hirdetés
nyit.jpg

Szeged a szecesszió városa is, közel félszáz csodás épület őrzi a nyomát

A magyar Gaudinak is hívott , tragikus sorsú építész, Magyar Ede több épülete is messze földön híres lett.
Fotók: Papdi Balázs, Szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. február 12.


hirdetés

Szeged – többek között Bécs, Barcelona, Brüsszel mellett – tagja a szecessziós városok hálózatának. Jó okkal, hiszen közel ötven szecessziós épület, vagy épületrész található itt, amelyek ezt a különös stílust képviselik.

A magyar szecessziós építészet egyik legismertebb alakja Magyar Ede, az ő nevéhez fűződik Szeged mediterrán jellegű arculatának építészeti kialakítása is.

Magyar Ede (Oszadszki Ede) 1877. január 31.-én született Oszadszki Mihály asztalos harmadik gyermekeként. A később négy gyerekes család három évvel később változtatta meg a nevét Magyarra.

Ede a Budapesti Állami Felső-Építőipari Iskolába járt, ott szerzett építőmesteri képesítést, majd külföldi tanulmányúton járt, és végül főleg Szegeden tervezett épületeket, itt működött irodája is. Az 1907-ben átadott Reök-palota hozta meg számára az elismerést és ismertséget.

Bár szakmájában sikeres volt, a magánéletben nem, 35 évesen egy szerelmi bánat miatt öngyilkos lett. Magyar Ede magánéletének nagy tragédiája lett, mikor a Jósika utca 14. épület tervezésével bízták meg. A tervek egyeztetése közben beleszeretett a megrendelő feleségébe. A házat végül saját költségén fejezte be. Anyagi gondjai lettek, a csőd szélére került. Bár próbált új életet kezdeni, de felesége sem volt hajlandó elválni tőle. Teljes kétségbeesésében 1912. május 5-én ebben házban vetett véget életének, agyonlőtte magát. A Reök-palotában levő irodájában, az asztalára rajzszögezett papíron hagyta utolsó üzenetét: „Senkit se okoljanak halálomért.”

Több általa megálmodott és megtervezett épület csak halála után készült el. A magyar szecessziós építészet kiemelkedő alakja volt, sokan csak a magyar Gaudinak hívták. A kezdeti virágos, indás, növényes díszítéseket később ritkábban alkalmazta, és egyszerűbb, vagy geometrikusabb motívumokat használt.

hirdetés

Magyar Ede több épülete is a maga korában különleges volt. Az első szegedi munkája a Goldschmidt-palota volt, melyet 1905-ben adtak át. Eredetileg lakások és üzletek voltak benne. Az 1950-es években átalakították, ekkor eltávolították a díszítő elemeket róla, de a kapualjban még láthatók az eredeti díszítések, az indák, a napkorong és a táncosnők.

A Reök-palotát Európa egyik leggyönyörűbb szecessziós házaként emlegetik. Minden kis részlete valamiről mesél. Az épületről, történetéről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz ITT.szeged_papdi_reok (1)szeged_papdi_reok (3)szeged_papdi_reok (4)szeged_papdi_reok (5)szeged_papdi_reok (6)szeged_papdi_reok (7)

Szeged belvárosának egyik legmeghatározóbb épülete a Kárász utca és Somogyi utca sarkán álló, 1911-ben elkészült Ungár-Mayer-féle palota. A házat Ungár Benő és Mayer Áron, két gazdag szegedi polgár megbízására tervezte meg Magyar Ede. Azt szerették volna, ha a háromszintes épület messze földön híres legyen. A földszintje – Szegeden elsőként - vasbeton szerkezetű, leglátványosabb része a kupolaszerű torony, melyet bádogból készült lányszobrok vesznek körül. Az épület aljában működött a legendás Corso Kávéház, ahol Juhász Gyula és József Attila is megfordult. Ma is üzletek találhatók itt, és érdemes benézni, mert a mennyezeti díszítések a mai napig megmaradtak.szeged_papdi_mayer

A mozaikképeiről is híressé vált Református Palota a Tisza Lajos körúton áll. A két szélén kiemelkedő homlokzat között egy beugró található. Az eredeti terv szerint lakások és egy református népiskola, valamint az egyházközség parókiája részére készítették. A főbejárat fölötti teraszt éneklő gyerekek szobrai díszítik. A mozaikokon pedig egy magvető és egy arató látható. A palota előtt volt sokáig a bor- és gyékénypiac is.szeged_papdi_reformatus

Szegeden mintegy ötven épület őrzi a szecesszió különleges világát: bérházak, lakóházak, egyházi intézmények, különleges díszítések, szobrok és számtalan kapu, ablak, belső díszítés készült ebben a stílusban. Egy részük a múlt században megsérült, vagy elpusztult, de számos épületet megmentettek és ma már újra régi fényében pompáznak.szeged_papdi (1)szeged_papdi (10)szeged_papdi (11)

Európa egyik leggyönyörűbb zsinagógáját Szegeden láthatod. A többféle stílust megjelenítő Új Zsinagóga üvegablakai Róth Miksa műhelyében készültek. Az eklektikus épületben többfelé felbukkannak szecessziós elemek is. Az épületről, történetéről korábbi cikkünkben olvashatsz ITT.LINKszeged_papdi-zsinagoga (1)szeged_papdi-zsinagoga (2)

A Gróf-palota épületének megvalósítását Gróf Árpád Márton, Szeged akkori főügyésze kezdeményezte. A város magasan fizetett tisztviselőinek akartak itt otthonokat kialakítani. A Raichle J. Ferenc által tervezett épületben így irodák és lakások készültek. A díszes oromzat, a keleties hangulat mellett a magyar népművészet motívumai is fellelhetők rajta. A kovácsoltvas díszek, korlátok mind a szecesszió jegyében készültek.szeged_papdi_grof (1)szeged_papdi_grof (2)

A szecesszió jelentése: kivonulni. Kivonulást, elszakadást jelentett mindattól, amit a stílus megjelenésekor az akkori, akadémikus művészet képviselt. A művészetben való megjelenését John Ruskin (1819-1900) angol író nevéhez kötik, aki többször is írt az irodalomról, a festészetről, az építészetről, a szobrászatról és esztétikáról.

A szecesszió főbb jellemzői a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása. A szecessziós épületekre elsősorban a lágy, gömbölyded formák a jellemzőek.

szeged_papdi (13)szeged_papdi (17)szeged_papdi (18)szeged_papdi (22)szeged_papdi (23)szeged_papdi (24)szeged_papdi (26)szeged_papdi (27)szeged_papdi (28)szeged_papdi (29)szeged_papdi (30)szeged_papdi (32)szeged_papdi (33)szeged_papdi (34)szeged_papdi (35)

Még több képet találsz Szeged szecessziós épületeiről ITT.

Ha pedig szeretnéd magad is megcsodálni ezeket az épületeket, bejutni olyan helyekre, ahová egyszerű turistaként nem igazán lehet, akkor keresd a rendszeresen meghirdetett szecessziós sétákat Szegeden, például ITT.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szeged_-2.jpg

Szegedet így még soha nem láttuk - teljesen kihalt a belváros, a rakpart, üresek a parkok, terek

A koronavírus-járvány miatt az itt élők is otthon maradtak, csak néha-néha halad el egy autó, vagy troli a kihalt városban.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

"Sír a szívem, hogy ezt a sorozatot készíthettem el ma délután szeretett Szegedemen" - írta a fotós csütörtökön. A Napfény városa megdöbbentően kihalt, a megszokott nyüzsgés, a korzózó fiatalok, a napozó öregek, a szaladgáló gyerekek most mind az otthonaikban várják, hogy elmúljon a járvány.

