hirdetés
CSP_7322.jpg

„Szerelem” a Római-parton – a Miamor ételudvarban jártunk

Vegán burger és masszív húsos mexikói is megfér itt egymás mellett a legnagyobb nyugalomban. Aki pedig édesre vágyik, annak ott a Római leghosszabb nyitvatartású fagylaltos pultja. De az sem fog csalódni, aki inni szeretne.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. július 22.


hirdetés

Miamor! Mekkora szerencse, hogy a Rómaim egy ékezetnyi csalással, visszafele olvasva, egy ilyen klasszul csengő és szép jelentésű (szerelem) spanyol szó! Ilyenkor szokták azt mondani, hogy a tökéletes név ott volt szem előtt, csak meg kellett találni.

A Római-part Buda északi csücskén terül el, és ide már tényleg nem ér el a belváros zaja. Sokkal inkább egyesül benne a nyaralóövezet és a retro életérzés. Van itt sok legendás hely, amiért eddig is érdemes volt kizarándokolni (Csónakház Mulató, Két Rombusz, Fellini), de bőven van még hely új szereplőknek is, akik színesebbé tehetik a környéket.

Június végén megnyitott hát a Miamor Rómaim, és ezzel a part első ital- és ételudvara címet is befoglalták. Ez fogyasztóként azért is nagyon klassz, mert egyszerre ehetünk többféle ételt, többféle helyről, egy asztalnál. Vegán burger és masszív húsos mexikói fér így meg egymás mellett a legnagyobb nyugalomban.

Bár a hely elég friss, és még sokat alakulhatnak, akár a fogyasztói igények hatására is, vannak bőven olyan dolgok, amiket már most lehet élvezni náluk. Ráadásul van pár elég jól hangzó ígéretük is a jövőre nézve. 

Mivel egy ételudvarról beszélünk, nyilván a kajás felhozatal izgatott minket a legjobban.

hirdetés

Az egyik kedvenc burgeresünk jelenléte nem meglepő, hiszen a hely ötlete a Las Vegan’s vegán street food láncot is felépítő Papp Péter fejéből pattant ki. Nem titkolt szándéka, hogy a belvárosból ide a Rómaira csábítsa az embereket, ahol jóval kötetlenebb, "nyaralós" hangulatban lehet élvezni a melegebb hónapokat és a természet közelségét.

A vegán hamburgereket és smoothiekat készítő Las Vegan’s itt sem okoz csalódást. Nekünk még mindig a gombás burger (1990 Ft) és az édesburgonya jön be a legjobban, de lehet, csak azért, mert azt annyira szeretjük, hogy mást csak elvétve próbálunk.

Azért egy kicsit megpróbáltunk kimozdulni a komfortzónánkból, és kikértük a legvadabb vegán fogást: nuggets, ami nem csirkéből van, de állagban és ízben is valamiféle húsra hajazó élmény. Én mindenképpen javaslok hozzá többféle szószt is mártogatósnak, úgy igazán izgalmas!

A másik nagyágyú a Vexicana-csapatának új, mexikói húsos helye, a Ladrillos.

Szerintem a mexikói kaja legalább annyira klassz strandétel, mint a lángos vagy a burger. És egy tacot akár már egy ezres alatt is megúszhatunk náluk, úgyhogy a fél fizetését sem hagyja el az ember egy este alatt.

Ízletes és kiadós adagokat adnak. Nincs ezen mit ragozni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kepatmeretezes_hu_IMG_2343-1.jpg

Újra kapható a Bambi – megkóstoltuk!

50 évvel a megszűnése után éledt újjá a legendás üdítőital. Persze nem pont ugyanúgy.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. szeptember 10.


hirdetés

Az eredeti Bambi annak idején cukrosabb üdítő volt mint a későbbi Coca-Cola, és népszerűségét nem a minőségének köszönhette, hanem sokkal inkább annak, hogy nem nagyon volt más a piacon.

Amint jött a Cola, a Bambi el is tűnt. Ennek ellenére azok is ismerik a nevét, akik sosem kóstolták, így a magyar piacon igazán jól cseng.

Ennyi, meg egy Bambi

1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, majd gyártása átkerült a Halom utcai üzembe. Az első palackokat koronazár fedte, de később átálltak a takarékosabb csatos üvegekre.

1960-tól a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) folytatta a gyártást a Döbrentei téri palackozójában. Később NDK-s gyártású gépsorokat állítottak be a növekvő kereslet miatt. 1961-ben a FÁJIV piacra dobta a citromaromával kevert Utas Üditőt, valamint a málna- és szederízű Erdei Bambit. 1968-ban a Coca-Cola Magyarországra érkezése csökkentette népszerűségét.

