hirdetés
szelidmot2.jpg

„A legtöbb zaklató behúzza a kéziféket, ha az addig védtelen áldozat mellett feltűnik 50 bőrszerkós motoros”

A Szelíd Motorosok önkéntes alapon segítenek a hozzájuk forduló bántalmazottaknak. Fizikai erőszakot sosem alkalmaznak, bőven elég a jelenlétük is.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. június 17.


hirdetés

Bár a családon belüli erőszak, a fizikai és lelki bántalmazás, valamint az iskolai zaklatások a mai napig tabunak számítanak, amiről a legtöbb ember szemérmesen hallgat, a probléma nagyon is valós: Magyarországon óvatos becslések szerint is több ezer főt érint.

A rendőrség pedig nagyon sokszor tehetetlen, hiszen ők csak konkrét esetekkel szemben intézkedhetnek – ha valaki tartósan félelemben él, azzal többnyire nemigen tudnak mit kezdeni.

Mihály Zsolt fejében két és fél éve született meg az ötlet, hogy Magyarországon is szükség lenne egy szerveződésre, akik védelmet és támogatást nyújtanak az erre rászorulóknak. Így alakult meg a Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen nevű csoport.

Amerikában több ilyen szervezet is létezik, ők voltak a legfőbb előképek, azonban a Szelíd Motorosok inkább közösségként határozzák meg magukat: nincsenek hivatalos kereteik és egyelőre nem is céljuk, hogy mondjuk bejegyzett alapítványként működjenek.

Van egy 750 fős zárt csoportjuk, ebből körülbelül 500 lehet az aktív tagok száma, de folyamatosan csatlakoznak újak. Nem szabnak meg kötelező vállalásokat, mindenki a szabadidejét és a saját pénzét áldozza arra, hogy részt vegyen az akciókban.

hirdetés

Olyan is akad, aki Debrecenből motorozik fel rendszeresen Budapestre.

Hangsúlyozottan távol tartják magukat a politikától: kommunikációs munkatársuk, Hegedűs Klár Rafael elmondása szerint a tagok között minden oldalnak és pártnak vannak szimpatizánsai, de ez sosem téma köztük.

„Eddig félelemben éltem, de már nem vagyok egyedül”

Napi szinten kapnak megkereséseket e-mailben és a nyilvános Facebook-oldalukon. Ezeket először a szűkebb, hat főből álló szervezői csapat vizsgálja meg: az ő feladatuk eldönteni, beleesik-e abba a jogi kategóriába, amivel szemben intézkedni tudnak.

Volt már példa arra, hogy végrehajtó ellen hívta ki őket egy család, akit ki akartak lakoltatni, máskor pedig uzsorakamatot akartak behajtani valakin, emiatt kért védelmet. Bár emberi szinten ezekkel is azonosulni tudnak, ilyenkor az illetékes hatósághoz irányítják a levélírót.

Taxinak is többen akarták már használni őket, de ezt is elutasítják, mivel nem akarják, hogy sérüljön az eredeti ideológiájuk. Ha viszont családon belüli erőszak vagy zaklatás miatt kér védelmet valaki, sosem mondanak nemet.

A közösség hihetetlenül összetartó, az is előfordult, hogy valaki ezekkel a szavakkal vállalt el egy akciót: „reggel 6-ig vagyok műszakban, alszom 2 órát, utána azonnal indulok”.

A leggyakoribb eset a válás utáni bántalmazás, amikor az egyik fél – legtöbbször a férfi – nem képes elfogadni, hogy el kell engednie a volt párját és a gyereke(ke)t, ezért rendszeresen visszajár a házukhoz zaklatni őket.

Miután befut egy megkeresés, a motorosok először a közösségi média adta lehetőségeket használják ki: bejelölik ismerősnek a bántalmazottat, sőt egy profilképre illeszthető keretet is küldenek neki, amelyen az szerepel: „eddig félelemben éltem, de már nem vagyok egyedül”.

Ezek mind egyfajta burkolt üzenetet küldenek a bántalmazónak, világossá téve, hogy megváltozott az addigi szituáció, és lehet, hogy nem kellene tovább próbálkoznia.

Az ajtón nem mennek be

Ha a fentiek nem hatásosak, a következő lépés a helyszíni erődemonstráció, amikor élőben is megmutatják magukat.

Na de mi történik ilyenkor? „Nagyon fontos, hogy mi nem avatkozhatunk be egy család életébe sem. Nem vagyunk igazságosztók, a fizikai erőszakot szigorúan kerüljük” – magyarázza Rafael.

A rendőrséggel egyébként jó a viszonyuk, kölcsönösen elismerik egymás munkáját: „Nekik sem érdekük, hogy hátráltassák, amit csinálunk, hiszen semmi törvénybe ütközőt nem teszünk. Ha mégis elfajulna a helyzet, azonnal hívjuk őket és átadjuk nekik az ügyet. Szerencsére ilyenkor elég sok tanút tudunk felmutatni.”

Adódik a kérdés, hogy pusztán a jelenlétük mire elég, de szerinte nagyon is sokra: ha valahol feltűnik 10-20-50, vagy akár 100 motoros, az már önmagában segíteni szokott.

