hirdetés
amy-krouse.png

"Szeretném, ha hozzámennél a férjemhez" - a haldokló feleség megindító levele

Amy Krouse Rosenthal amerikai írónő megható levelét a New York Times közölte először. Azóta milliók olvasták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 06.


hirdetés

A sikeres chicágói írónőnél idén állapították meg, hogy petefészekrákja végső stádiumú, gyógyíthatatlan.

A háromgyermekes anyuka a randioldalak stílusában írt levelében próbál meg férjének párt találni, miután ő már nem lesz.

A teljes levél

"Próbálkozom már egy ideje, hogy megírjam ezt a történetet, de a morfium hiánya és az ízletes sajtburgerek (mit nekem 5 hét igazi étel nélkül?!) teljesen leszívták az energiámat - és az írással kapcsolatos eltökéltségem is. Hozzáteszem, az időszakos mikroalvások is visszatartanak a feladat gyors befejezésétől. Akárhogy is, bevallom, ez valamilyen formában élvezet számomra, olyan, mint egy kábítószeres delírium.

Mégis tartanom kell magam a határidőhöz, mely jelenleg elég nyomasztó. Addig kell ezt őszintén elmondanom nektek, amíg kitüntettek figyelmetekkel és szívverésetekkel.

hirdetés
"
A legkülönlegesebb ember felesége vagyok már 26 éve. Még 26 évet terveztünk együtt eltölteni.

Akartok egy beteg viccet hallani? Egy házaspár besétál a sürgősségire 2015 szeptember 5-én, késő délután. Pár órával később, és a tesztek elvégzése után a orvos tisztázza, hogy a feleség szokatlan fájdalmainak oka a jobb oldalon nem vakbélgyulladás, hanem petefészekrák.

Ahogy a pár hazafelé tart szeptember 6-án reggel, valahogy a ködös sokkból ráeszmélnek, hogy a nap, amikor megtudták a végzetes igazságot, egybeesik legfiatalabb gyermekük kirepülésével. Három gyermekük közül ugyanis már egy sem lakik otthon.

Megannyi terv vált köddé aznap.

Illusztráció az eredeti cikkhez

Nem lesz dél-afrikai családi utazás a szülőkkel. Nincs már értelme megpályázni a Loeb-ösztöndíjat a Harvardon. Nincs ázsiai álomnyaralás édesanyámmal. Nincs több írótalálkozó a csodálatos indiai, vancouveri és jakartai iskolákban.

"
No wonder the word cancer and cancel look so similar.*

(*A rák és a törlés - ez esetben egy tervezett program - szavak hasonlóságán alapuló nyelvi játék.)

Ekkor léptem életem új szakaszába, a "B Tervbe" (újabb nyelvi játék, angolul ugyanis a 'B' kiejtve 'be', vagyis: Plan 'Be', tehát 'légy', 'lenni'), amely csak a jelenben él. Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek azt az úriembert, akiről ez a levél szól: Jason Brian Rosenthalt.

"
Könnyű belezúgni. Én is megtettem egyszer.

Hadd fejtsem ezt ki: John bácsi, édesapám legjobb barátja egy nyári táborból ismerte Jasont és engem is külön-külön. Én akkor nem ismertem őt, akkoriban a keleti országrészbe mentem egyetemre, majd dolgozni is. Mikor visszatértem Chicagóba, John bácsikám szervezett egy vakrandit, Jasonnek és nekem.

Mindez 1989-ben volt. Csak 24 éves voltam. Nem vártam semmit ettől a kapcsolattól, de amikor kopogott az ajtómon azt gondoltam: 'Hűha, van ebben a férfiban valami nagyon szerethető.' A vacsora végére már tudtam, hogy feleségül akarok menni hozzá.

És Jason? Nos, ő egy év múltán tudta meg.