A Bambi 1970-ben szűnt meg, amikor a FÁJIV margitszigeti üzemében hozzálátott a Pepsi palackozásához és emiatt leállította a Bambit gyártó gépsorokat.

hirdetés

A közhiedelem szerint a Bambi kátrányból készült, mert néha ehhez hasonló ízt lehetett érezni rajta. Ez azonban nem igaz, az üdítő nem tartalmazott kátrányt. A kellemetlen mellékízt az okozhatta, hogy a narancsolaj összetevő a szavatossági idő lejárta után terpénesedett.

Forrás: Wikipédia

Ez a Bambi már nem az a Bambi

A név maradt, de nagyjából minden más változott. A régi, szintetikus alapanyagokból készült, 12%-os cukortartalommal bíró receptúrát teljes egészében lecserélték. Ez talán nem is baj.

Az új Bambit az Art Water Kft. gyártja, a vas megyei Horvátzsidányban. A termék megjelenését 4 év kutatói és fejlesztői munka előzte meg, és egy 100%-ban természetes alapanyagokból álló üdítőt alkottak.

Az alapja forrásvíz és fermentált gyömbérlé. A hét napos fermentálás után, természetes növényi összetevőket és természetes aromákat adnak hozzá, és csak nagyon minimális cukrot.

Milyen ízekben kapható és mennyibe kerül?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_8936.jpg

Ilyen lett a 10 éve felújításra váró Avar Hotel – tökéletes kikapcsolódás Mátrafüreden

Így újult meg az egykori szellemhotel Mátrafüred központjában, és tette újra még vonzóbbá a könyéket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 11.


hirdetés

A Mátrát látni kell ősszel! Persze harsogó zöldben és hófedte télben is csodás látványt nyújt, de ősszel, amikor sárgulnak és barnulnak a levelek, és színes szőnyegben lehet gázolni... Na az valami leírhatatlan csoda!

Nem véletlenül lett Mátrafüred legszebb szállodájának a neve is Avar!

A hotel azért is különleges, mert sok éven keresztül üresen állt, és 2017-ben még "szellemhotelként" utaltak rá. (Képek a romos állapotban lévő hotelről EBBEN a cikkben találhatóak.)

2010-ben felújításra hivatkozva zárták be, de sajnos az akkori tulajdonos nem tudta kivitelezni a tervét, és 10 évet kellett várni, hogy Mátrafüred központi része a hotellel együtt végre megújuljon.

Az új tulajdonos az áprilisi, zárt körű megnyitóhoz azért ragaszkodott, mert pontosan 44 évvel ezelőtt 1976-ban írták alá az Avar megnyitó dokumentumát, és remélik, hogy ez a kerek dátum szerencsét hoz majd.

hirdetés

Az biztos, hogy aki egyszer náluk jár, az később visszavágyik majd, nekünk szabályosan elállt a szavunk a belső design láttán, de erről majd kicsit később... Hiszen Mátrafüred nem csak a szálloda miatt lehet vonzó célpont.

Nemrég adtak át ugyanis egy másik fontos épületet, a Harkály Házat.

Az épületben interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekeznek elsősorban a gyerekekhez közelebb vinni a Mátra természeti kincseit.

Kérhető szakvezetés, de le lehet tölteni egy online kiállításvezetőt is, így a bemutatóhely önállóan is bejárható.

Bár mi nem vagyunk gyerekek, egyfelől nagyon sok hasznos információkat szereztünk a kiállítás körbejárása közben, másfelől nagyon jól szórakoztunk. Sokféle játékos feladatot és felfedezni valót rejt a ház, és ha utána indul az ember erdei sétára, jobban figyel majd az apró nyomokra, jelekre, a természet sokszínűségére.

Mi a Cincér Tanösvényt jártuk be. Érdemes figyelni a Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park oldalát is, mert vezetett túrákat is szoktak szervezni, de szívesen adnak iránymutatást, ha az ember egyedül barangolna.

A tanösvény teljes hossza: 3,5 km, 8 állomással, és 3-3,5 órát vesz igénybe.

A túra végpontja Sástó, aminek a partján megpihenni és kacsát etetni a legjobb befejezés.

De ha valaki nem csak a természeti értékekre kíváncsi: Mátrafüred Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítással is büszkélkedik.

Mi biztosra vettük, hogy ez is gyerekeknek való elfoglaltság, de a szakvezetés közben hamar kiderült, hogy sokkal jobban hasonlít ez egy sétára a múltban. A palóc hagyományokat bemutató tárgyak és a különböző korokat megjelenítő babák ugyanis nagyon sok történetet hívnak elő, és az ember könnyedén beleszövi a saját múltjának darabjait abba az egy-két órába, amit a tárlat darabjai közt tölthet.

És ezen a ponton térjünk vissza a szállodához, mert ha az ember mondjuk csak két napot vesz ki, egy rövid szünetet iktat be az őszi hajtásba, akkor talán az is egy vonzó program lehet, hogy: NE CSINÁLJON SEMMIT! És erre az Avar tökéletesen alkalmas.

