hirdetés
00015.jpg

Szerintünk ezek 2015 legjobb burgerezői

Összeszedtük aktuális kedvenceinket az egyre erősebb budapesti mezőnyből.
Csákvári Péter - szmo.hu
2015. november 14.


hirdetés

Klisé, nem klisé, a nagy pizza teszt után körbenéztünk újra a burgerek háza táján is. A régi klasszikusok mellett felbukkant pár új hús a városban, és nem félnek eszméletlen burgereket készíteni. Az alábbi 5 burgerező nyerte el leginkább ízlelőbimbóink határtalan tetszését.

Baltazár

Zsidai-féle fine dining a Várban, Michelin matrica az ajtón, és mi megkóstoltuk azt a bizonyos tökéletesként emlegetett hamburgert Litauszki Zsolt főhadiszállásán, amit elhíresülése óta még tovább tökéletesített. A tökéletesített tökéletes hamburgerhús titka, hogy Zsolt csontvelő hozzáadásával éri el a hús még húsosabb ízét. A sütésben egy olyan fatüzelésű kemence segít, amiből mindössze három van az országban. A zsömle omlós, szinte eltűnik a kezünkben, itt a hús az Úr, amire ráalázkodik megfelelő arányban egy bőséges adag cheddar/kéksajt (burgerfüggő nyilván). Ez egy olyan burger, ami megér egy tripet a Várba is!miiiiernemjo

Kandalló

A Kandalló már legenda a burgerrajongók körében. A Kertész utca régóta ismert zarándokhelye igazi kincsburgereket rejteget magában. Az alapok az ominózus ciabattinin fekszenek, lilahagyma-lekvárral, és egy házi alapszósszal megkenve, ami leginkább egy luxus Big Mac szószra hajaz. A salátaszekció nagyon vagány: ruccola és jégsali összekeverve, ami egy igencsak nem elhanyagolható tényezővé emeli a burgerek ízlazítóját. És a korona kérem, az isteni marhahús, egy roston sült libamájjal takarózik, az pedig egy szép adag vörös cheddarral. A libamáj megteszi magát a burgerevő új G-pontjának, és nem is lenne több kérdésünk, de a köret mellett sem mehetünk el szó nélkül. A coleslaw hozza a premium coleslaw szintet, és a mellette heverő burgonya felek rostlapról árulkodó csíkjai valami csodát hordoznak a tetejükön.

hirdetés
kandallo

Bamba Marha Burger

Akasztjuk a hóhért! Jancsa János, alias Burgerpápa, aki egy személyben forradalmasította a burgertesztelést, nagy fába vágta a fejszéjét barátaival. Az Oktogon mellett nyitották meg első burgerezőjüket a Bamba Marhához, ahol ezúttal nem csak tesztelik, hanem gyártják is a burgereket. Egyik burger sem mondható szokványosnak, de a Bamba Marha burger a shitake gombájával és umami majonézével kiteljesíti a teljes körű ízélményt. Közelítve a burger origója felé rájövünk, hogy eddig valami hiányzott az életünkből.

A másik favorit a pápa-féle Big Kahuna burger, amit a Ponyvaregény c. kultfilmből ismerhetünk. Brutális ananászkarika tornyosul ebben a verzióban a húspogácsa fölé. A burgereken kívül van itt két hatalmas találmány: a tortilla chips ízű burgonya és a baconbe tekert sült oreo juharsziruppal, ami bizonyára vadállatul hangzik elsőre, de mi kilószámra tudtuk volna tömni magunkba._MG_6323

Burger House

Ez volna az a burgerező, ami évek óta versenyben van, majd féltucat étteremmel rendelkezik már, és egyedüli magyarként kiment a prágai Burgerfestre is, elhozni a fődíjat a csehek elől. Köpni-nyelni nem tudott a magyar burgertársadalom. Klasszikusabb vonalat képviselő burgereik mellett létezik light verzió is, ami csökkentett szénhidráttartalommal kerül a tányérra. Saját hamburgerszószukra pedig iszonyatosan büszkék, természetesen okkal.

