hirdetés
ejszakaibusz.jpg

Szenteste négy óra után csak éjszakai járatokkal lehet utazni Budapesten

Mutatjuk, mire készülj, ha tömegközlekedéssel indulsz útnak december 24-én.
MTI; illusztráció: Wikipédia - szmo.hu
2019. december 24.


hirdetés

A nappali közösségi közlekedési járatok kedd délután 15-16 óráig a szombati menetrend szerint közlekednek, utána az éjszakai járatokkal lehet utazni - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ honlapján.

Az utolsó metrószerelvények 15.30 körül, az utolsó felszíni járatok pedig 15 és 16 óra között indulnak. Egyes, nagyobb forgalmú éjszakai járatok a szokásosnál sűrűbben közlekednek majd.

A Deák Ferenc tér és a repülőtér között közlekedő 100E busz azonban egész nap a szombati menetrend szerint, a Nagyvárad tér és a repülőtér között közlekedő 200E busz pedig változatlanul 0-24 óráig jár.

Idén a szentendrei (H5), a ráckevei (H6), a gödöllői (H8) és a csömöri (H9) HÉV is közlekedik 16 óra után. Az esti órákban a H5-ös vonalon 30-60 percenként, a H6-os vonalon kétóránként, a H8-as vonalon pedig óránként indulnak a vonatok. A H9-es vonalon Csömörre cinkotai átszállással lehet eljutni, a Gödöllő felé tartó vonatokhoz csatlakozva - olvasható a BKK honlapján.

hirdetés

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogyan változik a vonatok és a buszok közlekedési rendje az ünnepi időszakban. Erről bővebb információt ebben a cikkben találsz:


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
new_york_kavehaz.jpg

A budapesti New York Kávéház a világ legszebb kávézója a CNN szerint is

Nem először kap ilyen dicséretet a híres fővárosi kávézó.
Fotó: Pixabay/unserekleinemaus - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

"Csak lépjen be a New York Kávéházba, és úgy fogja érezni magát, mintha a sixtusi kápolna magyar megfelelőjébe érkezett volna" - így kezdődik a CNN cikke a már több fórumon is a világ legszebbjének választott budapesti kávézóról.

A lap részletesen bemutatja a 125 éves épület és a kávéház történetét az olvasóknak. A szerző kitér arra, hogy akkoriban közel 500 kávézó nyitott a városban, de már csak kevés maradt meg ezek közül, és a New York Kávéház is sokáig zárva volt. Végül 2001-ben az olasz Boscolo-csoport szerezte meg az épületet, és ötéves rekonstrukció után nyitott meg a hotel és kávéház.

A felújítás során a lehető legjobban ragaszkodtak az 1800-as évekbeli állapot visszaállításához, szerencsére ebben nagy segítséget nyújtottak az alagsorban megtalált eredeti tervek. Ettől függetlenül azért nem minden részlet pont olyan, mint egy és negyed évszázaddal ezelőtt: az egyik freskóra rákerült a Szabadság-szobor is, ami 1894-ben még nem volt ott.

hirdetés

Manapság a New York Kávéház sokkal inkább turistalátványosság, mint kávézó, ezért lényegesen több a külföldi vendég, mint a magyar, mondja a szerzőnek Földes Gábor. A komplexum PR és marketing vezetője azt is elárulja, hogy az Erzsébet körúti kávézóban a zsúfoltabb napokon akár kétezer ember is megfordulhat.

A látszat ellenére nemcsak a gazdagok törzshelye volt régen a kávézó, hanem a szegény művészek találkozópontja is egyben, ezt már az egyik legismertebb magyar gasztroblogger, Jókuti András teszi hozzá.

Néhány hete a CNN a magyar fővárosról írt hosszabb cikket. Ebben Budapestet a téli időszak legszebb európai városának nevezték:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kepviseloi-irodahaz-kossuth-ter.jpg

Föld alatti folyosó köti össze a képviselők új irodaházát a Parlamenttel

Szabad Györgyről, az első szabadon választott országgyűlés elnökéről nevezték el az épületet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 12.


hirdetés

Korábban mi is írtunk már a Kossuth tér megújulásáról. Ehhez kapcsolódott a volt MTESZ-székház homlokzatának átalakítása és egy, a térhez illeszkedő épület megtervezése.

