hirdetés
petesejt.jpg

Százával járnak tőlünk a meddő nők petesejtért Csehországba

Ha van spermabank, akkor miért nincs petesejtbank?
Fődi Kitti, Abcug.hu, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2017. december 27.


hirdetés

Mivel Magyarországon nagyon nehéz legálisan petesejthez jutni, a meddő nők egyre gyakrabban mennek a környező országokba, hogy donorhoz jussanak. Itthon, vagy valakinek van egy 35 év alatti, már szült rokona, aki hajlandó petesejtet adományozni, vagy gyakorlatilag marad a zavarosban halászás.

„Az a probléma, hogy a magyar nők ilyen helyzetbe kerülnek, hogy ki kell menniük a csehekhez, több száz kilométert utazni azért, hogy gyerekük lehessen”

– meséli M. Edina, aki hamarosan utazik Csehországba petesejtdonorért.

A magyar kormány mindent megtesz, hogy a nőket gyermekvállalásra ösztönözze, de ebből gyakorlatilag kizárja azokat a meddő nőket, akiknek a petesejtjeik nem alkalmasak arra, hogy gyerekük lehessen. A gyermekvállalás életkora egyre inkább kitolódik a negyvenes korosztály felé, ezért egyre több nő szembesül a petesejt donációs problémával.

A törvények szerint két módon lehet legálisan petesejthez jutni Magyarországon, aminek alapfeltétele, hogy a petesejtért tilos pénzt kérni, mert az szervkereskedelemnek számít. Az egyik mód szerint petesejtet csak az adományozhat, aki még 35 év alatti, szült már legalább egy gyereket és rokona annak, akinek a petesejtjét adja. A szabályozásban a rokoni kapcsolatra azért van szükség, mert a törvényalkotók azt feltételezik, hogy egy családtag nem fog pénzt kérni a donációért.

hirdetés
3

Ezen kívül lehet anonim módon is petesejtet felajánlani, de pénzt kérni ugyanúgy nem megengedett, márpedig a petesejt leszívása nem egy kis műtét, ezért senki sem vállalkozik rá szívesen. Ilyen donor gyakorlatilag nem létezik.

Azoknak a nőknek, akiknek nincs megfelelő rokonuk két választási lehetőségük maradt: feketén szereznek petesejtet vagy kimennek külföldre, ahol legálisan fizethetnek a donornak. Ha feketén akarunk petesejthez jutni, akkor az interneten kis keresgélés után lehet találni olyan fórumokat, ahol huszonéves nők ajánlgatják több százezer forintért vagy akár egymillióért a petesejtjeiket.

Néhány magánklinikáról pedig a reményvesztett nőket Csehországba vagy Szlovákiába küldik, hogy ott legálisan választhassanak egy hosszú listáról egy jól ellenőrzött donort.

Rengetegen választják ezt az utat, pedig csak néhány magánklinika orvosa ajánlja ezt a megoldást, a meddő nők mégis százával érkeznek ezekre a klinikákra.

M. Edinának 21 évesen volt abortusza, amikor annyira megsértették a méhfalát, hogy Asherman-szindrómája alakult ki, de ezt csak több évvel később egy véletlen vizsgálat során vették észre az orvosok, addig nem jöttek rá, hogy a nőnek miért nem sikerül teherbe esnie. 40 éves volt, amikor megpróbálkoztak a saját petesejtjeinek mesterséges megtermékenyítésével, de a sérült méhnyálkahártya miatt egyik sem tapadt meg. Amikor kiderült az Asherman-szindróma, csináltak egy helyreállító műtét, Edinában pedig újra felcsillant a remény.

Csakhogy eddigre már 45 éves volt, a hormoneredményei pedig nagyon rosszak: a petesejtjei nem alkalmasak többé arra, hogy gyereke lehessen.

Edina több magánklinikán és állami kórházban is járt, mindenhol elmondták neki, hogy az egyetlen esélye, ha egy rokona felajánlja a petesejtjét. A nő már kívülről fújta a szabályozást, de nem volt erre alkalmas rokona.