Pesti Burger

Az ultimate burger szentély, ami személyes kedvencem. A hely, ahol a kreativitás és a jókedv sosem fogy el. Hétről-hétre olyan burgerekkel rukkolnak elő a fiúk, hogy a fal adja a másikat. Gondosan megválogatott alapanyagokból varázsolnak elénk torony méretű kreációkat és mellé isteni sörökkel szolgálnak. Ebéd és vacsoraidőben elég necces helyet találni, de hát nem is csoda, ha egyszer ilyen guszta burgerekkel készülnek állandóan, mint például a mostani libaburger szarvasgombás majonézzel, birsalmás lilahagyma lekvárral, libamájjal és jalapenoval. Ámen.pesti burger

Ha megkívántad a hamburgert, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
90148420_2253083354795415_4508192871555268608_o.jpg

Miből főzzünk a karanténban? – tippek arra az esetre, ha elfogyna a hús, a tojás vagy a cukor

Itt az idő, hogy egy kicsit kreatívabbak legyünk, és ne pánikoljunk be azonnal ha elfogy a csirkemell a hűtőpultokból.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - Tiny Wasteland - szmo.hu
2020. március 18.


hirdetés

Amikor ezeket a sorokat írom, még "nem olyan vészes a helyzet". Van itthon zöldség és gyümölcs is. Vannak tartalékaim. Valószínűleg még nektek is.

DE könnyen és gyorsan változhat a helyzet, és ha hiánycikk lesz ez-az, vagy ha nem mehetünk ki a boltba kedvünk szerint vásárolni, szükség lesz majd pár tuti tippre, ami segíthet a maradékokból várat építeni.

Könnyű úgy főzni, hogy az ember kézbe kap egy csirkemellet vagy egy friss karfiolt és rákeres, hogy mit tud belőle összehozni. Időnk van, rohanni nem kell, lehet több órán keresztül recepteket böngészni, fórumokon beszélgetni, videókból tanulni.

A probléma inkább abból van, ha nem találjuk meg otthon vagy a boltban azt az alapanyagot, amiből el szeretnénk készíteni az ebédet.

Mi van akkor ha nincs hús, ha nincs kenyér, ha nincs tojás?

hirdetés

Nyugi! Sokkal több mindent el lehet készíteni házilag, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, és sokféle módon helyettesíthető egy-egy alapanyag.

Legyünk kíváncsiak, kreatívak és befogadóak, és leljük örömünket akkor is a főzésben, ha rákényszerülünk egy kis trükközésre.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss pékárú?

Itt az ideje a kifli/zsemle/kenyérsütésnek. Higgyétek el, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Nem kell elsőre tökéletes kérgű, habkönnyű fehér kenyeret sütni. Egy frissen sült lepény vagy bodag is megteszi. Könnyen el is  készíthető, így már ezért sem kell minden nap a boltba rohangálni.

Ha pedig boltba mentek, keressétek a tartós verziókat.Vagy Pászkát, krékert, abonettet, és tárazzatok be ezekből.

Ha van rá lehetőségetek egy kenyérsütő gépre is beruházhattok. Nem csak a kranténos időkben lesz hű társatok.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss hús?

Úgy tűnik, hogy a friss hús elsőként válik majd luxuscikké. Érdemes tehát az agyunkat átállítani a húsmentes alternatívákra, a húspótlókra. A gomba és tojáspörkölt után jöhet a babfasírt vagy a tofu és a szója.

A vegán fórumokon sok tippet és trükköt találhattok. Nem kell lemondani a magyaros ízekről akkor sem, ha nincs otthon sertés. A csicseri és zöldborsópörkölt is fantasztikus találmány. Legyetek nyitottak!

Ha mégis valami húsfélére vágytok, a konzerv halakkal érdemes barátkozni.

Mi tegyek, ha nincs otthon tojás?

Ha rántottát ennél tojás nélkül, a csicserilisztes verzióra keress rá. Ha pedig süteményben helyettesítenéd ezt az alapanyagot, sokféle alternatív megoldás akad.

Több éve sütök-sőzök tojásmentes ételeket is. Remek süteményeket lehet készíteni nélküle. Ez is csak nyitottság kérdése!

A legegyszerűbb megoldás egy fél banán, egy fél avokádó vagy némi alma lehet, de ez csak pár tipp a sok közül.

Mi tegyek, ha nincs otthon tejtermék?

A tejtermékek nagy része is a romlandó élelmiszerek közé tartozik, így ezek közül sem akad mindig kéznél elegendő.

Szerezzetek be tejport. Az utolsó mentsvár lehet.

Ha nincs állati tej, nézzetek körül a növényi alternatívák között. Tejföl helyett tartós tejszínnel is lehet főzni, a gyorsan romló trappista helyett pedig jó lehet egy doboz reszelt parmezán, amiből kevesebb is elég a tésztára, és tovább el is áll.

A bevállalósabbak kereshetik a bioboltokban a sörélesztőpehely nevű terméket is. A sajtot lehet azzal is pótolni végső esetben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
IMG_4458-másolat-1.jpg

Elkészítettük az IKEA-s húsgolyót – ért néhány meglepetés

De vajon mennyire hasonlít az eredeti húsgolyóra a nemrég napvilágot látott recept...?
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 30.


hirdetés

Pár napja bombaként robbant a hír, hogy az ikeás húsgolyó receptje kikerült az internetre.