Sosem voltam Tinderen, de csinálok Jasonnek egy profilt most azonnal, az együtt töltött idő tapasztalataiból táplálkozva. Nem kevesebb, mint 9490 napról van szó. Először az alapokkal kezdem: körülbelül 178 cm magas, 72 kilogramm súlyú, szőkésbarna hajjal és mogyorószínű szemekkel.

Igen elegánsan öltözik, alkalomhoz illően. Justin és Miles, a két legkisebb fiunk mindig kölcsönveszik a ruháit. Akik ismerik, vagy csak egy pillantást is vetnek rá, tudják, hogy kitűnő ízlése van a zoknikhoz. Fitt, és élvezi ha formában van.

Ha a lakásunk beszélni tudna, nem tartaná magában, hogy Jason hátborzongatóan praktikus. Kiválóan főz. Imádom amikor hazatérve a munkából hoz nekem egy kis olívabogyót sajttal, mielőtt nekiáll a vacsorának. Szereti az élőzenét is, ez a kedvenc időtöltésünk közösen. A 19 éves lányunk, Paris inkább vele megy koncertre, mint bárki mással.

Az első memoárom írása közben a szerkesztő azt mondta, hogy szeretné ezt a karaktert jobban megismerni. Természetesen elfogadtam volna, mivel Jason elbűvölő. De mondhatta volna azt is, hogy szeretném Jasont jobban megismerni. 'Tegyünk még bele Jasonból!'

"
Lenyűgöző apuka, kérdezzetek meg bárkit. Azt a fickót a sarkon. Kérdezzétek meg! El fogja mondani. Ja, és a levegőben fordítja meg a palacsintát!

Amúgy fest is. Szeretem a festészetét. Igazából művésznek hívnám őt, ha nem lenne jogi diplomája, ami egy belvárosi irodába kényszeríti reggel 9 és délután 5 között. Úgy értem kényszerítette, amíg nem voltam beteg.

Amennyiben egy álmodozó, ámde mégsem teketóriázó útitársat keresel, Jason a te embered. Vannak még passziói, főleg a kis dolgokhoz vonzódik: kóstolókanalak, bögrék, szobrok párokról, amint egy padon ülnek - amilyenek kapcsolatunk kezdetén voltunk.

Bizony ilyen Jason: az első terhességem ultrahangvizsgálata közben egy csokor virággal érkezett. Mindig korán kel, és vasárnaponként egy különc arckifejezéssel üdvözöl reggelente a kanalak, a korsók és a banánok közül.

Ő az, aki a benzinkútról vagy a kisboltból visszatérve annyit mond: "Nyújtsd a tenyered!" és voilá, máris ott terem egy kis édesség.

"
Azt hiszem eleget tudsz róla, hogy a Tinderen jobbra húzd. Vagy várj! Mondtam már, hogy hihetetlenül sármos? Az arca végtelenül hiányozni fog...

Mindez úgy hangzik mint egy tündérmese a herceggel, és nem állunk messze tőle. Az alatt a 25 év alatt, amit együtt töltöttünk, a szokásos ház körüli ügyes-bajos dolgokon kívül csak a betegségem húzta keresztül a számításainkat. Micsoda pech!

A legutóbbi memoáromban (melyet teljes egészében a diagnózisom előtt írtam) megkértem az olvasókat, hogy küldjenek tetoválásmintákat, melyekkel összeköthetik magukat az íróval, jelképesen, tintával. Teljesen komolyan gondoltam, és a beküldőktől is ezt a komolyságot vártam. Több száz minta érkezett, majd pár héttel az augusztusi publikáció előtt hallottam egy 62 éves milwaukeei könyvtárosról, Paulette-ről. Ő csak ennyit tanácsolt: "még többet". Első könyvemből vette, amiben kifejtem, hogy az első szavam a "more" volt kiskoromban. Most úgy tűnik ez lesz az utolsó is.