Az ország egyik legnagyobb meddőségi centrumának főorvosa elmondta, ha rokoni felajánlás történik, akkor rendszerint a testvér vagy unokatestvér az adományozó. Edina szerint viszont ez felvet etikai kérdéseket, hiszen a rokon végigköveti annak a gyermeknek a felnövését, aki az ő genetikai állományával megegyezik, és a gyereknek is később el kell mondani, hogy a nagynénje tulajdonképpen a biológiai anyja. Neki, bár nincs alkalmas rokona, de ha lenne, sem tenné ki ennek, mert azt is kérdésesnek látja, hogy egyáltalán elkérheti-e a rokona petesejtjét.4

Ha nincs rokon, van fekete petesejt

Tehát Magyarország törvényeinek értelmében Edinának semmi esélye arra, hogy gyereket szülhessen. Elméletben – de csak szigorúan elméletben – szóba jöhetne az anonim adományozás, tehát ha valaki felajánlaná a petesejtjét egy klinikának anélkül, hogy bármit is várna cserébe. A főorvos szerint ez teljesen valószínűtlen.

„Olyan még nem fordult elő, hogy besétált volna hozzánk valaki, hogy itt a petesejtem, gyógyszerezzenek be, altatásban operáljanak meg” – magyarázza a főorvos.

Az internet viszont televan a tulajdonságaikat felvonultató nőkkel, akik egy kis fizetség ellenében szívesen fekszenek fel a műtőasztalra. Ezek a donorok később az orvosnál a páciens unokatestvérének mondják magukat. Az orvosok pedig nem gyanakszanak a közjegyzői igazolással érkező rokonokra. Elméletileg előfordulhat, hogy valótlan a közjegyzői papír, de a főorvos ennek ellenére úgy látja, hogy nem virágzik a fekete petesejt kereskedelem Magyarországon. Az ő klinikájukon évente öt beavatkozást végeznek, ebből ha egy donor lehet nem rokon.

Edinának is sugallták ezt a lehetőséget, amikor kiderült, hogy nincs megfelelő rokona.

„Lehet, hogy ezek furcsa félelmek, de hogyha azt mondja, hogy oké, odaadja, aztán évek múlva azon kezdünk el civakodni, hogy kinek a gyereke. Én ilyenbe nem mennék bele. Nekem sokkal kényelmesebb ez üzleti alapon, hogy van egy cseh közvetítő, aki rendezi a dolgokat. Tiszta helyzet, én adok egy összeget, és felejtsük el egymást” – magyarázza a nő.

A feketepiacba egy klinika is beszállt

A fekete petesejt kereskedelembe tudtunkkal az egyik magánklinika is bekapcsolódott. Az említett klinika azt állítja magáról, hogy 10-15 anonim, önkéntes donoruk is van. Mint fentebb írtuk, a nekünk nyilatkozó főorvos szerint ez kizárt, mert ő az elmúlt 25 évben nem tapasztalt olyat, hogy valaki ingyen felajánlja a petesejteit.

Az interneten található egy olyan honlap, ahol petesejtdonorok jelentkezését várják. A honlapon nincs leírva a klinika neve, egyáltalán nem is lehet tudni, hogy milyen szervezet üzemelteti a weboldalt, de ha felhívjuk a megadott telefonszámot, akkor kiderül, hogy arról a klinikáról van szó, ahol 10-15 adományozó is van. Egy pár évvel ezelőtti cikkben nyilatkozott egy nő a klinikáról, aki azt állította, hogy valóban van egy lista anonim donorokkal, de másfél millió forintot kell fizetni a szolgáltatásért, ami ugyebár illegális. A klinika nevét azért nem írjuk le, mert bár megkerestük őket, de nem kívántak nyilatkozni, megrágalmazni pedig nem szeretnénk az intézményt.

A csehekhez az elmúlt egy évben 200 magyar nő ment

Az utolsó klinikán, ahol Edina járt, egyetlen lehetőségként vázolták fel Csehországot, ahol legálisan juthat donorhoz.