A britek álmodtak meg egy „összeszerelési útmutatót”, ami érdekes módon eltér egy másik, az IKEA oldalán található recepttől. (Ezt a verziót ezen a linken (pdf) lehet elérni.)

Kis utánajárás után kiderült, hogy

egyik sem az eredeti recept, inkább csak egy ajánlás, ami könnyen beszerezhető alapanyagokból teszi lehetővé a húsgombóc hasonmásának elkészítését.

De vajon mekkora a hasonlóság? Érdemes bajlódni vele? Elkészítettük mi is!

hirdetés

Így fest a brit részleg összeszerelési útmutatója:

Hozzávalók:

a húsgolyóhoz:

- 500 g marhahús darált

- 250 g disznóhús darált

- 1 vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 100 g zsemlemorzsa

- 1 tojás

- 5 ek tej

- só

- bors

a mártáshoz:

- 40 g vaj

- 40 g liszt

- 150 ml zöldség alaplé

- 150 ml marha alaplé

- 150 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

- 2 tk szójaszósz

- 1 tk dijoni mustár

(A szósz összetevőinél szerepel még a "dash of oil", de szerintem az olaj inkább a gombócok megsütéséhez kell. )

Itt vannak az alapanyagok amikből én dolgoztam. Egy kicsivel kevesebb marhahúsom volt, így több disznót használtam. Zöldségalaplevet sem tudtam beszerezni, így dupla adag marhát használtam, de a többi dolog nagyjából stimmelt.

(A liszt lemaradt a képről.)

Lapozz az elkészítésért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
91793295_2803748496409286_8823583742070095872_o.jpg

Mentsd meg a kedvenc éttermedet egy rendeléssel! – teszteltük, milyen a házhoz szállítás járvány idején

Már a legmenőbb éttermek is házhoz mennek – ajánlunk pár remek opciót.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Évek óta a gasztronómia az életem. Sütök-főzök-kóstolok, majd írok róla, vagy éppen videóra veszem, hogy hol, milyen finomságot eszem. Aztán jött a március, és most a gasztrovilágban (is) minden összezavarodott.

Nem az a baj, hogy én nem tudok éttermekbe járni, és nem tudok tesztet írni nektek róla... az konkrétan a legkisebb probléma.

A baj az, hogy azok az emberek, akik ezeket a nagyszerű budapesti helyeket üzemeltetik, most sok esetben tétlenül állnak, és nem tudják, hogy mi lesz velük a következő időszakban.

Biztos, hogy vannak köztetek olyanok, akik egy-egy dolgos nap után szívesen ültek be egy bárba lazítani. Hiszem, hogy sokatoknak okoztak feledhetetlen pillanatokat olyan éttermek, amik most bajban vannak.

Gondoljátok hát végig, hogy tudtok-e segíteni, és hogy melyik helyeket szeretnétek életben tartani akár azzal, hogy ezekben a nehéz időkben is igénybe veszitek a szolgáltatásaikat, rendhagyó formában.

hirdetés

Az egyik legegyszerűbb megoldás a két nagy házhoz szállító cégnél keresgélni:

A Wolthoz az utóbbi hetekben 600 új étterem jelentkezett, a NetPincérhez pedig nagyjából 900. Erről itt olvashattok bővebben:

De rákereshettek közvetlenül azokra a helyekre is, ahova eddig jártatok. Meglepően sokan alkalmazkodtak az új helyzethez.

Én hoztam nektek egy szubjektív válogatást nagyszerű projektekről. Természetesen sok olyan hely van ezeken kívül is, amiről érdemes lenne írni, de ide csak egy szelet fér, az a szelet, amire a nyakamat merem tenni.

Kipróbáltam és működik

Központ

A Központ egyik hétről a másikra teljesen átalakította a rendszerét. Az újpesti étterem jelenleg nem fogad vendégeket, de nem is a klasszikus házhozszállítást választották, hanem elég váratlan megoldással álltak elő.

Úgynevezett sous vide termékeket készítenek, mely technológia lényege, hogy az ételeket adagonként vákumcsomagolják, majd hőkezelik. Így pár perc ráfordítással igazán friss étel kerülhet az asztalunkra.

Nekem talán az tetszik a legjobban, hogy több mint 10 napig elállnak ezekben a zacskókban az ételek, így lehet előre gondolkozni, betárazni belőlük mélyhűtő nélkül is.

www.kozpontdeli.hu

Digó és Cavola

A Digó az egyik kedvenc pizzériám a városban, és nagy szerencse, hogy már a krah előtt ráálltak a házhoz szállításra. Sőt, egy teljesen új, római típusú pizzát is kikísérleteztek, ami a Cavola márkanevet kapta, és kifejezetten pizzásdoboz kompatibilis, jól szállítható, brutálisan laktató termék lett belőle.

