hirdetés
 
 
0001
Szerintünk ezek 2015 legjobb burgerezői
Összeszedtük aktuális kedvenceinket az egyre erősebb budapesti mezőnyből.
Csákvári Péter - szmo.hu
2015. november 14.


hirdetés

Klisé, nem klisé, a nagy pizza teszt után körbenéztünk újra a burgerek háza táján is. A régi klasszikusok mellett felbukkant pár új hús a városban, és nem félnek eszméletlen burgereket készíteni. Az alábbi 5 burgerező nyerte el leginkább ízlelőbimbóink határtalan tetszését.

Baltazár

Zsidai-féle fine dining a Várban, Michelin matrica az ajtón, és mi megkóstoltuk azt a bizonyos tökéletesként emlegetett hamburgert Litauszki Zsolt főhadiszállásán, amit elhíresülése óta még tovább tökéletesített. A tökéletesített tökéletes hamburgerhús titka, hogy Zsolt csontvelő hozzáadásával éri el a hús még húsosabb ízét. A sütésben egy olyan fatüzelésű kemence segít, amiből mindössze három van az országban. A zsömle omlós, szinte eltűnik a kezünkben, itt a hús az Úr, amire ráalázkodik megfelelő arányban egy bőséges adag cheddar/kéksajt (burgerfüggő nyilván). Ez egy olyan burger, ami megér egy tripet a Várba is!

miiiiernemjo

Kandalló

A Kandalló már legenda a burgerrajongók körében. A Kertész utca régóta ismert zarándokhelye igazi kincsburgereket rejteget magában. Az alapok az ominózus ciabattinin fekszenek, lilahagyma-lekvárral, és egy házi alapszósszal megkenve, ami leginkább egy luxus Big Mac szószra hajaz. A salátaszekció nagyon vagány: ruccola és jégsali összekeverve, ami egy igencsak nem elhanyagolható tényezővé emeli a burgerek ízlazítóját. És a korona kérem, az isteni marhahús, egy roston sült libamájjal takarózik, az pedig egy szép adag vörös cheddarral. A libamáj megteszi magát a burgerevő új G-pontjának, és nem is lenne több kérdésünk, de a köret mellett sem mehetünk el szó nélkül. A coleslaw hozza a premium coleslaw szintet, és a mellette heverő burgonya felek rostlapról árulkodó csíkjai valami csodát hordoznak a tetejükön.

kandallo

Bamba Marha Burger

Akasztjuk a hóhért! Jancsa János, alias Burgerpápa, aki egy személyben forradalmasította a burgertesztelést, nagy fába vágta a fejszéjét barátaival. Az Oktogon mellett nyitották meg első burgerezőjüket a Bamba Marhához, ahol ezúttal nem csak tesztelik, hanem gyártják is a burgereket. Egyik burger sem mondható szokványosnak, de a Bamba Marha burger a shitake gombájával és umami majonézével kiteljesíti a teljes körű ízélményt. Közelítve a burger origója felé rájövünk, hogy eddig valami hiányzott az életünkből.

A másik favorit a pápa-féle Big Kahuna burger, amit a Ponyvaregény c. kultfilmből ismerhetünk. Brutális ananászkarika tornyosul ebben a verzióban a húspogácsa fölé. A burgereken kívül van itt két hatalmas találmány: a tortilla chips ízű burgonya és a baconbe tekert sült oreo juharsziruppal, ami bizonyára vadállatul hangzik elsőre, de mi kilószámra tudtuk volna tömni magunkba.

_MG_6323

Burger House

Ez volna az a burgerező, ami évek óta versenyben van, majd féltucat étteremmel rendelkezik már, és egyedüli magyarként kiment a prágai Burgerfestre is, elhozni a fődíjat a csehek elől. Köpni-nyelni nem tudott a magyar burgertársadalom. Klasszikusabb vonalat képviselő burgereik mellett létezik light verzió is, ami csökkentett szénhidráttartalommal kerül a tányérra. Saját hamburgerszószukra pedig iszonyatosan büszkék, természetesen okkal.

