hirdetés
szerencs1.jpg

Szerencs: Az ország legnagyobb karácsonyi világító szarvasfogatát készítették el

Negyvenegy rénszarvas húzza a szánt, és több mint 96 ezer led-izzó világít a különleges alkotáson.
Fotók: MTI/Vajda János - szmo.hu
2019. november 16.


hirdetés

Szerencsen Guinness-rekordra is készülnek: szombaton megérkezett a városba a Mikulás és 41 rénszarvasa, valamint téli barátai. A fényeket délután kapcsolták fel a különleges alkotáson, mellyel

szeretnének bejutni a Guinness-rekordok közé is, mint a leghosszabb szán, melyet ráadásul több mint 96 ezer led-izzó világít meg

- írta meg Szerencs közösségi oldala.

hirdetés

Így nézett ki a világítás bekapcsolásakor:

A látványosságot még pár napig lehet megcsodálni.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
75456890_2287457844879112_1268240934122815488_n-1.jpg

Ami nélkül nincs karácsony - a szaloncukor története

Tudod miért szaloncukor, a szaloncukor? És azt, hogy mennyiféle ízben kóstolható? Kis szaloncukor történetünkből ez is kiderül.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Kint szitál a hó, bent tarkán villódznak a karácsonyfa fényei, melyek a kék, piros, sárga szaloncukros papíron meg-megvillannak a szobában, néha leleplezve a ház lakóit, hogy már csak az üres papír lóg a fán. A szaloncukor szinte minden hazai háztartásban elmaradhatatlan része a karácsonynak. Sok helyen a fát is díszítik, a csábításnak pedig nehéz ellenállni, úgyhogy sűrűn előfordul, hogy a kisgyerekek vagy édesszájú felnőttek lopva lekapnak egy-egy darabot a fáról. Így volt ez velünk, a szüleinkkel, a dédszüleinkkel és még ki tudja hány felmenőig visszaszámolva.

De mióta létezik szaloncukor és egyáltalán, honnan jött ez a szó?

A szaloncukor ősét a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Akkoriban ez egy fondant-cukor volt, ami a cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt, majd a német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével jutott el Magyarországra.

Itthon a 19. század első harmadától készítik. Kezdetben szorgos kezek munkájának „gyümölcse” volt. Egy 1891-ben kiadott szakácskönyv már 17 különféle szaloncukor ízt nevezett meg. Sok háziasszony is készített otthonában, de az igazán népszerűek a cukrászdák kreálmányai voltak, a neves budapesti cukrászdáknak mindnek volt saját, titkos receptje is. Az ünnepekhez közeledve pedig gyakran napi 25-30 kg csokoládét is felhasználtak a szaloncukrok gyártásához.

hirdetés

A csomagolás a kezdetektől fogva fontos része volt a szaloncukornak: a 19. században ehhez közel 1000 fajta sztaniolpapírból válogathattak a papírgyárak kínálatából. Eleinte a cukrászinasok feladata volt a papír berojtozása, később azonban ezt a feladatot átvette a „ricselő gép”, mely segítségével egy mozdulattal be lehetett rojtozni a csomagolást. Ezt is az inasok működtették.

Bár a szaloncukor nem magyar találmány, azt, hogy a fának ékes dísze lehet, mi találtuk fel először!

A karácsonyfára ugyanis kezdetben gyümölcsök, mézeskalács figurák, papírból kivágott díszek kerültek, a szaloncukor megjelenése után azonban ezeket is elkezdték felakasztgatni a fára. Ahol a család kevésbé volt tehetős, gyakran megtartották a cukorka eredeti csomagolását és következő évben a háziasszony ebbe csomagolta a maga által készített édességet.

A cukorka neve egyébként egy német szóból, a Salonzuckerl-ből ered, Jókai pedig előszeretettel nevezte szalonczukkedlinek. Egyes teóriák szerint azonban nevét annak köszönheti, hogy a karácsonyfát a polgári családok a szalonban állították fel és ott kínálták ezt a különleges édességet is.

A szaloncukrok nagyüzemi gyártása az ’50-es években indult, akkor azonban ez is egységesítve volt és csak néhány ízben lehetett kapni. A kezdetekre jellemző, széles választék csak a piacgazdaság megjelenésével vált ismét jellemzővé, manapság pedig már tényleg csak a fantázia szabhat határt annak, milyen szaloncukrot gyártanak. Szerencsére a neves cukrászdák is évről-évre újdonságokkal rukkolnak elő.

A Szamos például elsőként készít szaloncukrot ruby csokoládéból

Ez a negyedik fajta csokoládé (az ét, a tej és a fehér után) és legérdekesebb jellemzője, hogy rózsaszín színű, íze pedig gyümölcsös. Az izgalmas választék részei a klasszikusok mellett még a különféle sütemények szaloncukor verziója, mint az Isler, az Eszterházy és a Mandulatorta, de egy ilyen szortimentből nem maradhat ki a marcipán vagy a praliné sem, a hagyományos ízek mellett. Látogass el üzletükbe, és válogass kedvedre finomságaikból!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
etaneni.jpg

Minden eddiginél látványosabb karácsonyi dekorációt készített Eta néni

December elsején gyulladnak ki az ünnepi fények a dabasi udvaron, ahol szívesen látják az érdeklődőket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Tíz éve kezdte először fényfüzérekkel díszíteni a házát a dabasi Eta néni, azóta már valóságos zarándokhely lett a háza. Idén minden eddiginél pompázatosabb látvánnyal készül az ünnepre. Még a teraszt is kibontotta, hogy betlehemet építsen rá.

Az RTL Híradónak elmondta, hogy kezdetben a családnak, unokáknak akart a kedvében járni, majd egyre többféle dekorációval bővült a kollekciója. Idén már két hét kellett a felkészülésre.

A lányai terveznek mindent, a veje pedig elkészíti a dekorációkat: a rénszarvastól a szánkóig, a törpéktől a jegesmedvékig.

A különleges látványosságra sokan kíváncsiak. Négy éve nyitotta meg a portáját, hogy bárki megcsodálhassa az alkotásukat. Azóta is sokan mennek hozzá, van hogy buszokkal érkeznek, sőt még karácsony napján is vannak látogatói.

hirdetés

Idén december elsején gyulladnak ki a fények Eta néni udvarában.

Advent első vasárnapján még egy Mikulás is ellátogat hozzájuk.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_4213.jpg

Na ezért lett Európa leghangulatosabb karácsonyi vására az Advent Bazilika

Meg akartuk nézni, miért is írta a napokban a CNN, hogy ez Európa egyik leghangulatosabb adventi vására.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 24.


hirdetés

Egy héttel ezelőtt pont azon szörnyülködtem, hogy miért van november közepén már félárbocon a Vörösmartyn a karácsonyi vásár, és a szakadó esőben megállapítottam, hogy ez csak mínuszolta bennem a karácsonyi hangulatot, ami most még eszembe sem jutott, hogy legyen egyáltalán. Erre ma kimegyek a Bazilikához, és arra jutok, hogy baromira karácsony van.

Az égvilágon semmi csodára nem számítottam a Bazilika előtti vásáron, de határozottan fel akartam mérni, miért is írta a napokban a CNN, hogy ez Európa egyik leghangulatosabb adventi vására.

hirdetés

Mármint nem akartam én alapból rosszmájúan nekiindulni a dolognak, csak egyszerűen engem nem fogtak meg soha az egy kaptafára készült vásári elemek, amikből kb. háromféle volt mindig is, és azok ismétlődtek.

Voltak a kajások baromi nagy pultokkal, ahol szikkadt kolbászokkal meg a mikrós óriászsemlébe ejtett apróhússal, és a kötelező bauxittömbre emlékeztető száraz csülökkel operáltak több ezer forintért. Aztán a kerámiások, és bőrművesek, akiknél konkrétan csak a külföldi volt hajlandó bármit is venni, az édességesek, ami csak abban különbözött a nyári rendezvényeken felbukkanóktól, hogy nem telepednek köré a darazsak - mert nincsenek -, és persze a jó öreg kannás forralt borosok, akiknek a portékájukból úgy kifőtt már az alkohol, hogy max a cukortól tudott az ember becsípni. Na ez most egy óriásit változott, és semmi nem tűnt el, de határozottan átalakult. Kezdjük rögtön a legelején.

