SZEMPONT
A Rovatból

Nemcsak arannyal, csodálatos edénykészlettel is házaltak Sulyok Tamás emberei egykor az országban

A megválasztott köztársasági elnök ügynökei a 1990-es évek elején házhoz mentek, hogy ott tartsanak bemutatófőzéseket. Az igazán nagy üzletet viszont a valutásboltok jelentették, amelyekből Szeged mellett Budapesten, Kecskeméten és Siófokon is volt.

Link másolása

1990-ben csodálatos edényekről adott hírt a Délmagyarország. „Lassan hazánkban is kialakul egy olyan réteg, amely előtérbe helyezi az egészséges életmódot, a korszerű táplálkozást. Ők nem tekintik különcségnek a Nyugat-Európában, Amerikában már elterjedt - a nálunk megszokottól erősen különböző - főzési kultúrát. Lehet ugyanis víz nélkül főzni, zsír nélkül sütni, csak speciális anyagú és kialakítású edény kell hozzá” - írták.

Azt is részletesen taglalták, mit tud ez a fantasztikus találmány.

„Az energiatakarékos – hőtárolós edényben a hagyományosnál sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, és így rövidebb idő alatt készíthető el az étel. Az előmelegített edényben az asztalon is perceken belül megsül a hús úgy, hogy az minden fűszerezés nélkül is élvezhető. Az már teljesen magától értetődő, hogy az edény fülét bármikor meg lehet fogni, illetve a széle olyan kiképzésű, hogy egyszerűen nem csöppen utána, ha kiöntünk belőle valamit.”

Az edényeket a cikk szerint a svájci AMC (Alfa Metalcraft Corporation) gyártja, és kizárólagos hazai forgalmazója egy szegedi cég, a Selco Kereskedelmi Kft. Ez az a vállalkozás, amiről a hvg írta meg először, hogy Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök cége volt az 1990-es évek elején.

A Délmagyarország arról is beszámolt, hogyan adta el a csodaedényeket a Selco. Először is elmesélik az olvasóknak, hogy az edénycsalád sehol a világon nem látható üzletek kirakataiban, nem kínálja egyetlen bolt se. De akkor hogy juthatunk hozzá?

Úgy, hogy meg kell hívnunk Sulyok Tamás cégének egyik képviselőjét vacsorára.

„Az ügynök, bocsánat, a munkatárs bejelentkezik egy családhoz, és egyúttal megkéri őket, hívják meg az általa elkészítendő vacsorára barátaikat is. Nem eladni megy, hanem bemutatni. Aznap este nem is lehet tőle megvenni, árat sem mond, ezt csak egy későbbi időpontban, négyszemközt közölheti.”

A cikk szerint a nagy titkolózás kizárólag a vevők érdekei miatt van.

„A cég nem hozza olyan kellemetlen helyzetbe a négy-öt párból álló- asztaltársaságot, hogy árat is mond. Esetleg ketten-hárman megveszik, a maradék kettőnek pedig szégyenkeznie kell szerényebb anyagi lehetőségei miatt. Körülbelül ilyen figyelmesség jelzi az egész értékesítési folyamatot.”

Megszólal a cikkben a rendkívül figyelmes értékesítő csapat főnöke, Varga Ferenc is. Elmondja, hogy van más különlegesség is a működésükben. Az értékesítési hálózatuk felépítését az AMC-től lesték el. Itt kerül szóba a piramis is, amiről a hvg már korábban írt.

„A piramis csúcsán a témamenedzser (áll), alatta a területi felelősök, akik kialakítják a maguk egy- vagy többlépcsős munkatársi hálózatát.”

Azért az írás megnyugtatja az olvasót, hogy keresni így is lehet.

„Nálunk a hagyományos értelemben nincs munkabér, az árrésből mindenki meghatározott arányban részesedik. Minél magasabb a szint, annál kisebb hányadban, hiszen egyre több eladás - jutalék - adódik össze”

- magyarázza Varga Ferenc.

Az Alkotmánybíróság sajtóosztálya az RTL Híradónak azt írta, mindez nem hasonlítható piramisjátékhoz, hanem a manapság is népszerű MLM elven működött.

A piramisjáték és az MLM között valóban nagy különbség van, hiába hasonlítanak.