Pesti Burger

Az ultimate burger szentély, ami személyes kedvencem. A hely, ahol a kreativitás és a jókedv sosem fogy el. Hétről-hétre olyan burgerekkel rukkolnak elő a fiúk, hogy a fal adja a másikat. Gondosan megválogatott alapanyagokból varázsolnak elénk torony méretű kreációkat és mellé isteni sörökkel szolgálnak. Ebéd és vacsoraidőben elég necces helyet találni, de hát nem is csoda, ha egyszer ilyen guszta burgerekkel készülnek állandóan, mint például a mostani libaburger szarvasgombás majonézzel, birsalmás lilahagyma lekvárral, libamájjal és jalapenoval. Ámen.

pesti burger

Ha megkívántad a hamburgert, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:




Megnyílt az ország első fasírtozója! - Teszteltük a Fasírt Kitchent
Tegye fel a kezét az, aki nem szégyelli és velünk együtt bevallja, hogy a fasírt régi nagy szerelme. Te vagy az? Akkor mutatjuk a helyet, ahol a szíved nagyot dobban majd.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekünk elég nehezen csúszik a tél. Még gasztronómiai kalandozásokra se szívesen indulunk, elvagyunk a jól ismert ízekkel, meg az otthon főzőcskézésekkel. De amikor az ember arról értesül, hogy megnyílt a város, mi több, az ország első fasírtozója, akkor bizony nagykabátot kell ragadni, és gondolkodás nélkül be kell rendelni egy nagy adag velőset!

A Fasírt Kitchen nagyon össze lett rakva. Állítólag egy évig gondolkodtak azon, hogy milyen étterem és koncepció hiányzik a magyar piacról, és nagyon úgy tűnik, hogy megérte kivárni az ötletet. Magunk sem hittük, hogy fasírtozó eddig még nem akadt hazánkban, de tényleg ők az elsők, akik ezt az egyszerű csodát az egekbe kívánják emelni.

A helyszínválasztás tökéletes. (Mondjuk ez köszönhető annak is, hogy a szomszédos Vakegér Tőzdekocsma tulajdonosai üzemeltetik.) A Paulay Ede utcától csak egy ugrásra van az Erzsébet tér, ahol jó időben, akár a fűben ülve is majszolhatunk majd fasírtot, de a dizájnos belső tér a tavasz érkezéséig kárpótol minket. Színes falak, kellemes hangulat és remek apró részletek rejtőznek a kétszintes helyen. A négyoldalú reszelőből kialakított lámpa ötletét például azonnal loptuk is.

De térjünk a lényegre, arra, hogy mit lehet itt enni.

Mert a fasírt egy dolog... jó, persze a névadó dolog, de sok más finomságért is érdemes lesz feléjük járni.

A koncepció menza jellegű. Tudom, ez a szó sokak számára elég pejoratívan hangozhat, pedig én hiszek benne, hogy a menzás életérzés nem feltétlenül a rossz minőségű étellel hozható csak összefüggésbe. A menza nekem emlék is, és bizonyos ételek ott vésődtek belém. Tehát amikor a Fasírt étlapján a napi menü kifejezést és a tematikus napokat olvastam, rögtön arra gondoltam, hogy itt végre újra ehetem majd a gyerekkorom fogásait, javított verzióban.

Hiszen lesz például rakott-nap, főzelék-nap és rántott-nap is. Ezeket a fogásokat déltől kettőig kérhetitek majd, az igazán barátságos, 990 forintos áron. (Mikor lesz rántott sajt? Mikor lesz rakott karfiol? Mikor lesz lencsefőzelék?)

Ha pedig se ez, se a fasírt nem ihlet meg titeket, akkor ehettek grillcsirkét vagy kolbászt is. Szóval aki jó, magyaros fogást keres, az nem marad éhen.

A részletes menüért csekkoljátok a honlapot: https://fasirt.com

Azért mi most elsőre az igencsak izgató névadóra repültünk rá, és még így sem volt könnyű a választás. Hiszen van hagyományos disznóhúsból készült golyócska, kacsás, velős és szarvasgombás-marhás verzió is.

Aztán ha tudod, hogy melyik ízt ennéd, döntened kell, hogy 6 db vagy 12 db fér-e beléd. És ha menüt választasz, egy finom szörppel is megkínálnak, továbbá a burgonyachips mellett az édesburgonya vagy a tócsni is lehet a köreted. És a salátákat fel sem soroltam!

Fizetés után pedig még külön fűszerezheted is a rendelésedet vagy isteni szószokat tehetsz rájuk. Mi a chilis ketchupba, a sörös mustárba és a citrusos majonézbe is belekóstoltunk.

