hirdetés
bolygo_nasa.jpg

Szenzáció: Új bolygóra akadtak a Naprendszerben

A Kilences bolygó nagyon messze lehet, nagyon hideg és sok, jelenleg még megválaszolatlan égi kérdésre adhat magyarázatot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. január 21.


hirdetés

Bizonyítékot találtak arra, hogy létezik a Naprendszerben egy kilencedik bolygó. Ezt szerda délután jelentette be a CalTech két csillagásza. A bolygót eddig még senki nem fedezte fel.

A bejelentés szerint matematikai alapú modellekkel sikerül bizonyítani, hogy létezhet az eddig még fel nem fedezett bolygó. Ez a Földnél tízszer nagyobb tömegű bolygó szintén a Nap körül kering. A bolygó a Planet Nine (Kilences bolygó) nevet kapta. A felfedezést Konstantin Batygin és Michael Brown csillagászok jelentették be.

bolygo_tudos1

bolygo_tudos2Mike

hirdetés

Mike Brown neve ismerős lehet, hiszen az ő indítványára minősítették vissza 2006-ban a Plútót törpebolygóvá, mivel a Neptunuszon túl még számos hasonló, sőt nagyobb törpebolygót is találtak, ezek egyike sem felel meg a bolygó kritériumainak.

A Kilences bolygóról most annyit lehet tudni, hogy távcsövekkel, vizuális eszközökkel még nem találtak rá. Ám az abban a térségben tapasztaltak arra engedne következtetni, hogy mindenképpen kell ott lennie egy nagy tömegű bolygónak, ami gravitációs hatással van a többi égitestre. Az átmérője a Földnél négyszer nagyobb lehet, hússzor távolabb van a Naptól mint a Neptunusz, és keringési ideje húszezer év lehet. A nap fénye alig érheti el, ezért kevés fényt ver vissza. Ráadásul nagyon hideg lehet, így még az infravörös tartományban érzékeny távcsövek sem tudják kimutatni.

A keletkezéséről csak tippek léteznek. Elképzelhető, hogy akkor alakult ki, amikor a többi gázóriás a Naprendszerben. Lehetséges, hogy eredetileg a Nap körül keringett, ám egy másik gázóriás "kilökte".

bolygo_teleszkop

A tudósok eredetileg nem új bolygót kerestek. Sőt, azt akarták bebizonyítani, hogy nincs több bolygó a Naprendszerben. Ám az új felfedezés új értelmet ad a kutatásnak. Például arra is magyarázatot adhat, hogy miért mozognak fura módon a Naprendszer szélén a kis méretű jeges égitestek.

Az új elmélettel már két másik tudós, Scott Sheppard és Chad Trujillo is előállt 2014-ben. Mindketten Brown tanítványai voltak az egyetemen, és azt állították, hogy kell legyen egy nagyobb bolygó a Neptunusz után. Mike Brown szerint ezért is nem hittek nagyon ebben, mert már többször felbukkant ez a gondolat, de nem sikerült soha bizonyítani. Ám most a matematikai számítások és a számítógépes modellek igazolták mindannyiuk elgondolását, tehát kell, hogy legyen egy olyan gravitációs erő, amely befolyásolja a kis égitestek összerendeződését a távolban.

VIDEÓ: a tudósok bejelentése

A csillagászok szerint fontos volt, hogy mindketten más módon vizsgálták a témát. Végül sikerült igazolni, hogy a Kuiper-öv hat, egymástól teljesen független aszteroidája valamilyen okból mégis olyan pályán halad, melyek egy irányba mutatnak. "Ennek az esélye nagyjából egy a százhoz. Kicsit olyan, minta lenne egy órám hat, eltérő sebességgel járó mutatóval, de mikor ránézek az órára, pont ugyanott állna mind a hat mutató” – mondta Brown.

Az aszteroidák pályája is ugyanolyan mértékben és irányban döntött: "Ilyesmi nem történik véletlenül, szóval kell legyen valami, ami így alakítja ezeket az ellipsziseket.”

A két csillagász szimulációja azt is megmutatta, hogy a Kilences léte megmagyarázná, hogy vannak olyan égitestek, melyek a nagybolygók síkjára merőleges, nagyon meredek Nap körüli pályán mozognak. "Ezekből egyelőre nincs túl sok, de a létezésük már pont elég, hogy gondolkozzunk a miérteken” – mondta az Indexnek Molnár László, az MTA CSFK csillagásza.

bolygo_9

Batygin szerint: „Viszont mikor ugyanez a magyarázat a merőleges pályán mozgó égitestekre is illik, az olyan, mintha leütnénk két legyet, és egy harmadikat, amiről nem is tudtuk, hogy ott zümmög a közelben.”

A szakemberek is vegyesen vélekednek a bejelentésről. Vannak akik szerint ez sem több, mint a korábbi hasonló feltételezések, ám akadnak, akik szerint ez a valóság lehet, és sok eddig megválaszolatlan kérdésre adna választ. Az viszont tény, hogy képen még nagyon sokára lehet majd látni a Kilencest.

Forrás: Index

Ha érdekes volt a hír, oszd meg másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!