hirdetés
legonyito.jpg

Szeretnéd, hogy legyen LEGO-készlet Budapestről?

A leghíresebb budapesti épületek makettjeit készíthetnék el a világban bárhol a kis kockákból, ha szavaztok az ötletre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. február 19.


hirdetés

A LEGO már sok érdekes készletet hozott forgalomba, melyekből híres építményeket, alakzatokat lehet felépíteni. Ám Budapest nevezetességeit még nem árusítják. Most a Kockaműhely azt szeretné elérni, hogy fővárosunk leghíresebb jelképei a Parlament, a Lánchíd, a Halászbástya és a Hősök tere készüljön el a kis kockákból. Ehhez elindítottak egy szavazást a LEGO-nál. Ha elérik a megfelelő számú támogatót, akkor van esély arra, hogy a jövőben megvalósulhasson ez az álom.

A Kockaműhely már több alkalommal is készített legóból magyar épületeket, és számos projektet vezettek, ahol népszerűsítették hazánk nevezetességeit a kis makettekkel.

legobazilika2

Budapest, Bazilika

hirdetés

Mi az a Budapest Skyline?

A Budapest Skyline ötlete 2015-ben született meg, amikor a LEGO az Architecture témán belül elindították a Skylines sorozatot. A műfaj lényege, hogy az adott város emblematikus épületei egy hosszúkás területen sorakoznak fel. 2016 elejéig New York, Velence és Berlin jelent meg, és ebbe a sorba tudna illeszkedni Budapest.

A Kockaműhely korábbi alkotásai:

lagoPannonhalma

Pannonhalma

lagoTihany

Tihany

legoDzsami

Pécs

Hogyan válhat hivatalos LEGO készlet ebből az ötletből?

A miniatűr budapesti épületek ötletét benyújtották a LEGO Ideas oldalán, amely kimondottan ilyen és hasonló projektek közzétételére és népszerűsítésére szolgál. Ha ezen az oldalon keresztül sikerül egy éven belül 10 ezer szavazatot összegyűjteni, akkor a LEGO cég fontolóra veszi az ötlet megvalósítását. Ez azt jelenti, hogy hivatalos LEGO készlet lehet belőle, amely bárhol a világon kapható.

legobp1

Méretarány: épületenként változó

Darabok száma: 372

Színek száma: 9

Méret: 3,2 cm x 25,6 cm

Miért pont ezek a nevezetességek kaptak helyet a maketten?

Azért került éppen a Parlament, a Lánchíd, a Halászbástya és a Hősök tere (illetve az ott található Milleniumi Emlékmű) ebbe a miniatűr világba, mert különféle jellegű épületek, könnyen felismerhetők, megfelelőek az arányaik erre a célra és mindenkiben nagy eséllyel felidézik Budapest hangulatát.

VIDEÓ: Egy korábbi projekt - Magyarország LEGO-ból

A 2015-ös Utazás kiállítás egyik legnagyobb látványosságaként közel egymillió darab kockából felépült Magyarország LEGO® térképe. A 180 négyzetméteres alapterületen elhelyezett lapokat a rendezvény látogatói építették tele, többnyire a számukra legkedvesebb tájakkal és jellegzetességekkel.

Hogyan tudod Te is támogatni ezt a kezdeményezést?

Látogass el a Budapest Skyline bemutatkozó oldalára, és támogasd a projektet a jobb oldalon található kék színű „Support” gomb megnyomásával (a szavazáshoz LEGO ID szükséges, amelyet néhány kattintással létre tudsz hozni, akár a Facebook-fiókod segítségével).

Szépen halad egyébként a szavazás, a projekt három nap alatt bekerült a LEGO Ideas "Popular This Week" kiemelt rovatba.

Ha te is szeretnéd, hogy legyen egy Budapest LEGO, akkor szavazz a LEGO Ideas oldalán KATT IDE!

Részletek a projektről és a LEGO Ideas működéséről magyarul ITT találsz.

Ha tetszik az ötlet, oszd meg másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
normafa-budapest-mysecretbudapest-hegyvidek-hatalmas-fa-tortenete.jpg

A környék hatalmas, legendás fájáról kapta a nevét a Normafa

Állítólag Mátyás születésekor sarjadt. Emlékét ma egy másik fa őrzi Budapest egyik legszebb kirándulóhelyén.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

A Svábhegy ma is szép panorámát nyújtó kirándulóhelye és kilátópontja a Normafa.