Szerencsére nem kell sokat bajlódnom azzal, hogy bizonygassam, milyen finomak is voltak ezek a fasírtok, hiszen az étterem elérhető árakon dolgozik, így ha kedvet kaptok hozzájuk, akár egy hétköznapi ebédként is megjutalmazhatjátok magatokat a főztükkel.

Ha a hagyományos verziót választjátok menüben: 6 db fasírtért + burgyonachipsért + szörpért összesen 1480 forintot fogtok fizetni.

De a nagyétkűek sem tudnak 2300 forint fölé menni, bármilyen menüt is válasszanak.

Azért ez igazán baráti. Nemde?

Hajrá Fasírt!

FASÍRT KITCHEN

1061 Budapest, Paulay Ede u. 2.

https://fasirt.com 

https://www.facebook.com/fasirtkitchen

 

Nyitvatartás:

hétfőtől szerdáig:

11:30-22:00

csütörtök:

11:30-23:00

péntek - szombat:

11:30-01:00

vasárnap:

zárva


KÖVESS MINKET:



Gigantikus Rákóczi-túrós az ország egyik legjobb autópálya-éttermében
Az M7 Bistro Székesfehérvár az autópálya pihenőjében működik, előtörténete a 70-es évekre nyúlik vissza. Videóban mondjuk el, miért érdemes beugrani, ha arra jártok!
Vass Adrienn és Csákvári Péter - szmo.hu
2019. január 11.


hirdetés

A Panír alatt legújabb részében ezúttal a székesfehérvári autópálya-étterembe, az M7 Bistro Székesfehérvárba kalauzolunk el titeket. A hely az M7-es pihenőjében működik, előtörténete a 70-es évekre nyúlik vissza, amikor az autópályát elkezdték építeni Budapestről a Balaton felé, ekkor épült itt egy benzinkút, egy autószerelő-műhely és egy étterem - utóbbit a jelenlegi tulajdonos, Szakály Attila édesapja tervezte, majd '84-től ő is lett a vezetője.

A tradicionális ételek mellett többek között lazacot, tőkehalat is lehet kapni náluk, de az egyik legnagyobb kedvenc a brassói. Mi sajttal-sonkával töltött csirkét, disznótorost és persze a kihagyhatatlan gigantikus Rákóczi-túróst kóstoltuk - elmondjuk, milyen volt.


KÖVESS MINKET:





2018 legjobb helyei, legkülönlegesebb és legfinomabb pillanatai
Mielőtt belelendülnénk a 2019-es evésekbe és ivásokba, elevenítsük fel 2018-as kedvenceinket. Ezek azok a helyek, ahová visszavágyunk, és amiket szinte már kötelező jelleggel ajánlunk!
Vass Adrienn és Csákvári Péter - szmo.hu
2019. január 04.


hirdetés

Az idei fogadalmunk egyik része rátok, olvasókra vonatkozik:

Szeretnénk 2019-ben még több gasztrós tartalmat gyártani nektek, és szeretnénk ragaszkodni egy jól bevált szokásunkhoz is, miszerint csak olyan dolgokról írunk, amiket teszteltünk és amiket valóban megszerettünk!

Higgyétek el, ez nem olyan egyszerű a mai világban. Országszerte rengeteg a hely, és pénzért túl egyszerűen lehet szép fotókkal hazudni. Sokan lelkiismeretfurdalás nélkül meg is teszik ezt, de mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy senki nem kényszerít rá. Amit Panír Alatt néven találtok a világhálón, azért vállaljuk a felelősséget.

De mielőtt belelendülnénk a 2019-es evésekbe és ivásokba, elevenítsük fel 2018-as kedvenceinket. Ezek azok a helyek, ahová visszavágyunk, és amiket szinte már kötelező jelleggel ajánlunk!

Válasszátok helyszínt a mi listánkról, 2019 első gasztrorandevújához!

 

Legjobb Menüsor:

Mondanám, hogy nehéz volt választani, hiszen sokfelé jártunk, de 2018-ban két olyan vacsoránk volt, ami után majdnem sírva is fakadtunk.