Fel is vette a cseh klinikával a kapcsolatot, ahol annyira készülnek a magyar páciensekre, hogy van magyar orvos és asszisztens, de még a weboldaluk is magyar nyelvű.

A Brnoban lévő Reprofit klinikán csak 2017-ben körülbelül 200 magyar nő fordult meg, ez a szám pedig az utóbbi években duplázódott meg. A magyar főorvos szerint ennek az lehet az oka, hogy Magyarországon egyre növekvő az igény a kései gyerekvállalásra.

A cseh törvények megengedik, hogy a jelentkező donoroknak kártérítést fizessenek. A donorért és az ellátásért a páciens fizet, aminek összege 4700 euró, vagyis nagyjából másfél millió forint. Mivel a műtét hosszú felkészülést igényel a donornak, ezért a cseh klinika is fizet nagyjából 300 ezer forint kártérítést, hogy fedezzék az utazás vagy a munkából való kimaradás költségeit.

„A brnoi klinikával most visszakaphatnám azt, amit elvettek tőlem 21 évesen.

Igaz, hogy megint fizetnem kell érte, de legalább lehetőségem van rá, hogy eldöntsem, hogy szeretnék-e gyereket vagy sem” – mondja Edina.1

Ha van spermabank, akkor miért nincs petesejtbank?

Van olyan orvos, aki szerint ennek egyszerűen szakmai magyarázata van, miszerint egy petesejtet sokkal veszélyesebb és bonyolultabb leszívni, mint egy spermiumot. Az Abcúgnak nyilatkozó főorvos szerint viszont ez még nem indokolja azt, hogy Magyarországon miért nincs erre lehetőség. Ő úgy gondolja, hogy Magyarország valahogy kimaradt ebből, aminek társadalmi, vallási és etikai okai vannak. Donorsperma egy évben 250-300 is van, míg rokoni vagy fekete petesejt adományozás elenyésző, aminek nem az az oka, hogy nincs rá kereslet, hiszen külföldre százával mennek a nők petesejtért.

„Engem felháborít ez az egész történet. Az igaz, hogy sokkal veszélyesebb egy petesejtet leszívni, mint spermát adni. De mitől etikusabb az, ha valaki a spermáját adja le, mint az, ha valaki a petesejtjét, ha egyszer ezt bevállalja és vállalkozik rá?” – kérdezi M. Edina.

Csak pöckölgetik a 40 év feletti meddő nőket

Nem csak a petesejtbankokkal szembeni hozzáállás diszkrimantív ma Magyarországon, hanem a 40-45 év feletti nőkkel szemben is. Edinát a kora miatt egyik orvostól a másikig pöckölgették, a legtöbb helyen elutasítók voltak vele, igazán csak egy klinikán foglalkoztak a problémájával. Elmondása szerint a János Kórházban például úgy tekintettek rá, mint egy hülye nőre, aki nem fogja fel, hogy nem lehet gyereke.

„Igaz, hogy mi egy nagyon szűk réteg vagyunk, de ezt a 45 év feletti szülni akaró korosztályt is meg kéne becsülni, és nem pöckölgetni, mint egy büdösbogarat” – mondja.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
foo-kutyavacs-soki.jpg

Ti, akik a zenészeket most kapálni küldenétek, ugye nem hallgattok többé zenét?

Ha következetesek maradtok, akkor ettől fogva semmilyen formában nem lesztek az általatok „siránkozó” művészeknek titulált emberek munkáinak élvezői. Vélemény.
SzÉ, illusztráció: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. július 31.


hirdetés

Idén már nem lesznek fesztiválok és 500 főnél nagyobb koncertek. Emiatt a zenészek és a rendezvényeket kiszolgáló személyzet tagjai közül sokan kilátástalannak érzik a helyzetüket.

„Egyre több kolléga fog elmenni futárnak vagy árufeltöltőnek – zenészek a kormány döntéséről” című cikkünkben megírtuk, hogy a zenekarok és előadók nagy része számára a teljes nyári szezon kiesik, és a zeneipar több szereplője is elmondta, mennyire hátrányosan érinti őket a döntés.