Egykor a környék erdőkkel borított, tisztásokkal tarkított, zöld, beépítetlen terület volt. Még a XX. század elején sem pöttyözték színesre az épületek a hegyoldalakat, és messze el lehetett látni.

A Normafa egy legendás fáról, a korábbi Viharbükkről kapta a nevét - korának hatalmas fája volt.

"A XIX. században vadászterület volt a mai János-hegy és Széchenyi-hegy közti fennsík, vagyis a Normafa, ahol főleg szalonkára, nyúlra, fogolyra és rókára vadásztak. A budai polgárok ősi joga volt a február 2-i medvevadászat, amelyet 1855-ben betiltottak, majd 1871-ben felújítottak, de ekkorra már medve híján inkább a mulatság és az ivászat lett az esemény fő jellemzője" - írja Druzsin József "A Budai-hegység útikalauz" című könyvében.

Az öreg bükk a Normafa lejtő peremén állt, és a legenda úgy tartja, hogy Mátyás király születésekor nőtt ki, de az is elterjedt történet volt, hogy Mátyás vadászatai során megpihent az árnyékában. Egyikre sincsen bizonyíték.

hirdetés

Az viszont szinte biztos, hogy több száz éves fa lehetett. Többször is belecsapott a villám, innen kapta a Svábhegy német anyanyelvű lakóitól a Wetterbaum nevet; magyarul Viharbükknek hívták.

A környék már a XIX. században kedvelt kirándulóhely volt, a pesti és budai írók, költők, művészek, színészek is kijártak ide. Petőfi Sándor itt írta A hegyek között című versét, Keleti Gusztáv pedig képen örökítette meg.

És hogy honnan ered a Normafa név? A Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház művészei játékszüneti napokon, az úgynevezett normanapokon gyakran jártak ki a kirándulóhelyre.

1840-ben egy ilyen kirándulás alkalmával Schódelné Klein Rozália, a híres énekesnő, koloratúrszoprán állítólag a Viharbükknél énekelte el Bellini "Norma" című operájának nagyáriáját.

Az éneklés apropója az volt, hogy Nyáry Pál ott adta át Schodelné Klein Rozáliának a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót. A Norma című opera Casta Diva című nagyáriája ezekkel a szavakkal kezdődik "Casta Diva, che inargenti Queste sacre antiche piante" vagyis "Szűzi Istennő, ki beezüstözöd e szent, öreg fákat". Ettől kezdve a korábbi Viharbükköt már Normafának nevezték.

A szó szerint viharvert fa a XX. század elején még állt, ez a Fortepan fotóin is látszik, és látható a törzsén a sérülés. 1927. június 19-én már nem tudta tovább tartani magát, kidőlt. Törzsét a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja.

1962-ben a Normafa nevű öreg bükk emlékére kissé arrébb egy másik fát ültettek. A tövében emléktábla áll Devecseri Gábor költő szavaival.

"Normafa,

Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,

Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,

Normafa,

Majdanidőn lombod közt éled az ének,

Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon."

Devecseri Gábor

További képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virag3.jpg

Így néz ki madártávlatból a virágba borult Budapest, látványos videót készített a Főkert

A legszebb helyeket mutatják meg, szuper kikapcsolódást ígér a színpompás látvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Kedden egy képes beszámolóból megtudhattuk, hogy hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtó szerrel kapcsolatban Európa-szerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Ám most egy már meglévő, de környezetbarát módszert próbálnak ki Budapesten.

Ennek lényege, hogy forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható.

Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert.

A gyomirtás mellett a virágok ültetésével is igyekeznek szebbé varázsolni a fővárost. A kertészeti cég most

hirdetés

egy látványos videót készített Budapest legszebb virágos helyeiről.

Ráadásul csupa olyan nézőpontból, ahonnan mi nem nagyon láthatjuk. Madártávlatból egészen mást mutatnak a színes virágágyások.

VIDEÓ: A virágzó Budapestért - Főkert

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!