A piramisjátékban addig „épül” egy piramis (például illegális hitelkonstrukciókat „fedeznek” így), amíg az összeomlik, mert a modell alkalmatlan arra, hogy önfenntartó legyen, mivel csupán maga a pénz áramlik lentről felfelé, és az alsó pozícióban lévőknek csak akkor van esélyük, hogy viszontlássák a pénzüket, ha még maguk alá szerveznek embereket.

Az MLM viszont árut értékesít ilyen rendszerben, így a legrosszabb, ami történhet, hogy az alsóbb pozíciókban lévők jövedelme kisebb, ha keveset értékesítenek, de veszíteni nem tudnak. Az adott ügynökök további részesedéseket szerezhetnek, ha ők maguk is beléptetnek ügynököket a hálózatba. Az így beléptetett új munkatársak már az őket beszervezők „alá” fognak tartozni, így eladásaik után is részesedés jár a felettük levő szintnek is. És így tovább, a végtelenségig.

Így működött és működik most is egy-két kozmetikai szerekkel házaló cég, melyek exkluzív(nak nevezett) termékeket kínálnak, olyanokat, melyeket a hagyományos kereskedelemben nem is lehet megvásárolni.

Ebben a rendszerben a magasabb pozícióban állók kifejezetten szép bevételre tehetnek szert.

A legtöbbet azonban az egészet működtető cég nyeri: az értékesítői nem alkalmazottak, hanem önálló vállalkozók, akiknek jutalékot, nem munkabért fizetnek, ezáltal minden járulékot és közterhet megspórolnak.

A Délmagyarország szerint Sulyok Tamás vállalkozásának annyira megtetszett az AMC-től ellesett módszer, hogy azt tervezték, más területeken is bevezetik.

„Hasonló elgondolás alapján szeretnénk ezután működtetni vámszabad területünket, értékesíteni nyugati autókat, híradástechnikai és vagyonvédelmi rendszereket, vagy éppen metálláncot. Sok kis piramis egymás mellett, és mindegyiknek el kell tartania önmagát. Ha valamelyik nem megy, felszámoljuk, és helyébe új tevékenység lép” - részletezte az üzleti stratégiát az ügyvezető, ma már szokatlannak tűnő őszinteséggel.

És csakugyan, Sulyok Tamás cége virágzott, sőt, egyre-másra indított hasonló néven újabb és újabb vállalkozásokat.

Az ügynöki, MLM-szerű értékesítés mellett a megválasztott köztársasági elnök nagy fantáziát látott az úgynevezett valutásboltokban is, ahol kizárólag német márkáért lehetett vásárolni.

Az 1990-es évek elején a forint nem volt szabadon átváltható, azaz nem volt konvertibilis. Emiatt a gazdaságban óriási szükség volt nyugati fizetőeszközökre, mert abban kellett kifizetni minden árut, ami onnan érkezett. Az állam korlátozta azt is, hogy a magánszemélyek mennyi valutához juthatnak, és ezt 50 dollárban maximálták fejenként.

Vagyis ha az ember külföldre utazott, nem tudott elmenni egy valutaváltóba, legálisan csak ennyi pénzt szerezhetett. Pedig az igény óriási volt a nyugati termékekre, ezért is alakult ki a szocializmus utolsó éveiben az úgynevezett Gorenje-turizmus, amikor a szűkösen megszabott valutakeretből mindenki Gorenje-fagyasztóládákat, videomagnókat, ékszerek vásárolt nyugaton, leginkább Bécsben, a híres Mariahilfer Straße-n. Ebben a bevásárlóutcában akkoriban annyi volt a magyar vevő, hogy még az információkat is kiírták magyarul.

Mivel mindenkinek csak 50 dollár járt fejenként, és határátlépésnél igazolni kellett, hogy ennél nem költöttek többet, ezek a bevásárlóutak úgy néztek ki, hogy az autóba bezsúfolódott az egész család nagymamástul, mindenki a maga 50 dollárjával, és egy nap alatt megjárták oda-vissza az utat, beszerezve az itthoni üzletekben nem kapható álomtermékeket.

A korabeli gazdaságra jellemző valutaéhség miatt az állami külkereskedelmi cégek képtelenek voltak igazán jó minőségű „nyugati” termékekkel ellátni a hazai boltokat, mivel nem állt rendelkezésükre központilag olyan nagy mennyiségű valuta, hogy az igényeket kielégítsék. Ezért hát az állami üzletekben ritka és drága portéka volt a jó minőségű iparcikk. A hazai ipar viszont ugyancsak a valutahiány miatt nem volt képes elegendő hazai helyettesítő áruval ellátni a piacot, például a Lehel fagyasztóládáira hónapos előjegyzések voltak, videomagnót pedig bár gyártottak itthon is, annak nagy importalkatrész-tartalma miatt az ára nem volt versenyképes a Bécsben vásárolt termékekkel.