Szeptemberben Paulette ideutazott a chicagói tetoválószalonba. Neki is csináltak egyet a bal csuklójára, míg az enyém a bal alkarom alá került, a lányom kézírásával. Ez volt a második tetoválásom. Az első, egy kiskapitális "j", 25 éve a könyökömön van, bizonyára kitaláljátok, kihez kapcsolódik. Jasonnek is van egy: "AKR".

"
Több időt szeretnék Jasonnel tölteni. Ugyanennyit a gyerekeimmel is.

Szeretnék csütörtök esténként a Green Mill Jazz Clubban Martinit kortyolgatva szórakozni. Ez azonban nem fog megtörténni. Talán csak pár napom van ezen a bolygón. Szóval miért csinálom ezt?

Valentin-napra csomagoltam be ezt a levelet. Nem virágot szeretnék kapni: abban reménykedem, a megfelelő személy elolvassa majd, megtalálja Jasont, és kezdődik egy új szerelmi történet.

Ehhez szándékosan hagyok itt egy üres helyet, hogy tiszta lappal induljatok el a megérdemelt, álomszerű utazásotokon.

Forrás: NY Times


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
zacher-gabor-koronavirus-maradj-otthon.jpg

Zacher Gábor azt üzente: ennél még súlyosabb is lehet a helyzet

Még mindig lát ugyanis az utcán flangálókat és bandázó fiatalokat. Pedig most mindenkinek otthon kellene maradnia. „Nagyon kemény lesz, de együtt megoldhatjuk.”
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Dr. Zacher Gábor szerint csak rajtunk múlik, hogy elkerüljük-e a nagy problémát most, a koronavírus-járvány idején, de ehhez mindenkinek komolyan kell vennie az otthonmaradást.

Egy mentőautóból üzent legutóbbi Facebook-videójában.

"Még mindig nem veszik elég komolyan az emberek ezt a dolgot. Látni kint utcán flangálókat, fiatalokat, akik bandáznak, pedig higgyék el, tényleg izolálni kellene saját magunkat"

- mondta.

"Mert ami most van, az egyelőre még a történet kezdete. Lesz ennél sokkal, sokkal súlyosabb is a helyzet."

hirdetés

Ezt nem rémisztgetésből mondja, hanem a hírek erről szólnak. Azt kéri, mindenki figyeljen a szakemberekre, és fogadja meg a tanácsaikat, és maradjon otthon.

"Nagyon kemény lesz, de együtt megoldhatjuk."

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
people-2557511_1920-1000x666.jpg

Azt füllentette kislányának, hogy Afrikában van, pedig igazából a lakókocsijában volt karanténban

A walesi kutató nem akarta felzaklatni 4 éves kislányát.
Kép, Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

Etiópiából tért haza a walesi professzor, ám mivel a koronavírus enyhe tüneteit fedezte fel magán, a kert végében álló lakókocsijában barikádozta el magát 14 napra, miközben kislánya azt hitte, hogy Afrikában van - írta meg a NorthWalesLive-ra hivatkozva a Mirror.

Julian Bayliss kutatóként és professzorként dolgozik az Észak-Walesben található Wrexhamben, ám a munkájából adódóan rengeteget utazik: a koronavírus járvány kirobbanásakor is Etiópiában tartózkodott. A hazaúton azonban érezte, hogy kicsit rosszul van, és a koronavírus enyhe tüneteit fedezte fel magán.

Ekkor úgy döntött, hogy házi karanténba vonul 14 napra, ám nem az otthonában, hanem a kert végében álló lakókocsiban fogja átvészelni az időszakot.

Bayliss azonban úgy vélte, hogy 4 éves kislánya, Poppy nem tudná még felfogni a helyzet súlyosságát, nehezen értené meg, hogy miért nem mehet oda az apjához.

Épp emiatt azt mondta a kislánynak, hogy még Afrikában van, miközben 300 méterrel odébb feküdt az autóban.

hirdetés

A férfi még beszélt is Skype-on a kislányával, úgy téve, mintha Afrikából telefonálna. Bayliss családjának többi tagja természetesen tudott a dologról,

édesanyja például minden nap ételt vitt neki, amit tisztes távolságban otthagyott a lakókocsi közelében, hogy a férfi megtalálja.