 

Teavacsora

Az év vége felé részt vettünk egy délutáni összejövetelen, ami én csak Teavacsora néven emlegetek (amúgy Dilmah Tea Gastronomy). Tavaly lett ugyanis 30 éves a Dilmah tea. Ceylon leghíresebb teamárkájában az a legjobb, hogy az átlag fogyasztó számára is megfizethető, és hogy a márka képviselői folyamatosan keresik a gasztronómia kapcsolódásokat. Így történhetett meg az, hogy a St. Andrea Wine&Skybarban teás koktélok és a koktélokkal harmonizáló falatok mellett beszélhettük át a tea múltját és jövőjét.

A koktélokért Oláh Richárd head bartender felelt, a kísérőfogásokat pedig Győrffy Árpád vendégséf készítette. Le a kalappal előttük. Azóta is azon gondolkozom, hogy a saját konyhámban hogyan csempésszem be a teát úgy, hogy túlmutasson a forró ital szerepén.

Nektek azt javaslom, hogy ha a St. Andrea Wine&Skybarhoz nem is elég vastag a pénztárcátok, egy Dilmah teával ajándékozzátok meg magatokat, mert tényleg aprópénzért tudtok kiváló minőséghez jutni. És teából sem mindegy, hogy mit fogyasztotok!

 

Baraka

A másik 10/10 pontos vacsorát a Barakában kaptuk. Tökéletes hely, kiszolgálás, íz... Csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni róluk.

ITT írtunk róla bővebben!

 

Legjobb Könyv:

Beh Marianna könyv

Idén annyira nem kattantunk rá a szakácskönyvekre, összefoglalót sem készítettünk belőlük karácsony. Valahogy azt éreztük, hogy sok az ismétlés, és nehéz már újat mutatni a piacon.

Volt azonban egy különleges kötet, amit még nem volt alkalmunk megosztani veletek, pedig megérdemli a figyelmet. Ha szeretitek a kertet, a növényeket, fűszereket, és szeretnétek róluk még többet tudni, ezt a könyvet nem csak a receptek miatt forgathatjátok majd haszonnal.

"Beh Mariann, a Bazsalikomos kert megálmodójaként ismert kertészmérnök, gyerekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon. Kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét.

Kedvenc növényeit Szendeff Lőrinc fotós örökítette meg, akinek köszönhetően különleges képi világ született. Mariann mesél az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, ír saját pestójáról, herbateáiról, és megosztja a négy évszak alapanyagaiból készült 48 receptjét is."

 

Legjobb Nyitás:

Jöttek-mentek az új helyek 2018-ban is. Volt olyan, ami a nyitás után olyan gyorsan be is zárt, hogy oda sem értünk letesztelni. Kiválasztottunk azonban hármat, ami remélhetőleg 2019-ben is sokaknak szerez örömet.

 

Elements

Az Elements nyitópartiján nagyon jól éreztük magunkat. Remek koktélokat és falatkákat kóstoltunk, de még a komplett vacsora előttünk áll. Megelőlegezzük a bizalmat, mert nagyon izgalmas a koncepció.

"Egy helyszín, három étterem! Az Elements Budapest egy modern, csúcsdizájnnal rendelkező találkozási pontja az orosz, a kaukázusi és a magyar konyhának, ahol az otthon ízeitől kezdve a legmagasabb luxusig minden szerepel a kínálatban."

https://www.facebook.com/elementsbudapest

 

Stand

2018 legjobban várt nyitása a Stand volt. Ugye nem kérdés, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás éttermét miért vártuk ennyire? Ha van kérdés, akkor olvassátok el a tavalyi cikkünket.

ITT írtunk róla bővebben!

 

Brew Dog

Végre van Brew Dog is Magyarországon! Peti alaposan végigitta a kínálatot, és szerintük megéri az árát a hely.

ITT írtunk róla bővebben!

 

Legjobb rendezvény:

A Gourmet Fesztivál se volt rossz, de tavaly a Fehér Vacsora volt az abszolút kedvencünk.

 

Fehér vacsora - Diner en Blanc

2018-ban komoly vihar csapott le a rendezvényre, de ettől csak még izgalmasabb lett az egész.

ITT írtunk róla bővebben!

 

Legjobb Forgatás:

Mindig a legutolsóra emlékszünk a legnagyobb szeretettel, de Bacsó András személye miatt tényleg különleges volt ez az alkalom.