Ebben a környezetben volt hatalmas üzlet dollárboltot vagy valutásboltot nyitni Magyarországon, ahol a vevők megspórolhatták a külföldi utat, fizetni viszont ugyanúgy dollárban vagy német márkában kellett, mint külföldön.

Ehhez a megválasztott államfő cégének kellett szereznie egy úgynevezett önálló külkereskedelmi engedélyt, amely feljogosította, hogy a nyugati árukat behozza Magyarországra, majd itt eladja.

Miután ez sikerült, Sulyok Tamás vállalkozása szépen gyarapodott is. A Selco-üzletek eleinte Szeged környékén jelentek meg, de nemsokára már Budapesten, Kecskeméten, Siófokon is felbukkantak, komoly konkurenciát jelentve az állami Intertourist valutásboltoknak is. Az aranyékszerektől, a Sony és TDK videokazettákon át konyakokig és whisky-ig mindent árultak.

A korabeli újságokban se szeri, se száma a hirdetéseiknek, érezhetően pörgött az üzlet. Az egyetlen fennakadást az jelentette, amikor ékszereket is megpróbáltak ügynökök útján értékesíteni, erre ugyanis nem volt engedélyük.

"Bezáratták az aranybazárt” - ilyen címmel számolt be a Veszprémi Napló 1992. júliusában a malőrről.

Az írás szerint „tetszetős aranyékszereket” árultak Veszprémben, Ajkán és Várpalotán a művelődési házakban. „Mint kiderült, a Selco Kft. bízta meg - szabálytalanul! - az ékszerek eladóit, hogy a csillogó-villogó portékát Veszprém megyében is piacra dobják.”

Csakhogy a Selco-nak kizárólag arra volt engedélye, hogy a boltjaiban eladja az aranyat, arra nem, hogy ügynökök útján is értékesítse.

„Megyénkbe 1,8 kilogramm aranyat hoztak be, melynek értéke meghaladta a 4 millió 200 ezer Ft-ot”

- írta a lap. Az ékszereket 20-40%-os kedvezménnyel adták, bár az újság feltette a kérdést: „Vajon mihez képest jelentős az árcsökkentés? Az óra-ékszer üzletekben az ilyen ékszerek nem sokkal drágábbak.”

A pénzügyőrség mindenesetre megnyugatta az olvasókat, hogy a vásárlók ellen nem indul eljárás, és az ügynökök valódi aranyékszereket adtak el.

Sulyok Tamás az RTL-nek küldött válaszában üzleti múltját azzal indokolta, hogy az ügyvédi és a vállalkozói tevékenység akkoriban nem vált olyan élesen el egymástól, és hozzátette, tudomása szerint jogszerűtlen veszteséget senkinek sem okozott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: Tegyenek börtönbe, akkor nem 50%-ot fogunk elérni, hanem 80-at, és akkor nem nekik lesz kétharmaduk, hanem nekünk háromnegyedünk
A TISZA Párt alelnöke bohócnak nevezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét, miután Lánczi Tamás azt írta egy posztban Magyarnak: börtönbüntetés jár annak, aki tiltott külföldi támogatást használ fel.

Link másolása

Megalakulása óta az első vizsgálatot indította meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal, írja azt rtl.hu. A kormány kezdeményezésére februárban létrehozott intézmény a kormánypárti Magyar Nemzet egyik cikkére hivatkozik. Az állami hírügynökséggel azt közölték: a lap információi alapján felmerül a gyanú, hogy „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör” próbál beavatkozni a magyar választásokba, amelyik a 2022-es választás előtt Márki-Zay Péter mozgalmát támogatta.

