SZEMPONT
A Rovatból

Már nem az a kérdés, MZP megnyeri-e a választást, hanem az, hogy Orbán elveszíti-e

A háború „format c”-t nyomott a kampányra. Egy biztos: nyakig vagyunk a sz@rban. Kinek hisszük el jobban, hogy ebből egy élhető(bb) várat épít majd? Vélemény.
Hargitay Judit - szmo.hu
2022. március 09.


Link másolása

Össznépi pszichózis

Nincs ma olyan választó korú ember az országban, aki felnőttként megélt volna egy európai háborút. Egy olyan “igazit”, amikor független ország támadott független országra, tankokkal, bombákkal. Ráadásul “itt”, a szomszédban. A közösségi médiában szinte élő egyenesben látjuk a lecsupaszított barbárságot, az égő romokat, a csonka holttesteket, a vérző gyerekeket. És önkéntesen segítő civilek ezrei látják élőben is az ide érkező, sokkos, fázó, éhes, és borítékolhatóan lelki ronccsá tett menekültek tömegeit.

Igen, a laptop fedelét lehajthatjuk, a wifit kilőhetjük, de attól az ukrajnai háború nem ér véget. Ez nem a James Bond, nem jön se Bruce Willis, se Bruce Wayne, meg az Avengers, hogy néhány kézrátételes villámcsapással rendezze az ügyet, és már ki is rakhatjuk a “The End” feliratot. Ha akarjuk, ha nem, sokkban vagyunk, össznépi pszichózisban, ki kisebb, ki nagyobb mértékben.

Itthon bő három hét múlva választások lesznek. A jelenlegi kínálatból egyértelmű, hogy két lehetséges döntés van: Orbán Viktor és a Fidesz 12 év után tovább vezetheti az országot, vagy leváltja őket a nép, és átadja a kormánybotot Márki-Zay Péternek és az egyesült ellenzéknek.

Azt nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy az eddigi kampánytémákat jócskán felülírta a háború. Körülbelül le is nullázta. Három hét alatt nem lehet annyira felocsúdni egy ekkora megrázkódtatásból (és ki tudja, mi történik még addig), hogy ne ez határozza meg ALAPJAIBAN a döntésünket. Nem hiszem azt, hogy az elkötelezett Fidesz-szavazók átszavaznának. Azt sem, hogy az ellenzékiek átszavaznának a Fideszre. De az bizony sokat számít egy ilyen szoros versenyben, hogy hányan bizonytalanodnak el, bármely táborból, hányan maradnak otthon, és az eddigi “semlegesek”, vagy “bizonytalanok” elmennek-e szavazni, és kire. A döntésüket valószínűleg ösztönből, “csípőből”, szinte az aznapi történésekből, benyomásaikból, félelmeikből fogják meghozni. A legutolsó pillanatban.

Innentől kezdve pedig leegyszerűsödik a dolog. Véleményem szerint április 3-án az fog dönteni, hogy hány magyar szavazópolgár hiszi el Orbán Viktorról, hogy abból a kapitális méretű sz@rkupacból, amelyben gyakorlatilag minden szempontból nyakig benne vagyunk, és még leszünk is jó ideig, fel tud építeni egy várat, amely ugyan még mindig brutálisan büdi, de legalább valahogy el lehet lébecolni benne. iPhone-okkal, plázázásokkal, éhkopp nélküli fizetésekkel.

A tények, ha tudomást veszünk róluk, ha nem, adottak.

A cikk megírásának pillanatában a forint árfolyam az euróhoz képest a 400-at nyaldossa.

A magyar központi költségvetés adóssága (vagyis az államadósság oroszlánrésze, az önkormányzatok nincsenek benne) éppen a duplája a 2009 véginek.

A februári költségvetési hiány 1585 milliárd forint, ez húsz éves negatív rekord.

A januári infláció 7,9% volt, a februári már 8,3%, az előrejelzések több, mint kétszerese, Európa legnagyobbja.

A benzinárstop és néhány alapvető élelmiszer árbefagyasztása ellenére gyakorlatilag folyamatosan emelkedik mindennek az ára. 10-20-30 százalék körül mozog a tavaly ilyenkori árakhoz képest szinte minden alapélelmiszer, és egyéb termék (higiéniai, elektronikai) áremelkedése, de az 50 százalék sem ritka.

A magyar háztartások átlag-költéseit tekintve Magyarország az Unió második legszegényebb országává csúszott le (csak Bulgáriát előzzük meg, Romániát már nem).

