hirdetés
tb-tarsadalombiztositas-torveny.jpg

Százezrek orvosi ellátása került veszélybe: ez fog történni, ha valaki nem fizet időben

Júliustól csak akkor láthatja el orvos a tb-járulékot nem fizetőket, ha kifizetik az ellátás árát. Az Orvosi Kamara azt kéri Áder Jánostól, ne írja alá a törvényt.
MTI, Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. december 14.


hirdetés

Mi is megírtuk, hogy alapvetően megváltozik a társadalombiztosítás rendszere 2020. július 1-jétől.

Aki három hónapon keresztül nem fizet TB-járulékot, azt csak akkor láthatja el az orvos, ha kifizeti az ellátást.

Aki három hónapnál többel tartozik, annak a neve mellett barna színnel jelzi majd a rendszer, hogy nem jogosult az ellátásra. Eddig mindenkit elláttak, és utólag, adók módjára hajtották be a tb-tartozást. A törvény egyébként 7.710 Ft-ban határozta meg jövő júliustól az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, vagyis ez az, amit mindenkinek be kell fizetnie, aki valamilyen okból nem biztosított, például háztartásbeli, egyetemre fel nem vett fiatal, vagy úgy dolgozik, hogy nem jelentette be a munkaadója.

hirdetés

Izer Norbert adóügyi államtitkár azzal indokolta a Magyar Nemzetben a drasztikus szigorítást, hogy

ezzel "a potyautasokat" szűrik ki.

A jogosultság ellenőrzését az egészségbiztosító végzi majd. Ha valakinek megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonnal tájékoztatja az adóhivatalt. A hatóság levelet küld, amelyben jelzi, hogy a tartozó egészségügyi ellátást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével vehet igénybe. A hatósági levélben a járulék mértékéről és a fizetés elmulasztásának következményeiről is részletes tájékoztatást adnak.

Ha valaki ennek ellenére sem fizeti rendesen a járulékot, és háromhavi tartozást, vagyis 23.130 Ft-os elmaradást halmoz fel, akkor társadalombiztosítási azonosító jele, azaz a TAJ-száma érvénytelenné válik.

Az érintett nem tud majd térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, de ha kifizeti a tartozását, akkor a jogosultság visszaáll. Az államtitkár elmondta, hogy

az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást, a mentés igénybevételéhez való jog Magyarország területén - állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására tekintet nélkül - mindenkit megillet.

Fontos pont, hogy az új törvény 2020. július 1-jén lép életbe, ezért az új rendszer is csak akkor kezdi működni, így az államtitkár szerint mindenki tiszta lappal indul, és csak az a tartozás fog számítani, ami 2020. július 1-je után keletkezik.

Azoknál, akik a törvény rendelkezése nyomán számítanak jogosultnak, ezután sem merül fel semmilyen járulékfizetés kötelezettség. Ebbe a csoportba tartoznak például a nyugdíjasok, a diákok, valamint a gyeden, gyesen lévők, a szociálisan rászorulók és a hajléktalanok is.

A pénzügyminisztérium szerint aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, ezután is jogosult marad. Az államtitkár azt ígéri, "senki nem szorul ki az állami egészségügyből". Ugyanakkor sokan mégis ettől tartanak.

A Népszava által megkérdezett szakértők szerint akár 700 ezer ember is kihullhat a rendszerből.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
benko-daniel.jpg

Meghalt Benkő Dániel lant- és gitárművész

Hirtelen lett rosszul, és már nem tudtak rajta segíteni. 72 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 16.


hirdetés

72 éves korában elhunyt Benkő Dániel magyar lant- és gitárművész.

Mint arról több híroldal is beszámolt, a művész vasárnap este hirtelen rosszul lett, és hiába hívtak segítséget hozzá, meghalt.