Én az aktív pihenés híve vagyok, szeretek jönni-menni felfedezni, de ez a szálloda még engem is kísértésbe ejtett.

Vannak más, gyönyörű hotelek Magyarországon, de egy új hotelhez semmi nem fogható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_9492-1.jpg

Tojásos galuska és lángos elegáns kivitelben – visszatért Budapestre a MÁK

Magas minőség és laza hangulat jellemzi a helyet, elérhető áron. Mi is kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

Minden étterem úgy él túl, ahogy tud. Egyes helyek, mint például az idén 10 éves MÁK igazán váratlan ötlettel álltak elő.

A Mizsei János neve alatt működő konyha a nyárra dobta Budapestet, és leköltözött a Balatonra,

Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja mellé, ahol egy food truckból árulták a luxi lángost és tacot.

Mi nem utaztunk le utánuk, hanem inkább megvártuk, míg visszajönnek és újranyitnak, és az első hetekben támadtuk le őket, hazai terepen.

Sosem értettem, hogy mások mit esznek a MÁKon. Mert azt láttam, hogy eszik és osztják és szeretik, de valahogy nem tudtam hova tenni magamban.

hirdetés

Mi ezt a hely? Egy bisztró vagy egy fine dining étterem? Elegáns? Laza? Vagy elegánsan laza?

Aztán most eltöltöttem náluk egy estét, és megértettem:

A MÁK a csúcsgasztronómiát próbálja közelebb hozni az átlag fogyasztóhoz. Van egy fiatalos bája, egy laza, kötetlen hangulata, de közben mégis vér profi az egész. Az ízek, a tálalás, a személyzet.

Mizsei szellemiségéből adódóan ott vannak a skandináv gasztronómiára jellemző jegyek, de közben a magyar elemek, emlékek és hangulatok is. Főleg most, hogy a balatoni menüjük egyes szereplőit beemelték az új étlapba.

Az 5 fogásos MÁK Pop-Up menü 15 000 forintba kerül, és gyakorlatilag a nyár kedvenceit vonultatja fel.

A 4 fogásos MÁKsor 13 500 forint, és itt mi magunk választhatunk különböző opciók közül. Így kicsit személyre szabhatóbb a dolog, de mégis megvan a teljes estés degusztációs menü élménye.

Ezekkel a menüsorokkal, hiába tűnnek aprónak az adagok, nagyon jól tele lesz az ember az este végére.

Hiszen még mielőtt jönnének a komolyabb fogások, már 3 üdvözlőfalaton túl leszünk. (És a desszert után is van még egy záró kedvesség.)

Ezek az elő-elő ételek mindkét menüsornál azonosak:

A MÁK Pop-Up menü májjal, tojásos galuskával, szürkeharcsával, marhapofával és madártejjel kényeztet. Ismerős ízek, de mégis annyira játékosak és újszerűek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_5737.jpg

Noszvajt mindenkinek látnia kell! – felfedeztük a Glampinget és a Barlanglakásokat is

Noszvaj meseszép, és rengeteg programlehetőséget is tartogat az ide utazók számára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Kevés olyan hely van Magyarországon, mint Noszvaj. Csodás környezet, különleges szálláslehetőségek, szívélyes vendéglátás. Bármerre mész a településen, szinte kivétel nélkül ezzel találkozol. Egy hosszúhétvégét éppúgy élmény itt eltölteni mint egy hetet.

Legújabb videónkban ehhez szeretnénk kedvet csinálni nektek.

A videóban említett helyek és programok:

Nomád Hotel & Glamping

hirdetés

A Nomád Hotel története 1980-ra vezethető vissza.

Minőségi vendéglátás, együtt és hosszútávon gondolkodás, a helyi értékek ismerése és megmutatása – ezek az alapgondolatok, amelyek ma is működtetik a Nomádot Noszvaj Síkfőkúton, a völgyben.

Tuti tipp:

Kérd ki vacsorakor a traktát, igyál egy jó gin tonicot a bárban, és pihenj egyet a Luca székében.

Barlanglakások, Farkaskői Alkotótelep 

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

Tuti tipp:

Kérj idegenvezetést, hogy megismerhesd az alkotótelep történetét.

Farkaskő Vendégház

A Farkaskő domb lábánál, a Pocem szomszédságában, csendes, zöld környezetben ideális hely a kikapcsolódásra, a természet és termál fürdők felfedezésére.

Állatsimogatásra és házias ízek kóstolására is van lehetőség, de dézsában fürdeni és a diófa árnyékában pihenni is élmény itt.

Tuti tipp:

Simogasd meg az őzikét és kóstolj bele a tulajdonos főztébe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!