A magyar lakosság 70 százaléka az uniós szegénységi küszöb alatt él.

És erre jött rá a háború, amely javítani biztos nem fog a fentieken, rontani viszont jócskán ronthat, a borúlátóbbak szerint hosszú évekre.

Oda vagy vissza Európába?

Ezek tehát a tények, de mint említettem, véleményem szerint az április 3-ai “ösztön-szavazás”, vagy inkább “narratíva-szavazás” lesz. A szavazók többségét Orbánnak a következőkről kell meggyőzni:

Az ország harmatgyenge gazdasági teljesítményéhez, a rekord államadóssághoz, inflációhoz, és brutális áremelkedésekhez a 12 éve kétharmaddal regnáló kormánynak semmi köze, mindez kizárólag a Covid-járvány és a háború eredménye.

Az ország kétségkívül érzékeny geopolitikai helyzetében az a tény, hogy a magyar miniszterelnök 12 éve igen szoros üzleti, stratégiai (és sokak szerint baráti) viszonyt, valamint szinte kizárólagos gázfüggőséget épített fel az Ukrajnát jelenleg tankokkal és bombákkal támadó Oroszország vezetőjével, Vlagyimir Putyinnal, szóval ez a tény nekünk nem hátrány, sőt, tulajdonképpen "nem is úgy volt".

A NATO-tagságunk ellenére mi teljesen ki tudunk maradni ebből a háborúból, mi leszünk a béke szigete, még akkor is, ha Ukrajna esetleges “eleste” után a putyini (vagy nem putyini) Oroszország a közvetlen szomszédunk lesz.

Azzal, hogy Európában egyetlen országként nem ítéltük el határozottan Vlagyimir Putyint mint agresszort (ezt, ebben a formában sem Orbán Viktor, sem a külügyminiszter egyetlen egyszer sem mondta ki), és szintén egyetlenként nem engedjük, hogy területünkön fegyvereket szállítson az Európai Unió az ukránoknak, semmilyen mértékben nem fogunk elszigetelődni a Unión belül.

Az elmúlt 12 év nyugati szemmel sokszor “oroszbarátnak” tekintett, magyar külpolitikája, valamint a jelenlegi “kimaradásunk” hangoztatása után a NATO-n és az Európai Unión belül marad a belénk fektetett bizalom.

Továbbra is ömleni fognak az uniós ezermilliárdok ide, a Paks2 és a Nemzetközi Beruházási Bank (sokan “orosz kémbanknak” hívják) nagyon komoly magyar-orosz pénzügyi összefonódásai ellenére is.

Orbán Viktor a háború után stabil, kiszámítható emelkedési pályára tudja állítani az országot, meg tudja védeni a – lássuk be, sok magyar számára igen rossz emlékű – oroszoktól, és gyümölcsöző kapcsolatot tud fenntartani továbbra is az Európai Unióval, más néven a szabad, nyugati demokráciákkal.

MZP, a "sötét ló"

Ezeket kell elhinnie a magyarok többségének április 3-án. Vagy nem. A másik alternatíva az összefogott ellenzék (akik közül sokan szintén ott ültek a Parlamentben az elmúlt 12 évben), és a pár éve a politikába csöppent, hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter. Róla a következőket tudjuk:

Először is, hogy nem tudjuk. Főként azt, hogy hogyan vezetné az országot. Annyit világossá tett, hogy Putyin és Oroszország “barátságából” nem kér, számára a nyugathoz tartozás az egyetlen alternatíva.

Igen, programja is van, de egy Magyarország történetében szinte példátlanul széles spektrumú, láthatóan sok belső feszültséggel küzdő, hatpárti koalíciót kell vezetnie miniszterelnökként. Úgy, hogy saját pártja nincs.

Az valószínűsíthető, hogy az Európai Uniónál a Márki-Zay vezette ellenzék tisztább lappal indulna, mint Orbán. Talán a pénzcsapok is könnyebben nyílnának meg nekik, hiszen ők nem játszották el a bizalmat, és kooperatívabb hozzáállást is ígérnek (pl. csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, amely a korrupciós ügyek miatt az Orbán-kormány és az Unió kapcsolatának egyik fájó pontja). De tudnak-e élni ezzel, egy ezerféle érdek mentén feszülő koalíciós kormányként?

