moszkvater
Széll Kálmán tér: 100 év képekben
Budapest egyik legforgalmasabb csomópontját hétfőtől teljesen átépítik. Archív fotókkal idézzük fel, hogy nézett ki az idők során.
Weyde Szandra cikke, fotók: Fortepan
2015. január 12.

A térnek nagyon sokáig nem volt hivatalos neve, persze a köznép akkor is hívta valahogy. A török uralom után agyagbánya nyitotta ki kapuit, amely még a 19. század második felében is működött, ezért ekkoriban például a teret Gödörnek is nevezték. A bánya aztán fokozatosan bányatóvá alakult, melyet telente korcsolyapályának is használtak, ami mellett később szabályos sporttelep létesült, melyhez aztán csarnokot is építettek, teniszpályával. A képeken is láthatjátok, ahogy a boldog ifjúság teniszütővel a kezében pózol.Sporttelep
Sporttelep2

A területet aztán 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek, az egykori pénzügyminiszterről. Nem sokkal a forgalmi csomóponttá alakítása után a teret a második világháborúban dúló harcok során súlyos károk érték. A képen látszik, hogy a harcok megviselték még a Vérmező utcában található házakat is.

VH

Állítólag ekkortájt néhányan Sztálin térnek is nevezték, ám végül 1951-ben kapta meg a Moszkva tér elnevezést, hogy ezzel a vezetés a szovjetek kedvében járjon, mint a képen található épületen látható feliratokkal. A Moszkva tér elnevezést a hely aztán 60 éven keresztül viselte.

Szovjet

Csakhogy a térnek a hivatalos elnevezésén kívül rengeteg nem hivatalos megszólítás is kijárt. A 60-as, 70-es években sokan hívták Kalefnak, ami a Kálmán egy becézett formája. Biztosan sokan kalefoztunk már, csak éppen nem tudtunk róla, hogy azt csináljuk. Mit is jelent ez, a Moszkva tér köznyelvi elnevezéséből kialakult ige? Nos, nem mást, mint egy találkozót az óra alatt, egy fagyizást, ücsörgést a barátokkal, vagy éppen egy randevút a téren. Ugye, hogy mindenki csinálta már, csak úgy, mint a képen az apuka a kislányával. Ők valószínűleg épp fagyizni indultak.

kalef2

A budai jassznyelvben, azaz a tolvajnyelvben a Moszkva tér Mólóként híresült el. Az elnevezés igen találó, hiszen a munkaadók halásztak, a munkavállalók pedig várták, hogy horogra akadjanak. A főváros egyetlen, nagy múltú emberpiaca ugyanis ezen a téren „üzemelt”. A hely a 80-as évek elején nőtt fel az igazi piac megnevezéshez, méghozzá azért, mert az itt tanyázó hipszterek, fiatal, lázadó csövesek - akik talán olyanok voltak, mint a képen látható fiatal -, jó segédmunkásoknak bizonyultak a hegyvidéki építkezésekhez.

Molo

Hozzájuk csatlakoztak később a társadalom egyéb rétegeiből a többi munkát kereső is. 1986. június 25-én a Magyar Rádióban elhangzott riport szerint villanyszerelő, grafikus, egyetemi tanár, mérnök keresett itt munkát, megélhetést. De volt, hogy a munkakeresők között pornószínészeket kerestek „nagy zsozsóért”.

A munkavállalók a munkaadókkal pedig a Trombitásban találkoztak: "A Trombitásban mindenféle napszámost találni. Csak az a közös bennük, hogy mindegyiknek van OTP-je, gyereke, családja és egyik sem él meg a fizetéséből." Itt mindenki megtalálhatta a számára fontos vagy éppen nélkülözhetetlen munkaerőt, a kétkezi segédmunkástól a nőgyógyászig.

Videó: a tér régen és most

A Moszkva tér 2011-ben visszakapta eredeti nevét, újra Széll Kálmán térnek hívják. Ma már az emberpiac helyett virágokat, ruhaneműt, vagy éppen kávét árusító bódékat találtok a téren a metró kijáratától egészen a 4-6 villamosmegállóig. Szombaton és vasárnap pedig kirándulók hada lepi el a területet, és indul el a Gyermekvasút, a fogaskerekű, és a libegő irányába, hogy meghódíthassák a Budai-hegyeket.

Még néhány archív fotó a Fortepan.hu-ról:

szell1

1941

szell2

1945

szell3

1945, jól látszanak a háború pusztításai

szell4

1957

szell5

1958

szell6

1958

szell7

1975

A fenti képen már nagyjából a ma is ismert arcát mutatja a tér (leszámítva persze a villamosokat). Azonban nem sokáig lesz így: 2015. január 12-én elkezdődött a régóta halogatott felújítása, melynek során teljesen átépítik. A metrómegálló ikonikus épülete megmarad, a zöldfelületek aránya viszont, ha minden jól megy, jócskán megnő. A látványtervekről bővebben IDE KATTINTVA olvashattok.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!