A hivatal Magyar Péter nevét nem említette, de a Tisza Párt alelnöke tegnap Facebook-posztban reagált. Azt írta, a vizsgálat vele kapcsolatban indult. Azt javasolta Lánczi Tamásnak: kérdezze a Fideszt, „évente hány milliárd forintot költenek 2015 óta az amerikai kampányguruknál, a gyűlölet propaganda mestereinél”.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője erre szintén a közösségi médiában reagált: felhívta Magyar Péter figyelmét arra, hogy „amennyiben egy jelölt vagy jelölő szervezet tiltott külföldi támogatást használ fel, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Magyar Péter ma a Békés megyei Mezőhegyesen kampányolt, innen üzent Lánczinak Tamásnak:

„Innen is üzenem neki, hogy irtó nagy bohóc. Kit akar börtönbe tenni, engem? Vagy a magyar népet? Mit gondol, hogy tényleg azt el fogják fogadni az emberek egy ordas kamu alapján, amit a propaganda állít, majd engem börtönbe rakjanak?

De tegyen börtönbe, szerintem annál jobb lesz, akkor nem 50%-ot fogunk elérni, hanem 80-at. És akkor nem nekik lesz kétharmaduk hanem nekünk háromnegyedünk.”

A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, hogy Magyar Péter mozgalma mögött a Bajnai Gordonhoz köthető DATADAT nevű cégcsoport állhat, erre az egyesület honlapjának adatvédelmi tájékoztatójában találtak nyomokat. A cégcsoport ügyvezetője szerint hazugság, ami a Magyar Nemzetben megjelent.

„Sosem találkoztam velük, sem Magyar Péterrel, sem a hozzá kötődő párttal, sem a hozzá kapcsolódó egyesülettel soha semmilyen viszonyt nem ápoltunk”

- mondta Szigetvári Viktor, aki szerint azért szerepeltek az adatvédelmi tájékoztatóban, mert a Magyar Péter által átvett egyesülettel volt kapcsolatuk régebben.

Szigetvári Viktor azt mondta, nem tartnak a vizsgálattól, és együttműködnek majd a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, ha felkeresik őket.

A szervezettel kapcsolatban épp tegnap terjesztett be határozattervezetet az Európai Parlament öt frakciója. Eszerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása és működése sérti a szabad és tisztességes választások elvét. Arra szólítanák fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a korábbi döntését és függessze fel a Magyarországnak adott támogatásokat, amíg az összes korábban támasztott feltételt nem teljesíti a kormány. A tervezetről jövő héten szavazhat az Európai Parlament.

Az RTL Híradójának riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
„Majdnem összeverte a dühös tömeg az Emirates alkalmazottait” – Beszámoló egy magyartól, aki 20 órán át a dubaji reptéren ragadt
Egy minden bizonnyal mesterségesen előidézett vihar miatt kaotikus állapotok alakultak ki, teljesen megbénult a közlekedés. Olyanok is akadtak, akik négy napon át vesztegeltek a reptéren, mire felszállt a gépük.
Láng Dávid - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Volt kollégánk, Csákvári Péter egy hackerversenyre utazott az Emirátusokba, amit egy jachton rendeztek meg. Az eredetileg tervezett kezdési időpont előtti este viszont nem várt fejlemények történtek.

„A főszervező felső körökből kapott tájékoztatást arról, hogy este 8-kor elkezd esni az eső, és 24 órán keresztül vihar lesz. Ez az illető hozzátette azt is, hogy generált viharról van szó, amit felhővetéses technikával idéznek elő.”

Erre korábban mindig büszkék voltak, most azonban, hogy ekkora káosz lett belőle, Péter szerint már tagadják, hogy bármi közük van hozzá, sőt büntetés is jár érte, ha valaki ezt mondja. „Pedig az intenzitásából ítélve egyértelmű, hogy emberi beavatkozás állt mögötte” – teszi hozzá.

Azzal egyébként alapvetően nem lenne baj, ha esik az eső, az igazi problémát az okozta, hogy nem tudott elfolyni, mert a homokkő nem ereszti át a vizet.

Magát a vihart kollégánk a 62. emeletről nézte végig, elmondása szerint „kegyetlenül durva volt”, az egész felhőkarcoló beázott. És ő még szerencsésnek mondhatta magát, egy másik szállodában lakó ismerőse egy teljes napig áram nélkül volt, el se lehetett őt érni. Végül csónakkal menekítették ki és helyezték át máshová.

Voltak olyan utcák, ahol derékig vagy egyenesen fejmagasságig ért a víz, de mivel Dubajban szinte mindenkinek van legalább egy, vagy inkább több terepjárója, a helyieknek ez pont nem okozott akkora nehézséget. A taxiközlekedés viszont teljesen leállt, a metrók és a villamosok se közlekedtek, tehát a turisták már közel se mondhatták ennyire szerencsésnek magukat.

