hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Szentek, meztelen testek vagy épületdíszek - gyakran csak ennyit látsz a nőkből a köztereken
Még állatszobrokból is többet látsz Budapest utcáin. Hogyan ábrázolják leggyakrabban a nőket a szobrokon, domborműveken?
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. március 09.


hirdetés

Ennek a beszámolónak a megírását már akkor elhatároztam, amikor tavaly december végén egy városi séta szembesített azzal, hogy

még állatszobrokból is több van Budapesten, mint amennyi saját, önálló személyiséggel rendelkező vagy híres nőt ábrázoló szobor.

Decemberben a Sétaműhely "Mégis, hol a nő helye?" című sétáján Antoni Rita is beszélt a bronzplafon-jelenségről.

A bronzplafon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy sokkal kevesebb női közéleti személyiségről, írónőről, tudósról, festőnőről stb. készül szobor, mint férfiakról. Illetve sokkal kevesebbszer örökítik meg őket, mint amekkora arányban valójában részt vesznek a közéletben, a kutatómunkában vagy éppen az előadóművészetben.

Budapesten a több mint ezer női szobor közül mindössze 35 névvel rendelkező, önálló személyiséget ábrázoló szobor található.

Mi a megoldás? Lehet egyáltalán megoldása ennek az ügynek? Természetesen igen. Többek között az, ha elismerik a nők teljesítményét a szakmájukban. Ha nem hiányoznak a művészettörténetről, építészetről, irodalomról, történelemről, politikáról, feltalálókról és kutatókról szóló könyvekből és kötetekből. Vagy például ha nem csak emléktáblán jelenik meg a nevük, hanem ők is egészalakos, életnagyságú vagy annál nagyobb szobrot kapnak, mint a férfiak.

A budapesti köztereken látható figurák alapján megmutatom nektek, hogy rendszerint milyen kontextusban láthatók a nők.

A nők gyakran szimpla díszítőelemek - arcok az épületek homlokzatán vagy az enteriőrön.

Meztelen testek a szökőkutakon vagy a parkok tavaiban. Például a fején tálat egyensúlyozó alak a Várban, a Tárnok utcában, a Mátyás-templom közelében. Vagy a szép, szomorúan üldögélő leányalak a margitszigeti japánkert tavában.

A nő (ruhában vagy ruhátlanul) gyakran valamilyen eszmének a jelképeként vagy allegóriaként szerepel szobrokon, domborműveken, falfestményeken.

Ennél valamivel árnyaltabb, ha mitológiai vagy mesebeli alakokként ábrázolják a nőket - ilyen például a Danaidák kútja a Szomory Dezső téren, a Danubius-kút az Erzsébet-téren, vagy Budán a Kilus-kút.

Létezik pár olyan szobor, amelyik az idők során nevet is kapott. Közéjük tartozik Budapesten a Fischer Rézinek becézett halárus lány szobra a Kristóf téren.

A magyarországi uralkodók feleségei sincsenek tucatjával megörökítve a köztereken. Mária Terézia például a második világháború után lekerült a Hősök terén álló Millenniumi emlékműről, és Thökölyt állították a helyére. Bár neki azért látható egy szobra az Országházon. (Pontosabban a szobrának a másolata a képviselőház déli szárnyán, a nyugati homlokzaton, az eredeti pedig az árkádsor alatt áll.)

Más a helyzet a magyarok által annyira imádott Wittelsbach Erzsébettel, Sisivel, I. Ferenc József feleségével. Neki köztéren két szobra is látható. Az egyik az eredetileg az Eskü téren (a mai Március 15-e téren) állt, és amit a raktárban töltött évtizedek után 1986-ban állítottak fel a Döbrentei téren.

A másik Sisi-szobor 2018 őszén jelent meg a Madách téren, sajnálatosan agyoncsapva a Wälder Gyula által tervezett, harmincas években felépített lenyűgöző épülettömb látványát és a tér egységét.

A szentté avatott nők szobra és a Szűzanya-szobrok, illetve Immaculata-oszlopok alkotják a következő csoportot. A szentéletű, szerény, alázatos, a hitükért áldozatot is vállaló nők szobrai és a Madonna-szobrok nagyobb számban találhatók meg Budapesten, mint a közéleti szerepet vállaló nőké. Az egyik ezek közül a Rózsák terén, a katolikus templom előtt álló Szent Erzsébet szobor.

A művészek, politikusok, közszereplők közt is voltak nők az évszázadok során, de rájuk jobbára tábla emlékeztet (ha készítettek egyáltalán ilyet a tiszteletükre), utcát nemigen szoktak róluk elnevezni, és közülük csak kevesen kaptak szobrot.

Gobbi Hilda, Déryné Széppataki Róza és Veres Pálné. Elsőre az ő nevük ugrik be. Google és mindenféle segítség nélkül folytassátok a sort, írjátok meg, milyen híres nőknek van még szobruk Budapesten.


KÖVESS MINKET:
Egy utcai fa törzsében él a hajléktalan férfi Budapest belvárosában
Lakója szerint akár 2-3 ember is elférne a fa belsejében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Budapest szívében, a Kodály köröndön egy 150 éves platánfában él Mucska Péter, aki Szlovákiából érkezett Magyarországra. A férfi az RTL Híradójának mondta: egy hónapja költözött a fa belsejébe, és úgy érzi, jó helye van, mert a széltől és az esőtől is megvédi búvóhelye.

Azt mondja: két embernek megfelelő a lakhely és akár fel is állhatnak benne lakói, olyan tágas.

A férfi elmondta: csak aludni jár lakhelyére, napközben igyekszik valahogy pénzt keresni.


KÖVESS MINKET:
Bejártuk a Kelenföldi Erőművet - hátborzongató az elhagyatott, art deco-stílusú kapcsolóterem
Már jó ideje üresen áll, és ez bizony látszik is rajta. Tudtad, hogy Brad Pitt is forgatott benne?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

A Kelenföldi Erőmű több mint 100 éves épületében jártunk, megnéztük a különleges, art deco stílusú kapcsolótermet is, ami 2005-ben, a századik évfordulón egy hónapon keresztül nyitva állt a látogatók előtt.

A tervezés egyik alapelve az volt, hogy a dolgozónak joga van mindent látni. Az erőmű ma már nem üzemel, műemlékként tartják számon, de népszerű forgatási helyszín is egyben: a Tankcsapda egyik videóklipje itt készült, járt benne Brad Pitt is, sőt az Ideglelés Csernobilban is itt forgott.

Érdekesség, hogy a második világháború alatt bunkert építettek bele, ami a támadások alatt a lehulló üvegszilánkoktól védte az ott dolgozókat.

Ha a kapcsolótermen nem is annyira bántóan, de a többi helységen bizony látszódik, hogy évek óta üresen áll az épület.


KÖVESS MINKET:

Kamu drogokról fújt a járdára figyelmeztető feliratot a Szimpla két dolgozója, de őket vitték be a rendőrök
Este az utca tele van kamu dílerekkel, akik zaklatják a járókelőket, a rendőrség mégsem lép fel velük szemben kellőképpen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Felfújtak egy feliratot a Kazinczy utcában az úttestre, amin a kamu drogokat árusító dílerekre figyelmeztetnek: "Don't buy fake drogs!" Emiatt a rendőrök a felirat készítőit hallgatták ki.

"A Szimpla két munkatársáról van szó, a klub szerint azért is fújták fel a feliratot, mert este az utca tele van kamu dílerekkel, akik zaklatják a járókelőket, a rendőrség mégsem lép fel velük szemben kellőképpen"

- írja a 444.

A police.hu-n a következő hír jelent meg "Tetten érték a rongálókat" címmel: "Az erzsébetvárosi térfigyelő központba 2019. március 20-án 11 óra 10 perckor érkezett bejelentés, hogy két férfi festékszóró flakonnal Budapesten a VII. kerület Kazinczy utcában több helyen is angol nyelvű feliratokat fújt a járdára.

A rendőrök a bűncselekmény elkövetésén tetten ért két férfit elfogták és előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket és kezdeményezték bíróság elé állításukat.

Ellenük rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás, szabadlábon védekeznek. A több, mint 50 helyen kifújt feliratokkal okozott kár értéke közel 500 ezer forint."​

Az ügyről a Kazinczy utca Facebook-oldal így írt: "Ma ismét megjelent néhány felirat az utcában dél körül, ami a kamu drogkereskedésre és a turisták lehúzására, átverésére hívja fel a figyelmet. A rendőrök hamar kiszálltak, és Danit, valamint Bencét, akiket a Kazinczyban jól ismernek sokan, vádolják ezeknek felfújásával, és be is vitték őket a kapitányságra.

Szomorú dolog, hogy a rend őrei, ahelyett, hogy a drogkereskedőket állítanák le, és ilyen szempontból koncentrálnának délután és este az utcára,

olyanokat fegyelmeznek és visznek be, akik itt dolgoznak évek óta, és sokat tesznek ezért a helyért!"


KÖVESS MINKET:

Kiderült, hol vannak Budapest legveszélyesebb útjai
A legtöbb baleset a Váci úton történt, de egy rövidebb szakaszra leszűkítve nem az végzett az élen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

Budapestet tekintve a Váci úton, az Üllői úton, valamint a Pesti úton volt a legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset 2018-ban.

Sokkoló, de sajnos igaz:

tavaly több személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarországon, mint az azt megelőző évben.

A KSH legfrissebb adataiból a Vezess összeállított két érdekes listát a különösen veszélyes budapesti utakról.

A legtöbb baleset alapján készült lajstrom élén a Váci út végzett,

ahol tavaly 90 baleset történt. A nem túl előkelő versenyben az Üllői út és a Pesti út következik.

Mint látható, ennek a toplistának az első három helyére alapvetően a hosszabb utak kerültek, de egészen más a kép, ha figyelembe vesszük az utak hosszát is, és azokhoz arányosítva vizsgáljuk meg a balesetszámokat. Eszerint

a főváros legveszélyesebb útja az Andrássy út, amelynek 2 kilométerén 37 ütközés történt.

Ebben az összevetésben a József körút és a Margit körút került még fel a képzeletbeli dobogóra.

A teljes listákat a részletes balesetszámokkal ITT találod.

Korábbi magyarországi adatok

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x