A koronavírus-helyzet miatt a szakemberek mindenkit arra kértek, hogy ne menjenek az utcákra, csak ha halaszthatatlan dolguk van.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szeged-ahogy-meg-nem-lattad-ezelott-2020.jpg

Szeged, ahogyan még soha nem láthattuk ezelőtt

Ezeken a fotókon egészen más a hangulata, mint ahogyan azt megszokhattuk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

Soron kívül utaztam nemrég Szegedre. A város örök szerelmem marad. Itt váltam felnőtté, itt találtam meg az utamat (többféle értelemben is), itt kötöttem életre szóló barátságokat.

Mielőtt önként vállalt elzárkózásba vonultam, utoljára tettem egy nagy sétát a városban, és próbáltam olyan részleteket felfedezni, amelyektől egészen más hangulatúvá válik Szeged, mint amilyennek megismertem.

Tudom, hogy egyhamar nem térek vissza - most jó sokáig otthon maradok. Ezzel a sorozattal búcsúztam el imádott szerelmemtől.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyito-8.jpg

Egy szegedi graffitis színes festményeivel dobták fel a város egyik szürke panelrengetegét

A borzok és a madarak egy lakóház falát és egy trafóházat díszítenek.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

A Szegedi dekor festés jóvoltából újabb kifestett szegedi házfalban gyönyörködhetünk, ezúttal Makkosháza városrészben.

A betonépületek közé csempészett színeket, vidámságot és egy kis természeti illúziót Zsolt. A borzok és a vörösbegy egy házfalat díszítenek, korábban pedig elkészült egy madaras festés is, amely egy trafóház dobozát rejti el. A graffiti művész utcai alkotásai jókedvet visznek a szürkeségbe.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Már Szegeden is vásárolhattok csomagolásmentes boltban

Végre a napfény városa is megtette az első fontos lépést a fenntarthatóbb, környezettudatosabb vásárlás felé. Megnyílt ugyanis a Garabolyos, Szeged első csomagolásmentes boltja.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Amikor közel két évvel ezelőtt először olvastam arról, hogy Budapesten megnyitotta kapuit a Ligeti Bolt, rögtön tudtam, hogy csak idő kérdése, hogy valami hasonló kezdeményezés induljon Szegeden is. A Jósika utcában nyitott üzlethelyiség nem csupán azért különleges, mert kimérve árulja azokat az élelmiszereket és más alapvető háztartási cikkeket, amelyeket máshol kizárólag – legjobb esetben is a szelektív kukában landoló – csomagolóanyaggal együtt vásárolhatunk meg, hanem azért is, mert a termékek többsége Csongrád megyéből származik. Ezzel egyrészt támogatják a helyi vállalkozásokat, másrészt a rövid szállítási útvonal is sokkal környezetbarátabb.

Az üzlet tulajdonosai, Varsás Dániel és Anita még arra is figyelmet fordítanak, hogy lehetőség szerint már a szállítás is csomagolás-mentesen történjen. Mint megtudtuk, az akácmézes fémtartályt maga Kovács Géza szegedi méhész tölti fel, és az óföldeáki tészták is közvetlenül a szállításhoz használt zsákokból kerülnek az adagolókba.

A boltocska arról a fonott, füles kosárról kapta a nevét, amelyet érdemes magunkkal hozni, ha vásárlási szándékkal érkezünk. Mint ahogy az sem árt, ha van nálunk pár saját edény, doboz vagy befőttesüveg, amiben hazáig vihetjük a különböző magokat, tésztákat, kekszeket, gabonákat, aszalványokat, teákat és biofűszereket.

Aggodalomra persze akkor sincs ok, ha üres kézzel érkezünk, ugyanis textiltáskák és más textiltermékek is kaphatók, amelyek a tartósságuk miatt sokkal környezetkímélőbbek. A természetes alapú textilek ugyancsak a megyében, Ruzsán készülnek.

Olaj, ecet, kézműves szappanok és folyékony tisztítószerek is szerepelnek a folyamatosan bővülő kínálatban, sőt higiéniai termékeket (mosható pelenka és betét) is árusítanak. Hamarosan lesz kakaó, kávé és lasagne tészta is. A luffa tökből készült szivacs tökéletes alternatívája a műanyag szivacsoknak; fürdéshez és mosogatáshoz is egyaránt jól használható.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!