Olvasom a cikk alatt a kommenteket. Sokan vélik úgy, hogy amit a zenészek, énekesek csinálnak, az nem munka. „Hajrá! Nekik is lehet dolgozni, nem fog leesni az ujjukról a gyűrű!” „El lehet menni dolgozni!” „Nem siránkozni kell! Lehet mást is csinálni!” „Tessék igénybe venni a közmunkaprogramot!” „Nem is árt neki egy kis fizikai munka!”

Először is, amit a hozzászólásokból látok, az sajnos a rosszindulat és a kárörvendés.

hirdetés

Másodszor akármilyen kicsi fellépésről, előadói tevékenységről van szó, a közönség ebből csak annyit lát, hogy „énekelgettek fél órát”. Én „csak” egy kórusban énekeltem pár évig, azt elmondhatom, hogy mennyi meló, mennyi gyakorlás, mennyi koncentráció, mennyi mentális munka, mennyi energia van akár csak egy fél órás „dalolászásban”. SOK.

De lehet, hogy hiába mondom, mert sokan óriási tévedésben vannak az előadó-művészettel kapcsolatban. Abból az alapfeltevésből (számomra agyrémből) indulnak ki ugyanis, hogy az összes művész haszontalan, dolgozni nem akaró ember, és amit csinálnak, az szerintük (a kommentelők szerint) nem munka.

Ennek az egyik legékesebb példáját már korábban láttam, amikor először döbbentem rá arra, hogy vannak, akik a zenészek, énekesek Facebook-oldalán hozzászólásukban azon háborognak, hogy miért nem adnak ingyen koncertet, és hogy „milyen anyagiasak”, azért, mert pénzt kérnek a fellépésért. Hiszen ugyebár ez „nyilván nem munka”, hanem „szenvedély, szerelem, hobbi”, szórakoztassák hát az embereket ingyen.

Erre egy volt egyetemi tanárom azt mondta volna, hogy aki az ő „haszontalan” egyetemi munkáját kritizálja, az tartsa meg helyette az óráit, hajrá, ő meg tudja kapálni a veteményest, ha kell, de kéretlen kritikusa nem fog tudni felkészülni cserébe az ő óráira.

A fő mondanivalóm azonban nem ez.

Most nem térnék ki arra, hogy nem csak a favágás, az árufeltöltés, a disznóól takarítása, a kamionok vezetése, meg a traktor összeszerelése a munka.

És hogy mekkora gürizés megtanulni profin zenélni, hangszeren játszani, dalszöveget írni és énekelni.

Hanem arra térnék ki, hogy aki szerint "a zenészek ingyenélők, akiknek büdös a munka", azok legyenek már következetesek, és ha ez a véleményük az előadókról, akkor ne hallgassanak soha többé zenét.

Ne töltsenek le zenét soha, de soha többé, ne indítsák el a Spotify-t, ne vásároljanak zenét semmilyen formátumban.

Rádiót se hallgassanak, és ha valahol, például egy üzletben zene szól, dugják be a fülüket, és szaladjanak ki, nehogy hallgatniuk kelljen ezeket az ingyenélőket.

Soha többé ne menjenek koncertre, buliba, fesztiválra, akkor sem, ha már lehet.

És az a legjobb, ha ők maguk sem énekelnek, fütyörésznek, dúdolgatnak soha többé, hiszen akkor ugyanazt csinálják, mint egy ingyenélő, lusta zenész, aki inkább dolgozna ugye.

Aztán lehet folytatni a sort azzal, hogy a tévét is kiköttetik, lemondják a Netflixet, a HBO-t meg a többit, nehogy bárhonnan bármilyen zeneféleséggel találkozzanak, és az a legjobb, ha az internet-előfizetést is visszamondják.

De a legeslegjobb talán mégis az volna, ha senki nem irigykedne a másikra, nem vezetné le rajta a saját frusztrációit, és ha mindenki inkább tízig (vagy akár százig) számolna, mielőtt hozzászólásában meg akarna sérteni bárkit is.

És még az is jó volna, ha nehéz helyzetekben kárörvendés és egymás kioktatása helyett inkább összefognánk és kreatív módon együtt oldanánk meg egy-egy súlyos problémát. Akárkinek, akármelyik rétegnek is a problémája.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mero-laszlo.jpg

Mérő László: „Az Index szétrobbanása meggyorsíthatja a jövő kialakulását”

A matematikus-pszichológus szerint most az olvasókon, magánembereken is múlik, hogy az Index utódaként létre tud-e jönni egy valóban teljesen független lap.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 25.


hirdetés

A Facebookon írta meg véleményét az Index körül zajló eseményekről Mérő László matematikus, pszichológus és publicista.

A tudós összehasonlította a 2014-es netadó és a pénteki, Index-beszántás elleni tüntetés hasonló képeit, de felhívta a figyelmet egy fontos különbségre.

Szerinte míg korábban a kormány meghátrált a tiltakozások előtt, most sokkal jobban jár, ha lényegében nem csinál semmit, és piaci tényezőkre hivatkozik az Index megszűnésekor.

Mint írja, a jelenlegi tulajdonosi struktúra a jelek szerint valóban tarthatatlan volt, abban sem lát különöset, ha ezt valaki gyanúsnak tartja. Azonban úgy véli, a tüntetés a jövőről szólt.

Szerinte ahogy a koronavírus megváltoztatta számos mindennapi szokásunkat, úgy fogja az Index sorsa átalakítani a tartalomfogyasztásunkat.

hirdetés

Ő is osztja a véleményt, hogy ha az olvasók valódi független médiát akarnak, elengedhetetlen lesz, hogy fizessenek érte, ahogy azt a tegnapi tüntetésen Hadházy Ákos is kiemelte.

Óriási értéknek tartja, hogy az Index stábja egyben maradt, és hogy minden jel arra utal, hogy dolgoznak azon, hogy a lap szellemiségét tovább vigyék. Ahogy Mérő írja, az eddigi munkájukkal megspórolják a marketingköltségeket, ami egy brand felépítéséhez kellene.

Becslése szerint így is körülbelül 2-300 millió kell ahhoz, hogy egy új online lapot indíthassanak, ezen túl pedig jogi és más természetű támogatásra is szükségük lesz.

A matematikus bízik abban is, hogy a dacára a kormányzati ellenszélnek, lesznek olyanok, akik hajlandóak beszállni egy "új Index" felélesztésébe. Posztjának végén Mérő László arra kér mindenkit, hogy gondolkodjon el - ő is ezt teszi -, hogy hogyan tud segíteni a remélhetőleg hamarosan születő új lapnak. Ilyen segítség lehet szerinte egy újabb tüntetésen való részvétel is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
foo_soki.jpg

„Egyre több kolléga fog elmenni futárnak vagy árufeltöltőnek” – zenészek a kormány döntéséről

Az általunk megkérdezettek egyikét sem érte váratlanul, hogy marad az 500 fő feletti koncertek és fesztiválok tiltása, de a kettős mércét felháborítónak tartják. Arra is nagyon kíváncsiak, milyen kompenzációt kapnak most, hogy a teljes nyári szezonnak lőttek.
Láng Dávid; címkép: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. július 30.


hirdetés

Mint azt megírtuk, a kormány hosszas halogatás után végül úgy döntött, augusztus 15. után sem engedélyezik az 500 fő feletti koncertek és fesztiválok megtartását.

Ezzel eldőlt, hogy a zenekarok nagy része számára a teljes nyári szezon kiesik – kisebb koncerteket ugyan tarthatnak, a bevételeik túlnyomó részét adó fesztiválfellépések azonban szinte mind elmaradnak idén.

A döntés kihirdetésével egy időben bejelentettek egy 5,3 milliárd forintos kompenzációs csomagot, amiből az első hírek szerint „garázskoncert-sorozatot” indítanának, ennek részletei azonban egyelőre homályosak.

Megkértünk néhány érintettet, mondják el első gondolataikat a kialakult helyzetről, illetve a lehetséges jövőképről.

hirdetés

Delov Jávor (Random Trip)

„Természetesen inkább a rossz hírre számítottam, hiszen az sem lenne konzekvens, hogy az augusztus 20-i ünnepségek elmaradnak, közben meg több ezer ember előtt játszunk mondjuk a Strand Fesztiválon, Alsóörsön, vagy a Szegedi Ifjúsági Napokon.

Összességében a mentőcsomag első lépésként, mint szándék, pozitív (az összeg kapcsán nincs annyi információm, hogy meg tudjam ítélni, fedezi-e a károkat), örülnünk kell és örülök valójában annak is, hogy legalább 500 főig bezárólag zenélhetünk, de akkor is szíven ütött a mai bejelentés.

Azt hittem, együtt csináljuk végig ezt a nehéz időszakot országosan, és ugyanannyira vesszük ki a részünket a kihívásokból. Azt nem érzem igazságosnak, hogy a szakmánk azért ne dolgozhasson rendesen, hogy mások strandot üzemeltethessenek teltházzal, stadionokban focizhassanak/drukkoljanak, esküvőkiállításra járhassanak és még sorolhatnám ... Nyilván van egy sorrend, az egészség az első, nincs kérdés. Ja, de mégis van: akkor csak a koncerteken/színházakban a legfontosabb az egészség?”

Lázár Domokos (Esti Kornél)

„Meglepetésként biztos senkit nem ért. Aki követte az elmúlt hetek, hónapok kormányzati kommunikációját, az tudja, valami nagyon radikális fordulatnak kellett volna történnie ahhoz, hogy enyhítsenek a szabályokon.

Amit továbbra is felháborítónak tartunk, az a korlátozás diszkriminatív jellege. Más – egészségügyi kockázat szempontjából a koncertekhez nagyon hasonló – tömegrendezvényeket, eseményeket simán engedélyeznek: például focimeccseken, strandokon több ezer ember zsúfolódhat össze továbbra is. Persze ezeken a helyeken, jól tudjuk, nem fogyasztanak alkoholt.

Ami a belengetett támogatást illeti, szerintem ez csak látszatcselekvés, nem fogja kompenzálni sem a fesztiválszervezők, sem a klubok veszteségeit, ahogy egy átlagos zenekar egzisztenciális problémáit sem oldja meg.

5,3 milliárd forint nem is olyan sok pénz egy egész iparágat tekintve, és sokkal jobb helyre is mehetne, mint "garázskoncertekre". Ebben a formában ez a pénzösszeg nem fogja megoldani a zeneipar súlyos válságát, ráadásul az egésznek az a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz a lebonyolítója, amely nem tekinthető zenei szakmai szervezetnek.”

Leskovics Gábor "Lecsó" (Pál Utcai Fiúk, Kiscsillag)

„Garázskoncertek. Most pár napig ez a szó fog pörögni a Facebookon...

Ezzel persze nem lehet kompenzálni azt a bejelentést, amit a szemüveges pár szóval odavetett: Idén nem lesznek már fesztiválok!

Már jó pár éve a legtöbb zenekarnak, így nekünk is a nyári koncertek adták a bevételeink 80%-át. El lehet képzelni, hogy ez mit jelent. Folytatódik az utolsó pár hónap tendenciája: egyre több zenészkolléga hagy fel a pályával és mennek futárnak, árufeltöltőnek, stb.

És már hallom is a trollokat: Nem baj! Legalább nem lesz annyi éneklés! Sötéten látom annak az országnak a jövőjét, ahol abbamarad a dal.”

További nyilatkozókért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
fluor-2.jpg

Fluor Tomi az Index-ügyről: „A sajtószabadságot módszeresen haraptatják a padkára”

Az énekes is markánsan megfogalmazta a véleményét az Index megszűnéséről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 25.


hirdetés

Fluor Tomi is hozzászólt az Index körül kialakult helyzethez. Ahogy Instagram-posztjában írja: „emlékszem, 7 éve hogy örültem, mikor Origo címlapon voltam, aztán meg mi lett belőle...”

Aztán úgy folytatja,

nem tudja, hogy az Index beszántva lesz-e vagy „központilag kiadott karaktergyilkosságok és tévedhetetlen kormányról szóló népmesék platformjává válik-e, ez így, ebben a formában ennyi volt.”

A népszerű énekes hozzáteszi:

„Kis tüntike, pár cikk aztán megy tovább az élet, hiszen amíg rántott hús és szerelem van, addig minden megvan. Kit érdekel, hogy az értékek és a hozzáértés helyét átveszi a szervilizmus, a szeretet helyét a rosszhiszeműség? Úgy tűnik, senkit.

hirdetés

Amíg a jóságos kéz krumplit kínál, nem kell gondolkodni, felnőni. Politizálni meg pláne nem, hiszen már az is annak számít, ha véletlenül zavar, hogy a sajtószabadságot módszeresen haraptatják a padkára, és a fog, ami először koccan-moccan, később már törik és valahogy utána nem olyan szívesen beszél a száj.

A többi meg jól be van tömve paprikás krumplival, migránshíradóval és káoszig tolt dezinformálással. És bumm, máris kész az illiberális leves! A recept már nem is olyan titkos, de annál régebb óta ismert összetevője a gyűlölet, műanyag dobozban, kiirtott fák helyén a művház mellett, tudatlanságból elfogyasztva, gondatlanságból elkövetve.

„Amíg bál van - márpedig bál lesz - ezzel elvagyunk, emellett elutálgatjuk egymást, miközben a jövő ránk sötétedik. Bár a vízben lassan forralt béka már nem mászik fel a létrára, hogy jelezze, esni fog-e és nem tűnik fel neki, hogy jön a vég, nem csak az Indexnek, egyszer ennek a korszaknak is vége lesz. Mert nem kell hozzá létra, hogy tudjuk: örökké nem eshet” - fejezi be posztját Fluor Tomi.

Emlékszem, 7 éve hogy örültem, mikor Origo címlapon voltam, aztán meg mi lett belőle... Nem tudom, az Index beszántva lesz vagy központilag kiadott karaktergyilkosságok és tévedhetetlen kormányról szóló népmesék platformjává válik-e, ez így, ebben a formában ennyi volt. Kis tüntike, pár cikk aztán megy tovább az élet, hiszen amíg rántott hús és szerelem van, addig minden megvan. Kit érdekel, hogy az értékek és a hozzáértés helyét átveszi a szervilizmus, a szeretet helyét a rosszhiszeműség? Úgy tűnik, senkit. Amíg a jóságos kéz krumplit kínál, nem kell gondolkodni, felnőni. Politizálni meg pláne nem, hiszen már az is annak számít, ha véletlenül zavar, hogy a sajtószabadságot módszeresen haraptatják a padkára és a fog, ami először koccan-moccan, később már törik és valahogy utána nem olyan szívesen beszél a száj. A többi meg jól be van tömve paprikás krumplival, migránshíradóval és káoszig tolt dezinformálással. És bumm, máris kész az illiberális leves! A recept már nem is olyan titkos, de annál régebb óta ismert összetevője a gyűlölet, műanyag dobozban, kiirtott fák helyén a művház mellett, tudatlanságból elfogyasztva, gondatlanságból elkövetve. Amíg bál van - márpedig bál lesz - ezzel elvagyunk, emellett elutálgatjuk egymást, miközben a jövő ránk sötétedik. Bár a vízben lassan forralt béka már nem mászik fel a létrára, hogy jelezze, esni fog-e és nem tűnik fel neki, hogy jön a vég, nem csak az Indexnek, egyszer ennek a korszaknak is vége lesz. Mert nem kell hozzá létra, hogy tudjuk: örökké nem eshet.

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!