaradása érdekében.

„Ha csak pénzt adnánk, az nem lenne más, mint egy újabb jótékonysági gesztus – nyilatkozta a Guardiannak Donato Toma, tartományi elnök – Mi ennél többet akartunk: olyan embereket letelepíteni, akik hajlandók befektetni, legyen az bármi, ami életet lehel ezekbe a közösségekbe és növeli a lakosság számát is.

Toma egyúttal bejelentette, hogy minden 2000 főnél kisebb lélekszámú település 10 ezer euró (kb. 3,2 millió forint) támogatást kap infrastruktúra-fejlesztésre, és kulturális célokra.

Az olasz állami statisztikai hivatal (ISTAT) adatai szerint a 305 ezer lakosú Molise vesztette el a legtöbb lakosát az elmúlt években az összes tartomány közül: 2014 óta 9000-en haltak meg, vagy költöztek el.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
13ker-tuz-1.jpg

Óriási füsttel lángolt egy épület a XIII. kerületben

Messziről is látszott a hatalmas füst.
MTI; fotó: Kirschner Péter - szmo.hu
2019. szeptember 12.Kigyulladt egy magas ház tetőszerkezete csütörtök délután Budapesten a XIII. kerületi Gidófalvy Lajos utcában - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Kolozsi Péter elmondta, a tűzoltók több vízsugárral több oldalról kezdték meg a tűz oltását. A tűz okozta füst Budapest több pontjáról is jól látható.

Negyed 5 előtt nem sokkal a tüzet eloltották a tűzoltók – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté hozzátette: a Gidófalvy Lajos utcában történt tűzesetben nem sérült meg senki.

Ismertetése szerint egy többemeletes, építés alatt álló, lakatlan épület tetőszerkezetében keletkezett tűz. Az építés során felhasznált szigetelőanyag ezer négyzetméteren égett.

A tűzoltók 13 járművel vonultak ki.

Képek a helyszínről:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
amazonas-tuz-fokusz.jpg

Hallották, ahogy sírnak az állatok – nálunk élő brazilok meséltek a lángoló Amazonasról

A Fókusz stábja kérdezte őket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 12.Még mindig ég az Amazonas őserdeje és augusztus óta folyamatosan pusztul a Föld egyik legfontosabb területe. Csak szeptember elején 2000 új tüzet regisztráltak Brazíliában, és az ebből következő levegőszennyezés már a műholdfelvételeken is kimutatható.

Mit láttak és mit éreztek a Magyarországon élő brazilok a lángoló esőerdő mellett? Hallották, ahogy sírnak az állatok, nem látták a Napot - miért fontos számunkra az Amazonas?

Kiderül a Fókusz riportjából:

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x