hirdetés
nyit.jpg

Szeged a szecesszió városa is, közel félszáz csodás épület őrzi a nyomát

A magyar Gaudinak is hívott , tragikus sorsú építész, Magyar Ede több épülete is messze földön híres lett.
Fotók: Papdi Balázs, Szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. február 12.


hirdetés

Szeged – többek között Bécs, Barcelona, Brüsszel mellett – tagja a szecessziós városok hálózatának. Jó okkal, hiszen közel ötven szecessziós épület, vagy épületrész található itt, amelyek ezt a különös stílust képviselik.

A magyar szecessziós építészet egyik legismertebb alakja Magyar Ede, az ő nevéhez fűződik Szeged mediterrán jellegű arculatának építészeti kialakítása is.

Magyar Ede (Oszadszki Ede) 1877. január 31.-én született Oszadszki Mihály asztalos harmadik gyermekeként. A később négy gyerekes család három évvel később változtatta meg a nevét Magyarra.

Ede a Budapesti Állami Felső-Építőipari Iskolába járt, ott szerzett építőmesteri képesítést, majd külföldi tanulmányúton járt, és végül főleg Szegeden tervezett épületeket, itt működött irodája is. Az 1907-ben átadott Reök-palota hozta meg számára az elismerést és ismertséget.

Bár szakmájában sikeres volt, a magánéletben nem, 35 évesen egy szerelmi bánat miatt öngyilkos lett. Magyar Ede magánéletének nagy tragédiája lett, mikor a Jósika utca 14. épület tervezésével bízták meg. A tervek egyeztetése közben beleszeretett a megrendelő feleségébe. A házat végül saját költségén fejezte be. Anyagi gondjai lettek, a csőd szélére került. Bár próbált új életet kezdeni, de felesége sem volt hajlandó elválni tőle. Teljes kétségbeesésében 1912. május 5-én ebben házban vetett véget életének, agyonlőtte magát. A Reök-palotában levő irodájában, az asztalára rajzszögezett papíron hagyta utolsó üzenetét: „Senkit se okoljanak halálomért.”

Több általa megálmodott és megtervezett épület csak halála után készült el. A magyar szecessziós építészet kiemelkedő alakja volt, sokan csak a magyar Gaudinak hívták. A kezdeti virágos, indás, növényes díszítéseket később ritkábban alkalmazta, és egyszerűbb, vagy geometrikusabb motívumokat használt.

Magyar Ede több épülete is a maga korában különleges volt. Az első szegedi munkája a Goldschmidt-palota volt, melyet 1905-ben adtak át. Eredetileg lakások és üzletek voltak benne. Az 1950-es években átalakították, ekkor eltávolították a díszítő elemeket róla, de a kapualjban még láthatók az eredeti díszítések, az indák, a napkorong és a táncosnők.

A Reök-palotát Európa egyik leggyönyörűbb szecessziós házaként emlegetik. Minden kis részlete valamiről mesél. Az épületről, történetéről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz ITT.

szeged_papdi_reok (1)szeged_papdi_reok (3)szeged_papdi_reok (4)szeged_papdi_reok (5)szeged_papdi_reok (6)szeged_papdi_reok (7)

Szeged belvárosának egyik legmeghatározóbb épülete a Kárász utca és Somogyi utca sarkán álló, 1911-ben elkészült Ungár-Mayer-féle palota. A házat Ungár Benő és Mayer Áron, két gazdag szegedi polgár megbízására tervezte meg Magyar Ede. Azt szerették volna, ha a háromszintes épület messze földön híres legyen. A földszintje – Szegeden elsőként - vasbeton szerkezetű, leglátványosabb része a kupolaszerű torony, melyet bádogból készült lányszobrok vesznek körül. Az épület aljában működött a legendás Corso Kávéház, ahol Juhász Gyula és József Attila is megfordult. Ma is üzletek találhatók itt, és érdemes benézni, mert a mennyezeti díszítések a mai napig megmaradtak.

szeged_papdi_mayer

A mozaikképeiről is híressé vált Református Palota a Tisza Lajos körúton áll. A két szélén kiemelkedő homlokzat között egy beugró található. Az eredeti terv szerint lakások és egy református népiskola, valamint az egyházközség parókiája részére készítették. A főbejárat fölötti teraszt éneklő gyerekek szobrai díszítik. A mozaikokon pedig egy magvető és egy arató látható. A palota előtt volt sokáig a bor- és gyékénypiac is.

szeged_papdi_reformatus

Szegeden mintegy ötven épület őrzi a szecesszió különleges világát: bérházak, lakóházak, egyházi intézmények, különleges díszítések, szobrok és számtalan kapu, ablak, belső díszítés készült ebben a stílusban. Egy részük a múlt században megsérült, vagy elpusztult, de számos épületet megmentettek és ma már újra régi fényében pompáznak.

szeged_papdi (1)szeged_papdi (10)szeged_papdi (11)