Elmondása alapján a lakókocsiban megvolt mindene, amire csak szüksége volt, kivéve persze a családját. Múlt csütörtökön azonban letelt a 14 nap, és a férfi újra családjával lehetett. A nagy találkozást videóra is vették, Poppy rendkívül örült édesapjának. Bayliss szerint kislánya így sem igazán fogta fel, hogy édesapja hol volt, épp ezért tartja jó döntésnek, hogy nem mondták el neki az igazat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
people-1394377_1920-1000x666.jpg

A határon találkozik és kávézik mindennap az idős szerelmespár

A 89 éves Karstent és a 85 éves Ingét nem akadályozza meg holmi koronavírus abban, hogy - a szabályokat szigorúan betartva - találkozzanak minden nap.
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. március 31.


hirdetés

A koronavírus-járvány, illetve az azt övező korlátozások sok párt szétszakítottak, így járt ezzel a 89 éves német úr, Karsten Tüchsen Hansen és barátnője, a 85 éves Inga Rasmussen is. A nő a dániai Gallehusban lakik, míg a férfi németországi Süderlügumban, nagyjából 10 kilométerre egymástól. Az idős pár két éve van együtt, azóta minden nap találkoznak, és szigorú intézkedések ide vagy oda, ezzel a szokásukkal továbbra sem szakítottak - írja a Deutsche Wellére hivatkozva a Daily Mail.

Igaz, mindennapi randevúik jelentősen átalakultak: betartják a legalább másfél méteres távolságot, és a határt sem lépik át.

A pár a határmenti Aventoft falucska szélén találkozik mindennap, ahol betontömbökkel van eltorlaszolva a határ.

Ide ül ki minden nap a két szerelmes: ki-ki a saját országának oldalán, a betontömtökre pedig kipakolnak mindent, amit hoztak magukkal: kávét, süteményt, kekszet, sőt, néha még a Geele Köm is előkerül, ami helyi alkoholkülönlegesség.

"Szomorú ez a helyzet, de nem nagyon tudunk vele mit csinálni" - mondta az asszony a Deutsche Wellének, ahogy azt is, hogy már nagyon várja a járvány végét, hiszen nagyon szeretnék már megölelni egymást.

hirdetés

Karsten és Inga összetartásának a csodájára járnak a helyiek is, az egyik közeli falu, Tonder polgármestere, Henrik Frendsen akkor látta meg a sajátos pikniket, amikor arra biciklizett. Így ismerte meg Karstenék történetét, amelyet aztán Facebookra is posztolt.

"Félúton találkoznak, a lezárt határnál. Legyünk együtt ezekben a nehéz időkben, és találjuk meg együtt a megoldást."

- mondta a lapnak a polgármester.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
hosszukatinka.jpg

1,5 millió forintot adományozott Hosszú Katinka és az Iron csapat Semmelweis Egyetem Alapítványnak

Ezzel szeretnék támogatni a magyarországi koronavírus kutatást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a 2020-as nyári olimpiát is. Hosszú Katinka is reagált a hírre, és hozzá megosztott egy képet a nagyapjával, aki megtanította őt úszni.

A világot sújtó bajban pedig úgy döntött, hogy ő is segít:

"Mindenképp szerettem volna segíteni valamilyen módon a jelenlegi helyzeten, ezért megkérdeztem Dr. Merkely Béla rektor urat, aki egyben csapatorvosunk is, hogyan tegyem.

Az ő ajánlásával adományozott az Iron csapat (Gelencsér Máté, Batházi Tamás és jómagam) 1,5 millió forintot a koronavírus kutatására a Semmelweis Egyetem Alapítványnak.

hirdetés

Aki teheti, kérem hasonlóan járjon el! Remélem minél hamarabb lesz siker a helyzet megoldására!"

írta posztjában.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!