És vajon mit fognak kezdeni az itthoni sz@rtengerrel? Mert a Márki-Zay kormány ugyanúgy örökölni fogja (megválasztása esetén), ahogy Orbán “örökölné”, sőt. Az orbáni 12 év alatt kiépített hatalomtechnikai (kétharmaddal bebetonozott vezetők, finoman szólva is erőteljes médiaháttér), valamint gazdasági (milliárdos és lojális elit) rendszer nyilván nem fog csak úgy megszűnni. Márki-Zay-t senki sem fogja úriemberként betessékelni a bársonyszékbe, és a tejjel-mézzel folyó kincstárba.

Egy romokban lévő gazdaságot, háborús, posztháborús állapotokat, adósság hegyeket, és egy tök üres éléskamrát fog az arcába kapni. És a még mindig erős ellenzékként működő Fidesz MINDENÉRT őt fogja okolni.

Egy olyan balhét fog elvinni, amit nem ő okozott, de ez senkit sem fog érdekelni. Vajon mit kezd majd ezzel? Biztos nem fog egy-két éven belül belebukni, aztán megint jön a Fidesz, oszt jónapot?

A dolog persze sokak számára egyszerű. Április 3: Orbán vagy nem Orbán. Valójában viszont ez a képlet több tucat, több száz újabb kérdést vonszol magával. És mindegyik mögött ott lapul a valódi dilemma: hogy éli túl a következő, viharos éveket ez a kis, megtépázott, elszegényedett, saját magával is elszomorítóan meghasonlott, acsarkodó ország?

Ez lesz a kérdés. Válasszatok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: A fideszeseket Mr. Nobodynak, Senki úrnak hívják az Európai Parlamentben
A politikus szerint a Fidesz képviselői csak felveszik a pár száz milliós fizetést, és egyébként semmit nem csinálnak. Azt mondja, érdemes összehasonlítani, milyen emberek vannak pártja EP-listáján, és kik alkotják a Fideszét.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Magyar Péter szerint március 15-én és április 6-án már bebizonyította mozgalma, hogy vannak vidéki támogatói és nem csak egy „belpesti médiahekkről” van szó. Szerinte a vidéken élőket többek között őszinteséggel lehet megszólítani, nem pedig „lejönni dzsippel és megmondani, hogyan kellene élni”.

A politikustól megtudtuk, hogy 538 jelentkezőből választották ki másfél nap alatt azokat, akik az internetes szavazás után pártja EP-képviselőjelöltjei lehetnek majd.

„Van olyan, aki hat nyelven beszél. (...) Egyedül több nyelven beszél, mint a Fidesz-frakció húsz év alatt az Európai Parlamentben. Ami nem nehéz persze: százszor nulla az nulla, hiszen tudjuk, hogy a legtöbb semmilyen nyelven nem beszél.

Mr. Nobodynak, Senki úrnak hívják őket az Európai Parlamentben, akik felveszik a pár száz milliós fizetést évente és egyébként semmit nem csinálnak.”

Magyar szerint figyeltek a nők arányára, a jelentkezők életkora is fontos szempont volt, ahogy az is, hogy legyen víziójuk.

„Össze kell hasonlítani a Fidesz EP-listáját Deutsch Tamással az élen, meg a mi EP-listánkat. Szerintem ha nem is a pártokról beszélünk, akkor elég könnyű eldönteni, hogy az ember kire szavaz”

– tette hozzá Magyar Péter.

A teljes beszélgetést és a békési országjáróról készült beszámolót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter Kocsis Mátéról: Nem sok időt tölt munkával, délutánonként pezsgőzik és borozik
Az országjárásra induló politikus szerint a Fidesz frakcióvezetője nem mondott igazat arról, hogy 8 millió forintos fizetése lett volna egy állami vállalatnál.

Link másolása

„Napjainak a nagy részét, főleg a délutánokat pezsgőzéssel és borozással tölti a Várban, különböző haveri cégeknél és éttermekben”

– mondta Magyar Péter a Telexnek Gyulán. A Fidesz frakcióvezetője egy nappal korábban azt mondta: szerinte Magyar Péter államközeli megbízásait a volt felesége, Varga Judit intézhette, hiszen Magyar nem a végzettségének megfelelő megbízásokat kapott a kormánytól.

Magyar szerint Kocsis nem mondott igazat azzal, hogy neki 8 millió forint lett volna a fizetése.

„Én arra emlékszem, hogy amikor a jogi egyetemre jártunk, és Gulyás Gergellyel relatíve könnyen vettük a jogi egyetemet, akkor Kocsis Mátét leginkább kocsmákban lehetett látni, valamint a MIÉP-nél, aminek az ifjúsági tagozatát vezette. És hát nagy nehezen tudta csak letenni a vizsgáit, nem is tudom, hogy van-e egyébként szakvizsgája, valószínűleg arra már nem mert elmenni” - mondta a lapnak országjárása első állomásán a Tisza Párt politikusa.