Az Országgyűlés Hivatala 2016-ban hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a Kossuth Lajos tér arculatába nem illő épülete, a metróállomás feletti irodaház új homlokzati kialakítására. Az új homlokzat gyakorlatilag a volt MTESZ-székház mellett álló ház tükörképe.

A korábbi irodaház még látszik Mervai Márk 2014-es fotóján, ami a felújított Kossuth tér átadása után készült:

hirdetés

Eredetileg csak átalakításról volt szó, ám az 1972-ben épült irodaház szerkezetének állapota miatt a bontás mellett döntöttek.

2016 őszén a bontás meg is kezdődött, a kettes metró emiatt hónapokig nem állt meg a Kossuth téren. Az új irodaházat az építkezés során az Országházzal egy föld alatti alagúttal kötötték össze.

Az építkezést nyomon követtük, idén szeptemberben a tér így nézett ki:

Bár korábbra tervezték, most készült el az irodaház, és a hírek szerint Szabad Györgyről, az első szabadon választott országgyűlés első elnökéről nevezik el.

Ebben az épületben lesznek a parlamenti képviselők irodái, ide költöznek át a Széchenyi rakpart 19. szám alatti irodaházból.Az Országgyűlés sajtóirodája a Világgazdasággal azt közölte, hogy most zajlik az új épület átadás-átvétele.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
budapest_szinesben_ck.jpg

A régi Budapest, ahogy még sohasem láttad: színesben

Nemrégiben került a Budapest Gyűjtemény fotói közé Hollán Lajos amatőr fotós, szakoktató, szakíró 88 db színes diafelvételének digitalizált másolata, amelyek az 1930-as,'40-es évek Budapestjének sajátos hangulatait vetítik elénk.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2019. december 21.


hirdetés

Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy százhetvenezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

Hollán Lajos (1896(?)-1944) a Felvidéken, Zólyomjánosiban született, ahol szüleinek fatelepük volt. Bár mérnök szeretett volna lenni, nehéz körülményei miatt egyetemre nem járhatott, kereskedő lett belőle. Az I. világháborúban főhadnagyként szolgált a fronton. 1918-ban megnősült, két leánya született.

A '20-as évek vége felé fordult érdeklődése a fényképészet felé. A Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége 1930-ban vette fel tagjai közé. 1931-ben megválasztották a MAOSZ Számvizsgáló Bizottságának tagjává. 1932-től a MAOSZ-EMAOSZ választmányi tagja. Ő rendezte az 1936-os MAOSZ-kiállítást, 1939-ben az EMAOSZ első tehetségkutató kiállítását. Aktív részt vállalt az EMAOSZ szervezésében alakuló magyar fénykép-múzeum szervezésében. Több szakelőadást tartott, cikkeket írt a Fényképészeti Hírekbe. Kiállításokon több képét díjazták.

1939-től a színes fényképezés egyik népszerűsítője, illetve az Agfacolor film egyik első hazai szakértője lett. Kunszt János "Színes fényképezés Agfacolor filmre" (1940) című szakkönyvében olvasható: „Több évre kiterjedő tapasztalataink azt mutatják, hogy az Agfacolor-film egyes emulziói inkább a kék, más emulziói inkább a melegebb színek felé hajlanak. Az EMAOSz igen sok tagja foglalkozik színes fényképezéssel s a heti összejövetelek, illetve a kéthetenként megtartott vetítések alkalmával bemutatott nagyszámú színes dia alapján gyakran sikerül megállapítani, hogy melyik számú emulzió túlzottan kékérzékenységű. [...] A hiba javítására felvételünket megfelelő színű festékoldatban áztathatjuk. Nálunk Hollán Lajos dolgozta ki az eljárást s azóta jóformán mindenki reá is szorult, sokan maguk kerestek ki és állítottak össze nekik jobban megfelelő színkeveréket.”

Hollán Lajost 1944-ben, a németek Budapestre történő bevonulásakor munkaszolgálatra vitték, ahonnan többé nem tért vissza. A város- és utcaképek, jelenetképek mellett csendéleteket, sőt, reklámfotókat is készített.

Negresco kávéház a Duna-korzón. [1937-1944]

Vízivárosi látkép (havas háztetőkkel). [1937-1944]

Szalutáló katona. [1937-1944]

Városligeti (?) részlet, biciklissel. [1937-1944]

Piac, édességes-stand részlete.[1937-1944]

Hollán Lajos önarcképe [1937-1944]

Gül Baba utca, földön ülő, játszó gyerekek. [1937-1944]

Városliget, Vidámpark. [1937-1944]

Teherautó (MATEOSZ) a Budai alsó rakparton. [1937-1944]

Shell kút. [1937-1944]

Konyhai csendélet tésztagyúrás előtt.[1937-1944]

Reklámfotó Zizi, Stühmer.[1937-1944]

Gyűjteményünk Hollán-anyagát itt nézhetitek meg.

KÖVESS MINKET:


hirdetés
varakozok-varga-imre-prostitualtak-utcalanyok-obuda.jpg

Esőben didergő prostituáltak ihlették a nemrég meghalt Varga Imre egyik leghíresebb szobrát

A művész szívszorítónak találta a párizsi utcákon álldogáló lányok látványát. Így születtek az esernyős figurák.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. december 14.


hirdetés

Szép kort ért meg Varga Imre magyar szobrászművész: életének majd' egy évszázada alatt csak a magyarországi köztereket számtalan alkotással gazdagította.

Budapesten is láthatjátok a munkáit, például Déry Tibor síremlékét a Farkasréti temetőben vagy Arthur Koestler szobrát a Lövölde téren.

De leghíresebb és legnépszerűbb alkotása talán a Várakozók, vagyis az esernyős figurák Óbudán, amellyel szívesen szelfiznek az erre vetődő turisták.

hirdetés

A szoborcsoportot a Fő tér és Laktanya utca találkozásánál állították fel 1986-ban. A járókelő csupán néhány esőkabátos, esernyőt szorongató nőalakot lát. Aki kicsit megáll és jobban szemügyre veszi a figurákat, az érzékelheti a kompozícióban rejlő feszültséget, valamint azt, hogy mintha a hidegben dideregnének ezek a nők.

Nem sokan tudják, hogy a Várakozók nem buszra, taxira vagy másra várnak, hanem a potenciális kuncsaftokra.

Varga Imre szoborcsoportját az esőben ácsorgó párizsi utcalányok ihlették.

"Ahogy a havas esőben megláttam azokat a szerencsétlen lánygyerekeket egy szál neccharisnyában a kapu alatt várakozni, a vadidegen kuncsaftra, szörnyen szégyelltem magam. Aztán mikor hazajöttem, elkészítettem ezt a négy prostituált figurát, akik a hónuk alatt kistáskával állnak az esőben, a kuncsaftra várva.

Az első figura francia, a baloldali magyar, van egy angol és egy német. Előzetesen egyeztettem a Budapest Galériával, de aztán a tanácselnök közölte, hogy Magyarországon nem csinálunk kurváknak emlékművet. Megmagyaráztam neki, hogy ezen a környéken lakott és töltötte idejét Krúdy Gyula, és ő bizony írt a kurvákról néhány novellát..." - mondta Varga Imre korábban egy interjúban.

Azt sem sokan tudják, hogy a Várakozóknak több változata is létezik. Varga Imre lakhelyén, Siófokon is látható az egy esernyős szoborcsoport. A Koller Galéria kertjében is áll egy esernyős lány, sőt, a csoport kétalakos változata Los Angelesben látható.

hirdetés

Ha Óbudán jártok a szobroknál, menjetek el megnézni a közelben a Varga Imre Gyűjteményt is.

Varga Imre szobrászművész 1956-ban diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán

1973-ban kapott Kossuth-díjat, 1982-ben Herder-díjat. A francia kormány 1989-ben a Művészetek és Bölcsészettudományok Érdemrendjének Parancsnoki jelvénye kitüntetést, az olasz köztársasági elnök 1996-ban az Olasz Köztársasági Érdemrend lovagi keresztjét adományozta neki.

Itthon és külföldön körülbelül 300 alkotása látható köztereken és templomokban. Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben is állnak szobrai.

1983 óta működik állandó kiállítása Óbudán, a Laktanya utcában, a Budapesti Galéria kiállítóhelyén. A Varga Imre Gyűjteményben szobrait, köztéri szoborvázlatait, érmeit, rajzait láthatjátok.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!