Bujdosó Székely Vendéglő 

Lejátszási lista, ahol az összes videónkat megtaláljátok:

https://www.youtube.com/playlis

 

Legjobb Reggelizőhely:

À la Maison Grand

Még mindig nincs párja a városban. Olyan választék van, amiből lehetetlen csak egy finomságot kiválasztani.

ITT írtunk róla bővebben!

 

Legjobb Bár:

High Note SkyBar

Örök kedvencünk 2018-ban sem hagyott cserben minket. Az új tematikát, miszerint filmek által inspirált ételek és italok találhatóak a bárban, egészen március végéig folytatják, így még ti is letesztelhetitek őket.

ITT írtunk róla bővebben!

 

Legjobb Vidéki Étterem:

Szomszéd kertje

Sok vidéki éttermet teszteltünk, és értek minket óriási pozitív meglepetések, de a Szomszéd kertje mind közül kiemelkedett.

ITT írtunk róla bővebben!

 

Legjobb Arcok:

 

Jamie Oliver

Hihetetlen, de igaz! Idén itt járt nálunk Jamie Oliver. Imádjuk az éttermeit, és őt is.

ITT írtunk róla bővebben!

 

Szabó Gyuri bácsi, a füvesember

Hazai hűsünk Szabó Gyuri bácsi. 90 éves, de változatlanul ontja magából az igét. És érdemes figyelni a szavára!

ITT írtunk róla bővebben!

 

Legjobb Helyszín:

360 Bar Igloo Garden

Hihetetlen, de az Igloo Garden még csak egy éve színesíti a város látképét. Ha még nem jártatok ott, tavaszig mindenképpen pótoljátok az élményt!

ITT írtunk róla bővebben!

 

Legdurvább adag kaja:

Bónusz díj tőlünk - Marika néninek. Nála kellett a legdurvább adag kajával megbirkóznunk.


KÖVESS MINKET:





Te milyen pezsgővel koccintasz újévkor? - Segítünk, hogy megtaláld az igazit!
A pezsgő ünnepi ital! Az új évet pedig érdemes olyan nedűvel indítani, ami az ízlésünknek megfelelő, és tökéletes állapotában kerül a pohárba.
Vass Adrienn - szmo.hu
2018. december 31.


hirdetés

Az emberek nagy többsége év közben viszonylag kevés pezsgőt fogyaszt, de a szilveszter és az újév egy olyan alkalom, amihez jár a pezsgő.

Szerencsére az apróbb közértek és a hipermarketek polcain is könnyen talál az ember minőségi pezsgőt. Ezer forintért is lehet abszolút megfelelőt választani, de ha két vagy háromezer forintot is szánunk a dologra, akkor tényleg elkényeztethetjük magunkat.

Mi egy vaktesztnek is alávetettünk 12 üveg jól ismert nedűt, és hiába nem vagyunk szakértői a témának, a kiemelkedően jó vagy különleges tételeket ösztönösen magasabb pontokkal jutalmaztuk.

Szinte hihetetlen, hogy a dobogónkra olyan tételek kerültek, amiket a vakteszt előtt is ajánlottunk volna. A kedvenceink! Így aztán tanulságként leszűrhetjük azt, hogy kicsivel több pénzért tényleg érezhetően minőségibb italt kap az ember, és tényleg nem mindegy, hogy melyik üveget kapjuk le a polcról.

A BB-k, Hungáriák, Törley-k és egy magasabb árkategóriás Kreinbacher harcából végül a következő tételek győzedelmeskedtek:

 

Első helyezett:

Hungária Rajnai Rizling

Második helyezettek holtversenyben:

Hungaria Extra Dry

Kreinbacher Brut Nature

Törley Chardonnay Brut Nature

Harmadik helyezett:

Törley Excellence Sárga Muskotály (édes)

 

Ezekben a márkákban és ezekben a pezsgőkben nem fogtok csalódni! De ha érdekel az is, hogy hogyan készül a pezsgő, vagy hogy hogyan érdemes tárolni, hogy legjobb arcát mutassa, akkor a most következő Pezsgőkisokosból könnyen és gyorsan megtanulhatjátok az alapokat.

Pezsgőkisokos

Pezsgőnek azt az italt nevezhetjük, melyben természetes úton, biológiai erjedés során létrejött szén-dioxidot találunk! A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget jól jellemzi, hogy mekkora nyomás van a palackban: 3 bar alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, 5 felett pedig pezsgőről beszélünk.

Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor? A hagyományok szerint szilveszterkor szokás volt durrogtatni és hangoskodni, elűzve ezzel az óév minden búját és bánatát. Éjfél elteltével csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben.

Pezsgőt bármilyen borból lehet készíteni?

Ez egy téveszme, hogy gyengébb minőségű szőlőből, vagy éppen rosszabb borokból készül a pezsgő. Azokhoz a borokhoz, melyeket a pezsgő alapborként használnak, a szőlőt a technológiai érettség állapotában (korábban) szüretelik. Ezek markáns, magasabb savtartalmuk miatt fogyasztási borként nem lennének közkedveltek, de a pezsgőgyártáshoz éppen ideálisak.

Pezsgőnek jégen a helye?

Jégen igen, fagyasztóban nem. Semmi esetre se tegyük a pezsgőt a fagyasztóba és hűtsük le hirtelen, mert sokat veszít az élvezeti értékéből. A pezsgők zamata 6-8 °C-on érvényesül leginkább, ami tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal lassan behűteni a pezsgőt.

Igyunk pezsgőt, na de miből?

Abban mindenki egyetért, hogy a régen pezsgőzéshez használt, brandyshez hasonló, széles, öblös, rövid szárú poharak tökéletesen alkalmatlanok az érdemi pezsgőkóstolásra. A legenda szerint ezeket Marie Antoinett keblei ihlették és leginkább pezsgőpiramis építéséhez használható. Az elegáns pezsgős flőtében nagyon szépek a buborékok, de mivel felül szélesedik a pezsgő illata nem koncentrálódik plusz az elmosása is kihívás. Pezsgőzéshez egy tulipán formájú pezsgőspohár a legalkalmasabb, mert az a pereménél összegyűjti az illatokat. Szakmai kóstolókon nem eretnekség a fehérboros pohár használata, de a családi körben, barátokkal elfogyasztott pezsgő mégiscsak pezsgőspohárban mutat a legjobban.

Milyen ételhez milyen pezsgő illik?

Önálló aperitifnek elsősorban száraz fehér pezsgőt (brut, extra brut) javaslunk. , de nagyon kedveltek lettek a nyerspezsgők is.

Ne szolgáljunk fel édes pezsgőt aperitifként, hacsak a vendégünk nem azt kéri kifejezetten.

Egy étkezést egy fajta (palack) pezsgővel is lekísérhetünk, vagy minden fogáshoz ajánlhatunk más-más (pohár) pezsgőt. Előbbinél ügyeljünk az ételsor jellegére, a vezér ízekre, ettől nagyon eltérő pezsgőt semmiképpen ne válasszunk.

Ha a fogásokhoz önálló, különböző pezsgőket szolgálunk fel, nagyon vigyázzunk az sorrendre. A száraztól az édesebb felé haladjunk vagy a frisstől a tartalmasabb, nehezebb tételek felé.

Hogyan illik pezsgővel koccintani?

Az etikett szerint illik egymás szemébe nézni koccintás közben. Ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, nem szükséges mindenkinek mindenkivel koccintani, elég, ha megemeljük egymás felé a poharainkat, a szemkontaktus azonban ebben az esetben is elengedhetetlen. A poharakat óvatosan üssük össze, inkább a pohár közepe tájékán és ne a szélén.

Kevésbé ismeretes illemszabály, hogy koccintáskor a hölgyek pohara mindig magasabban koccan mint az uraké.

Hogyan kóstoljunk pezsgőt?

Egy szép, üde pezsgő kóstolásakor külön értékelendő a perlage, azaz gyöngyözés. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, értékesebb az italunk. A gyöngyözésnek amúgy a szájban is van szerepe, ugyanis az sem mindegy, hogy kóstoláskor agresszív módon felhabzik-e az ital, avagy visszafogott bizsergést érzünk a szánkban.

Míg a bor esetében javallott, addig pezsgőt a pohárban kifejezetten tilos megpörgetni a kóstoláskor, hiszen elszállnak belőle a finom aromák és buborékok.

Meddig érdemes a pezsgőt tárolni?

A pezsgőket legjobb a készre kezelést követően egy éven belül elfogyasztani.

Egy tartályban erjesztett pezsgőben vagy proseccóban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben.


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x