Ehhez nem árt tisztában lenni azzal, hogy a bántalmazások hátterében legtöbbször egyfajta pszichés hatalomvágy áll.

Az elkövetők azt használják ki, hogy a bántalmazottak nem mernek beszélni arról, ami történik velük, így lényegében egyedül maradnak a bántalmazóval szemben.

Ha viszont az illető azt veszi észre, hogy az áldozatának egyszerre elég kemény barátai lettek, 10-ből 9-szer behúzza a féket.

Az egyik legutóbbi esetben például egy olyan nő kért tőlük segítséget, akinek a férje családon belüli erőszak miatt került börtönbe hosszú időre, de letelt a büntetése, így kiengedték.

A feleség nyilván joggal félt a bosszújától, különösen annak fényében, hogy volt egy közös lakásuk, aminek a kulcsát át kellett adnia neki. A Szelíd Motorosoktól azt kérte, hogy erre a találkozóra kísérjék el.

Persze saját közösségi oldalán jó előre beharangozta, hogy nem egyedül érkezik majd, hiszen már van, aki megvédje. A dolog vége az lett, hogy a bántalmazó el se jött, inkább valaki mást küldött maga helyett.

Nemrég pedig egy anyukának láthatásra kellett vinnie a gyerekét az erőszakoskodó apához, ehhez kért segítséget.

A motorosok oda is mentek, szépen felvonultak a játszótér mellett, és szemmel végigkísérték azt a néhány órát.

Beavatkozásra nem volt szükség, bőven elégnek bizonyult a jelenlétük.

A nyuszis János bácsi is tiszteletbeli tag

A Szelíd Motorosok éppen a mi egyik korábbi cikkünknek köszönhetően ismerték meg az önzetlen hajléktalant, aki mindennap a Stadionok buszpályaudvar lépcsőin várja a gyerekeket, gyereknapkor, húsvétkor és Mikuláskor pedig ajándékcsomagokat is osztogat nekik.

Azonnal felvették vele a kapcsolatot, hogy bevonják azokba a jótékonysági akciókba, amelyekben ők is rendszeresen részt vesznek. Azóta már több rendezvényen is voltak együtt, kölcsönösen hívják egymást, ha a fülükbe jut egy hátrányos helyzetű gyerekeket segítő program.

Gyereknap alkalmából a Millenárisra vonultak ki: a motorosok vitték a járműveiket, János bácsi pedig az állatait, felejthetetlen pillanatokat okozva a gyermekotthonban élő résztvevőknek. Nemrég pedig Dunakeszin jártak egy hasonló akció keretében.

„Tökéletesen kiegészítjük egymást és számítunk a másikra, szerintem ez egy igazán példaértékű együttműködés” – mondja Rafael. János bácsit azóta már tiszteletbeli tagjukká is választották.

Cél az országos ismertség

Területi felosztás szerint működik a közösség, minden megyében jelen vannak, de persze Budapesten és Pest megyében van a legtöbb aktív tagjuk.

Miután igent mondanak egy megkeresésre, a belső csoportjukba azonnal kikerül egy felhívás, itt jelezhetik a tagok, tudnak-e csatlakozni. Ha kell, akár pár órán belül a helyszínre érnek, de az is sokszor előfordul, hogy egy akciót hetekig készítenek elő.

A bántalmazottak életét egészen addig nyomon követik, amíg szükségük van rá: ha egy alkalom nem elég, kimennek másodjára, harmadjára, vagy bárhányszor, amíg a zaklató jobb belátásra nem tér.

„Kaptunk már levelet bántalmazótól, hogy akkor ő inkább leszáll az exéről, csak többet nem szeretne velünk találkozni. Nyilván nagy előny, hogy ők nincsenek tisztában vele, meddig megyünk el adott esetben” – mondja Rafael, hozzátéve:

„Ezek általában nagyon szegény lelkivilágú emberek, akik kizárólag náluk sokkal gyengébbekkel szemben, hatalomvágyból követnek el erőszakot. Ha szembetalálkoznak egy csapat 190 centis, tetovált, bőrszerkós motorossal, mindjárt kevésbé keménykednek.”

Szerencsére a legtöbb áldozat rendkívül megerősödik lelkileg, amint azt érzi, hogy már vannak barátai, tud kihez fordulni. Ezért a legfontosabb, hogy minél több bántalmazotthoz eljusson a hír: igenis nincsenek egyedül.

Ha neked is segítségre van szükséged, a Szelíd Motorosok honlapját ITT, Facebook-oldalukat pedig IDE KATTINTVA érheted el.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
czibok-laszlo.jpg

Emlékvideókkal búcsúznak Czibók Lászlótól, az Éjjel-nappal Budapest egykori szereplőjétől

A vlogger nemrég agyvérzést kapott, amiből már nem épült fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Mint megírtuk, meghalt Czibók László, az Éjjel-nappal Budapest című sorozat egykori szereplője. A férfi Mikit alakította egy ideig a sorozatban, de vloggerként is tevékenykedett.