Szívből ajánlom őket, mert a minőségi alapanyagok nem hazudnak. Nyilván helyben nagyobb élmény egy friss, ropogós, vékony pizzába beleharapni... de nekünk a kanapén falva, filmet nézve is bejött.

www.digopizza.hu

Planet Sushi

A Planet Sushi nem most kezdte a házhoz szállítást, de mivel az üzleteik jelenleg zárva vannak, ők is nehéz helyzetbe kerültek.

Én már évek óta csak tőlük rendelek, ha igazán jó sushit szeretnék otthon enni. Teljesen más dimenzió, mint sok olcsóbb, "noname" ázsiai hely kínálata.

Meg kell fizetni, és néha egy óránál is többet kell rá várni rá, de az idő és pénz itt végül tényleg magas minőségben fizetődik ki. Mindig hibátlan, mindig isteni!

Nemrég a tésztákra is rámentünk. Kár volt... most már olyat is KELL rendelni minden alkalommal!

www.planetsushi.hu

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
91921769_3453797511314606_1164068516697997312_o-1.jpg

Rendeld házhoz a húsvétot! - Last minute menüajánló

Csak most kaptál észbe, de szeretnél valami finomat a húsvéti asztalra? Segítünk!
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

A jelenleg helyzet valószínűleg sokak húsvétjára rányomja majd a bélyegét, de próbáljuk meg kihozni a legjobbat a helyzetből. Sokan szállítanak házhoz a klasszikus, húsvéti menühöz kapcsolódó finomságokat, érdemes hát lecsapni rájuk.

Az idő azonban sürget. Van olyan hely, ahonnan már csak ma és holnap lehet rendelni, így döntsetek gyorsan, ha a hétvégén megspórolnátok egy főzést magatoknak!

Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein az egyike azoknak a helyeknek, ahonnan már csak ma estig érhető el a húsvéti menü. Viszont ha arról lemaradnátok, az állandó étlapjuk is nagyon kecsegtető. A minőség pedig egy ilyen többgenerációs családi vállalkozásnál garantált!

Bővebben: Rosenstein Vendéglő

hirdetés

Pékműhely

A Pékműhely friss pékárukkal kecsegtet, de a legjobb szerintem az, hogy fagyasztott verziót is kapni náluk. Így például friss croissant-t süthet az ember magának bármelyik reggel. Minden nap 14-ig leadható a rendelés, amit másnap 16-20 óra között szállítanak ki.

Frissen rendelhető: teljes kiőrlésű rozskenyér, kalács, pogácsa vagy túrós táska

Fagyasztva kapható: kakaós/diós/fahéjas csiga, túrós táska/pogácsa, croissant, fokhagymás-/bio paradicsomos csavart és vajas kalács

Bővebben: Pékműhely

Déryné

A Dérynének egész komoly étlapja van, és elérhetőek a Wolton is, úgyhogy rájuk lehet keresni bármikor, ha megéhezik az ember.A különböző meleg ételek mellett húsvéti sonkát is szállítanak ki, így végső soron innen is rendelhetünk egy kisebb darabot a túrógombóc mellé.

Bővebben: Déryné Bistro

Kolbászposta

Ha csak a hús hiányzik az ünnepi asztalról, a Kolbászpostát még elkaphatjátok. Parasztsonka, kötözött lapocka, füstölt tarja, szívsonka, combsonka is kapható náluk. Meg persze kolbász! Ráadásul 10.000 Forint feletti vásárlás esetén ingyen szállítanak házhoz Budapesten és Pest megyében!

Bővebben: Kolbászposta

DiVin Porcello - A Sonkabár

Ha nem egy nagy darab sonkát rendelnél, csak egy tálról csemegéznél, A Sonkabár is remek ajánlatot kínál. Ráadásul összefogtak a Jacques Liszt pékséggel, így a kenyér sem marad majd le az asztalról. Nemzetközi sonka válogatást és egy nemzetközi vegyes (sonka + felvágott) válogatás érhető el náluk, amit házhoz is szállítanak. A húsvéti kalácsra pedig még április 8-ig tudtok lecsapni.

Nemzetközi sonkatál: Etyeki főtt sült sonka, Prosciutto San Daniele, Jamon Serrano - 2900.-Ft

Nemzetközi vegyes tál: Etyeki főtt-sült sonka, Buza vastagkolbász, Prosciutto San Daniele, Spianata Calabra, Jamon Serrano, Fuet - 3700.-Ft

Bővebben: DiVin Porcello

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!