Benkő Dániel 1947. július 29-én született Budapesten. 1969 és 1971 között Szendrey-Karper László tanítványa volt, 1971-ben elvégezte a Zeneművészeti Főiskola zenetanárképző intézetét. 1971–1973 között Angliában lant mesterkurzuson vett részt. 1976-ig gitártanárként dolgozott, ezután a Zeneakadémia lant professzora, illetve a groznjani nemzetközi lantkurzus és a Kloster-Langwaden zenei vezetője lett.

hirdetés

1971-ben alapította a Bakfark Consortot, és velük koncertezett a világszerte. 1984-től a Céh Művészeti Alkotó és Kutatási Egyesület elnöke. Számos albuma jelent meg. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

A 2000-es években többször is szerepelt a kereskedelmi tévécsatornák műsoraiban, például az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! és a Vacsoracsata című műsorában, és 2009 szeptemberétől az RTL Klubon a Benkő feleséget keres című műsor főszereplője volt.

Via: atv.hu


KÖVESS MINKET:

hirdetés
biciklis-kislany-kezzzel-emeltek-le-az-autot-1.jpg

„Meghalok, a nyakamnál van a kerék!” – ezt kiáltotta az autó alá szorult 13 éves lány

Rendőrök emelték le róla a kocsit.
Kép: police.hu - szmo.hu
2019. december 16.


hirdetés

Ahogy korábban mi is megírtuk: baleset történt Kiskunhalason, ahol végül egy kislány életét két rendőr és néhány arra járó mentette meg.

A Szász Károly utcában egy balesetet vettek észre. A rendőrök mellett elszaladt egy férfi, akit ők visszatartottak. Ekkor segítségért kiáltó hangot hallottak a balesetben részt vevő, úttesten álló autó alól.

hirdetés

A kocsitól 10 méterre egy kivilágított kerékpárt is megláttak az úttesten. A rendőrök a kocsihoz sietve, annak hátsó kereke alá szorulva egy kislányt találtak, akit végül ki tudtak menteni az autó alól.

A Blikk a helyszínen járt, hol kiderült: a fiatal lány eszméleténél volt és kiabált a segítőknek a mentést megelőzően.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
hatoslotto2.jpg

Ketten is milliárdosok lettek ma a hatos lottón: két telitalálatos szelvény született

Mutatjuk a nyerőszámokat!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Kihúzták az 50. hét hatos lottó nyerőszámait, amelyek a következők:

10 (tíz)

14 (tizennégy)

16 (tizenhat)

26 (huszonhat)

36 (harminchat)

hirdetés

42 (negyvenkettő)

Nyeremények:

A 2 darab telitalálatos lottószelvény egyenként 1 051 934 000 forintot ér.

Az 5 találatos szelvényekre 264 900, a 4 találatos szelvényekre 6760, a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
benzinkut-1.jpg

Itt egy online kereső, ami megmutatja, használható-e az autódhoz az újfajta, 95-ös benzin

Az új üzemanyagtól gyantás lerakódások képződhetnek az üzemanyagrendszer egyes pontjain.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. december 16.


hirdetés

Ahogy korábban mi is megírtuk: egy európai uniós előírás miatt Magyarországon akár a kétszeresére emelkedhet a 95-ös oktánszámú benzinbe kevert biokomponens mennyisége jövő évtől, ami rengeteg régi autó üzemanyagrendszerét károsíthatja.

A E10-es jelű üzemanyaggal több gond is lehet majd. A Totalcar szakértője azt írja, hogy szakértők szerint három hónapnál hosszabb tárolás után úgy változik meg az üzemanyagok kémiai szerkezete, hogy nehézkes indítást, vagy teljes indításképtelenséget is előidézhet.

Közben gyantás lerakódások képződhetnek az üzemanyagrendszer egyes pontjain, bár ez más összetevők miatt is lehetséges.

hirdetés

A hvg.hu erről szóló cikkéből kiderül: sok olyan jármű lehet, amelynél az üzemanyagrendszert még nem alkoholtűrő anyagból gyártották, az újfajta üzemanyagtól néhány hónap alatt megnyúlnak és elveszítik tömítőképességüket, más esetekben megkeményednek, rideggé válnak és eltörnek.

A bajt elkerülendő érdemes online adatbázisban rákeresni, hogy a jármű alkalmas-e az E10-es benzinüzemre is. Ilyen például ez a német nyelvű kereső, amely autótípusok szerint mutatja meg, melyekkel lehet gond.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!