Szerinte Kocsis csak megijedhetett attól, amit mondott, vagyis hogy Magyar Pétert a felesége pozíciója miatt nevezték ki állami cégek vezetésébe, azzal hivatali visszaéléssel vádolta a kormányt és a saját kollégáit. Magyar emiatt egyébként várja is, hogy Kocsis kijelentései miatt valaki feljelentse a kormányt hivatali visszaélésért, és az ügyészség ezt kivizsgálja.

„Én ezt sose tagadtam. Nyilván Kocsis Máté letagadja, de a Fideszre nagyon is jellemző a nepotizmus, a feudalizmus, helyi szinten vagy máshol is. De ennek fogunk véget vetni.”

Magyar azt is elmondta Kocsisról, hogy a fideszes politikus nem tölt sok időt munkával, a pezsgőzések és borozások idején nem is nehéz megtalálni a Lovarda környékén vagy a Batthyány Lajos Alapítvány felújított kastélyánál. A kastély díszterme Magyar Péter szerint „úgy néz ki, mint egy angol klub. Ott szoktak az urak ingyen fogyasztani. Kocsis szerintem többet tartózkodik ott, mint az irodájában.”

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:

A Fidesz frakcióvezetője ezt a választ küldte a megjelentekre:

"Csúnya, alaptalan dolgokat állít rólam PszichoPeti, de jobban jártam, mint a felesége, mert engem csak szóban bántalmaz. Csak elő ne kerüljön a nadrágszíj"

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: Eljön az ember közéjük és nem lejön egy dzsippel, és megmondja, hogyan kéne élni
Elkísértük Magyar Pétert vidékre, az országjárása első állomására. Egy résztvevő azt mondta, utoljára ilyen zizegés a rendszerváltás környékén volt Békés megyében.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

„Olyan bebetonozott dolgok vannak az országban, amit egy úgymond friss erőnek kell valamilyen szinten megoldani” – mondta lapunknak Magyar Péter Békés megyei országjáró rendezvényének egyik résztvevője. A férfi szerint két éve az ellenzéki összefogás nem működött.

Két másik résztvevő ezt úgy fogalmazta meg, hogy „teljesen elkopott az ellenzék”. Szerintük „utoljára ilyen zizegés a rendszerváltáskor volt itt Békésben”.

„Én MZP-s vagyok, de mindenki szimpatikus, aki Orbánt le akarja váltani” – mondta a rendezvényre lányával érkező nő. A tinédzser lapunknak úgy fogalmazott: nagyon reménykedik abban, hogy Magyar változást tud hozni az országnak.

„Meggyőzött minket. Aki itt van, szerintem annak a nagy részét meggyőzte”

– jelentette ki a gyűlés végén egy férfi.

A politikus orzságjárásának első állomásáról készült beszámolónkat itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
„Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra” - íme a Magyar Péterhez csatlakozó önkéntesek érvei
Fiatalok és idősek, fővárosiak és vidékiek, itthon és már külföldön élők egyaránt vannak azok között, akik felajánlották segítségüket Magyar Péternek. Le is írták, miért. Ezekből az indokokból válogattunk.

Link másolása

A hét elején még csak néhány száz, ma már több mint 16 ezer tagja van Magyar Péterék Discord csatornájának, ahol élénk viták folynak arról, mi mindennek is kellene megváltoznia Magyarországon, és nagyon sokan ajánlják fel a segítségüket. Meghirdettek számos önkéntes pozíciót is: Event Managert, moderátort, HR-est, digitálismédia-szakértőt, tartalomírót és szerkesztőt is kerestek az elmúlt napokban. A jelentkezés annyira transzparensen zajlik, hogy teljesen nyilvános.

A bemutatkozásokból, motivációs sorokból sok minden kiderül arról, kit mi érintett meg a Magyar Péter-jelenségből, miért szeretne aktívan is részt venni a munkában.

Vannak, akik már szereztek tapasztalatokat más politikai erőknél, például a Momentumnál, a Kétfarkúaknál vagy Puzsér Róbert kampányában, mások viszont még sohasem szavaztak, vagy épp rég kiábrándultak. Olyanok is szép számmal akadnak, akik külföldre költöztek, de most hazajönnének.