A szesz

900 forint a 3 dl forralt bor, és a nagy matekos apukák már teszik is hozzá, hogy „ebből otthon 3 litert kihozok”, ami szentigaz, de mint mindig, most is a hangulatot fizeted ki.

Baromi sokat javult a minősége a dolognak, mindössze azzal, hogy jól cirkuláltatják a forralóban, ezáltal megőrzi az alkoholtartalmát. Soha nem fogják, és nem is kell túl jó minőségű borból adni, ha ízlik, és maradt benne alkohol, akkor már nyert ügy.

Az italválaszték egyébként brutálisan növekedett, a forralt bor mellett a puncs is sztárfellépő, de jön fel a grog is, valamint olyan versenyzők jelentek meg a „Mikulás kocsmája” elnevezésű helyszínen (annyira megnéznék egy hőbörgő tintás télapót bent), mint az áfonyás forralt bor, a bombardínó vagy éppen forró barnasör rummal. De itt még nincs vége, a Törley is kiköltözött egy prosecco standdal, ahol a márka vagányabb pezsgői ultra luxi kivitelben képviselik magukat. Két nagy név bukkan még fel a Divino és az Unicum karácsonyra hangolt formájában, mindkettő szokás szerint erősen jelen van a tér több pontján. Néha már olyan minőségi kiugrásokba lehet botlani, hogy úgy érzi magát az ember, mintha a karácsonyi vásárok Balaton Soundján lenne.

Az étel

A hatalmas karámokban osztott ételstiló megmaradt, és van egy olyan érzésem, hogy a működtető szervek is ugyanazok, de a kínálat és a kivitelezés színvonala döbbenetes mértékben megugrott. A kolbász-csülök-burger szentháromság már nem egyeduralkodó, de jelen van, azonban a kolbászok kolosszális méreteket öltenek, pirosló zsírtól duzzadó kéjrudak, amik végre talán még meg is érik az árukat (persze az ne gondoljuk, hogy bármi olcsóbb lett, a matekos apukák otthon tízszer ennyit bla bla bla...). A burgert, amennyire én láttam, teljesen átvette a Gasztro Totem szürkemarha burgeres, és 2000 forint környékén operál.

A totális sláger a tócsni tányérként alkalmazása 1500 forintért, amiből kifejezetten gyakran kérnek marhapörköltes verziót PLUSZ KÖRETTEL, ami már túl mutat a 3000 forintos álomhatáron is, de kifejezetten jól néz ki.

hirdetés

A kajáspultok egyébként megtanulták azt is, hogy friss szemléltető fogást rakjanak a kirakatba, határozottan gusztusos az egész. És a kínálatuk! A paellától a sztrapacskán át, a töltött káposztáig van minden, és komolyan mondom, amilyen jól néznek ki, olyan finomak is. A lángos az lángos, 1000 forintért ezúttal. A másik nagy kedvenc a kürtőskalács-fagyi, ami nekünk még mindig kicsit fura dolog, de drága külföldi vendégeink oda meg vissza vannak tőle, és egyébként tényleg működő konstrukció. 1200-tól indul a dolog, de simán röpködnek az ezresek, ha megfejeljük minden jóval. De találunk még csokis habcsókokat is darabja 500 forintért, smokeres húsokat a Smokey Monkeytól, a jó öreg rétest, és sült gesztenyét is. És a non plus ultra, hogy a kiszolgáló személyzet is itt-ott olyan autentikusan tud kinézni (mint például a kemencés lángosos bácsi), hogy már rájuk nézve is elkapja az embert valami áldott hangulat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
75456890_2287457844879112_1268240934122815488_n-1.jpg

Ami nélkül nincs karácsony - a szaloncukor története

Tudod miért szaloncukor, a szaloncukor? És azt, hogy mennyiféle ízben kóstolható? Kis szaloncukor történetünkből ez is kiderül.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Kint szitál a hó, bent tarkán villódznak a karácsonyfa fényei, melyek a kék, piros, sárga szaloncukros papíron meg-megvillannak a szobában, néha leleplezve a ház lakóit, hogy már csak az üres papír lóg a fán. A szaloncukor szinte minden hazai háztartásban elmaradhatatlan része a karácsonynak. Sok helyen a fát is díszítik, a csábításnak pedig nehéz ellenállni, úgyhogy sűrűn előfordul, hogy a kisgyerekek vagy édesszájú felnőttek lopva lekapnak egy-egy darabot a fáról. Így volt ez velünk, a szüleinkkel, a dédszüleinkkel és még ki tudja hány felmenőig visszaszámolva.

De mióta létezik szaloncukor és egyáltalán, honnan jött ez a szó?

A szaloncukor ősét a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Akkoriban ez egy fondant-cukor volt, ami a cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt, majd a német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével jutott el Magyarországra.

Itthon a 19. század első harmadától készítik. Kezdetben szorgos kezek munkájának „gyümölcse” volt. Egy 1891-ben kiadott szakácskönyv már 17 különféle szaloncukor ízt nevezett meg. Sok háziasszony is készített otthonában, de az igazán népszerűek a cukrászdák kreálmányai voltak, a neves budapesti cukrászdáknak mindnek volt saját, titkos receptje is. Az ünnepekhez közeledve pedig gyakran napi 25-30 kg csokoládét is felhasználtak a szaloncukrok gyártásához.

hirdetés

A csomagolás a kezdetektől fogva fontos része volt a szaloncukornak: a 19. században ehhez közel 1000 fajta sztaniolpapírból válogathattak a papírgyárak kínálatából. Eleinte a cukrászinasok feladata volt a papír berojtozása, később azonban ezt a feladatot átvette a „ricselő gép”, mely segítségével egy mozdulattal be lehetett rojtozni a csomagolást. Ezt is az inasok működtették.

Bár a szaloncukor nem magyar találmány, azt, hogy a fának ékes dísze lehet, mi találtuk fel először!

A karácsonyfára ugyanis kezdetben gyümölcsök, mézeskalács figurák, papírból kivágott díszek kerültek, a szaloncukor megjelenése után azonban ezeket is elkezdték felakasztgatni a fára. Ahol a család kevésbé volt tehetős, gyakran megtartották a cukorka eredeti csomagolását és következő évben a háziasszony ebbe csomagolta a maga által készített édességet.

A cukorka neve egyébként egy német szóból, a Salonzuckerl-ből ered, Jókai pedig előszeretettel nevezte szalonczukkedlinek. Egyes teóriák szerint azonban nevét annak köszönheti, hogy a karácsonyfát a polgári családok a szalonban állították fel és ott kínálták ezt a különleges édességet is.

A szaloncukrok nagyüzemi gyártása az ’50-es években indult, akkor azonban ez is egységesítve volt és csak néhány ízben lehetett kapni. A kezdetekre jellemző, széles választék csak a piacgazdaság megjelenésével vált ismét jellemzővé, manapság pedig már tényleg csak a fantázia szabhat határt annak, milyen szaloncukrot gyártanak. Szerencsére a neves cukrászdák is évről-évre újdonságokkal rukkolnak elő.

A Szamos például elsőként készít szaloncukrot ruby csokoládéból

Ez a negyedik fajta csokoládé (az ét, a tej és a fehér után) és legérdekesebb jellemzője, hogy rózsaszín színű, íze pedig gyümölcsös. Az izgalmas választék részei a klasszikusok mellett még a különféle sütemények szaloncukor verziója, mint az Isler, az Eszterházy és a Mandulatorta, de egy ilyen szortimentből nem maradhat ki a marcipán vagy a praliné sem, a hagyományos ízek mellett. Látogass el üzletükbe, és válogass kedvedre finomságaikból!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!