„A rendezvényt áttették egy nappal későbbre és rendben lement, hiszen eleve vizen volt. Az igazi problémák másnap kezdődtek, amikor realizáltam, hogy még mindig nincs közlekedés, nekem viszont ki kellene jutnom a 30 kilométerre lévő reptérre. Be is pánikoltam teljesen.”

Végül úgy sikerült taxit fognia, hogy a bőröndjére állva kiugrott az autópályára, aminek hatására megállt neki valaki. A sofőr egyébként megnyugtatta, hogy más is csinált már ilyet. A reptérre kiérve aztán kiderült számára, hogy akiket ott ért a vihar, azok azóta is ott vesztegelnek, ekkor már harmadik napja.

„Két gépnyi magyar torlódott fel, elképesztő idegállapotban volt mindenki. Kicsit a Terminál című filmhez hasonlított a helyzet, ráadásul információt se kaptunk senkitől. Amint megjelent valaki Emirates-egyenruhában, azonnal egész tömeg rohanta le, kezdte el rángatni és üvöltözni vele, szóval gyorsan el is tűntek mindig.”

Nagyjából félóránként csúsztatták egyre későbbre a gépek indulási idejét, ez ment 20 órán keresztül. Étel- és italkuponokat ugyan kaptak, de idővel a vendéglátóhelyek készletei is elkezdtek kifogyni.

Egészen szürreális szituációk is adódtak: „Egyszer átírták a gépünket a tel-avivi gépre, majd amikor mindenki felhördült, visszaírták Budapestre. Ekkor viszont az Izraelbe tartók akadtak ki nagyon, úgyhogy végül újra átírták Tel-Avivra, mondván, hogy nagyon kiabáltak, menjenek ők. Ezután viszont a magyarok is majdnem összeverték őket.”

A gépek egyébként rendelkezésre álltak, inkább a személyzet hiányával volt probléma, a fenti esetben is őket rakták át végül a Tel-Avivba tartó járatra. Ezután újabb 6 órán át tartó várakozás következett az éjszaka közepén – aludni a legtöbben egy percet se tudtak –, mígnem ma reggel 8-kor egyszer csak felkiáltott valaki, hogy „B2-es kapu!” Erre már csak szkeptikusan legyintettek, de tényleg ott állt a gép, sőt, személyzet is volt hozzá.

„Amikor megbizonyosodtunk róla, hogy nem viccelnek, mindenki elkezdett tapsolni és ordibálni örömében.”

Végül délután fél 4 körül landoltak Budapesten. Bár időjárás okozta késés esetén általában vis maiorra hivatkozva megtagadják a légitársaságok a kártérítést, Péter szerint ebben az esetben ez az érv aligha fog megállni.

„Nem lehet vis maior egy olyan vihar a sivatag közepén, ami 4 nappal később is megbénítja a közlekedést, szóval mindenképpen rámegyünk egy csoportos perre.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEMPONT
A Rovatból
A Református Egyház Zsinata Balog Zoltán „személye elleni méltatlan támadásokat” az egyházzal szembeni támadásnak tekinti
Steinbach József dunántúli püspököt választották meg Balog Zoltán utódjaként, de több református szerint Balog ezzel továbbra is az egyház mindenható vezetője maradhat.

Link másolása

Steinbach József dunántúli püspököt választották meg Balog Zoltán utódjaként a Zsinat lelkészi elnökének szerdán a reformátusok éves tavaszi zsinatán Balatonszárszón. Az egybegyűltek emellett határozat keretében tudomásul vették Balog Zoltán lemondását, valamint ismerték el az egyházért végzett szolgálatát.

A határozatban többek között azt írják, hogy

„a Magyarországi Református Egyház Zsinata kifejezi köszönetét és hálát ad a Mindenható Istennek mindazért, melyet a XV. zsinati ciklus első három évében Balog Zoltán püspök hűséges egyházépítő szolgálata eredményezett”.

„Egyházunkért és nemzetünkért végzett jószándéka közéleti szerepvállalásában minden ponton felismerhető. Szerteágazó szolgálatában közéleti szerepvállalása során hibázott, melyet a társadalom egy része, a média elfogult munkatársai és egyházunk igazságot kereső tagjai közül egyesek súlyos kritika alá vettek.”

