hirdetés
valentin.jpg

Szerelemhétvége Noszvajon: az egyik legszerelmesebb program Bálint-napkor

A romantikus faluban lesz egynapos esküvő, szerelmes ételek és italok, jegygyűrű-kovácsolás, tóparti randevú, pajzán meseút és még sok meglepetés.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 21.


hirdetés

Február 16-án, szombaton minden a szerelemről szól Noszvajon. A romantikus faluban minden program, minden helyszín a szerelmet hirdeti majd. A párokra boldogság, élmények, meglepetések várnak a csodálatos környezetben, és a családias vendéglátásnak köszönhetően igazi, otthonos hangulatban érezheti magát mindenki.

Szombaton a kastélyban 10 órától adják át az útleveleket, és ezzel elindul a kalandos nap.

Egynapos esküvő

A De la Motte-kastélyban, a gyönyörű barokk teremben egy kis szertartás keretében lehet romantikus vallomást tenni, vagy megemlékezni egy évfordulóról, megkérni a kedves kezét. A párokat a szertartáson egy pohár pezsgővel is megkínálják. Az eseményt egy „anyakönyvvezető” vezeti le, és a gyűrűváltáshoz két egyedi Antik Anti-féle gyűrűt is adnak. A meghitt pillanatok végén pedig egy „házasságlevelet” is kiállítanak a pároknak.

Jegygyűrű kovácsolás

hirdetés

A Pocemben (a barlanglakásokból kialakított művésztelepen) készülnek az ékszerek. A párok még a szertartás előtt elkészíthetik ezeket.

Bérlet a Szerelemjáratra

A résztvevők a Szafari-buszon utazhatnak a helyszínek között egész nap.

Pajzán Meseút

A faluban felállított Meseút helyszíneit is végigjárják a párok. A „házikókban” megismerhetők a mesék, és út közben meg lehet kóstolni a falu finomságait, és megismerkedhettek a falu lakóival is.

Kézműves foglalkozás és fotózás

A kastélyban mód lesz arra is, hogy valami egyedit készíts szerelmednek.

Mi ketten fotózáson is részt vehettek.

Szerelmes finomságok

Szerelmi bájital kóstolható: gyógyteák, gyógynövények

Rozika szívecskéje: noszvaji szerelemhétvégi nyalánksága és szelfipont

Szerelmes szívek: mézeskalács díszítés a Gazdaházban

Édes örömök: lekvárkóstoló totóval a Farkaskő Vendégházban

Harmónia Cukrászda: szívecskés sütemények és Cupidó koktéljai

Borkóstolás: Gazsi Pincében, ahol az italok mellé egytálételt is kínálnak.

Legényfogó leves: ebéd a Farkaskő Vendégházban

Kívánságfa

Piros szívecskékre lehet megírni a kívánságokat a Gazdaháznál

Tóparti randevú

Síkfőkúton forró fánkkal, forró borral és a szerelem mécseseivel várják a romantikázni vágyókat

A rendezvényekről érdemes időben tájékozódni, van ahol előzetes regisztráció szükséges. Bővebb információk: ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
egerszalok_major-3-1.jpg

A világ egyik legkülönlegesebb természeti csodája Egerszalókon található

A hőforrás vize látványos sódombot hoz létre. Ilyet a világon csak két helyen lehet még látni.
Fotók: Major Frigyes - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Egerszalók déli részén található a 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás, amelynek a domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt – 120 négyzetméteres mészkőlerakódást – épített ki.

A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Értékét felismerve a falu mára gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus központja.

Gyógyvizét sokan keresik fel, a víz főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javallott.

A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre.

Hasonló csak Pamukkaléban (Törökország), és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-1.jpg

Mesefigurák költöztek Egerbe: Vukkal, Frakkal és Süsüvel is találkozhatsz a belvárosban

Rajtuk kívül még sok régi kedves ismerős feltűnik a Mesesétányon.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. december 18.


hirdetés

Kedvenc meséink főszereplői is részt vesznek az adventi ünneplésben Egerben. A belváros több pontján, a Mesesétányon láthatók a sokak gyerekkorát idéző figurák.

Sajnos néhány mesehős már csak a képeken látható így, mert párat megrongáltak a fotók készítése óta. Az Eger Advent Facebook-oldal szerint jó pár kiegészítő nemrégiben eltűnt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-6.jpg

Eger régen és most: fotókon látható, mennyit változott a város

Izgalmas időutazást tehetsz a képek segítségével.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Egyik kedvelt fotós téma az "ilyen volt - ilyen lett". A bőséges lehetőségek közül pedig kiemelkedően izgalmas, mikor egy település múltjának nyomába ered a fotós. Így teszi ezt Egerben Vámossy Béla, aki régóta keresi meg a régi fotók mai helyszíneit. Izgalmas időutazáson vehettek ti is részt a segítségével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-2.jpg

„Szokatlanul későn kezdődött az ostrom” – 6+1 érdekesség, amiért érdemes ellátogatni az egri várba

Találkozhatsz Dobóval és Szulejmánnal, megismerheted Veronka életét, átélheted a csatát, és izgalmas tényeket is megtudhatsz az ostromról. Ráadásnak pedig kiderül, mi köze volt Gárdonyi fiának a regényhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Eger az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon. Ebben a gyönyörű vidék, a híres borok mellett az egri vár védőinek dicső története is közrejátszik. Az Egri csillagok című Gárdonyi-regény az egyik legismertebb magyar könyv, és a belőle készült filmet is generációk látták. Így nem csoda, hogy Dobó vagy Szulejmán története a mai napig rengeteg látogatót vonz az egri várba.

A várban pedig sok érdekességgel várják az ideérkezőket. A kiállítások mellett korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők várnak, a Panoptikumban találkozhatsz a regény hőseivel, a fegyverkiállításon megnézheted, mivel küzdöttek a régi vitézek. De átsétálhatsz a közeli minaretbe is, ahol a török építészettel ismerkedhetsz. És hogy még izgalmasabb legyen a felfedezés, elárulunk pár érdekességet az ostromról és a regényről is.

1. A vár egyik különös hangulatú helyén találkozhatsz Dobóval vagy Szulejmánnal

A várban a tárgyi emlékek mellett a bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz. Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal. Hogy ki mindenkivel találkozhatsz, az is kiderül cikkünkből:

hirdetés

2. A hős egri nők hétköznapjairól mesél Veronka a sütőasszony

1552-ben Dobóék hősies győzelmét a törökök elleni harcban többek között a sokszor vakmerő, sokszor furfangos, sokszor halált megvető bátorsággal harcoló nőknek is köszönhették a várvédők. A csaták közti szünetekben azért ők is nők voltak, szerelembe estek, vagy éppen segítettek másoknak. Ahhoz, hogy mindezt jobban elképzelhessük, egy asszonynak eredhetünk a nyomába, aki útközben elmeséli életét is. Hogy milyen volt a törökök ostromolta várban a nők élete, azt Veronka meséjén keresztül ismerheted meg cikkünkből:

3. A várban, a Fegyvermustra kiállításon megnézheted, mivel harcoltak a magyarok és törökök

A középkortól az első világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhatsz a fegyverek között. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Ha érdekel, hogy a katonák mivel küzdöttek, akkor nézz szét ezen a kiállításon is:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!