Európa egyik leggyönyörűbb zsinagógáját Szegeden láthatod. A többféle stílust megjelenítő Új Zsinagóga üvegablakai Róth Miksa műhelyében készültek. Az eklektikus épületben többfelé felbukkannak szecessziós elemek is. Az épületről, történetéről korábbi cikkünkben olvashatsz ITT.LINK

szeged_papdi-zsinagoga (1)szeged_papdi-zsinagoga (2)

A Gróf-palota épületének megvalósítását Gróf Árpád Márton, Szeged akkori főügyésze kezdeményezte. A város magasan fizetett tisztviselőinek akartak itt otthonokat kialakítani. A Raichle J. Ferenc által tervezett épületben így irodák és lakások készültek. A díszes oromzat, a keleties hangulat mellett a magyar népművészet motívumai is fellelhetők rajta. A kovácsoltvas díszek, korlátok mind a szecesszió jegyében készültek.

szeged_papdi_grof (1)szeged_papdi_grof (2)
A szecesszió jelentése: kivonulni. Kivonulást, elszakadást jelentett mindattól, amit a stílus megjelenésekor az akkori, akadémikus művészet képviselt. A művészetben való megjelenését John Ruskin (1819-1900) angol író nevéhez kötik, aki többször is írt az irodalomról, a festészetről, az építészetről, a szobrászatról és esztétikáról.

A szecesszió főbb jellemzői a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása. A szecessziós épületekre elsősorban a lágy, gömbölyded formák a jellemzőek.

szeged_papdi (13)szeged_papdi (17)szeged_papdi (18)szeged_papdi (22)szeged_papdi (23)szeged_papdi (24)szeged_papdi (26)szeged_papdi (27)szeged_papdi (28)szeged_papdi (29)szeged_papdi (30)szeged_papdi (32)szeged_papdi (33)szeged_papdi (34)szeged_papdi (35)

Még több képet találsz Szeged szecessziós épületeiről ITT.

Ha pedig szeretnéd magad is megcsodálni ezeket az épületeket, bejutni olyan helyekre, ahová egyszerű turistaként nem igazán lehet, akkor keresd a rendszeresen meghirdetett szecessziós sétákat Szegeden, például ITT.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borito108.jpg

Még idén kiemelik a legendás Szőke Tisza gőzhajót a folyóból

A szakemberek mindent elkövetnek, hogy megmentsék.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. október 25.


hirdetés

Megkezdte a legnagyobb magyar gőzhajó, a Szőke Tisza megmentését a Hajózásért Alapítvány.

A találgatásokkal ellentétben a mentésben résztvevők közös célja, hogy a hajót a lehetőségekhez képest egyben emeljék ki, és ne legyen szükség a hajótest szétvágására.

A magyar hajózás egykori éke a kétezres évek elején került a Szeged melletti tápéi öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt. A gőzös mentőakcióját október elején kezdte meg a KÉSZ Csoport, a roncsot felhozták a vízfelszínre, és a parthoz vontatták.

hirdetés

A kiemelést még tél előtt elvégzik, azután kezdik meg a kárfelmérést.

Október elején kezdte meg a KÉSZ Csoportba tartozó MA-HARD Vízépítő Kft. az egykori luxusgőzös, a Szőke Tisza mentőakcióját. A hajó kiemelésére több szakértő is tett már javaslatot az elmúlt években, de senki sem tudta garantálni, hogy a gőzöst épségben kiemeli. Idén október 5-én a rendkívül alacsony vízállás lehetővé tette, hogy a MA-HARD Vízépítő szakemberei hozzákezdjenek a hajó kimentéséhez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-3.jpg

Hőlégballonoktól volt színes Szeged fölött az ég

Különleges élményben volt része azoknak, akik a hétvégén ellátogattak a Napfény városába.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. szeptember 18.


hirdetés

A hétvégén tartották meg Szegeden az 1. Női Európa Kupát, a 3. Közép-Európa Kupa hőlégballon versenyt, a 39. Magyar Nemzeti Bajnokságot és a 4. Szeged Ballon Kupa fiesztát, valamint a negyedik Szegedi Repülőnapokat, amely a régió legnagyobb repülős eseménye is volt.

Csodás látvány volt a sok színes hőlégballon, ahogy a földön készülődtek, majd a magasba szálltak a város felett.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-4.jpg

Micsoda színpompa Szegeden! – Kitett az ősz magáért

Talán most a legszínesebb a város, ahogy a zöld levelek naponta változó sárgákba, bordókba váltanak.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. november 01.


hirdetés

Mesés és izgalmas látvány, ahogy az ősz átszínezi a várost. Egyik nap még minden zöldellik, majd napról napra egyre több szín jelenik meg a fákon, a növénnyel befutott falakon. Mindehhez az őszi nap narancsos árnyalata is hozzátesz és a végeredmény már szinte festői. Imádjuk.

hirdetés

KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyito-1.jpg

Látványos fényfestéssel nyílt meg a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál

Színpompás látványossággá vált a Szegedi Tudományegyetem épülete a megnyitó alkalmával.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. október 05.


hirdetés

Hat hét alatt hetvenöt helyszínen mintegy háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon Szegeden.

A november 10-ig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat és nyílt napot, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi és közéleti beszélgetéseket is találni.

hirdetés

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!