Május 17-én agyvérzést kapott, kritikus állapotban vitték kórházba. Sokáig altatásban tartották, és bár barátnője szerint kicsit javultak az eredményei, és már abban bíztak, hogy egy hét múlva felébreszthetik, végül nem épült fel.

Georgina többször is bejelentkezett a YouTube-csatornáján, mindig elmondta a friss információkat párja állapotával kapcsolatban. Kedden azonban szomorú hírt közölt azokkal, akik imádkoztak és szurkoltak Czibók László gyógyulásáért:

"Laci feladta. Elment. Egy csupaszív jó embert veszítettünk.

Minden egyes adományt visszautalok. Köszönöm az imákat, bátorítást"

hirdetés

- írta posztjában Czibók László párja.

A YouTube-on már több olyan emlékvideó is megjelent, amellyel Czibók Lászlótól búcsúznak ismerősei, követői, rajongói.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
czibok-laszlo2.jpg

Egy szál virággal lehet búcsút venni Czibók Lászlótól – Tatabányán temetik el

Az Éjjel-nappal Budapest egykori szereplője agyvérzés miatt halt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Mint azt megírtuk, meghalt Czibók László, az Éjjel-nappal Budapest című sorozat egykori szereplője, aki a youtube-os videóiról is ismert volt.

A férfi május 17-én agyvérzést kapott, kritikus állapotban vitték kórházba, ahol mesterséges kómában tartották. Bár a barátnője, Georgina nemrég azt mondta, hogy jövő héten megpróbálhatják felébreszteni a párját, végül nem épült fel.

Georgina kedden közölte a szomorú hírt, hogy Czibók László meghalt.

Czibók László barátnője szerdán saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy

hirdetés

párja hamvasztás utáni búcsúztatása Tatabányán lesz, a pontos időpontot azonban majd csak később közli. Azt kérte, hogy aki szeretne végső búcsút venni Czibók Lászlótól, csak egy szál virágot vigyen.

A YouTube-on már több olyan emlékvideó is megjelent, amellyel ismerősei, követői, rajongói búcsúznak az egykori sorozatszereplőtől.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Customer-Signature-Floyds-Barbershop-Released.jpg

Milliós borravalót hagyott egy vendég az amerikai fodrászatban, ami majdnem csődbe ment a járvány miatt

A fodrásznő mellett a recepciós, az üzletvezető és az üzlet többi dolgozója is kapott a nagylelkű jutalomból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

A 32 éves, gyermekét egyedül nevelő Illsia Novotnynak, ahogyan szakmájában szinte mindenkinek a világon, a túlélésért kellett küzdenie azóta, hogy a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni szalonját. Bár számíthatott törzsvendégei anyagi támogatására, még így is kénytelen volt lakásbérleti és közüzemi számláit átütemezni.

Május elején végre újra megnyithatott szigorú távolságtartási és egészségügyi szabályok mellett. A múlt szombaton már zárásra készült, amikor besétált egy férfi egy hajvágásra. Illsia elbeszélgetett vendégével a baseballról, Colorado állam helyzetéről, a karantén okozta nehézségekről. Amikor kész lett, a férfi fizetett a recepciósnál, de mielőtt távozott, odavetett egy rejtélyes mondatot: „Csak hogy tudja, nem tévedés”

Néhány perccel később a recepciós sírva rohant kollégáihoz. A férfi ugyanis összesen 5800 dollár borravalót hagyott ott: 2500 dollárt a fodrásznőnek, 500-at a recepciósnak, 1000-et az üzletvezetőnek és további 1800-at a szalon 18 dolgozójának.

Novotny is elsírta magát örömében, hiszen az elmúlt hónapokban teljes bizonytalanságban élt, azt sem tudta, hogy kinyithat-e még.

A szalon megosztotta a szívmelengető történetet az amerikai sajtóval és felkerült Facebook-oldalukra is, hogy kifejezhessék hálájukat az ismeretlen jótevő iránt és egyben köszönetet mondtak mindazoknak, akik a nehéz időkben is mellettük álltak – a Goodnewsnetwork.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zente2.jpg

Zente már állva is ügyesen megtartja magát - újabb jó híreket osztott meg a kisfiú édesanyja

Zente anyukája videókat is készített az egyre ügyesebb kisfiúról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Nem is olyan sokkal a legutóbbi jó hírek után újabb szívmelengető bejegyzés érkezett Zente, az SMA1-beteg kisfiú édesanyjától.

Ahogy írja, a kisfiú apukája nemrég tért haza 3 hét után, és rögtön egy remek ajándékot kapott:

ő vette észre, hogy Zente már állva is nagyon ügyesen megtartja magát, miközben egyik lábáról a másikra helyezi át testsúlyát.

Az anyuka videót is posztolt arról, mikor a fiú igyekezett megismételni a nagyszerű teljesítményt:

hirdetés

Újabb fejlődés! Boldogság!

null

A Facebook-bejegyzésben egy másik videó is van az egyre ügyesebb Zentéről, amin látszik, hogy a kisfiú már térdel. Zente szüleinek boldogsága határtalan, annak ellenére is, hogy néha bizony őket is megtalálják a rosszakarók, őket sem kerülik el negatív kommentek és üzenetek.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!