hirdetés
cuki1.jpg

Szent Korona Cukrászda

A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda nagyon híres. Sokan állnak meg mellette. Borbély Anita is így tett, olvassátok el élménydús beszámolóját!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. április 04.


hirdetés

A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda nagyon híres. Ráadásul több funkciója van, legendás süteményei mellett, irodalmi kávéházként is üzemel, és cukrász múzeum is található az épületben. Sokan állnak meg mellette. Borbély Anita is így tett, olvassátok el élménydús beszámolóját!

Borbély Anita írása a Kávé és Csokoládé blogon

Anitáék hétköznap délelőtt keresték fel a cukrászdát, szokás szerint sok vendég volt. A hely nagyon szépen van berendezve, hangulatos, előkelő. A falakon magyarsággal kapcsolatos jelképek vannak, és olvasható a Himnusz és a Szózat szövege is.

Anitáéknak nagyon tetszett a magyar irodalmi arcképcsarnok. Később megtudták, hogy a cukrászda irodalmi kávéház is egyben.

hirdetés

2009-től látható a falakon 52 magyar költő és író bronz arcképe. A plaketteket Windecker Zoltán tervezte, aki maga is Soltvadkerten él. Az udvarban pedig Wass Albert szobrot helyeztek el. Az egész cukrászda olyan mint egy kicsi magyar múzeum.


A kellemes környezet mellett bőséges a cukrászati kínálat. Süteményekből, tortákból, bonbonokból, fagylaltokból és fagylaltdesszertekből válogathattok. Zserbóból például rögtön háromfélét kínálnak. Mézes, klasszikus diós és birsalmás ízben. A szerző kettőt tesztelt, szerinte lenyűgözőek voltak.

A fagylatok is kiválóak. A gasztrobloggernek az áfonyás fagylaltdesszert ízlett a legjobban. Ebben nagyon sok gyümölcs van. A csokoládés, mogyorós fagylaltot is kitűnőnek találták.

A sütik közül tiramisu szeletet, és citromos mignont kóstoltak. Anita szerint a tiramisu lehetett volna intenzívebb kávé ízű, de így is finomnak találtatott. A citromos mignon pedig üde volt. A mignonok az émelyítően édes desszertek kategóriájába tartoznak, de ez a citromos mignon tökéletes és szép volt.

Az épületben cukrászmúzeum is található, ezt is érdemes megnézni, ha ott vagytok. Az üzem mestercukrásza Szervánszky Lászlót, róla sem szabad megfeledkezni.

A cukrászdában borlap is van, a híres helyi borász Frittmann János borait kínálják.

Az ár-érték arány jó, a minőség a híres fővárosi cukrászdákkal vetekszik, az árak mégis jóval nyomottabbak.

Elérhetőség:

Szent Korona Cukrászda

Soltvadkert, Kossuth Lajos u. 5.

Nyitvatartás:

Hétfőn-Vasárnap: 9-20 óráig

Ha tetszik a cukrászda, nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
37471031841_73e737e4e1_b.jpg

Jamie Oliver elismerte, hogy még életében nem írt le eredeti receptet

Napjaink egyik leghíresebb sztárséfjét kulturális lopással vádolják híressé vált 'jerk' rizse miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 03.


hirdetés

Jamie Oliver azután került a támadások kereszttűzébe a Twitteren és más közösségi oldalakon, miután Dawn Butler jamaikai származású képviselő nekiment a hagyományos karibi recept, a „jerk” meghamisítása miatt. A képviselő-asszony egyenesen „kulturális érték eltulajdonítását” rótta fel az utazó konyhashowman-nek, akinek mikrosütőbe való„jerk rizsét”, amelyet zacskónként 2,35 fontért árusították, máris hiánycikk lett. „Nem tudom, tudja egyáltalán mi az a jerk. Nem csupán egy szó, amit rá lehet tenni egy termék címkéjére” – írta Dawn Butler, aki mellesleg a munkáspárti árnyékkormány esélyegyenlőségi minisztere.

A celebséf egyúttal azt is kénytelen volt bevallani, hogy még soha életében nem írt le autentikus receptet. „Ezt a szót nagyon óvatosan kell használni” – nyilatkozta Oliver a Hello! magazinnak. Hogy megmagyarázza „bűnét”, azzal példálózott, hogy a Cumberland-mártás Németországból származik, és hogy a népszerű indiai tikka masala csirkét Angliában találták ki. Hozzátette, hogy amikor arra próbálja ösztönözni az embereket, hogy próbáljanak ki valami újat, kissé „átszerkeszti” az eredeti recepteket – idézte a Daily Mail .

Ugyanez vonatkozott a „jerk” rizs nevére is, amelyet már korábban is támadott Rustie Lee jamaikai szakács, aki egyenesen közösségével szembeni sértésnek nevezte Jamie szerinte olcsó üzleti fogását. Emlékeztetett arra, hogy a „jerk” egy főzési módszer, pontosan meghatározott hozzávalókkal. Oliver azzal védekezett, hogy egész pályafutása során a világ minden tájáról felhasznált ízeket és fűszereket, különböző országokból és kultúrákból tanult és kapott ihletett, hogy megújítsa a mindennapi táplálkozást. „Amikor a rizsemet elneveztem, csak azt akartam jelezni, hogy honnan jött az ihlet” – mondta.

A Twitter-hozzászólók egy része egyetértett azokkal, akik számon kérték az autentikus receptekhez való hűséget, mások viszont Olivernek adtak igazat. „Remélem, hogy a jövőben is élvezhetjük más kultúrák legfinomabb falatjait anélkül, hogy bárkit lopással vádolnánk” – írta egyik híve.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
anyukam.jpg

Kiderült, melyik lett a 10 legjobb vidéki étterem

Továbbra is az Anyukám mondta a legjobb.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 05.


hirdetés

A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját, amiből kiderül: a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb. Encs, Tata, Balatonszemes, Szeged, Villány, Balatonfüred, Őriszentpéter, Eger és Érsekcsanád is jó célpont lehet egy-egy hétvégi gasztrotúrára.

A legjobb 20 étterem közé idén a Platán és a Kistücsök, a legjobb 10 étterem közé az Anyukám mondta fért be.

A Dinig Guide szerkesztősége több mint 200 étterem meglátogatását követően dönti el az éttermek TOP100-as listáját. Anonim tesztelők ezt követően az év folyamán többször is ellátogatnak a helyekre. A legjobb 20 éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálják meg, így alakul ki a legjobb 10 étterem sorrendje.

Íme a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz szerint, az ítészek véleményével:

Anyukám Mondta – Encs

hirdetés

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod­Abaúj­Zemplén megyei étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek. Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

Platán – Tata

A Platánban Pesti István séf bebizonyította, hogy nem kell ahhoz népszerű turistadesztinációnak lenni egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. A neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet. Az ebédmenü és a vacsorakínálat egyaránt színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon, a „magyar hozzávalók mindenekfelett” elvét itt a „minőség határok nélkül” írja felül. Kóstolhatunk itt Omaha steaket és Szent Jakab­kagylót épp úgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet. Erős ázsiai behatás érzékelhető az étlapon. A klasszikus magyar ételek kis kikacsintással jelennek meg, például ’Harcsa­Kárpáti’, ’Esztiházy’ és ’Nem zserbó, dió’ elnevezésekkel. Az igényesen tálaló séf a klasszikus fine dining világát idézi, csapatával pedig törekszik arra, hogy a világtrendnek megfelelően egyre több mindent termesszenek a saját kertjükben. Még sok ilyen felfogású éttermet elbírna a hazai vidék.

Kistücsök – Balatonszemes

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája. A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti, és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával. Jahni László séf mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején Lyonban a Bocuse d’Or­on képviselte Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.

Tiszavirág – Szeged

A dél­alföldi régió legjobb étterme és Szeged városának gyöngyszeme a Tiszavirág. Az ugyanezen a néven futó butikhotelben találjuk az éttermet és a kávézót is, a belső építészet és a gasztronómia itt kéz a kézben jár. A fővárosi minőségi éttermekben is tapasztalatot szerzett Kurucz Attila séf konyhája egyszerre hagyománytisztelő és kreatív, felvállalva a helyi értékeket. Húsok széles spektrumát kínálja az étterem: többek között érlelt mangalicával, tanyasi gyöngytyúkkal, akasztói szikiponttyal, szivárványos pisztránggal, vadhúsokkal teljes az étlap. Esztétikus tálalások jellemzik a séf munkáját, és topéttermi igényességgel készül a pogácsa vagy a marhaburger szalmakrumplival is. Szeged legizgalmasabb ebédmenü ajánlatát itt találjuk. A Dining Guide 2019­ben a METRO támogatásával, Kurucz Attila kortárs, újító modern magyar étlapját az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerte el. Ez a legelőremutatóbb, kísérletező kedvű konyha, egyaránt jellemzi magas színvonalú technológia használata és a regionális alapanyagok újrafelfedezése.

Sauska 48 – Villány

Villány egyik gasztronómia célpontja kétségtelenül a Sauska 48. Bicsár Attila itt tűnt fel újra 2017­ben a külföldön szerzett tapasztalatait követően, és alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. A Sauska borászat ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított. A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is. A kezdeti ételsorhoz képest (pl. zöldcitromos bárányleves, ceviche) egyre határozottabban a vidéki magyar konyha felé fordul a konyha, és marhahúsleves gyufatésztával, gombapaprikás, főzelékek, véreshurkával töltött fürj, szarvas vadasan, zsemlegombóccal szerepel az étlapon, könnyed és kifinomult újraértelmezésekben. Tokaji és villányi Sauska borok kísérik az étlapot.

Bistro Sparhelt – Balatonfüred

Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Sparhelt Bistro évek óta az Észak­-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide TOP100­ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek. A havonta változó étlapon üdvözlendő a törekvés a környékbeli alapanyagok használatára (legemblematikusabb ezek közül a bácshegyi sajtok), de a regionalitás irányelvét indokolt esetben felülírja a minőségi alapanyag igénye, ezért akasztói szikipontyot épp úgy találunk az étlapon, mint wagyu marhát. A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a crėme brulée és a csokoládé mousse. Az egész évben nyitva tartó Sparhelt méltán a helyiek kedvence.

Pajta – Őriszentpéter

Az őriszentpéteri Pajta a térség legizgalmasabb étterme. Egy igazi sikersztori az övék: folyamatosan bővítik az éttermet és a kertet, a 2017-­es séfváltással pedig egy igazán rátermett konyhafőnököt tudhat magáénak az étterem. A fiatal séf, Farkas Richárd fantáziadúsan és nagy szorgalommal él a vidékiség és természetközeliség adta lehetőségekkel. A korábban a Zónában és a MÁK­-ban dolgozó ifjú tehetség tányérjain a skandináv szellemiség jegyében nagy számban jelennek meg a helyi alapanyagok, a Pajta kertjének, valamint a közeli erdők kincsei. Az ifjú séf a fővárosi életmódot váltotta egy természetközeli életre, ami visszaköszön az étterem tányérjain is. Az utóbbi időkben igazi gasztronómiai úti célponttá vált az ő munkája által az Őrség. A modern technológia és a regionális gondolkodás eredménye egy izgalmas, gourmet menüsor, mindig az adott szezonhoz igazodva. A szomszédos országokból is érkeznek kifejezetten a Pajtába a vendégek, az étterem árai pedig a minőség tekintetében kifejezetten barátiak. A Pajta mára a régió legjobbja.

Macok – Eger

Az országszerte ismert egri bisztró bizonyítja, hogy az oldott elegancia és játékosság nem egymást kizáró tényezők, sőt! Egerben és az észak-­magyarországi régióban a Macsinka János séf vezette étterem megkerülhetetlen szereplő a vendéglátásban. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak, és magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap ebben a kategóriában kifejezetten széles választékúnak számít, az ebédmenü és az este kínált 4 vagy 6 fogásos degusztációs menü pedig az ország legjobb ár-­érték arányú ajánlatai közé sorolható. Amit ki kell próbálni:

marhanyakleves, marhapofa, a környék gombái és a túrógombóc.

Neked főztem – Balatonfüred

Az étteremkalauz korábbi kiadásában még a zánkai Neked főztem szerepelt a Top100 étterem között. A 2018 nyári, balatonfüredi nyitás azonban a Dining Guide tesztjei alapján a balatonfüredi formációt találta a legerősebbnek, jóllehet nem kis vállalásnak számít egy 180 férőhelyes éttermet működtetni. A Neked főztem ékes példa arra, hogy egy jó ötletből – jelesül egy minőséget nyújtó strandbüféből – hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni. A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel­-lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt. Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.

Rév Csárda – Érsekcsanád

A Bács­Kiskun megyei Érsekcsanád megér egy kitérőt is, ha igazi, hosszú évek alatt tökélyre fejlesztett bajai halászlére vágyunk. A stílusosan a Duna­part mentén található étteremre a legjobb szívvel mondhatjuk, hogy csárda, ahol a mindig friss napi leves kis piros fazékban érkezik az asztalra. Ez az a fajta vidéki vendéglő, amivel, ha tele lenne az ország, egészen más összképet mutatna a hazai gasztronómia. Ilyen típusú helyeknek kellene adnia a vendéglátás legjavát. Az állandó kínálatban szerepel a remek ízű haltepertő, marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, pontyot pedig füstben sülve is kínálnak. A Rév Csárdában nem elírás az étlapon a „Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal”. A híresen finom halászlébe a

hal dunai halásztól érkezik, és csakis házi tészta kerülhet bele. A friss főzésre legalább 50 percet kell várnunk.

A TOP10 VIDÉKI ÉTTERM A VOLKSWAGEN-DINING GUIDE TOP100 ÉTTEREMKALAUZ 2018 SZERINT:

1. Anyukám Mondta / Encs

2. Platán / Tata

3. Kistücsök / Balatonszemes

4. Tiszavirág / Szeged

5. Sauska48 / Villány

6. Bistro Sparhelt / Balatonfüred

7. Pajta / Őriszentpéter

8. Macok / Eger

9. Neked főztem / Balatonfüred

10. Rév Csárda / Érsekcsanád

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
sef.jpg

Titokban tesztelt magyar éttermeket az olasz sztárséf

Utoljára ma kóstolt bele egy fővárosi étterem menüjébe az olasz Enrico Crippa, majd felfedte magát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 05.


hirdetés

A világ egyik legjobb séfje tesztelt titokban magyar éttermeket az elmúlt napokban - hangzott el az RTL Klub híradójában. Utoljára ma kóstolt bele egy fővárosi étterem menüjébe az olasz Enrico Crippa. A híradó ott lehetett, amikor a séf felfedte magát. Kiderült: álnéven jelentkezett be, és még a szállodai szobáját sem a saját nevére foglalta. Azt is elárulta, hogy mi tetszett neki a legjobban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
nutella_vilagnap_ck1.jpg

A legjobb nutellás kaják egy helyen

Február 5-én van a Nutella Világnapja. Ünnepeljetek velünk és egyetek sok Nutellát!
Címkép: Flickr - szmo.hu
2019. február 05.


hirdetés

Talán még a lekvárnál is népszerűbb. Leginkább reggelire eszik, de sokak szerint nincs napszakhoz kötve. Sőt evőeszköz sem kell a fogyasztásához, maximum egy kiskanál. A türelmesebbek megvárják, míg kisül a palacsinta és abba töltik. A legínyencebbek pedig még meg is cifrázzák és különleges desszerteket készítenek belőle.

Mi másról is beszélhetnénk, mint a legnépszerűbb krémről, aminek már világnapja is van: éljen a Nutella. Ha pedig különleges köntösbe öltöztetnétek a világnap alkalmából, olvassátok el ajánlatainkat.

1. Nutellás sajttorta

Kezdők is bátran próbálkozhatnak, biztos nem rontják el ezt a csodát. A Nutella krémsajttal és tejszínnel turbózva tömény gyönyör és ördögi kísértés.

2. Nutellás keksz

hirdetés

Mindössze 3 összetevvője van és jó hír, hogy nem kell egy egész üveg Nutellát felhasználni hozzá. A neve pedig olyan cuki, hogy elolvad tőle az ember: Nutellotti.

3. Nutellával töltött palacsinta

Nem a hagyományos, feltekert palacsintáról lesz szó. Cserébe az élvezet sem hagyományos, amikor a félbevágott palacsintából kifolyik a csokikrém.

4. Nutellás pohárkrém

Nincs több cukor benne, mint ami a Nutellában van (jó, az azért bőven elég...) és pár perc alatt el is készül. Ha van otthon egy kis mascarpone és babapiskóta, már lehet is nekiállni! A vendégek pedig garantáltan elalélnak.

5. Nutellás szivarkák

Nyilván nem kell rágyújtani, de a látvány olyan szivarkás. Rétestészta a titok, ami persze lehet bolti is (bár otthon nyújtani nagyon menő). Gyerekzsúra nem ajánlott, mert nagyon morzsálódik harapáskor.

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!