A határozatában leszögezik, hogy az eltérő véleményeket tiszteletben tartják, és hogy a hibáért és annak következményeiért Balog Zoltán püspök különböző fórumokon, és a zsinat közösségében is, „bűnbánó szívvel bocsánatot kért”.

Balog Zoltánt arra kérték, maradjon meg „református egyházunk munkájának végzésében, és Istentől kapott tehetségét, tudását, tapasztalatát továbbra is fordítsa egyházunk javára”.

„Alázattal elfogadjuk a Balog Zoltán püspök személyét ért méltányos kritikát, de az utóbbi hónapokban személye elleni méltatlan támadásokat egyházunk nevében a Zsinat az egyházzal szembeni támadásnak tekinti.

Ezért a Magyarországi Református Egyház határozottan visszautasít minden kívülről vagy belülről jövő olyan beavatkozást, amely az egyházunk belső autonómiáját sérti. Visszautasítjuk azt a törekvést is, mely az egyháztagság részéről jogszerűen felmerülő kritikát a média által felerősítve pártpolitikai célokra kívánja felhasználni” - írják a határozatban.

Az egyház honlapján hétfőn megjelent nyilatkozat szerint az egyház négy püspöke egyetértett abban, hogy Balog Zoltán lemondása után támogatják, hogy Pásztor Dániel tiszáninneni püspök legyen a Zsinat lelkészi elnöke, Steinbach József dunántúli püspök pedig a Zsinat lelkészi alelnöke.

A Szemléleken ugyancsak hétfőn megjelent, tíz elkötelezett református által aláírt nyílt levélben arról írtak,

mindez azért történik, hogy „Fekete Károly, a legnagyobb és legtekintélyesebb, a Tiszántúli püspökség vezetője ne juthasson pozícióhoz, hiszen kritizálta Balog püspököt. A rémült zsinati tagok pedig a partvonalról figyelik, hogyan szabják meg fejük felett előre, miként kell szavazni”.

Azt is hozzátették, hogy Balog egy látszólagos taktikai visszalépés után ezzel továbbra is az egyház mindenható vezetője maradhat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Csernus: Egy búvalbaszott, pesszimista, rosszindulatú nép vagyunk
Ügyesek voltunk, mert megmaradtunk, magyarul beszélhetünk. De az ügyességből egy ponton megalkuvás lett.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Csernus Imre az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának legutóbbi adásában lesújtó képet festett társadalmunk lelkiállapotáról. „Egy búvalbaszott, pesszimista, rosszindulatú nép vagyunk” – mondta a pszichiáter, akinek az elkövetkező hetekben jelenik meg legújabb könyve A magyar címmel.

A szakember úgy látja, hogy egy gyönyörű országban élünk, minden lehetőségünk meglenne arra, hogy jól érezzünk magunkat, de erre azért nem vagyunk képesek, mert érzelmileg nem vállalunk felelősséget, nem viselkedünk felnőttként. Ebből az önbecsapásból és gyávaságból fakad szerinte rengeteg egészségügyi problémája az embereknek.

Ebből a szempontból egy beteg nemzet vagyunk.

– mondta.

Közéleti állapotaink kapcsán elmondta, hogy azért vagyunk képtelenek a politikusainkon számonkérni az ígéreteiket, mert akkor egyúttal azzal is szembe kellene néznünk, hogy a saját ígéreteinek sem tartjuk be valójában.

Önmagunkkal viszont nem akarunk konfrontálódni.

A felelősségvállalás hiánya, a nem felnőtt viselkedés kialakít egy „öntudatlan populációt”, akikkel szemben viszont működik az „oszd meg és uralkodj” technikája.

Csernus arról is beszélt, hogy bár számtalan sportágban sikerült a történelem során a döntőig küzdeni magát a magyar csapatoknak, ám gyakran, váratlanul elbuktunk. Szerinte mindennek az az oka, hogy előre félünk a vereségtől, ez a félelem pedig megbénít minket.

A pszichiáter úgy látja, hogy akkor lehet belőlünk sikeres nemzet, ha bátrak leszünk, elkezdünk hinni magunkban, ha az érzelmeinkért is felelősséget vállalunk, de merünk beszélni a gyengeségeinkről, hiányosságainkról is. Mindez szerinte az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú, mert ezeket a rossz mintákat adjuk tovább gyermekeinknek.

A teljes beszélgetést ITT tudod megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET: