hirdetés
nyito-11.jpg

Szédületes a kilátás az egyetlen megmaradt egri minaretből

A 40 méter magas torony belsejében keskeny csigalépcsőn vezet az út az erkélyig. De megéri...
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. május 26.


hirdetés

Ha bírod a magasságot, és nem szédülsz el a kacskaringós csigalépcsőn, ha van türelmed "végigtipegni" a nem kevés lépcsőfokot, ha nem húz a tériszony a keskeny toronyból a pici erkélyre kilépve - no akkor megláthatod, hogy milyen csodás Eger a magasból.

Magyarországon három ép minaret található, közülük a legmagasabb és a legjobb állapotú az egri minaret.

A valószínűleg a 17. század elején épült építmény az Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke. Egerben a 91 éves török uralom alatt tíz minaretet is emeltek, de közülük csak ez maradt meg.

1664-ből származik az első megemlítése. Gondosan faragott homokkő kváderekből (négyszög alapú hasábbá faragott építőkő) építették. Eredetileg a keleti oldalán álló, vörös homokkőből épült, díszes dzsámihoz készült.

1687-ben - a város visszafoglalása után - a magyarok le akarták dönteni, ezért 400 ökörrel meghúzták a tornyot. Mivel nem sikerült, végül megmaradhatott és a tetején lévő félholdból kinövő keresztet raktak a tetejére.

A mellette lévő dzsámit Szent Józsefnek szentelt katolikus templommá alakították, majd a 18. században kórház lett belőle, végül 1841-ben lebontották. A helyén templomot építettek, amelyhez az elbontott dzsámi köveit is felhasználták falazókőnek.

A minaret kupolája egy villámcsapás miatt összeomlott, és az épület állaga is folyamatosan romlott. Ezért 1829-ben Pyrker János László érsek bádogtetővel vonatta be a tornyot. A jelenlegi kőkúpot 1897-ben Möller István tervei alapján, közadakozásból építették rá. Ekkor készülhetett el az erkély korlátja is.

A minaret alapja 14-szögletű, a csúcsa 40 méter magas. A torony felső részén, 26 méter magasan kovácsoltvas korlátú erkély fut körbe, az erkélyre nyíló ajtó Mekka felé néz. Ki lehet menni, sőt érdemes is, hiszen fantasztikus a kilátás a környékre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eger_vamossy-12-1.jpg

Újra virágba borultak a gesztenyefák - beköszöntött az ősz Egerbe

Egy séta a belvárosban, kalandozás a várban, a múltban, egy kis andalgás a parkban... Kedvcsináló képek egy romantikus hétvégi kiruccanáshoz.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. október 01.Eddig is sokan látogatták Magyarország egyik legkedveltebb városát, de az utóbbi időben még többen keresték fel a történelmi nevezetességekben és látnivalókban gazdag várost. A hangulatos belvárost, a felújított épületeket és parkokat ősszel is érdemes megnézni.

A különleges klímájú Egerben , és ha hinni lehet nekik, akkor hosszú őszünk lesz. Használjátok ki a szép időt, és nézzetek szét a várban, a kis utcákban, vagy a környék szőlőiben :)


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
eger_v8.jpg

30 méteres óriáskerékből nézhetsz szét Eger belvárosában

A keréken húsz kabinban nyolcvanan utazhatnak.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. október 19.Január elejéig lehet óriáskerékre ülni és madártávlatból szétnézni Eger belvárosában, az új látványosságnak, a 30 méter magas óriáskeréknek köszönhetően.

Eddig Észak-Magyarországon nem volt még ilyen attrakció.

A Gárdonyi téren álló kerék 50 tonnás, 20 kabinja van, így nyolcvanan utazhatnak rajta egyszerre. Az ára gyerekeknek 1000, a felnőtteknek 1500 forint.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!