Az általuk írt mondatokat idézzük:

21 éves vagyok, jelenleg Amerikában tanulok, de Budapestre járok haza. Eddig innen, Amerikából tehetetlenül, néha könnyes szemmel néztem az otthon folyó eseményeket. Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra. Szeretném a lehető legtöbbet tenni azért, hogy legyen hová hazamenni még számtalan sorstársamnak egy szép napon.

Tenni akarok azért, hogy nekem se kelljen 2026 után azon agyalnom, melyik országban nem fogom magam idegennek érezni. Itthon ugyanis idegen és kirekesztett vagyok pusztán azért, mert értelmes, kitartó, őszinte és gyermektelen nőként élem az életem.

64 éves informatikus vagyok. 1990-ben reménykedtem egy jobb jövőben, sajnos megtapasztaltam, hogy a reményeim nem teljesültek. Azóta már a gyermekeim jövőjét is reménytelennek látom. Nagyobbik fiam Spanyolországban él, nyugodtabb körülmények között. Szeretném, ha az unokáim élete jobb lenne, ezért szeretném ezt a korrupt rendszert megszűntetni.

24 éves általános iskolai tanár vagyok. Ugyanazon okokból lettem tanár, amiért ide is szeretnék csatlakozni, és minél aktívabban tenni a közösség fejlődéséért. Segíteni akarok a környezetemen, és jobbá tenni a társadalmat.

17 éve marketinggel és rendezvényszervezéssel foglalkozom. Sok éve már, hogy kiábrándultam a politikából, szavazni sem voltam az elmúlt két alkalommal. Most végre úgy érzem, van egy kis remény arra, hogy talán engem is meghallgatnak, másoknak is elég volt már, ami itthon történik, és gyűlölködés helyett végre összefogás lehet.

Feleségemmel és lányunkkal egy kis faluban élünk már 15 éve. Azt látom, hogy most van rá lehetőség, hogy változtassunk az elmúlt 30 év politikai berendezkedésén, és én részt akarok benne venni.

Szoftvermérnökként dolgozom egy kiberbiztonsági cégnél. Az elmúlt években (évtizedekben?) még nem voltam annyira lelkes, mint mostanság.

Politikailag aktív vagyok annak ellenére, hogy külföldön élek, mivel családom nagy része (szüleim és testvéreim) még otthon élnek, és fontosnak tartom, hogy ők milyen körülmények között éljenek.

23 éves vagyok. Tegnap esti-ma hajnali beszélgetés alatt úgy tűnt, hogy itt olyan közösség épülhet ki, akiket megéri szolgálni, segíteni. Némiképp visszaadtátok a hitemet a magyarokban.

28 éves vagyok, két gyerekem van, akiknek szeretném, ha könnyebb lenne elindulniuk az élet rögös útján, mint nekem. Amióta szavazóképes korban vagyok, mindig a Fidesz nyer, én pedig minden alkalommal egy hétig sírok utána, hogy ezt az országot el kell hagyni, innen nincs menekvés. Szeretném, ha ezt soha többet nem kellene éreznem, a gyerekeimnek pedig soha nem kellene átélniük, milyen egy zsarnok, hazug párt kormányzása alatt élni.

Mindig is aktív voltam a közösségekben, ahová tartozom. Viszont ez az elmúlt 6-7 évben teljesen eltűnt, köszönhetően a jelen megosztottságnak. Belefáradtam az állandó hadakozásba, de most látom, vannak velem/velünk mások is.

57 éves vagyok, szofterfejlesztő cégnél dolgozom. Nagyon szeretném, ha megszűnne a regnáló kormány. Ellenzék nincs. A legfőbb motivációm, ha sikerülne a fenti célt elérni, az 5 éve külföldön élő és dolgozó lányom hazaköltözhetne.

20 éves jogi hallgatóként szeretnék egy olyan közösség része lenni, amivel a változást el lehet hozni.

Mivel nagyon rég nem érzem azt, hogy a politikában motivált lennék, így szavazni sem mentem szinte soha. Most azt gondolom, hogy veletek valami nagyon fontosnak és értékesnek lehetek a részese.

20 éves egyetemista vagyok. Eddig különösebben nem foglalkoztam politikával, viszont Magyar Péter többek között ezen is változtatott. Minden gondolatával tudok azonosulni, az értelmiségi baráti köröm szintén.

Én azért szeretnék tenni, hogy ne kelljen elhagynom a hazámat, mert a menyasszonyomra ráomlik a kórház, ahová dolgozni megy, és leendő gyermekeimet ne kelljen kimenekítenek majd egy dán iskolába, hogy elfogadható oktatáshoz jussanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: