„Van élet a tejszeleten és a hamburgeren túl” – a gyerekek egészséges étkeztetésére hív egy gyerekorvos
Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos megelégelte, hogy a legtöbb gyerek az odafigyelés és az idő hiánya miatt általában silány, tápértékben és vitaminokban szegény ételeket eszik az iskolai időszak alatt. Facebook-bejegyzésében felhívja a figyelmet arra, hogy kevés odafigyeléssel és időráfordítással sokkal egészségesebb és tápláló ételekhez juthatnak a fiatalok, ami immunrendszerük erősítését is nagyban segíti. Különösen fontos ez most, amikor úgy tűnik, a koronavírus egy ideig még velünk marad.
Írását engedélyével változtatás nélkül közöljük. A kiemelések tőlünk származnak.
"Ez a szeptember úgy tűnik más lesz, mint az összes eddigi volt.
Mert a régi életet nem lehet "visszakapni", semmi nem megy abban a rendben, ahogy volt. Vizsgája lesz az eddigi gondolkodásmódnak, az eddigi életmódnak, a mentális állapotnak, a hitrendszernek, a fegyelmezettségnek, az ösztönöknek, a szorongásnak, a mentális állapotnak, a tudatosságnak.
Amikor a gyerekek táplálkozását kezdtem megfigyelni, elkeserítő tények derültek ki. És elkeserítő összefeszülések. Kiváló testi és kognitív teljesítményt várunk olyan gyerekektől, akik gumikaját esznek és minőségi éhezésben vannak.
Elvárjuk, hogy ne legyenek betegek - mert a betegállomány véges, a betegállomány idején a fizetés az eredeti 60%-a, meg az iskolai tananyaggal haladni otthon nehéz -, de
miből építene egészséges testet egy óvodás és iskolás, ha feldolgozott élelmiszereket eszik, nem vagy csak minimális mennyiségben kerül a tányérjára értékes zöldség-gyümölcs, ha az ősz beköszöntével a margarinos kenyéren a 2 dkg lilahagyma a vitaminforrás, és az agyoncukrozott gyümölcslé lesz a gyümölcs, és a tejszelet a desszert.
Most a jósolt hullámok elején gondolkodásra kérek minden szülőt. Talán még nem késő. Etesse értékes ételekkel a gyermekét!
Még tart a nyár. El lehet menni barackot, körtét és almát szedni, lehet venni hazai szőlőt, paradicsomot, paprikát, dinnyét, vöröshagymát, krumplit.
Most még lehet termelőket találni, akik a saját földjükön termelnek. Később majd jön a francia krumpli, a kínai hagyma, az afrikai paradicsom, megnevezhetetlen gazdaságokból, olyan helyekről, ahol olyan növényvédőszereket használnak, ami már nálunk nem engedélyezett.
Töltsék fel a gyerekeiket a hazai termesztésű zöldségekkel és gyümölcsökkel! Az ezekből készült ételekkel, desszertekkel. Van élet a tejszeleten, a hamburgeren, a fagyasztott és gyorsan kisütött, utcán, menet közben megevett péksüteményeken túl.
Egy energikusabb, okosabb és tudatosabb élet. Ez most a vizsgahelyzet: hol tart a tudatosság. Kiderül.
Kiderül, hogy merre toljuk el a bringát... "